Η Τσεχία ανακοίνωσε ότι επέλεξε το ισραηλινό αντιαεροπορικό σύστημα SPYDER (Surface-to-air PYthon and DERby), της Rafael, μικρού-μέσου βεληνεκούς, προς αντικατάσταση των σοβιετικής προέλευσης συστημάτων μέσου βεληνεκούς 2K12 Kub. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας της Τσεχίας, μετά την επιλογή θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την εταιρία για την κατάρτιση του συμβολαίου, μέχρι τις αρχές του 2021. Στόχος είναι οι παραδόσεις να ξεκινήσουν το 2023, αν και σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, τα 2K12 Kub έπρεπε να είχαν αντικατασταθεί από το φέτος.

Η απόφαση αφορά στην προμήθεια τεσσάρων (4) πυροβολαρχιών, συνολικής δύναμης 16 εκτοξευτών (τέσσερις εκτοξευτές ανά πυροβολαρχία). Το συνολικό κόστος της προμήθειας ανέρχεται στα $ 430 εκατομμύρια. Να σημειωθεί ότι η Τσεχία έχει επιλέξει την προμήθεια οκτώ (8) ισραηλινά ραντάρ ELM-2084 MMR (Multi-Mission Radar), τεχνολογίας AESA, έναντι $ 125 εκατομμυρίων με τις παραδόσεις να πραγματοποιούνται την περίοδο 2021-2023. To SPYDER, στην έκδοση μέσου βεληνεκούς χρησιμοποιεί τα βλήματα I-Derby-ER, μέγιστου βεληνεκούς 50 χιλιομέτρων και μέγιστου ύψους εμπλοκής 16 χιλιομέτρων, τα οποία ενσωματώνουν σύστημα καθοδήγησης ενεργητικού ραντάρ.

Comments

 1. Πληθωρα συστηματων μικρου και μεσου βεληνεκους κυκλοφορουν πλεον στην αγορα βασισμενα κυρια σε πυραυλους που αναπτυχθηκαν για χρηση εναεριων μεσων καποια στιγμη πρεπει να μπει σε προτεραιοτητα η αντικατασταση των παρωχημενων hawk τη συγκεκριμενη περιπτωση δυστυχως φρεναρει το μειονεκτημα του αυξημενου κοστους αφου προκειται για πληρη αντικατασταση συστηματος κι οχι αναβαθμιση κι εδω μπαινει η εναλλακτικη του αντισταθμιστικου μεσω αλλης πολυεξοδης αγορας.

  1. Η Ελλάδα πρέπει να αντικαταστήσει εκτός από τα ΜΙΜ-23, τα SA-8B, τα TOR-M1 και τα RIM-7 του Βέλος κι επίσης να ενισχύσει την ΑΑ άμυνα νησιών και Έβρου με επιπλέον συστήματα, όπως επίσης και κρίσιμων εγκαταστάσεων, όπως πολεμικά αεροδρόμια, ναύσταθμοι αλλά και κρίσιμες βιομηχανικές μονάδες όπως διυλιστήρια, εγκαταστάσεις ύδρευσης, εργοστάσια παραγωγής ρεύματος. Στην ΠΑ έχουμε 3 αξιόλογα όπλα. Τον IRIS-T, τον ΑΙΜ-120 και τον MICA. Και τα 3 όπλα προσφέροντα ως επίγεια ΑΑ συστήματα. MICA θα αγοράσουμε για τα Rafale, νομίζω ότι πρέπει να σκεφτούμε να κάνουμε μια μαζική παραγγελία μαζί με την Κύπρο, για την κάλυψη συνολικά όλων μας των αναγκών, με απαίτηση για την παραγωγή του συστήματος και μερών του πυραύλου στην Ελλάδα. Το γαλλικό όπλο δεν έχει τους πολιτικούς περιορισμούς του ΑΙΜ-120 και του IRIS-T. Φυσικά και τα 2 μπορούν εναλλακτικά να επιλεχτούν, όπως και ο ESSM που χρησιμοποιεί το ΠΝ με τον ίδιο περιορισμό με τα ΑΙΜ-120 και IRIS-T.

   1. TOR-M1 γιατί θέλει αντικατάσταση δεν καταλαβα… να μου πεις αναβάθμιση να το καταλάβω.
    Τα OSA θέλουν αντικατασταση, πλην όμως με τι χρήματα θα αποκτηθούν νέα SHORADS είναι το ζητούμενο.

