Η συνέντευξη του ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη μας έδωσε τροφή ώστε να προβούμε σε κρίσιμες επισημάνσεις και επιπρόσθετα σχόλια λαμβάνοντας υπόψη τα λεγόμενα του Υπουργού. Θα σχολιάσουμε παρακάτω τα κεντρικά σημεία της συνέντευξης με γνώμονα τα όσα ανέφερε ο κ. Αποστολάκης στον δημοσιογράφο Α. Σρόιτερ στον τηλεοπτικό σταθμό Άλφα. Αφήνουμε εκτός σχολιασμού τις δηλώσεις που άπτονται σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο κρίνοντας ως επί το πλείστον τα επιχειρησιακά και τακτικά θέματα των Ε.Δ που μας απασχολούν μέσα από τη παρούσα ιστοσελίδα.

Πρώτο ζήτημα. Δεν τίθεται ζήτημα ΔΕΑΧ. Ο Υπουργός ανέφερε: «Κύριε Σρόιτερ, ας έρθουμε στην πραγματικότητα, γιατί το ενιαίο αμυντικό δόγμα δεν υφίσταται πλέον. Υπάρχει διμερής, διαρθρωμένη αμυντική συνεργασία, προβλέπει τα ίδια πράγματα, αλλά μην ξεχνάμε η Κύπρος είναι ένα άλλο κράτος.»

Η ερώτηση αν μπορούσαμε να είχαμε ΔΕΑΧ ή εάν πράγματι μπορεί να υλοποιηθεί είναι συνάρτηση των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας που κάποτε υπήρχαν αλλά σήμερα δεν υπάρχουν. Όταν υπήρχαν δεν αγοράσαμε δικηνητήριο μαχητικό, ιπτάμενα τάνκερ, πλοία αποβάσεων κατηγορίας LPD, δεν διαθέσαμε πόρους για πλοία Αεράμυνας Περιοχής. Συνεπώς, τα πράγματα είναι πολύ απλά. Σήμερα τέτοιες επιχειρησιακές δυνατότητες δεν υπάρχουν ούτε και οι πόροι. Άρα πολύ απλά όντως δεν υφίστανται ΔΕΑΧ. Μακάρι να διαψευστούμε αλλά πολύ φοβόμαστε πως η Κύπρος είναι μακριά θα ξανά ακουστεί. Τώρα εάν θέλετε την άποψη μας, φυσικά και θα έπρεπε να υπάρχει ΔΕΑΧ με κάθε κόστος. Οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό. Απλά το ελληνικό πολιτικό σύστημα ποτέ δεν κάθισε να ασχοληθεί σοβαρά με την άμυνα πέρα από ρουσφέτια και έκτακτες κρίσεις. Απλά πράγματα. Όταν δεν φροντίζουμε για στοιχειώδη όπως συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης, θα προβούμε σε προμήθειες πλοίων αεράμυνας περιοχής; Και εάν σήμερα οι πόροι είναι περιορισμένοι πριν μερικά χρόνια δεν ήταν. Απλούστατα το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο δεν ιεραρχεί τους εξοπλισμούς ως προτεραιότητα.

Δεύτερο ζήτημα. Η διατάραξη του ισοζυγίου ένοπλης ισχύος. Τι είπε ο ΥΕΘΑ; Πως «η αναλογία δυνάμεων έχει διαταραχθεί. Αυτά που ξέραμε για τους συσχετισμούς έχουν αλλάξει. Τα τόσα χρόνια κρίσης που είμαστε οπωσδήποτε έχουν δημιουργήσει ένα πρόβλημα, γιατί παγώσαμε όλα μας τα καινούργια προγράμματα».

Καλημέρα. Ξυπνήσαμε. Το ερώτημα είναι τι κάναμε εμείς και συγκεκριμένα οι πολιτικές και φυσικές ηγεσίες. Μα απολύτως τίποτα. Τον εκσυγχρονισμό των F-16 τον έχουμε κάνει σίριαλ όπως και τον ΜΕΚΟ, δεν υπογράφουμε συμβάσεις FOS και έτσι η Π.Α οδεύει κάτι μεταξύ αερολέσχης και μουσείου, από πλευράς οροφών και διαθεσιμοτήτων, τα πλοία του Στόλου είναι σε οριακή κατάσταση ενώ για τον Ε.Σ δεν υπάρχει το παραμικρό πλην των Kiowa. Ούτε τα αυτονόητα: συντήρηση του υλικού, εκσυγχρονισμοί και πυρομαχικά (πχ νέες τορπίλες).

Γιατί; Διότι υπάρχει ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ. Ένα άλλο παράδειγμα. Αυτό της παραλαβής της 6ης και 7ης ΤΠΚ. Με τη κατάσταση που επικρατεί θα έπρεπε το ΠΝ να κάνει κυριολεκτικά καταδρομική τη νύχτα να πάρει τα πλοία και να τελειώσει αμέσως. Αλλά εμείς εδώ αρκούμαστε να συντηρούμε τα ναυπηγεία μήπως και θιχτεί το συντεχνιακό των συνδικαλιστών.

