Αποστολή στα ΗΑΕ – Ανταπόκριση από το Αμπού Ντάμπι
Η έκθεση «IDEX 2023» διαθέτει το μοναδικό προνόμιο να συγκεντρώνει πολλά και διαφορετικής προέλευσης οπλικά συστήματα από τη Δύση ως την Άπω Ανατολή. Στο ινδικό περίπτερο της έκθεσης επιδεικνύεται από την Ινδία το υπερηχητικό βλήμα BrahMos ενώ μέσα από το παρακάτω σχετικό γράφημα περιγράφεται η επιχειρησιακή φιλοσοφία του συστήματος. Ο BrahMos είναι ένας πύραυλος που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία και την Ινδία. Η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση πραγματοποιήθηκε το 2001. Η Iνδική Αεροπορία, το Ναυτικό και ο Στρατός έχουν πλέον στο οπλοστάσιο τους BrahMos.
Το υπερηχητικό βλήμα BrahMos είναι προϊόν συνεργασίας της Ινδίας και της Ρωσίας και μπορεί να εκτοξευτεί από εναέριες, θαλάσσιες ή χερσαίες πλατφόρμες.
Το BrahMos είναι ένα υπερηχητικό βλήμα µε δυνατότητα πτήσης σε χαμηλό ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας. Ενσωματώνει δύο κινητήρες. Ο πρώτος, ένας πυραυλοκινητήρας, αναλαμβάνει να επιταχύνει το βλήμα μέχρι το σημείο όπου ο κύριος προωθητής να αναλάβει την πρόωση του βλήματος. Μετά την εκτόξευση το βλήμα κινείται αδρανειακά προς το στόχο, με βάση τα στοιχεία που έχει λάβει. Στην τερματική φάση το BrahMos ενεργοποιεί τον αισθητήρα του, ενώ κινείται σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος. O αισθητήρας ερευνά και μετά τον εντοπισμό του στόχου τον εγκλωβίζει και κινείται προς αυτόν. Το βλήμα ενσωματώνει πολεμική κεφαλή βάρους 200-300 κιλών, ανάλογα της έκδοσης και κινητήρα Ramjet υγρού καυσίμου συν προωθητή στερεού καυσίμου.
Το μέγιστο βεληνεκές της αρχικής έκδοσης του βλήματος είναι 290 χιλιόμετρα και επιτυγχάνει υπερηχητική ταχύτητα σε όλες τις φάσεις της πτήσης. Έτσι επιτυγχάνει μικρότερο χρόνο πτήσης και ταχύτερο χρόνο εμπλοκής. Λειτουργεί με βάση την τεχνική «Fire and Forget», υιοθετώντας ποικιλίες πορείες πτήσης προς τον στόχο.
Το μέγιστο βεληνεκές του είναι συνάρτηση της πλατφόρμας εκτόξευσης (350-400 χιλιόμετρα από εναέριες και 500 χιλιόμετρα από θαλάσσιες και χερσαίες πλατφόρμες). Στα τέλη του 2022 το Ινδικό Ναυτικό ενέταξε σε υπηρεσία συστήματα παράκτιας άμυνας BrahMos, εκτόξευσης και από εμπορευματοκιβώτια ώστε το σύστημα να στοχοποιείται εξαιρετικά δύσκολα.
Η καταστροφική του ισχύς ενισχύεται λόγω της μεγάλης κινητικής ενέργειας κατά την πρόσκρουση. Το υψόμετρο πτήσης είναι από 10 μέτρα έως 15 χιλιόμετρα, ενώ μεταφέρει μια συμβατική κεφαλή βάρους 200-300 κιλών.
Ο βελτιωμένος πύραυλος BrahMos-NG (New Generation) αναμένεται να ολοκληρώσει τις δοκιμές του το 2023 και την ίδια χρονιά να ξεκινήσει η παραγωγής.
Ως προς το κόστος οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν τον Ιανουάριο του 2022 ότι ενέκριναν την προμήθεια τριών Πυροβολαρχιών Παράκτιας Άμυνας BrahMos για το Ναυτικό της, έναντι $ 375 εκατομμυρίων.
BrahMos & Rafale
Με την Ινδική Αεροπορία να έχει παραλάβει μέχρι σήμερα 30 μαχητικά Rafale διαμόρφωσης F3R, έγινε γνωστή πρόσφατα μέσω ειδησεογραφικών πηγών, η αποστολή πολυμελούς ομάδας Ινδών επιστημόνων και αξιωματικών (ιπταμένων και τεχνικών) στη Γαλλία, με σκοπό την την έναρξη της διαδικασίας ενσωμάτωσης των ειδικών τροποποιήσεων που θα φέρουν τα ινδικά Rafale.
To πρόγραμμα δοκιμών και αξιολόγησης των συστημάτων και των όπλων που θα ενσωματωθούν στα ινδικά μαχητικά Rafale F3R, θα υλοποιηθεί με τη χρήση ενός ινδικού διθέσιου μαχητικού του τύπου (RB-008, το τελευταίο διθέσιο Rafale B που θα παραδοθεί στην Αεροπορία της Ινδίας). Στο αεροσκάφος αυτό έχουν εγκατασταθεί συστήματα τηλεμετρίας και καταγραφής εικόνας και δεδομένων, βάσει των ειδικών παραγράφων της συμφωνίας για την προμήθεια των 36 μονάδων που υπογράφηκε το 2016.
Αν και το δημοσίευμα του Asian News International που αναφέρεται στη σχετική είδηση (https://www.theigmp.org/2021/11/iaf-to-start-upgrading-rafale-fighter-fleet-from-january-2022-report.html?m=1) δεν εμπεριέχει σαφή αναφορά στο τι ακριβώς περιλαμβάνει το πλήρες πακέτο των ινδικών τροποποιήσεων, θεωρείται δεδομένο ότι στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο κέντρο δοκιμών και αξιολογήσεων του Istres στο νότιο τμήμα της χώρας, θα διεξαχθεί μία πλήρης σειρά δοκιμών ενσωμάτωσης και πιστοποίησης ινδικών αερομεταφερόμενων όπλων (BRAHMOS) στο Rafale.
Παράλληλα δε, θα πιστοποιηθούν στα ινδικά μαχητικά παρεμβολείς χαμηλών συχνοτήτων και συστήματα δορυφορικής επικοινωνίας. Το πρόγραμμα δοκιμών και πιστοποίησης των ινδικών τροποποιήσεων θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2022, χωρίς να υπάρχει αναφορά σε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του. Οι παραδόσεις των ινδικών αεροσκαφών συνεχίζονται κανονικά. Άλλα τρία είναι προγραμματισμένο να παραδοθούν στην Ινδία μεταξύ 7 και 8 Δεκεμβρίου.
Σε ότι αφορά στις ειδικές τροποποιήσεις των ινδικών μαχητικών, αυτές θα έχουν τη μορφή συλλογών. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος δοκιμών αεροδυναμικής και ηλεκτρονικής συμβατότητας, τρία μαχητικά θα αναβαθμίζονται σε μηνιαία βάση στη διαμόρφωση ISE, με την ενσωμάτωση των ειδικών συλλογών που θα παραλαμβάνονται από τη Γαλλία. Η όλη διαδικασία θα ολοκληρώνεται στην αεροπορική βάση της Ambala, όπου έχουν στηθεί όλες οι υποδομές υποστήριξης του γαλλικού μαχητικού.