    1. O IRIS-Τ, τον οποίο par;agoyme και εμείς και τον γνωρίζουμε, διατίθεται πλέον και σε πλατφόρμα Μ-113. Νομίζω ότι είναι μια καλή ιδέα την οποία πρέπει να προτιμήσουμε ως ένα επίπεδο α/α άμυνας πάνω από τα ASHRAD.
     Από εκεί και πέρα το επόμενο επίπεδο α/α άμυνας, με NASAMS φορτωμένο ESSM bl2, δεν θα με χάλαγε καθόλου, αφού και στον ESSM έχουμε συμφέροντα και τον ξέρουμε.
     Τα TOR δεν μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε, καθότι δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στον Δυτικό κόσμο (κακώς), αλλά να τα αναβαθμίσουμε. Εάν πράγματι θέλουμε κάτι τέτοιο, ιδανικό θα ήταν το Iron Dome Portable.
     Γενικά το Iron Dome Portable, θα μπορούσε από μόνο του να καλύψει τόσο την εγγύς α/α άμυνα όσο και την μεσαία-μικρή κατηγορία (χωρίς να χρειάζεσαι τον Iris-T, τον ESSM και την πλατφόρμα του NASAMS).

     1. Στα TOR M1 υπηρετεί ένας γνωστός μου.

      Πολύ καλό σύστημα αν και λίγο περίπλοκο (με βάση τα δυτικά συστήματα) όπως μου έχει πει.

      Δεν υπάρχει καμία δέσμευση λόγω NATO ώστε να μην μπορείς να αναβαθμίσεις Ρωσικά συστήματα που ήδη έχεις.

      Όπως βλέπεις και με το συμβόλαιο της Τσεχίας θα χρήματα που απαιτούνται για μια πλήρη αντικατάσταση θα ήταν πάρα πολλά και εκτός πραγματικότητας για τα δικά μας δεδομένα εξάλλου τα TOR M1 δεν είναι παλιά.

      Θα μπορούσαν να εκσυγχρονιστούν σε M2 όπως και τα OSA θα μπορούσαν επίσης να εκσυγχρονιστούν με ένα φθηνό σχετικά πακέτο.

      Το ιδανικότερο σενάριο θα ήταν να εκσυγχρονιστούν πακέτο τόσο τα TOR M1 τα OSA όπως και τα S-300 PMU1 σε PMU2 favorite.

      Η μεγάλη επένδυση που έχει γίνει σε αυτά δεν πρέπει να πεταχτεί στα σκουπίδια και σίγουρα έχουν πολλά να προσφέρουν ακόμα.

     2. Τα OSA είναι πολύ παλαιά για να αναβαθμιστούν. Τα έχουν παρατήσει και οι Ρώσοι.
      Τα TOR πρέπει να αναβαθμιστούν ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ. Είναι τεράστια η διαφορά του TOM M1 σε σχέση με το TORM2 ή και το Tor M1-2U

   2. Βασικά χρειάζεται εκσυγχρονισμό όλη η αεραμυνα. Από ραντάρ (επίγεια, κινητα και εναέρια) μέχρι τα αντιαεροπορικά και τα μέσα διασύνδεσης τους.

   3. Για τέσσερις πυροβολαρχίες η Τσεχία θα πληρώσει 430 εκατ. δολάρια όπως αναφέρει το άρθρο!

    Με τα ίδια χρήματα (ίσως και λιγότερα) θα μπορούσαμε να εκσυγχρονίσουμε τα TOR M1 σε Μ2 ένα οικονομικό πακέτο εκσυγχρονισμού όλων των OSA και εκσυγχρονισμό των S-300 PMU1 σε PMU2 Favorite!

 2. Για αεροδρομια και ναυτικες εγκαταστασεις νομιζω ειναι καλο, εαν θα μπορουσε να παρει ΙRIS T για να μη δημιουργηθει πολυτυπια στους πυραυλους θα ειναι θετικο, αλλιως γνα παμε για IRIS T SL και τελος.

     1. O IRIS-T SLM έχει εμβέλεια 40+ km οπότε πολύ κοντά σε αυτή των HAWK και πολύ καλύτερες επιδόσεις. Οι Γερμανοί τους ενσωματώνουν στo MEADS και η LM τους προσφέρει με το 4Α της Saab. Επίσης η λύση των Σουηδών με IRIS-T SLS (25km εμβέλεια) πάνω σε BvS10 με ραντάρ 1Χ είναι απείρως καλυτερη επιλογή στο ρόλο των OSA.

