Αποστολή στα ΗΑΕ – Ανταπόκριση από το Αμπού Ντάμπι

Στο περίπτερο της ισραηλινής Elbit Systems συναντάμε ένα πολύ ενδιαφέρον έκθεμα. Τον Πολλαπλό Εκτοξευτή Πυραύλων (ΠΕΠ) PULS (Purpose Universal Launching System).

Με βάση τη παρουσίαση που μας έγινε από την Elbit Systems η πλατφόρμα PULS (τροχοφόρο όχημα 6 x 6) μπορεί να δεχθεί ολόκληρη τη γκάμα των πυρομαχικών που προσφέρει η εταιρία και να τροποποιηθεί ανάλογα με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις.

Ο εκτοξευτής PULS ενσωματώνει δύο κάλαθους με 18 σωλήνες έκαστος (ρουκέτες Accular των 122 χιλιοστών, μέγιστου βεληνεκούς 35 χιλιομέτρων) ή με 10 σωλήνες έκαστος (ρουκέτες Accular των 160 χιλιοστών, μέγιστου βεληνεκούς 40 χιλιομέτρων). Επίσης μπορεί να δεχθεί δύο κάλαθους των δύο θέσεων έκαστος για τα βλήματα EXTRA, μέγιστου βεληνεκούς 150 χιλιομέτρων, ή δύο κάλαθους μιας θέσης έκαστος για βλήματα Predator Hawk, μέγιστου βεληνεκούς 300 χιλιομέτρων.

Η ευρωπαϊκή διάσταση του νέου συστήματος

Τον Ιούνιο του 2022, η γερμανική KMW (Krauss-Maffei Wegmann) και η ισραηλινή Elbit Systems μετά την υπογραφή σχετικού Μνημονίου Κατανόησης, συμφώνησαν και παρουσίασαν την αντίληψη Euro-PULS, η οποία αφορά στην επόμενη γενιά πυραυλικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς που θα αντικαταστήσει τα εν υπηρεσία MLRS/MARS II.

Το Euro-PULS βασίζεται στον εκτοξευτή PULS (Multi-Purpose Universal Launching System) και τα πυρομαχικά (ρουκέτες και βλήματα, κατευθυνόμενα και μη) της Elbit Systems. Η KMW συμμετέχει στο πρόγραμμα ως κατασκευαστής και διαμορφωτής συστήματος, ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη και σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Σύμφωνα με την Elbit Systems η πλατφόρμα PULS (τροχοφόρο όχημα 6 x 6) μπορεί να δεχθεί ολόκληρη τη γκάμα των πυρομαχικών που προσφέρει η Elbit Systems.