Ο Υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας, Richard Marles, ανακοίνωσε τη μελλοντική δομή δυνάμεων του Ναυτικού της χώρας, σύμφωνα με την οποία η δύναμη των πλοίων επιφανείας θα αυξηθεί από τις 11 στις 26 μονάδες, σε ένα μείγμα μεγάλων (Tier-1) και μικρών (Tier-2) πλοίων. Οι αλλαγές αυτές έχουν ορίζονται υλοποίησης τα μέσα της δεκαετίας του 2040. Συνολικά, η Αυστραλία θα ναυπηγήσει 17 νέα πλοία (Tier-2), εκ των οποίων 11 φρεγάτες πολλαπλού ρόλου (αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής και σημείου, πολέμου επιφανείας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και προσβολής χερσαίων στόχων). Από τις φρεγάτες αυτές οι τρείς θα ναυπηγηθούν στο εξωτερικό και οι οκτώ στην Αυστραλία, με την πρώτη να παραδίδεται στα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας.

Οι υποψήφιες σχεδιάσεις για το πρόγραμμα είναι (ο νικητής θα ανακοινωθεί το 2025): MEKO A-200 (Γερμανία), 30FFM (κλάση «Mogami», Ιαπωνία), Daegu class FFX Batch II ή ΙΙΙ (κλάση «Daegu», Νότια Κορέα) και ALFA-3000 (Ισπανία). Τα άλλα έξι πλοία θα είναι επανδρωμένα, αλλά με ικανότητα χρήσης και χωρίς πλήρωμα, τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με 32 κελιά κάθετης εκτόξευσης Mk.41 VLS και θα ενσωματώνουν το σύστημα μάχης AEGIS. Ο στόλος των 17 πλοίων θα συνεπικουρείτε από εννέα πλοία (Tier-1), εκ των οποίων έξι φρεγάτες κλάσης «Hunter» (από τις εννέα του αρχικού προγραμματισμού), τρία αντιτορπιλικά κλάσης «Hobart» και 25 περιπολικά πλοία, έξι κλάσης «Arafura» (από τα 12 του αρχικού προγραμματισμού) και 19 κλάσης «Evolved Cape».

Η πρώτη φρεγάτα κλάσης «Hunter» αναμένεται να παραδοθεί το 2032 και η τελευταία στις αρχές της δεκαετίας του 2040, οπότε και θα ξεκινήσει το πρόγραμμα αντικατάστασης των αντιτορπιλικών κλάσης «Hobart». Στο μεταξύ οι δύο παλαιότερες, αλλά προσφάτως αναβαθμισμένες, φρεγάτες κλάσης «ANZAC», η HMAS «Anzac» και η HMAS «Arunta” θα αποσυρθούν το 2024 και το 2026 αντίστοιχα. Οι υπόλοιπες έξι «ANZAC» θα αναβαθμιστούν μα αυξημένη ικανότητα προσβολής πλοίων, χωρίς να δοθούν περεταίρω λεπτομέρειες. Η ακύρωση εφαρμογής του προγράμματος αναβάθμισης «TransCap» στις φρεγάτες «ANZAC», σε συνδυασμό με την απόσυρση δύο από τις οκτώ φρεγάτες θα εξοικονομήσει κονδύλια και προσωπικό.