 3. Κάθε πυροβολαρχία έχει 4 εκτοξευτές Χ 8 σωλήνες ο καθένας, ήτοι 32 «σωλήνες» (για μίξη Python and Derby) ανά πυροβολαρχία. Μιλάμε δηλαδή για ένα σύνολο 128 «σωλήνων».
  Η τιμή των 107+ εκ./πυροβολαρχία φαίνεται πάρα πολύ αλμυρή, εκτός και εμπεριέχει και π/μ (5 γύρων?).

 4. @ Μιχάλης

  Το σύστημα μπορούμε να το πουλήσουμε στην Αίγυπτο που είμαι σίγουρος ότι το θέλει με 1000. Από πολιτικής άποψης τα ρωσικά συστήματα δεν έχουν θέση στις ΕΔ. Είναι αντιληπτό νομίζω από την στιγμή που οι ΗΠΑ ρίχνουν πολύ χρήμα σε υποδομές, ναυπηγεία και σου δίνουν οπλισμό είτε ως δωρεά είτε με εξευτελιστικό κόστος, να απαιτούν να φύγουν τα ρώσικα από το οπλοστάσιο σου. Το ίδιο ισχύει και για τους Γάλλους.

  1. Το θέμα όμως φίλε Gunner είναι ότι έχει γίνει ήδη μια μεγάλη επένδυση σε αυτά τα συστήματα και θα ήταν μη λογικό να απαξιωθούν ή να πουληθούν και μετά για να τα αντικαταστήσεις να ξοδέψεις επιπλέον κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ή και κάποια δις ευρώ!

   Σύμφωνα με το άρθρο η Τσεχία θα πληρώσει 430 εκατ. δολάρια για τέσσερις πυροβολαρχίες!

   Με τα ίδια χρήματα (ίσως και λιγότερα) μπορούμε να αναβαθμίσουμε τα TOR M1 σε TOR M2 να εκσυγχρονίσουμε με ένα φθηνό πακέτο τα OSA και να εκσυγχρονίσουμε τα S-300 PMU1 σε PMU2 Favorite.

   Στην προκειμένη περίπτωση σήμερα οι σχέσεις με τη Ρωσία δεν είναι καλές αλλά αύριο δεν ξέρεις τι θα γίνει και πως αλλάζουν τα συμφέροντα.

   Οπότε εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε ναζάκια επειδή η Ρωσία σήμερα για τα δικά της συμφέροντα έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία γιατί αύριο δεν ξέρουμε τι θα γίνει!

   Στην κρίση των ημερών με την Αρμενία και το Αζερμπαιτζάν η Τουρκία έχει ταχθεί φανερά υπέρ του Αζερμπαιτζάν συν κάποιες πιθανώς άλλες διαφωνίες δεν ξέρουμε που θα οδηγηθεί το πράγμα.

   Και ούτε είναι λογικό να πετάξουμε στα σκουπίδια μια τόσο μεγάλη επένδυση στα Ρωσικά αντιαεροπορικά αντικαθιστώντας τα με άλλα κόστους πολλών δις ευρώ από τη στιγμή που υπάρχουν άλλες μεγαλύτερες ανάγκες όπως οι νέες φρεγάτες όπως επίσης πιθανόν και μια έξτρα μοίρα Rafale.

   1. Εγώ συμφωνώ πάντως με το σκεπτικό σου Μιχάλη.
    Επίσης θα πρόσθετα και μια συζήτηση για το S-350E Vityaz που είναι συγκρίσιμο με το SAMP στην εμβέλεια, ενώ ο εκτοξευτής φέρει τριπλάσιο αριθμό πυραύλων έτοιμους για εκτόξευση, αφού πήραν και οι Τούρκοι S-400 και για να στριμωχτούν περισσότερο Ρώσοι και αμερικάνοι.

    1. Διαφωνώ κάθετα ως προς τα Ρωσικά συστήματα. Όχι για την αξία τους.
     Αυτή τη στιγμή στην Αν Μεσόγειο και στην ΑΟΖ η Ρωσία δεν παίζει κανένα ρόλο.
     Αντίθετα κάποιοι άλλοι παίζουν και εν μέρει εξαρτώμαστε και από αυτούς.
     Δεν είναι ώρα για τέτοια, τη στιγμή που υπάρχουν άλλες πολύ καλές λύσεις.
     π.χ. ένα ολόκληρο Σύνταγμα SAMP/T με π/μ (Χ2), κοστίζει κάτω από 500 εκ., ενώ ένα Iron Dome Portable, κάτω από 20 εκ. καινούργιο και με 2 φόρτους π/μ.
     Επιπρόσθετα, ποτέ μην μας διαφεύγει ότι τα Ρωσικά συστήματα, δεν συνδέονται με τη λοιπή α/α άμυνα. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό.