Τρίτο ζήτημα. Οι τουρκικοί S400 και το ΝΜΑ για τη ΠΑ. Σύμφωνα με τον ΥΕΘΑ: Αυτή τη στιγμή το θέμα των S-400 είναι πάρα πολύ σοβαρό, ήδη επικαλούνται ότι είναι ένα αμυντικό σύστημα και είναι αμυντικό σύστημα, αλλά η ομπρέλα κάλυψης που έχει, εάν τοποθετηθούν στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο κοντά, εμείς είμαστε μέσα σε αυτή την ομπρέλα. Τώρα τα F-35 είναι ένα αεροσκάφος, 5ης γενιάς, είναι μια εξαιρετική πλατφόρμα. Το F-35 δεν αντιμετωπίζεται με F-35, αντιμετωπίζεται με μοντέρνα συστήματα εγκαίρου προειδοποιήσεως και εντοπισμού με ένα καλύτερο αντιβληματικό σύστημα και βέβαια σιγά-σιγά πρέπει να μπούμε και εμείς στη νέα γενιά αεροσκαφών.

Στη σωστή κατεύθυνση οι δηλώσεις του ΥΕΘΑ. Επιτέλους καταλάβαμε πως το F-35 δεν είναι μονόδρομος. Καλό το σούπερ μάρκετιγνκ των ΗΠΑ και της εταιρείας αλλά υπάρχουν και άλλες λύσεις. Ποιες είναι αυτές; Μα φυσικά το ΣΑΕ! Τουλάχιστον μέσα από εδώ το γράφουμε συνεχώς. Και επιτέλους πως εκτός από το ΝΜΑ προέχει ότι έχουμε να το αξιοποιούμε στο μέγιστο.

Για τη νέα γενιά αεροσκαφών επειδή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές αναμένουμε την επιστροφή μας στην Αθήνα μετά το Paris Air Show 2019 θα επισημάνουμε πως είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρίας για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία να μπούμε στο νέο ευρωπαϊκό μαχητικό 6ης γενιάς πχ FCAS ή TEMPEST. Να μπούμε ώστε να διασφαλίσουμε έργο για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Να αξιοποιήσουμε το εγχώριο επιστημονικό δυναμικό. Να παραχθεί σημαντική τεχνογνωσία.

Εν κατακλείδι: ο Αποστολάκης είπε ορισμένες αλήθειες αλλά μάλλον είναι αργά για δάκρυα. Μια από τις αλήθειες είναι πως μόνοι μας θα κάνουμε ότι κάνουμε. Όχι τίποτα άλλο αλλά θυμάστε τις ατάκες περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Λες και θα έρθουν οι Ευρωπαίοι να υπερασπιστούν την ελληνική ΑΟΖ. Βέβαια το θέμα ΑΟΖ εμείς εδώ και 10-15 χρόνια το πήραμε στη πλάκα. Γιατί πολύ απλά δεν προετοιμαστήκαμε και σε περιόδους που η ισορροπία μας ευνοούσε δεν ρίξαμε και κανένα τουρκικό αεροπλάνο. Και έφτασαν σήμερα να πετάνε με τα ΑΝΚΑ πάνω από τα νησιά. Τι σημαίνει προετοιμασία; Αυτό που έκανε ο Μεταξάς από το 1936 έως το 1940.

Οπότε το καλαμπούρι ας τελειώσει κάποια στιγμή. Καλές οι παρελάσεις, καλές οι επιδείξεις, καλές οι δηλώσεις περί ετοιμότητας. Πραγματική αποτροπή δεν έχουμε γιατί δεν είμαστε σε θέση ως κοινωνία και ως πολιτικό σύστημα να πληρώσουμε το τίμημα της ΑΞΙΟΠΙΣΤΗΣ αποτροπής. Αποτροπή σημαίνει εξοπλισμοί, θητεία, ισχυρή εφεδρεία, δομή δυνάμεων με γνώμονα το επιχειρησιακό όφελος και όχι τις τοπικές κοινωνίες.

Από το 2010 έως σήμερα τρία πράγματα θα έπρεπε να είχαμε κάνει: εκσυγχρονισμούς του υλικού, ανταλλακτικά και νέα πυρομαχικά.

Παραθέτουμε αυτολεξεί τις δηλώσεις του Υπουργού.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Θα μείνουμε σε αυτές τις σημαντικές εξελίξεις, κυρίες και κύριοι, και στα γεγονότα που τρέχουν στα εθνικά μας θέματα, για να δούμε τώρα την κατάσταση, με τη βοήθεια του πλέον αρμόδιου. Μαζί μου, λοιπόν, εδώ στο studio, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο κ. Ευάγγελος Αποστολάκης. Κύριε Υπουργέ, καλησπέρα.

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Καλησπέρα σας κ. Σρόιτερ.                               

