Γράφει ο Ιωάννης Νικήτας, Αποστολή στα ΗΑΕ.

Στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «IDEX 2023» αρκετές ήταν οι εταιρίες που παρουσίασαν περιφερόμενα πυρομαχικά, ένα οπλικό σύστημα που κερδίζει συνεχώς έδαφος στη διεθνή αγορά.  Τα περιφερόμενα πυρομαχικά προσδίδουν επιχειρησιακή ευελιξία και φονική ισχύ πυρός σε συνδυασμό με σχετικά χαμηλό κόστος κτήσης. Έχουμε διατυπώσει στο παρελθόν και επαναλαμβάνουμε ότι, κατά την άποψη μας, στο ελληνοτουρκικό πεδίο αντιπαράθεσης, τα περιφερόμενα πυρομαχικά είναι ιδανικά, τόσο για το θέατρο επιχειρήσεων της Θράκης όσο και αυτό του Αιγαίου και φυσικά της Κύπρου.

Τα περιφερόμενα πυρομαχικά Hunster-2S της HALCON των. Τα Hunter-2S έχουν την ικανότητα επιχειρήσεων σμήνους. Οι πληροφορίες διαβιβάζονται από το ένα περιφερόμενο πυρομαχικό στο άλλο μέσω συστήματος τεχνητής νοημοσύνης. Από τη στιγμή της αναγνώρισης ενός στόχου, τα περιφερόμενα πυρομαχικά λειτουργούν και «συνεννοούνται» ανεξάρτητα. Με βάση το μέγεθος και το σχήμα του στόχου αποφασίζουν πόσα περιφερόμενα πυρομαχικά θα χρειαστούν για την καταστροφή του. Το σύστημα μπορεί να προσβάλει στατικούς ή κινούμενους στόχους.
Το ισραηλινό περιφερόμενο πυρομαχικό Spike-FireFly της Rafael. Το Spike-FireFly είναι φορητό, ελαφρύ και μικρών διαστάσεων σύστημα προσβολής για χρήση από στρατιώτες σε επίπεδο Ομάδας Πεζικού, αλλά και Ειδικών Δυνάμεων. Μπορεί να εκτελεί επιχειρήσεις ημέρα και νύχτα, υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, ενώ είναι αποτελεσματικό κατά στατικών και κινούμενων στόχων. Ενσωματώνει ηλεκτροπτικό σύστημα και κάθε στρατιώτης μπορεί να μεταφέρει τρία συστήματα και ένα σύστημα ελέγχου, συνολικού βάρους 15 κιλών. Κάθε σύστημα ενσωματώνει πολεμική κεφαλή 350 γραμμαρίων. Η δράση της έκρηξης είναι 1.000 μέτρα σε ανοιχτό πεδίο και 500 μέτρα σε αστικό περιβάλλον.
Ισραηλινά περιφερόμενα πυρομαχικά Hero-120 σε τακτικό όχημα (τετραπλός εκτοξευτής). Το Hero-120 ζυγίζει 18 κιλά με το κάνιστρο και ενσωματώνει πολεμική κεφαλή βάρους 4,5 κιλών. Η μέγιστη εμβέλεια του είναι 60 χιλιόμετρα ή 60 λεπτά μέγιστος χρόνος αιώρησης. Ενσωματώνει ηλεκτροκινητήρα και ενδείκνυται για χρήση κατά τεθωρακισμένων οχημάτων και αρμάτων μάχης.
Το περιφερόμενο πυρομαχικό Rotem-L της IAI. To Rotem-L είναι ένα τακτικό σύστημα βάρους 4,5 κιλών, με πολεμική κεφαλή βάρους ενός κιλού, μέγιστου βεληνεκούς 10 χιλιομέτρων ή διάρκεια πτήσης 30-45 λεπτών.
Η EDGE Group των ΗΑΕ παρουσίασε τα περιφερόμενα πυρομαχικά Shadow-25 και Shadow-50 με πολεμική κεφαλή 25 και 50 κιλών αντίστοιχα.
Τακτικό όχημα Flyer-72 με πολλαπλό εκτοξευτή περιφερόμενων πυρομαχικών Hero-120.