     1. Δεν με ενοχλεί που διαφωνούμε.

      Με ενοχλεί να έχω νταβατζή επάνω απο το κεφάλι μου που θέτει συνέχεια περιορισμούς.

      Αυτό το εξαρτόμαστε απο άλλους χτυπάει όμως πολύ άσχημα, επειδή υπονοεί ότι θα έπρεπε να συνεχιστεί αυτή εξάρτηση και υποταγή στους ξένους.

      Η Ρωσία δεν έπαιζε ρόλο στην περιοχή μέχρι να εμπλακεί ενεργά στην Συρία, απο εκεί και πέρα έχασε η Αμερική πολιτική σημασία στην περιοχή, σύμφωνα με αναλύσεις ειδικών στο θέμα.

      Δεν υπάρχει αυτή την στιγμή, αργότερα η νωρίτερα.
      Ποιός καθορίζει την σωστή στιγμή, οι αμερικάνοι, που θέλουν να πουλάνε μόνο αμερικάνικα όπλα στους «συμμάχους» και απειλούν με εμπάργκο όσους δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις που έχουν, ή η χώρα που θέλει να αυξήσει την αποτρεπτική της ικανότητα απέναντι στους αντιπάλους;

      Ο αμερικανός θέτει συνέχεια όρους, ενώ ο ρώσος λέει ότι πουλάει σε όλους όσους δεν θεωρεί απειλή για την Ρωσία.

      Εγώ πρέπει να πάω με τον νταβατζή απο Αμερική, που θέτει και περιορισμούς για όπλα αξίας πολλών εκατομυρίων που αγοράζω σαν πελάτης;

     2. Ακριβώς ρε συ gdmast , θέμα ανεξαρτησίας είναι, αυτοι που δίνουν όπλα χωρίς περιορισμους απ’αυτούς πρέπει να περνούμε, γι αυτό και οι προτάσεις μου είναι και γύρω από ρωσικά όπλα, κάποια πράγματα θα πρέπει να ξεκαθαρίζονται ευθύς εξαρχής σε σχέση με την κυριαρχία της χώρα, και όχι νταβατζηλιδικα πράγματα.

 5. Υπαρχει μια μεγαλη αναγκη για αντικατασταση μεγαλου μερους της αντιαεροπορικης ομπρελας του Ε.Σ.

  – Τα OSA ειναι πολυ παλια συστηματα και η αναβαθμιση τους δεν ειναι οικονομικα βιωσιμη επιλογη.Στην καλητερη των περιπτωσεων να δωσει μια 10ετη παραταση ζωης.Μην ξεχναμε οτι το συστημα αποτελειται και απο τον φορεα ο οποιος ειναι πολυ προβληματικος.

  – Τα TOR M1 εξαρχης δεν ηταν επιλογη του Ε.Σ.Επιβληθηκαν για τους γνωστους λογους.Θα πρεπει και αυτα λοιπον να «αξιοποιηθουν» καταλληλα για να μην εχουν την τυχη των Zubr.Μια τετοια αξιοποιηση θα ηταν η «παραχωρηση» στην Κυπρο εναντι ισως καποιου συμβολικου αντιτιμου η «δωρεας» που θα χρησιμοποιηθει για την αγορα των αντικαταστατων τους.

  – Τα S-300 μπορουν να ακολουθησουν τα TOR M1.Να επιστρεψουν στον αρχικο τους ιδιοκτητη.Πολιτικα πια με τις εντασεις στην περιοχη κανεις δεν θα εχει αντιρρησεις εκτος απο τους Τουρκους.Ακομα και οι Ισραηλινοι θα εχουν εναν λογο για να εχουν τα συστηματα οι Κυπριοι και αυτος ειναι οτι δεν θα χρειαζεται να τραβιουνται στην Κυπρο για να εκπαιδευονται.Οι Κυπριοι απο την αλλη θα εχουν επιτελους αντιαεροπορικη αμυνα.
  Σε διαφορετικη περιπτωση μπορουν να πουληθουν στους Αιγυπτιους οπως πολυ σωστα αναφερθηκε και απο αλλον σχολιαστη.