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ μαζί μας. Ακούσατε τις τελευταίες δηλώσεις του Ερντογάν, λοιπόν, είναι θέμα ημερών η εγκατάσταση των πυραύλων, την ίδια ώρα που το δεύτερο γεωτρύπανο κινείται ήδη και αυτό προς τη μεριά της Κύπρου. Αυτή είναι η εικόνα σήμερα.

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Βεβαίως. Ο κ. Ερντογάν δεν σταματά τις προκλήσεις, ούτε τις δηλώσεις. Απ’ ό,τι φαίνεται τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα ή τουλάχιστον οι ενέργειες που έχουν γίνει δεν αναστέλλουν τις κινήσεις του. Όπως ξέρετε, σήμερα ο κ. Τσίπρας είναι στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής. Αυτή τη στιγμή επεξεργάζονται ένα λεκτικό, το οποίο θα είναι αρκετό σκληρό για την Τουρκία.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Από το προσχέδιο που άκουσα – βεβαίως, το προσχέδιο με το τελικό κείμενο πολλές φορές έχει τεράστιες διαφορές – δεν υπάρχει καμία αναφορά σε συγκεκριμένα μέτρα. Δεν υπάρχει καν η λέξη «μέτρα» κύριε Υπουργέ.

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Δεν ξέρω. Απ’ ό,τι καταλαβαίνω και απ’ ό,τι μου έχει πει ο Πρωθυπουργός θα πουν για κάποια μέτρα, τα οποία θα ληφθούν στη συνέχεια, εάν δεν αλλάξει κάτι από τις κινήσεις της Τουρκίας.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Οι κινήσεις δεν φαίνεται να σταματούν, δεύτερο γεωτρύπανο οδεύει προς τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Αν υπάρχει κάτι ευχάριστο μέσα σε όλα αυτά είναι ότι οι Τούρκοι, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον – εσείς βέβαια έχετε καλύτερη πληροφόρηση από εμένα – δεν φαίνεται να δείχνουν μια διάθεση να κάνουν το επόμενο βήμα, να πλησιάσουν, δηλαδή, την ελληνική ΑΟΖ και εκεί τα πράγματα να γίνουν πολύ δυσκολότερα.

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Οι δηλωμένες προθέσεις τους και αυτά που κατά καιρούς περνάνε ότι έχουν σαν πρόθεση είχαν και αυτό το πλάνο και πιθανώς να το έχουν ακόμα. Η εκτίμηση, όμως, είναι ότι είναι τόσα τα θέματα που πρέπει να συνδυαστούν και τόσα τα προβλήματα που πρέπει να λύσουν, που δεν φαίνεται να έχουν πρόθεση να το κάνουν. Ωστόσο, επειδή πάντα μιλάμε με πιθανότητες, δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, γιατί υπάρχουν ενδιάμεσα ένα σωρό άλλα θέματα που θα προκύψουν, όπως οι αποφάσεις που θα παρθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τι θα γίνει με τους Αμερικανούς, με τους οποίους είναι σε μια πολύ μεγάλη κόντρα αυτή τη στιγμή, εξαιτίας των S-400 και των F-35, και αν οι Αμερικανοί πάρουν κάποια μέτρα ή δεν θα πάρουν, δεν ξέρουμε. Όλα αυτά θα δούμε πώς θα εξελιχθούν.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Αυτά, δεν μπορείτε να τα προβλέψετε, προφανώς, τα παρακολουθείτε. Το ερώτημα κ. Υπουργέ είναι τι θα κάνουμε εμείς. Και εσείς και ο Πρωθυπουργός και όλη η ελληνική πολιτική ηγεσία έχει πει ότι δεν πρόκειται να καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια εάν οι Τούρκοι επιχειρήσουν να μπουν στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου. Αυτό πρακτικά τι σημαίνει; Στέλνουμε το Στόλο εκεί; Αντιδρούμε με κάποιο άλλο τρόπο; Τι λένε τα επιχειρησιακά πλάνα;

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, δεν μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε. Εκείνο, όμως, που δηλώνουμε και που νομίζω ότι ο τελευταίος Έλληνας το καταλαβαίνει είναι ότι δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε και να το αφήσουμε να γίνει.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Άρα, δεν θα γίνει, λέτε.                                

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Δεν θα γίνει.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Το κρατάω αυτό. Διαβάζω και κάτι άλλο στο διαδίκτυο, είναι μια άποψη για την οποία θα ήθελα τη γνώμη σας, ότι οι Τούρκοι ήδη έχουν κερδίσει κάτι σημαντικό από όλη αυτή την υπόθεση που λέγεται «γεωτρήσεις». Ποιο είναι αυτό; Ότι έχουν καταστρατηγήσει ήδη, στην ουσία, το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας – Κύπρου, το οποίο προβλέπει ότι εάν υπάρχει απειλή σε βάρος της Κύπρου – εισβολή χαρακτήρισε αυτό που συμβαίνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης – ταυτόχρονα μιλάμε για απειλή σε βάρος της Ελλάδας και αντιδρούμε. Δεν έχουμε αντιδράσει ως χώρα, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ και κάνουν γεώτρηση.

