Αποστολή στα ΗΑΕ – Ανταπόκριση από το Αμπού Ντάμπι

Στο περίπτερο της γαλλικής MBDA μας έγινε μια πρώτης τάξεως ξενάγηση από τα στελέχη της MBDA αναφορικά με τα νέα προϊόντα της εταιρείας. Το ενδιαφέρον κεντρίζει το νέας γενιάς πυραυλικό σύστημα με ενεργό ερευνητή VL MICA NG σε δυο εκδόσεις IR και RF που προτείνεται να εξοπλίσει τις GOWIND 2800 HN.

Επίσης, οι VL MICA NG φέρουν εξαιρετικά προηγμένα ηλεκτρονικά και διαθέτουν αξιοζήλευτες κινηματικές επιδόσεις λόγω του ότι πρόκειται για μια πολύ σύγχρονη σχεδίαση. Διακρίνονται για τη μεγάλη No Escape Zone (NEZ).

Η νέα έκδοση VL MICA NG προσφέρει βελτιωμένες δυνατότητες αντιμετώπισης στόχων με μικρό ηλεκτρομαγνητικό αποτύπωμα, όπως είναι τα UAV και τα μικρά αεροσκάφη. Επιπλέον, μπορεί να εμπλέκει και τυπικούς στόχους όπως αεροσκάφη, UAV, ελικόπτερα, πυραύλους τεχνολογίας Cruise, κατευθυνόμενα πυρομαχικά (Precision-guided munition) και βλήματα κατά πλοίων σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Ο πύραυλος MICA NG άρχισε να αναπτύσσεται το 2018, με σκοπό να εξοπλίσει τα Rafale της Γαλλικής Αεροπορίας. Παρότι οι εξωτερικές διαστάσεις του MICA είναι παρόμοιες με τον MICA NG, ο εσωτερικός σχεδιασμός διαφοροποιείται αρκετά. Ο MICA NG ενσωματώνει είτε υπέρυθρο ερευνητή (IR : Infra-Red), είτε ερευνητή ραδιοσυχνοτήτων (RF : Radio Frequency).

Στην έκδοση IR το βλήμα καθοδηγείται παθητικά και επιτρέπει ελάχιστους τρόπους αντιμετώπισης. Ο μικρότερος όγκος ηλεκτρονικών συστημάτων επιτρέπει στον MICA NG να μεταφέρει κινητήρα με μεγαλύτερη ποσότητα καυσίμου, άρα και μεγαλύτερη εμβέλεια και βελτιωμένες κινηματικές επιδόσεις αυξάνοντας το pk (Probability of kill) του πυραύλου. Στην έκδοση επιφανείας-αέρος, ο MICA NG θα μπορεί να προσβάλει στόχους σε απόσταση έως και 40 χιλιομέτρων. To VL MICA NG είναι ένα κορυφαίο αντιαεροπορικό σύστημα τελευταία τεχνολογίας, κατηγορίας μέσου βεληνεκούς.

Οι VL MICA NG φέρονται σε συγκεκριμένους εκτοξευτές της MBDA με την ονομασία CLA (Autonomous Launcher Container).

Από τακτικής και επιχειρησιακής πλευράς τα κύρια και αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα των VL MICA NG είναι πως πρόκειται για βλήματα αυτόνομης καθοδήγησης προς τον στόχο (της φιλοσοφίας «fire and forget»), με πολύ υψηλό ρυθμό βολής και κυρίως μπορούν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονες επιθέσεις κορεσμού κατά των πλοίων.

Ο πύραυλος ASTER 30 B1 ΝT είναι εξέλιξη των ASTER 30 με έμφαση στην αντιμετώπιση βαλλιστικών απειλών. Aκολούθως το βλήμα ASTER 30 B1 ΝT προορίζεται να εξοπλίσει το νέας γενιάς αντιαεροπορικό και αντιβαλλιστικό σύστημα SAMP/T NG νέας γενιάς.

Στις 6 Φεβρουαρίου ο οργανισμός OCCAR (Organisation Conjointe de Coopération en matière d’ Armement) ανακοίνωσε ότι Γαλλία και Ιταλία υπέγραψαν το συμβόλαιο παραγωγής της νέας έκδοσης NG του αντιαεροπορικού συστήματος SAMP/T NG. Η ανάπτυξη της έκδοσης NG ξεκίνησε το Μάρτιο του 2021, ενώ το Νοέμβριο του 2021 ξεκίνησαν οι δοκιμές του νέου συστήματος. Οι δύο χώρες θέλουν η νέα έκδοση να παραδοθεί το 2025. Το πρόγραμμα θα υλοποιήσει η γαλλοιταλική κοινοπραξία Eurosam (MBDA France, MBDA Italy και Thales). Στην έκδοση NG το SAMP/T θα έχει ικανότητα εντοπισμού απειλών σε απόσταση 350 χιλιομέτρων και αναχαίτισης σε μέγιστη απόσταση 150 χιλιομέτρων.

Το ραντάρ του θα είναι το Kronos Grand (για την Ιταλία) ή το Ground Fire-300 (για τη Γαλλία), αμφότερα τεχνολογίας AESA, πολλαπλών λειτουργιών. Επιπλέον, το SAMP/T NG θα ενσωματώνει νέο εκτοξευτή ταχύτερων χρόνων απόκρισης, προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα και νέο λογισμικό. Τέλος, θα ενσωματώνει και το βλήμα Aster-30 Block.1 NT, το οποία φέρει νέο ερευνητή και νέο υπολογιστή. Η ανάπτυξη του SAMP/T ξεκίνησε το 1997 και χρησιμοποιεί το βλήμα Aster-30. Μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις σύγχρονες αεροπορικές απειλές οι οποίες έχουν μέγιστο βεληνεκές έως τα 600 χιλιόμετρα (με την έκδοση του βλήματος Aster-30 Block.1) ή που έχουν μέγιστο βεληνεκές έως 1.500 χιλιόμετρα, στο μέλλον με τα βλήματα Aster-30 Block.1NT (έκδοση SAMP/T NG) ή 3.000 χιλιόμετρα, επίσης στο μέλλον με τα βλήματα Aster-30 Block.2. Με βλήματα της έκδοσης Aster-30 Block.0 το βεληνεκές του συστήματος ανέρχεται στα 120 χιλιόμετρα.