  – Ακριβως επειδη οι αναγκες ειναι μεγαλες το κοστος θα διαμοιραστει μεταξυ των συστηματων.Αν γινει σωστα η προμηθεια(ενα συστημα για ολους) τοτε ο προμηθευτης θα μπορει να δωσει πολυ καλητερες τιμες και ισως συμπαραγωγη/μεταφορα τεχνολογιας.Οι Ισραηλινοι με την εξαγορα της ΕΛΒΟ μπορουν να προσφερουν αυτο το συστημα για καλλυψη των αναγκων των Ε.Δ. Διαφορετικα οποιο συστημα προκριθει θα πρεπει αυστηρα να ειναι ΕΝΑ για ολους και να μην επαναληφθουν τα τραγελιαφικα του παρελθοντος οπου αλλο συστημα απεκτησε ο Σ.Ξ και αλλα το Π.Ν και Π.Α με τα αποτλεσματα που βλεπουμε σημερα.

  1. Φτηνή λύση για να φύγουν τα τορ δεν υπάρχει εκτός εάν στέλναμε όλα.τα ρωσικά συστήματα Κύπρο κλπ κλπ και αγορά συμπαραγωγή επιτέλους με κάποιον κατασκευαστή συστήματος συμπληρωματικού των πατριοτ που να βγαίνει και σε αυτοκινουμενη έκδοση για να υποστηρίξει και το πυροβολικό, πεζικό κλπ κλπ
   Επιτέλους ενα σύστημα για όλους τους κλάδους.

  2. Η Ελλάδα διαθέτει 38 OSA Gecko 8 επίσης 25 TOR M1 (21 συστήματα ο ΕΣ και 4 η αεροπορία) και δύο πυροβολαρχίες S-300 PMU1.

   Και προτείνεις – προτείνεται να αποσυρθούν – πουληθούν (με ελάχιστο τίμημα προφανώς) και στη θέση τους να αγοραστούν άλλα συστήματα κόστους πολλών δις ευρώ!

   Πιθανώς κάποιοι να πιστεύουν πως έχουμε αυτήν την πολυτέλεια να σκορπάμε εκατοντάδες εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια ευρώ!

   Αυτοί που σήμερα μιλάνε για πολυτυπίες κτλ. παραμύθια τις χαλιμάς (κυρίως αμυντικές ιστοσελίδες που εξυπηρετούν γνωστά συμφέροντα) είναι οι ίδιοι που «πανηγύριζαν» τότε για τα υπερσύγχρονα Ρωσικά συστήματα και για τις μοναδικές τους επιδόσεις!

   Φαίνεται πως τότε το pay roll ήταν να υποστηρίζουν συγκεκριμένες εταιρίες και πολιτικές επιλογές!

   Σήμερα το «συμφέρον» τους είναι άλλο.

   Πάμε τώρα στα συγκεκριμένα.

   Όπως διάβασες στο παρόν άρθρο η Τσεχία για τέσσερις πυροβολαρχίες θα πληρώσει 430 εκατ. δολάρια!

   Για να έχουμε ένα παράδειγμα τι θα πρέπει να πληρώσουμε εμείς σε περίπτωση που θα πρέπει να αντικαταστήσουμε 38 OSA τα 25 TOR M1 και φυσικά τις δύο πυροβολαρχίες S-300 PMU1!

   Για να αντικαταστήσουμε τα παραπάνω συστήματα θα θέλαμε δύο ίσως και τρία ίσως και περισσότερα δις ευρώ ενώ οι ανάγκες και οι προτεραιότητες είναι άλλες όπως πχ επιπλέον νέες φρεγάτες, ιδανικά άλλη μια μοίρα Rafale σε δεύτερο χρόνο όπως και άλλες ανάγκες χάρη στην διαχρονική αδιαφορία όλων των κυβερνήσεων.

   Τα OSA έχουν αναβαθμιστεί παλαιότερα στην νεότερη έκδοση AKM ενώ με βάση τα αντισταθμιστικά (από την αγορά των TOR M1) τότε υπάρχει η δυνατότητα πλήρης υποστήριξης τόσο των OSA όσο και των TOR M1 ενώ έχει δοθεί και η δυνατότητα σε εμάς να εκσυγχρονίζουμε μερικώς τα βλήματα των OSA.

   Τι θα μπορούσε να γίνει κατά τη γνώμη μου για να μην πεταχτεί η επένδυση στα σκουπίδια και αναγκαστούμε να πληρώνουμε επιπλέον πολλά χρήματα για να τα αντικαταστήσουμε.