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Κύριε Σρόιτερ, ας έρθουμε στην πραγματικότητα, γιατί το ενιαίο αμυντικό δόγμα δεν υφίσταται πλέον. Υπάρχει διμερής, διαρθρωμένη αμυντική συνεργασία, προβλέπει τα ίδια πράγματα, αλλά μην ξεχνάμε η Κύπρος είναι ένα άλλο κράτος.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Είναι.

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Για να γίνει κάτι τέτοιο ή για να ληφθούν στρατιωτικές ενέργειες πρέπει να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις. Κατ’ αρχήν, να το ζητήσει αυτό το κράτος, εμείς να ζυγίσουμε τα πράγματα, να δούμε αν μπορούμε να το κάνουμε ή όχι, ωστόσο δεν έφτασαν οι κινήσεις στο να πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτή τη στιγμή με στρατιωτικά μέτρα. Πρέπει, πριν φτάσουμε στα στρατιωτικά μέτρα, να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν από τη διπλωματική οδό. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε αυτή τη φάση. Έχετε υπόψη σας ότι αυτά έχουν συζητηθεί αρκετό καιρό πριν και με την Κύπρο και έχουμε κουβεντιάσει και τα πιθανά σενάρια και τις πιθανές αντιδράσεις. Δεν έχουμε ξαφνιαστεί, είναι κάτι που το περιμέναμε. Το περιμέναμε και έχουμε κάνει και τις ανάλογες προετοιμασίες.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Στα πλάνα, στα σενάρια και στα όσα συζητούσατε όλο αυτό το διάστημα φαντάζομαι ότι ζυγίζατε και τις αντιδράσεις και τη στήριξη που θα μπορούσαμε να έχουμε από τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους. Ως τώρα έχουμε λοιπόν λεκτική στήριξη, σε κάποιες περιπτώσεις πιο προωθημένη, σε κάποιες περιπτώσεις λιγότερη προωθημένη, το ερώτημα είναι κ. Υπουργέ αν έχετε διαβεβαίωση είτε εσείς προσωπικά είτε ο Πρωθυπουργός, είτε από τους Αμερικανούς είτε από τους Ευρωπαίους ότι στην περίπτωση ενός θερμού επεισοδίου θα έχουμε και στρατιωτική στήριξη, θα έχουμε έμπρακτη στήριξη ή θα μας αφήσουν μόνους μας με κάποια λεκτική συμπαράσταση και τίποτα παραπάνω.

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει τέτοια υπόσχεση, ούτε τέτοια υπόθεση προς το παρόν, αλλά εγώ έχω ξαναπεί ότι όταν θα χρειαστεί να κάνουμε κάτι ας υπολογίζουμε κατ’ αρχήν ότι θα είμαστε μόνοι μας.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Θα είμαστε μόνοι μας λέτε;

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Ακριβώς. Αυτό που έχουμε περάσει σαν εικόνα και στους Αμερικανούς και σε όλους τους φίλους μας είναι ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι όπως είναι, πρέπει να βρεθούν τρόποι να σταματήσει η Τουρκία αυτές τις προκλητικές ενέργειες, διότι όταν θα φτάσει στην περίπτωση, όπως είπατε, του Καστελόριζου, εκεί πλέον δεν υπάρχουν επιλογές. Εκεί η κατάσταση θα έχει γίνει πιο δύσκολη. Αν, λοιπόν, θέλουν να βοηθήσουν να μη συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να το κάνουν από τώρα. Αυτή είναι η βοήθεια στην οποία προσβλέπουμε από τους συμμάχους μας και βέβαια στην αποτρεπτική ισχύ που προκύπτει από το γεγονός ότι έχουμε φτιάξει ισχυρές συμμαχίες.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Είναι πολύ σημαντικό που το λέτε αυτό, για να ζυγίζει και ο καθένας τα πράγματα μέσα του, από ένα σημείο και μετά, ότι στην περίπτωση μιας σύγκρουσης ή ενός επεισοδίου είμαστε μόνοι μας και ξεκινάμε με αυτή τη λογική. Ούτε Αμερικανοί, ούτε Ευρωπαίοι, ούτε κανένας άλλος δεν θα προστρέξει. Όπως φαντάζομαι, κ. Υπουργέ, δεν θα προστρέξουν και δυνάμεις με τις οποίες συζητούσαμε όλο αυτό το διάστημα και κάναμε και στρατηγικές συμμαχίες, όπως για παράδειγμα το Ισραήλ ή η Αίγυπτος, με τις οποίες είναι ωραίες οι φωτογραφίες βεβαίως, ωραίες οι καλές προθέσεις, αλλά ούτε αυτές οι δυνάμεις έχουν δείξει κάποια έμπρακτη στήριξη το τελευταίο διάστημα που οι Τούρκοι κάνουν όσα κάνουν στην Κύπρο.

