Η Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB) παραδέχθηκε και επίσημα ότι τα προγράμματα παραγωγής του άρματος μάχης Altay, για την Τουρκία και το Κατάρ, και των επιθετικών T-129 για το Πακιστάν, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την έκδοση πιστοποιητικού τελικού χρήστη των κινητήρων, κάτι που αναγκαστικά οδηγεί σε χρονική καθυστέρηση στην υλοποίηση τους.

Όπως σας είχαμε ενημερώσει με ανάρτηση μας, στις 30 Δεκεμβρίου, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παραγωγής του Altay, τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης του Altay δεν συμβαδίζουν με τα χρονοδιαγράμματα ανάπτυξης του κινητήρα των 1.500 ίππων, η παραγωγή του οποίου προσδιορίζεται για το 2024, στην καλύτερη περίπτωση. Αν η Τουρκία θέλει τα άρματα στην ώρα τους τότε θα πρέπει να τα παραλάβει με γερμανικούς κινητήρες, η αδειοδότηση των οποίων, από τη Γερμανία, εκκρεμεί, όπως αναφέρει η SSB.

Ομοίως, στην περίπτωση της παραγωγής των 30 πακιστανικών T-129, οι ΗΠΑ διατηρούν σε εκκρεμότητα τη σχετική άδεια εξαγωγής των κινητήρων T800-4A, με αποτέλεσμα η Τουρκία να ζητήσει και το Πακιστάν να δεχθεί καθυστέρηση ενός έτους στην έναρξη της παραγωγής και των παραδόσεων των ελικοπτέρων. Και σ’ αυτή την περίπτωση ο τουρκικής ανάπτυξης κινητήρας (TS1400) αναμένεται να τεθεί σε παραγωγή το 2024, στην καλύτερη περίπτωση.