   Θεωρώ πως με ένα κονδύλι λιγότερο από μισό δις δολάρια θα μπορούσαν να εκσυγχρονιστούν τα TOR M1 σε TOR M2 και ταυτόχρονα να ζητηθούν επιπλέον συστήματα ως αντιστάθμισμα TOR M2 από τα πολύ μεγάλα αποθέματα της Ρωσίας.

   Τα OSA Gecko 8 θα μπορούσαν επίσης να εκσυγχρονιστούν με ένα πακέτο χαμηλού κόστους είτε από Ρωσία είτε από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ που έχουν πολλές και φθηνές επιλογές αναβάθμισης ώστε να υπηρετήσουν με αξιώσεις για τα επόμενα 10-15 χρόνια τουλάχιστον.

   Για τα S-300 PMU1 θα πρότεινα τον εκσυγχρονισμό τους σε PMU2 Favorite.

   Καλή μέχρι ενός σημείου η αμερικανολατρεία που καλλιεργείται συστηματικά στη χώρα μας και οι πιθανώς ισορροπίες που θέλουν να κρατήσουν οι κυβερνήσεις αλλά μέχρι στιγμής δεν είδα κάτι ουσιαστικό από την Αμερική (παρότι έχει υπογράψει η κυβέρνηση τη νέα συμφωνία για Σούδα και βάσεις σε ολόκληρη την επικράτεια) εκτός από την ανέλκυση της βυθοκόρου και κάποια σκάφη ανορθόδοξου πολέμου που χρειάζονται πολλά χρήματα για να ξαναγίνουν επιχειρησιακά!

   Ούτε φιλορώσος είμαι (γνωρίζοντας τη βοήθεια που έδωσαν στον Κεμάλ μαζί με τους Γερμανούς με τα γνωστά τραγικά γεγονότα για των Ελληνισμό) αλλά ούτε και φιλοαμερικάνος γνωρίζοντας επίσης πως βοήθησαν την Τουρκία να εισβάλλει στην Κύπρο και την μετέπειτα πολιτική τους σε ότι έχει να κάνει με τους Τούρκους.

   Το να λέμε λοιπόν ελαφρά τη καρδία να αντικαταστήσουμε τα Ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα (ουσιαστικά κάνοντας ναζάκια) και πληρώνοντας επιπλέον 2-3 δις ευρώ (ίσως και παραπάνω) για να αντικαταστήσουμε αυτά τα συστήματα νομίζω πως είναι εκτός λογικής.

   Αν μας περισσεύουν αυτά τα 3+ δις ευρώ ας πάρουμε καλύτερα άλλη μια μοίρα Rafale μια επιπλέον νέα φρεγάτα και να εκσυγχρονίσουμε με 0,5 δις ευρώ όλα τα παραπάνω Ρωσικά συστήματα!

 6. Οποιαδήποτε αλλαγή στην αεράμυνα θα πρέπει να συνοδευτουν πρώτα από ορθολογισμό στα συστήματα καθώς και νέα ραντάρ.

  Καταρχάς οι Hawk θα πρέπει να περάσουν στην ΠΑ, δημιουργώντας έτσι πολυεπίπεδη αεράμυνα με Patriot-Hawk-Skyguard-Stinger. Στο ΕΣ μόνο Shorad-Asrad-Stinger. Τα παραπάνω θα πρέπει συνοδευτούν από νέα ραντάρ όπως Giraffe 1X για τα Asrad και Skyguard καθώς και MPQ 64 για τα Hawk. Επίσης καλό θα ήταν να γίνει αντικατάσταση μελλοντικά των MPDR 90E με ραντάρ επιπέδου Giraffe 4S ενώ να αναβαθμιστούν τα HR 3000 και AR 327E και ίσως να αγοραστούν περισσότερα RAT 31DL.

  Επίσης θεωρώ πολύ σωστό αυτό που έχουν προτείνει πολλοί σχολιαστές να παραχωρηθούν Tor M1 και Crotale στην Κύπρο σε αντάλλαγμα με τα Skyguard. Αυτό θα είχε όφελος και για τους Κύπριους που διατηρούν ήδη κινητή αεράμυνα με Tor M1 και Buk M1 ενώ εμείς από την άλλη θα ομογενοποιούσαμε την αεράμυνα με νατοικά συστήματα.

