Αποστολή στα ΗΑΕ – Ανταπόκριση από το Αμπού Ντάμπι

Στις εκδόσεις PPA Full και Light+ ο εξοπλισμός των πλοίων είναι εντυπωσιακός και αποτελείται από το αντιαεροπορικό σύστημα SAAM-ESD με 16 βλήματα Aster-15 ή Aster-30 ή SCALP-Naval (σε δύο οκταπλούς εκτοξευτές SYLVER Α50 ή Α70), ένα πυροβόλο των 127 χιλιοστών της Leonardo, ένα δευτερεύον πυροβόλο των 76 χιλιοστών, με ικανότητα βολής κατευθυνόμενων πυρομαχικών Vulcano και Strales αντίστοιχα, δύο τηλεχειριζόμενους πύργους με πυροβόλα των 25 χιλιοστών, οκτώ βλήματα κατά πλοίων Otomat Mk.2/E και δύο εκτοξευτές τορπιλών των 324 χιλιοστών. Στην έκδοση PPA Light το πλοίο ενσωματώνει δύο οκταπλούς εκτοξευτές για 32 CAMM-ER ή 16 SCALP-Naval. Το ελικοδρόμιο μπορεί να φιλοξενήσει ελικόπτερο της κατηγορίας AW-101.

Στο περίπτερο της Ιταλικής Ficantieri ενημερωθήκαμε για τις σχεδιάσεις της ιταλικής FREMM και κυρίως των PPA. Τα πλοία PPA είναι πολλαπλού ρόλου και μπορούν να εξοπλιστούν με βαρύ οπλισμό. Έχει μήκος 133 μέτρα και πλήρωμα 90 ατόμων με δυνατότητα φιλοξενίας άλλων 171 ατόμων, ενώ επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 31 κόμβους. Τα πλοία, τα οποία έχουν σπονδυλωτή σχεδίαση, μπορούν να διαμορφωθούν σε τρείς διαφορετικές εκδόσεις: PPA Full, PPA Light+ και PPA Light.

Ο κοινός ηλεκτρονικός τους εξοπλισμός αποτελείται από σύστημα διαχείρισης μάχης SADOC Mk.4, από ραντάρ έρευνας αέρος και επιφανείας SPS-732, ραντάρ πλοήγησης ζώνης συχνοτήτων X/Ka, σύστημα IRST (InfraRed Search and Track), σύστημα IFF, σύστημα (σόναρ) εντοπισμού δυτών, σύστημα ελέγχου πυρός ADT NG NA30S Mk.2 και δορυφορικές επικοινωνίες. Στην έκδοση PPA Full το πλοίο ενσωματώνει τρισδιάστατο ραντάρ AESA στις ζώνες συχνοτήτων C/X, σόναρ VDS και ενεργητικό ποντιζόμενο σόναρ και ποντιζόμενο σόναρ Black Snake εντοπισμού τορπιλών.

Στην έκδοση PPA Light+ το ραντάρ AESA λειτουργεί στη ζώνη συχνοτήτων C, ενώ στην έκδοση PPA Light λειτουργεί στη ζώνη συχνοτήτων X. Σε όλες τις εκδόσεις τα πλοία ενσωματώνουν ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικών μέσων υποστήριξης, δύο ακουστικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς και δύο συστήματα εκτόξευσης αντιμέτρων τορπιλών Oto Melara ODLS-20.

Ο κύριος αισθητήρας του πλοίου είναι το ραντάρ, τεχνολογίας AESA, Kronos Naval της Leonardo μέγιστης εμβέλειας 250 χιλιομέτρων και δυνατότητας ανίχνευσης έως και 300 στόχους ταυτόχρονα. Το ραντάρ, γνωστό και ως MFRA (Multi-Functional Radar Active) αποτελεί εξέλιξη του ραντάρ EMPAR (European Multifunction Phased Array Radar) της Selex, η οποία εξαγοράστηκε από τη Leonardo. Ο υπόλοιπος ηλεκτρονικός εξοπλισμός του πλοίου συμπληρώνεται από το ECM τύπου Nettuno 4100 και το ESM τύπου Altesse της Thales. Το πλοίο επίσης διαθέτει δυο ραντάρ ελέγχου πυρός ΝΑ-25Χ από την ιταλική Selex.

Ο ανθυποβρυχιακός εξοπλισμός αποτελείται από το σόναρ τρόπιδας UMS 4110 CL και το σόναρ μεταβλητού βάθους CAPTAS 4 (στις φρεγάτες ανθυποβρυχιακής έκδοσης). Τακτικό σύστημα των πλοίων είναι το Athena της Leonardo. Ο οπλισμός των ιταλικών FREMM διαφέρει ελαφρά μεταξύ της έκδοσης γενικών καθηκόντων και ανθυποβρυχιακού πολέμου. Οι φρεγάτες ανθυποβρυχιακού πολέμου ενσωματώνουν δύο πυροβόλα OTO Melara των 76/62 χιλιοστών με το σύστημα Davide (Strales), το σύστημα καθοδήγησης RFGS (Radio Frequency Guidance System) και την ικανότητα βολής κατευθυνόμενων βλημάτων DART (Driven Ammunition Reduced Time of flight) εναντίων στόχων επιφανείας και αέρος (αποστολές CIWS) σε αποστάσεις μέχρι 16 χιλιόμετρα ή 6 χιλιόμετρα εναντίων βλημάτων κατά πλοίων.

Στην έκδοση γενικών καθηκόντων το ένα πυροβόλο των 76/62 χιλιοστών έχει αντικατασταθεί από το πυροβόλο OTO Breda των 127/64 χιλιοστών με ικανότητα βολής κατευθυνόμενων βλημάτων. Και οι δύο εκδόσεις ενσωματώνουν και από δύο τηλεχειριζόμενους πύργους με πυροβόλα KBA των 25 χιλιοστών.
Η αντιαεροπορική άμυνας των πλοίων βασίζεται σε έναν εκτοξευτή 16 θέσεων Sylver A50 για βλήματα Aster-30 και Aster-15, μέγιστου βεληνεκούς άνω των 100 και 30 χιλιομέτρων αντίστοιχα, με δυνατότητα τοποθέτησης και άλλων 16 θέσεων. Στον τομέα των βλημάτων κατά πλοίων οι Ιταλοί έχουν επιλέξει τα βλήματα Otomat Mk.2/A (Otomat Mk.2 Block.IV) μέγιστου βεληνεκούς άνω των 180 χιλιομέτρων.

Επίσης, τα πλοία ενσωματώνουν και δύο τριπλούς εκτοξευτές τορπιλών B-515/3 για τορπίλες τύπου MU-90 Impact, ενώ επικουρικά η έκδοση ανθυποβρυχιακού πολέμου ενσωματώνει και τέσσερα βλήματα MILAS (έκδοση του Otomat Mk.2, εξειδικευμένη στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, με ικανότητα άφεσης μιας τορπίλης σε απόσταση 5-35 χιλιομέτρων από το πλοίο). Το ελικοδρόμιο τους μπορεί να υποστηρίξει ελικόπτερα κατηγορίας NH-90 ή AW-101 Merlin.


Tα υποβρύχια τσέπης S-600 εκτοπίσματος 850 τόνων σε κατάδυση.