Με ανάρτηση σχετικού video στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης «Twitter», το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας και το Ισραηλινό Ναυτικό, ανακοίνωσαν την επιτυχημένη δοκιμή ενός νέου βλήματος κατά πλοίων. Αν και το video δεν αναφέρει τον τύπο του βλήματος, είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για έκδοση του γνωστού βλήματος εδάφους-εδάφους LORA (Long-Range Artillery Weapon System) της IAI (Israel Aerospace Industries), το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί σε δοκιμές κατά θαλάσσιων στόχων, στις αρχές Ιουνίου του 2020.

Σ’ εκείνες τις δοκιμές εκτοξεύτηκαν δύο LORA κατά προκαθορισμένων στόχων, ενός σε απόσταση 90 χιλιομέτρων και ενός σε απόσταση 400 χιλιομέτρων. Οι βολές πραγματοποιήθηκαν από τροχοφόρο εκτοξευτή εντός πλοίου για λόγους ασφαλείας. Στο video φαίνεται ότι το βλήμα εκτοξεύεται από κάνιστρο. Είναι πιθανό λοιπόν η δοκιμή να έγινε στο πλαίσιο της πιστοποίησης του νέου μέσου εκτόξευσης του βλήματος. Κατά τη δοκιμή το βλήμα προσέβαλε ένα παροπλισμένο πλοίο.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Ιούλιο του 2020 ανακοινώθηκε η συνεργασία Σιγκαπούρης και Ισραήλ για την ανάπτυξη ενός νέου βλήματος κατά πλοίων. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε η ST Engineering από τη Σιγκαπούρη και η IAI συμφώνησαν στη δημιουργία της κοινοπραξίας Proteus Advanced Systems (με 50% συμμετοχή για κάθε εταιρία), με στόχο την ανάπτυξη ενός νέου βλήματος κατά πλοίων. Πάντως, η Σιγκαπούρη ήδη εργάζεται για την ανάπτυξη ενός νέου βλήματος κατά πλοίων, του Blue Spear ή 5G SSM, σε συνεργασία με την IAI.