  Τέλος συμφωνώ και πάλι ότι τα Shorad και Hawk θα πρέπει να αντικατασταθούν από συστήματα που έχουμε ποσοστό παραγωγής όπως Iris T και ESSM. Ίσως NASAMS για αντικατάσταση των Hawk και των RIM 7 των Skyguard και IRIS Τ SLS για Shorad στον ΕΣ θα ήταν οι βέλτιστες επιλογές. Ειδικά αυτή η έκδοση φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα:

  https://www.behoerden-spiegel.de/2020/03/04/diehl-defence-auf-der-singapore-air-show/

  Εναλλακτικά ενδιαφέρον φαίνεται και το κινητό I Dome ως Shorad. Επίσης πολύ ενδιαφέρον φαίνεται και το παρακάτω σύστημα ως ευρωπαικό «Iron Dome» αλλά με πολύ μέλλον ανάπτυξης μπροστά του:

  https://www.armyrecognition.com/idex_2019_news_official_online_show_daily_partner/idex_2019_development_of_denel_cheetah_c-ram_c-pgm_missile_on_track.html

  1. Αγαπητέ Roger

   «Επίσης θεωρώ πολύ σωστό αυτό που έχουν προτείνει πολλοί σχολιαστές να παραχωρηθούν Tor M1 και Crotale στην Κύπρο σε αντάλλαγμα με τα Skyguard. Αυτό θα είχε όφελος και για τους Κύπριους που διατηρούν ήδη κινητή αεράμυνα με Tor M1 και Buk M1 ενώ εμείς από την άλλη θα ομογενοποιούσαμε την αεράμυνα με νατοικά συστήματα»

   Ωραία!

   Με τι κόστος θα αντικαταστήσουμε όλα αυτά τα Ρωσικά συστήματα;

   Θα χρειαστούμε πάνω από 3 δις ευρώ!

   Μας περισσεύουν;

   Δεν νομίζω.

   Αν πράγματι μας περισσεύουν αυτά τα 3+ δις ευρώ δεν θα ήταν καλύτερα να αγοράσουμε με αυτά τα χρήματα μια επιπλέον μοίρα Rafale άλλη μια επιπλέον νέα φρεγάτα είτε να δώσουμε αυτά τα επιπλέον χρήματα στους Γάλλους και οι τέσσερις νέες φρεγάτες να είναι οι Belharra XL (με τα 48 κελιά) μιας και το θέμα με τη Γαλλική πρόταση σκοντάφτει στο οικονομικό και με 0,5 δις ευρώ να εκσυγχρονίσουμε τα παραπάνω Ρωσικά συστήματα;

   Νομίζω πως είναι πολύ λογική πρόταση.

 7. Ταπεινη μου γνώμη ειναι πως τα S300 θα πρεπει να επιστραφούν στον αρχικό τους πελάτη (Κυπρος).

  Απο εκει και περα στα χαμηλοτερα συστηματα υπαρχει πρόβλημα.
  Τα Asrad ειναι… Stinger επι οχηματος… ειναι μια πολυ βασικη κατηγορια που κατα κυριο λογο αποτελει απειλη για ελικόπτερα. Θα επρεπε να αναβαθμιστεί με αισθητηρες… αλλα τελος παντων λατρευουμε τις μισες δουλειες.

  Τα Tor-M1 κανονικά πρεπει να εκσυγχρονιστούν… το αν θα γκρινιάξουν οι ΗΠΑ και το τι πραγματικά αναβάθμιση θα τα κάνουν οι Ρώσοι μετα τα κολλητηλικια με τους Τουρκους παραμένει ερωτηματικο.

  Εναλλακτικό συστημα προς αντικατάσταση των Hawk, δεν υπαρχει στο δυτικο οπλοστάσιο. Ολα ειναι κάτι γιαλαντζι λύσεις. Ιδανικά το οποιο σύστημα θα επρεπε να ειναι αυτοκινούμενο (αν θελει να επιβιώσει περισσότερο) και με μεγάλυτερη αναχορηγία των 3-4 πυραύλων (που ειναι αστειο νούμερο)

  Απο την στιγμή που δεν υπάρχει κάτι αξιο λόγου, η καλύτερη λύση είναι να δώσουμε βάρος στους Patriot. Αναβάθμιση σε PAC-4 για να ριχνουν τον Rafael Stunner και απόκτηση 2 συστημάτων ακομα.

 8. Τα TOR στην αναβαθμισμενη εκδοση με νεο ρανταρ AESA και τυπο πυραυλου, μπορουν να φερουν αποθεμα 16 πυραυλων αντι για 8. Οποτε μανι-μανι ειναι σαν να διπλασιαζεις τα συστηματα σου.

 9. @Μιχάλης

  Φιλε Μιχαλη τα λες καλα αλλα στην σκεψη σου πρεπει να συμπεριλαβεις και τον παραγοντα πραγματικοτητα.

  Τα S300 ουσιαστικα εχουν «εγκαταλειφθει».Οποτε δεν υπαρχει περιπτωση να δουν εκσυγχρονισμο.Στην καλητερη των περιπτωσεων θα συνεχισουν να υπηρετουν οπως ειναι μεχρι να αποσυρθουν σιωπηρα.Οποτε η παραχωρηση τους στην Κυπρο καθε αλλο παρα παραλογη ειναι.Εκει εχουν λογο υπαρξης και οι Κυπριοι σιγουρα θα τα αναβαθμισουν.Το ιδιο ισχυει και για τα Tor-M1.

  Τα OSA ειναι παναρχαια.Δεν εχουν θεση στο σημερινο πεδιο μαχης.Τα προσφατα video απο το Ναγκορνο-Καραμπαχ και η ευκολια με την οποια καταστρεφονται απο τα Αζερικα UAV πρεπει να βαλει σε πολυ μεγαλη σκεψη τους επιτελεις του ΓΕΣ.Ακομα και αν αυτα τα video ειναι «παραφουκωμενα» για λογους προπαγανδας δειχνουν αν μην τι αλλο την ανικανοτητα του συστηματος.Και οπως ειπα και στο αρχικο σχολιο μου το μεγαλητερο προβλημα του ειναι ο φορεας ο οποιος εχει πολυ μεγαλα προβληματα.

  Το κοστος αντικαταστασης ειναι σιγουρα μεγαλο.Ομως το ιδιο ειναι να σπρωχνεις και το προβλημα 5-10 χρονια παρακατω.Κανενας δεν σου εγγυαται οτι τοτε θα εχεις τα χρηματα για να τα αντικαταστησεις.Αλλωστε αυτο καναμε τοσα χρονια.Σπρωχναμε το προβλημα παρακατω με δικαιολογιες κοστους και αποτελεσμα τελικα να ερθει ο καιρος που ολα αυτα τα συστηματα να χρειαζονται ΑΜΕΣΗ αντικατασταση αλλα τωρα να χρειαζονται και πολυ περισσοτερα χρηματα γιατι πολυ απλα πρεπει να αντικαταστησεις ΑΜΕΣΑ πολυ περισσοτερα πραγματα.

  Για εμενα η λυση θα ηταν ενα συστημα που θα αποτελειται μονο απο εκτοξευτες εξοπλισμενους με Link16.Οι εκτοξευτες αυτοι θα περνουν «στοχοποιηση» απο ιπταμενα ρανταρ,μαχητικα,πλοια,UAV και θα εκτοξευουν τους πυραυλους τους τελειως παθητικα.Ετσι δεν θα μπορουν να εντοπιστουν ευκολα και θα εχουν increased mobility.Ισως να διαθετουν και δικα τους οργανικα UAV που θα παιζουν τον ρολο του «ρανταρ».

  Αυτο βεβαια ειναι απλα μια σκεψη.

  Απο την αλλη αν «απλωσουμε» την διαδικασια αντικαταστασης σε βαθος καποιων ετων τοτε το ποσο που αναφερεις ειναι απολυτως εφικτο.Ο αριθμος των συστηματων που χρειαζονται ειναι μεγαλος.

  1. Q

   Αυτό που θα έπρεπε να μας απασχολεί περισσότερο απο τα προπαγανδιστικά Video για «αστοχίες» ρωσικών συστημάτων, είναι οι αστοχίες αμερικανικών συστημάτων που δεν πολυδιαφημίζονται στα γνωστά μέσα, ενώ υπάρχουν σαφείς αναφορές για αστοχίες των Patriot που μπορούν να διορθωθούν μόνο σε ελάχιστο βαθμό για τεχνικούς λόγους, ενώ την πραγματική αξία των Hawk απέναντι στα σύγχρονα όπλα είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε στο πρόσφατο παρελθόν στη Λιβύη.

   Αν είναι όντως υποδεέστερα τα ρωσικά συστήματα, δεν θα έπρεπε να απασχολούν την ΠΑ οι S-400 της Τουρκίας, αλλά απ νομίζω ότι ισχύει τι αντίθετο και όσο αφορά το ΝΑΤΟ, όχι μόνο την ελληνική περίπτωση.

   Έτσι θα πρότεινα να απολαμβάνουμε τις αναφορές για αναποτελεσματικά ρωσικά όπλα με πολύ προσοχή και περισσότερο επιφύλαξη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *