Κομβική είναι η συμμετοχή των κυρίαρχων εταιρειών της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στη διεθνή έκθεση αμυντικών συστημάτων «IDEX 2021» η οποία λαμβάνει χώρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συγκεκριμένα στο Αμπού Ντάμπι. Στην έκθεση συμμετέχουν οι μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες και συγκεκριμένα οι εταιρείες του ομίλου EFA Group (EFA Ventures, Scytalys, Theon Sensors), η Intracom Defense, η Barracuda και η Miltech. Από πλευράς κρατικών αμυντικών εταιρειών συμμετέχει η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Στην έκθεση που διεξάγεται σε μια δύσκολη εποχή λόγω της πανδημίας, βρέθηκε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία με τον ΥΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία στέκεται αρωγός στις προσπάθειες προβολής και ανάδειξης των προϊόντων της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Απόρροια της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διανοίγονται πολλαπλές επιχειρηματικές ευκαιρίες συνεργασιών για τις ελληνικές εταιρείες στη Μέση Ανατολική και συγκεκριμένα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η πολιτική ηγεσία στηρίζει και αναδεικνύει το πνεύμα της συνεργασία και της διείσδυσης των ελληνικών εταιρειών στα ΗΑΕ.

Οι εταιρίες του Ομίλου EFA Group (EFA Ventures, Scytalys, Theon Sensors), καθώς και η Intracom Defense έχουν επιδείξει το τελευταίο διάστημα κορυφαίες επιτυχίες και υψηλή εξωστρέφεια αναδεικνύοντας τα ποιοτικά προϊόντα τους σε διεθνές επίπεδο. Τα κορυφαία θερμικά σκοπευτικά Theon Sensors έχουν επιλεγεί από διεθνείς πελάτες ανάμεσα σε μεγάλο ανταγωνισμό ενώ η Scytalys αναδεικνύεται σε αιχμή του δόρατος της ελληνικής υψηλής τεχνολογίας στον τομέα των επικοινωνιών και συστημάτων διοίκησης και ελέγχου.

Ο διευθύνων σύμβουλος τoυ EFA Group Νίκος Παπάτσας με τον ΥΕΘΑ και τον Α.ΓΕΕΘΑ.

Η Intracom Defense συνεχίζει να αποτελεί τη κορωνίδα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Στην έκθεση επιδεικνύει πλειάδα συστημάτων στον τομέα των επικοινωνιών και το πλέον ενδιαφέρον είναι το iDefender μια ολοκληρωμένη λύση διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας απέναντι στις ασύμμετρες απειλές. Σε συνεργασία με τη Barracuda επέδειξαν το προηγούμενο διάστημα το πρώτο μη επανδρωμένο ταχύπλοο σκάφος που φέρει αισθητήρες/ ραντάρ και σήμερα αξιολογείται επιτυχώς αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις με το ΠΝ. Σήμερα η Intracom Defense εργάζεται και πάνω στην ανάπτυξη και μελλοντικά παραγωγή Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών.

Σήμερα οι εταιρείες προχωρούν στο επόμενο βήμα που είναι το οπλισμένο μη επανδρωμένο ταχύπλοο σκάφος φορτωμένο με οκτώ πυραύλους Hellfire. Επίσης, η Barracuda έχει επιδείξει σωρεία ταχυπλόων σκαφών με θωράκιση, οπλισμό, επαρκή χώρο προσωπικού και υλικών, σύγχρονους αισθητήρες και ελληνικά συστήματα διοίκησης και ελέγχου ώστε να καλύψει στο ακέραιο τις ανάγκες των ελληνικών ειδικών δυνάμεων για σύγχρονα σκάφη.

Το ζητούμενο για την ελληνική αμυντική βιομηχανία είναι όλες οι παραπάνω προσπάθειες να αναδειχθούν και να υιοθετηθούν από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ώστε αφενός να καλύπτονται οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και αφετέρου να υπάρχει εγχώρια προστιθέμενη αξία και αξιοποίηση του εθνικού επιστημονικού δυναμικού. Eίναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός πως υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που στο είδος τους προσφέρουν πραγματικά κορυφαίες λύσεις.