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, οι συνεργασίες και τα σχήματα τα οποία καλλιεργούμε και έχουν πάει πάρα πολύ καλά μέχρι τώρα, έχουν σχέση με την υποστήριξη που έχουμε στα διεθνή φόρα και την ισχύ η οποία προκύπτει από ομάδες κρατών, οι οποίες έχουν ίδια συμφέροντα, ίδιες απειλές.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Διπλωματική στήριξη.

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Είναι πολύ μεγάλο κομμάτι, γιατί, όπως βλέπετε, το μεγάλο κομμάτι της πιέσεως εξασκείται με διπλωματικά μέσα.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Σωστό.

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Οπότε θεωρώ ότι η βοήθεια ήδη υπάρχει, οι θέσεις τους είναι συγκεκριμένες, υποστηρίζουν αυτή τη στιγμή τα δικαιώματα της Κύπρου και προσπαθούν και εκείνοι – και με δηλώσεις και με πιέσεις, με όλους τους τρόπους – να αποτρέψουν τους Τούρκους να συνεχίσουν αυτό που κάνουν.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Και μακάρι να συμβεί αυτό. Δεν θα σας ρωτήσω αν είναι έτοιμος ο Ελληνικός Στρατός να αντιμετωπίσει μία πρόκληση. Είμαι βέβαιος, ότι θα μου πείτε ότι είναι έτοιμος.

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Δεν θα σας πω είναι. Είναι έτοιμος.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα μου πείτε ότι είναι έτοιμος, σας έχω ακούσει να το λέτε άλλωστε. Το ερώτημα κ. Υπουργέ είναι αν μετά από δέκα χρόνια κρίσης οι ισορροπίες που γνωρίζαμε στο Αιγαίο και γενικότερα στις αμυντικές δυνάμεις των δύο χωρών έχουν ανατραπεί. Εμείς δέκα χρόνια δεν έχουμε κάνει κάποια μεγάλη αμυντική παραγγελία είναι η αλήθεια, οι Τούρκοι έχουν επενδύσει πάρα πολλά χρήματα στο στρατό τους και θέλω να μου πείτε πώς βλέπετε και εσείς την αναλογία δυνάμεων αυτή τη στιγμή.

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Η αναλογία δυνάμεων έχει διαταραχθεί. Αυτά που ξέραμε για τους συσχετισμούς έχουν αλλάξει. Τα τόσα χρόνια κρίσης που είμαστε οπωσδήποτε έχουν δημιουργήσει ένα πρόβλημα, γιατί παγώσαμε όλα μας τα καινούργια προγράμματα. Όμως έγινε ένα νοικοκύρεμα, μαζέψαμε τα κομμάτια μας και καταφέραμε αυτή τη στιγμή με πολύ καλή διαχείριση των χρημάτων που είχαμε και των προϋπολογισμών να κρατήσουμε σε ένα πολύ καλό επίπεδο και σε μία πολύ καλή επιχειρησιακή ικανότητα τις Ένοπλες Δυνάμεις. Κανείς δεν πίστευε ποτέ ότι έχουμε κρατήσει ένα τέτοιο επίπεδο. Επομένως, τηρουμένων των αναλογιών, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε εξαιρετική κατάσταση, γιατί η προσπάθειά μας ήταν αφού δεν μπορούσαμε να πάμε σε καινούργια προγράμματα να κρατήσουμε τα συστήματα και τα μέσα λειτουργικά και επιχειρησιακά. Και αυτό έγινε γιατί το προσωπικό είναι εξαιρετικό, γιατί είναι εξαιρετικοί επαγγελματίες και γιατί το πήραν προσωπικά.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Κρατάω λοιπόν ότι η αναλογία δυνάμεων έχει ανατραπεί. Θέλω να κλείσουμε με την επόμενη ημέρα και η επόμενη ημέρα κ. Υπουργέ είναι ότι οι Τούρκοι έτσι όπως πάνε τα πράγματα είτε θα πάρουν τους S-400 είτε θα πάρουν τα F-35. Ένα εξαιρετικό όπλο το ένα, εξαιρετικό όπλο και το άλλο. Εκεί τα πράγματα για την Ελλάδα πώς θα είναι;

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, δεν είναι ευχάριστο να αποκτά τέτοιες δυνατότητες η Τουρκία. Αυτή τη στιγμή το θέμα των S-400 είναι πάρα πολύ σοβαρό, ήδη επικαλούνται ότι είναι ένα αμυντικό σύστημα και είναι αμυντικό σύστημα, αλλά η ομπρέλα κάλυψης που έχει, εάν τοποθετηθούν στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο κοντά, εμείς είμαστε μέσα σε αυτή την ομπρέλα. Τώρα τα F-35 είναι ένα αεροσκάφος, 5ης γενιάς, είναι μια εξαιρετική πλατφόρμα. Το F-35 δεν αντιμετωπίζεται με F-35, αντιμετωπίζεται με μοντέρνα συστήματα εγκαίρου προειδοποιήσεως και εντοπισμού με ένα καλύτερο αντιβληματικό σύστημα και βέβαια σιγά-σιγά πρέπει να μπούμε και εμείς στη νέα γενιά αεροσκαφών.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Μάλιστα.

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Τώρα, η Αμερική, αυτή τη στιγμή, υποστηρίζει ότι δεν θα επιτρέψει να είναι στα ίδια χέρια το καλύτερο αεροσκάφος του κόσμου και ένα από τα σοβαρά αντίμετρα που έχει αυτό το αεροσκάφος, για πολλούς και διαφόρους λόγους. Αν το κρατήσουν μέχρι τέλους πιστεύω ότι θα φτάσουν να μην πάρουν τα F-35 οι Τούρκοι. Επειδή, όμως, εμφανίζονται διάφορες λύσεις, δεν ξέρουμε πού θα καταλήξει.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Μένει να το δούμε. Αντιλαμβάνομαι, από αυτό που είπατε, ότι πρέπει και εμείς, από εκεί και πέρα, να κοιτάξουμε το μέλλον των δικών μας συστημάτων. Εγώ να ευχηθώ ηρεμία και φαντάζομαι ότι αυτό θέλετε και εσείς και σίγουρα αυτό θέλουν και όλοι οι Έλληνες στην πορεία και του καλοκαιριού, αλλά βεβαίως και των επόμενων μηνών.

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να ανησυχεί κανείς, δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να ανησυχούμε. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, όλη η Ευρώπη και η Αμερική προσπαθούν να σταματήσουν αυτή τη δραστηριότητα των Τούρκων. Παράλληλα, εμείς είμαστε σε μία πάρα πολύ καλή κατάσταση και σήμερα μέσα στην κορυφαία Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η πρώτη φορά που κουβεντιάζουν για μέτρα, γιατί έχετε υπόψη σας και μετά τα Ίμια δεν είπε κανείς για μέτρα, αυτό που μας είπαν είναι πηγαίνετε να τα βρείτε.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Βρείτε τα μας είχαν πει τότε. Ας ελπίσουμε λοιπόν βλέποντας και το τελικό κείμενο ότι πραγματικά θα έχουμε μία ουσιαστική παρέμβαση. Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την παρουσία σας.

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την ευκαιρία που μου δώσατε.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Να είστε καλά.

Comments

 1. Ο Αποστολάκης είναι history
  Bad History

  Όλα δείχνουν πως η ND θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηη μετά τις εκλογές
  Έχετε δει τις θέσεις τους για θέματα Εθνικής άμυνας εξοπλισμών???

  Καμια συνέντευξη επί του θέματος με οποιον έχουν υπεύθυνο για αυτά τα θέματα?
  Έχουν υπεύθυνο?

  Η θα μας προκύψει κανένας Μεϊμαράκηs II και θα φάμε και τα μουστάκια μας?
  (που δεν έχουμε)

  1. Τις απόψεις για τα εθνικά θέματα τις είδατε; Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε το δύσκολο και περασε όλες τις προδοτικές αποφάσεις σε Κύπρο, Αιγαίο, Θράκη, Μακεδονία και η ΝΔ θα έρθει απλά να τις εφαρμόσει. Όπως και τις αποφάσεις για περικοπές συντάξεων κλπ. Θα επικαλεστούν και αδυναμία λόγω απαιτήσεων πιστωτών και κινδύνων αθέτησης συμφωνιών. Είναι ωραία στημένο το παιχνίδι.

   1. Ετσι ακριβως πως τα λες ειναι και ισως και να υπερθεματισει αρνητικα σε ορισμενα εκμεταλλευομενη το ονομα της Δεξιας που φερει ωστε να περασει ακομη χειροτερες πρακτικες στην αμυνα ..

    1. Αυτό το παραμύθι περί αριστεράς και δεξιάς πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Έτσι κι αλλιώς οι διαφορές είναι διακοσμητικές στα περισσότερα πεδία στη διεθνή πολιτική σκηνή. Με εξαίρεση το ΣΥΡΙΖΑ που όντως είναι με διαφορά το πιο ανθελληνικό-φιλοτουρκικό μόρφωμα που πέρασε από την Ελλάδα. Όμως ενθομηδενιστική παράταξη έχει και η δεξιά μέσω του νεοφιλελευθερισμού και της παγκοσμιοποίησης. Δείτε π.χ. την Κουτσίκου στη ΝΔ
     Θυμάστε ότι αυτή σαν υπουργός Παιδείας είχε εγκρίνει το βιβλίο με το συνωστισμο στη Σμύρνη; Πρέπει να αποκτήσουμε στη σκέψη μας εθνική προτεραιότητα και όχι ιδεολογική. Η Τουρκία ας πούμε την έχει. Κάποια παραδείγματα, Ετσεβίτ-αριστερός επί πρωθυπουργίας του έγινε ο Αττίλας, Οζάλ (νέο) φιλελεύθερος, επιδίωξη σεισμικών ερευνών κλπ στο Αιγαίο, Τσιλέρ-ρεπουμπλικανα (δεξιά) κρίση Ιμίων, Ερντογάν (ισλαμιστής) απαγωγή στρατιωτικών, παραβίαση κυπριακής ΑΟΖ οσονούπω κρίση και στην ελληνική. Ανεξάρτητα από ιδεολογίες η προγραμματική θέση της Τουρκίας παραμένει η κατάκτηση και ακολουθείται πιστά από όλο το πολιτικό προσωπικό. Πρέπει και για εμάς να ακολουθείται η εθνική γραμμή που είναι η ελευθερία. Οι ξενόφερτες ιδεολογίες δε με συγκινούν καθόλου πλέον οποίας κατηγορίας και απόχρωσης και να είναι.

  2. Από ένα λαό που δεν τον νοιάζει να δίνονται 300εκ στην ΕΡΤ και 500εκ. για εξοπλισμούς τι μπορεί να περιμένει κανείς;
   Οι πολιτικοί είναι καθρέπτης της κοινωνίας, οπότε όποιας και απόχρωσης να ειναι μην περιμένουμε πολλά.
   Επιζούμε με την αύξηση ΑΕΠ και ένα σημάζεμα στις δαπάνες του ΥΠΑΜ ώστε να αυξηθουν τα χρήματα για τους εξοπλισμούς μαζί με αγορά ίσως κάποιων ευκαιριών, (αν και χάνονται η μία μετά την άλλη) από αξιόλογα μεταχειρισμένα οπλικά συστήματα να ισορροπήσει η κατάσταση.

  3. καλησπερα με οσα εχω ακουσει απο νδ μονο για ταχεα περιπολικα απο κονδυλια τησ εε,νεα περιπολικα οπλα κ αλεξισφαιρα στην αστυνομια συντηρηση οπλικων συστηματων κ αναβαθμιση κοστολογισμενη,τιποτε αλλο.
   Τομεαρχες ειναι ο κικιλιας και ο δημοσχακης

 2. Μιλάει λες και είναι πολιτικός καριέρας.

  Λες και δεν είχε ευθύνη ως Αξιωματικός για την κατάντια των Ε.Δ λόγω των επιλογών ΤΟΥΣ.

  O φόβος, πλέον, είναι εμφανής και δεν μπορεί, πλέον, να κρυφτεί.

 3. Ο άνθρωπος που και ως Α/ΓΕΕΘΑ και ως ΥΠΕΘΑ έβλεπε τον Τσίπρα να μοιράζει τα ματωμένα πλεονάσματα σε κομματικούς στρατούς και ενώ η Τουρκία απειλούσε δεν έβγαζε μιλιά για ενίσχυση της άμυνας!

  1. Εντάξει, αυτοί είναι εκτελεστικά όργανα. Και οι δυό τους γνωρίζονται απο παλιά.
   Αλλού είναι το θέμα και ο συγκεκριμένος έχει άλλους λόγους να θεωρείται ανεπαρκής ή «λίγος».

 4. Κανένας μα κανένας πολιτικός – πολιτικαντης σε κανένα κόμμα δεν υπάρχει περίπτωση να ασχοληθεί σοβαρά με την άμυνά της χώρας. Είδε κανείς πουθενά κανένα σοβαρό, δομημένο και κοστολογημενο πρόγραμμα? Όλοι λόγια, λόγια, λόγια κούφια, ξύλινα…. Μόνο όπου είχε μίζα ασχολήθηκαν…. ΕΛΛΑΣ… ΚΡΊΜΑ.

 5. Όπως μου είπε και ένας φίλος σήμερα το πρωί που μιλούσαμε: «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα». Και δυστυχώς δεν φαίνεται αγαπητοί φίλοι φως στο τούνελ. Τα Νέα Ίμια είναι προ των πυλών.

 6. Οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει, χρήματα δεν δίνονται….
  Θα μας πει τότε γιατί υπέγραψε τον εκσυγχρονισμό και ήθελε και τα Romeo?
  Αυτά τα χρήματα θα είχαν δώσει μια ανάσα στο ΠΝ:
  α) με αγορά σύγχρονων τορπιλών,
  β) Πολύ καλύτερο εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ από τα σημερινά 150εκ. και από το 2015!
  γ) Ίσως κάποια μεταχειρισμένα πλοία, Adelaide, ή F-122, 209/1400

 7. Πολύ σωστές (και καλογραμμένες) οι απόψεις του κου Νικήτα. Να προσθέσω κι εγώ μερικές παρατηρήσεις:
  α) Ενιαίος αμυντικό δόγμα με μια ομόαιμη και ομόδοξη χώρα που όμως δεν ενδιαφέρεται για την άμυνά της (βλέπε εξοπλιστικές δαπάνες, νοοτροπία στρατεύματος, στήριξη στην ύπαρξη της ΕΛΔΥΚ κ.λ.π.) δεν στέκει, ειδικά όταν η οικονομία μας δεν αντέχει πια την απαιτούμενη στρατιωτική επέκταση προς ανατολάς. Η άμυνα της Κύπρου πρέπει να είναι και δική της υπόθεση – όχι μόνο δική μας. Τώρα, το ότι το ΔΕΑΧ θα μπορούσε να μας έχει δημιουργήσει, σε ανύποπτο χρόνο, την υποδομή για την προάσπιση της ΑΟΖ είναι άλλη υπόθεση. Λέτε ο Γεράσιμος να ήταν πιο πονηρός απ’ ό,τι νομίζουμε;
  β) Το ΣΑΕ είναι λιγότερο γκλαμουράτο από τα μαχητικά, άσε που δεν εξασφαλίζει εξόδους για το πτητικό. Το ίδιο ισχύει και για τα UCAV, γιαυτό και εμείς ακόμα τα δικά μας τα UAV τα χρησιμοποιούμε όπως τα drones στους γάμους. Επίσης, η συμμετοχή σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα μαχητικού δεν έχει μίζα, οπότε…

 8. Κάποια σχόλια με αφορμή τη διατύπωση – » Ένα άλλο παράδειγμα. Αυτό της παραλαβής της 6ης και 7ης ΤΠΚ. Με τη κατάσταση που επικρατεί θα έπρεπε το ΠΝ να κάνει κυριολεκτικά καταδρομική τη νύχτα να πάρει τα πλοία και να τελειώσει αμέσως. Αλλά εμείς εδώ αρκούμαστε να συντηρούμε τα ναυπηγεία μήπως και θιχτεί το συντεχνιακό των συνδικαλιστών».
  ΠΡΩΤΟΝ ,Αγαπητέ μου, τα Ναυπηγεία δεν τα συντηρούμε ούτε για τους Συνδικαλιστές , ούτε βέβαια και για τους Κρατικοδίαιτους Επιχειρηματίες (που ασφαλώς δεν τολμάτε να αναφέρετε…), αλλά για την τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί με την πάροδο των χρόνων και δεν πρέπει να χαθεί.
  ΔΕΥΤΕΡΟΝ, η HDV, όταν πήρε την τούρκικη παραγγελία για 6 υποβρύχια κλάσης REIS Τύπου 214TN, φρόντισε να βρεί τους μπόσικους Σαμαροβενιζέλους να κλείσουν τον Σκαραμαγκά ώστε να εξυπηρετήσουν τα τούρκικα ναυπηγεία. Γιατί πίσω από τα γεγονότα υπάρχουν πρόσωπα….
  ΤΡΙΤΟΝ, το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα δεν το ήθελε και η Κύπρος, γιατί θα έπρεπε να βάλει το χέρι στην τσέπη. Όμως από τα 8 δις Ευρώ που συγκέντρωσε – με ειδικούς φόρους το Αμυντικό Ταμείο της Κύπρου – τα 3,5 δις Ευρώ πήγαν σε πολιντικάντικες παροχές του ευρύτερου δημοσίου τομέα, της Κύπρου πάντα. (οι σχετικές αναλύσεις υπάρχουν εδώ https://isozygio.wordpress.com/2019/01/04/isorropia-dynameon-cyprus/#more-565)
  ΤΕΤΑΡΤΟΝ , Η διατύπωση «Πραγματική αποτροπή δεν έχουμε γιατί δεν είμαστε σε θέση ως κοινωνία και ως πολιτικό σύστημα να πληρώσουμε το τίμημα της ΑΞΙΟΠΙΣΤΗΣ αποτροπής. Αποτροπή σημαίνει εξοπλισμοί, θητεία, ισχυρή εφεδρεία, δομή δυνάμεων με γνώμονα το επιχειρησιακό όφελος και όχι τις τοπικές κοινωνίες» είναι απόλυτα ορθή, αλλά και εδώ υπάρχουν Ονόματα. Όταν ολόκληρος ο mainstream τύπος και τα τηλεοπτικά (ιδιωτικά) κανάλια διαφημίζουν το ανέξοδο lifestyle και πριμοδοτούν την φυγοστρατία ποιός έχει όρεξη για Πατρίδα??? Την θητεία την μείωσε κάποιος ο οποίος ηγήθηκε της Νέας Δημοκρατίας και τώρα , με μισθό 20.000 μηνιαίως, πουλάει φούμαρα στο Ευρωκοινοβούλιο. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΩΜΑΣΤΕ…δηλαδή, την στιγμή που δεν υπάρχουν φρουρές για τα Νησιά και τον Έβρο.
  ΚΑΤΑ ΤΑ ΛΟΙΠΑ, Zήτω η Μακεδονία….και χωρίς αποδείξεις το ποτό στα Μπάρ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *