Στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «IAV 2020» (International Armoured Vehicles), που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, στις 20-23 Ιανουαρίου, η ισραηλινή Rafael παρουσίασε έναν τριπλό εκτοξευτή του αιωρούμενου πυρομαχικού FireFly, ο οποίος μπορεί να ενσωματωθεί σε οχήματα. Το πρόγραμμα ενσωμάτωσης του FireFly σε οχήματα («Carmel») ξεκίνησε το 2019 κατ’ απαίτηση του Ισραηλινού Στρατού. Ο πύργος που έχει επιλεγεί είναι ο Samson 30 (τηλεχειριζόμενος).
Το FireFly έλκει την καταγωγή του από το γνωστό αντιαρματικό βλήμα Spike. Είναι ένα καινοτόμο, φορητό, ελαφρύ σε βάρος και μικρών διαστάσεων σύστημα προσβολής για χρήση από το Πεζικό και τις Ειδικές Δυνάμεις. Το FireFly μπορεί να εκτελεί επιχειρήσεις ημέρα και νύχτα, υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, ενώ είναι αποτελεσματικό κατά στατικών και κινούμενων στόχων. Κάθε σύστημα ενσωματώνει πολεμική κεφαλή 350 γραμμαρίων.
Το σύστημα απογειώνεται και κινείται/ελίσσεται με μέγιστη ταχύτητα 60-70 χιλιόμετρα την ώρα. Όταν φτάσει στο επιθυμητό ύψος, πάνω από την απειλή, δίδεται η σχετική εντολή πυροδότησης και ακολουθεί έκρηξη. Η δράση της έκρηξης είναι 1.000 σε ανοιχτό πεδίο και 500 μέτρα σε αστικό περιβάλλον. Σε πλήρη λειτουργία το FireFly έχει μέγιστη διάρκεια πτήσης 15 λεπτά, ενώ σε αιώρηση, αλλά σε κατάσταση Stand-By η μέγιστη διάρκεια πτήσης είναι 120 λεπτά.
Στη φορητή του έκδοση, ο κάθε στρατιώτης μπορεί να μεταφέρει τρία συστήματα και ένα σύστημα ελέγχου, συνολικού βάρους 15 κιλών (3 κιλά κάθε πυρομαχικό, 1 κιλό το σύστημα ελέγχου και 5 κιλά τα παρελκόμενα). Οι αποστολές του FireFly είναι η προσβολή στην κατακόρυφο (Top-Attack) μιας εχθρικής δύναμης, μειώνοντας την πίεση που μπορεί να δέχεται ένα σημείο του μετώπου και επιτήρηση ενός σημείου ή μιας διαδρομής, χωρίς να προβεί σε προσβολή, καθώς μπορεί να περισυλλέγει, αν παραστεί ανάγκη, και να χρησιμοποιηθεί εκ νέου. Σε αιώρηση το σύστημα αντιστέκεται σε ανέμους με ταχύτητα 36 χιλιομέτρων την ώρα. Επίσης έχει τη δυνατότητα πτήσης με προ-προγραμματισμένη διαδρομή.
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα αιωρούμενα πυρομαχικά ενσωματώνονται σε τακτικά τεθωρακισμένα οχήματα (σε οχήματα υποστήριξης έχουν ενσωματωθεί νωρίτερα). Είχε προηγηθεί η ενσωμάτωση αιωρούμενων πυρομαχικών στον πύργο μάχης Lance 2.0 της Rheinmetall, επί των τεθωρακισμένων οχημάτων Lynx. Η παρουσίαση της συγκεκριμένης έκδοσης έγινε, για πρώτη φορά, τον Ιούνιο του 2018, στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «EUROSATORY 2018».
Στη νεότερη του έκδοση ο Lance 2.0 ενσωματώνει ένα πυροβόλο των 35 χιλιοστών, με δυνατότητα βολής πυρομαχικών τύπου ABM (Air-Burst Munitions), ένα συζυγές πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών και δύο επιπλέον οπλικών συστημάτων σε κάλαθους, δεξιά και αριστερά του πύργου. Ο πελάτης μπορεί να διαμορφώσει τον πύργο, ανάλογα με τις απαιτήσεις του μεταξύ τεσσάρων δυνητικών επιλογών: (α) Δύο αντιαρματικά βλήματα Spike-LR/LR2 ή άλλα (β) 1-2 αιωρούμενα πυρομαχικά (γ) Ένα μη-επανδρωμένο αερόχημα (UAV) ή (δ) Μία συλλογή ηλεκτρονικού πολέμου. Από αυτές τις τέσσερις επιλογές ο πελάτης μπορεί να επιλέξει δύο της επιθυμίας του.
Για την επιχειρησιακή αξία των αιωρούμενων πυρομαχικών ως ευέλικτες και οικονομικές λύσεις πολλαπλασιασμού της ισχύος του πυροβολικού μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο:
Για την επιχειρησιακή αξία των τεθωρακισμένων οχημάτων υποστήριξης και τις διαθέσιμες επιλογές μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο: