Η Σουηδία ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με το Λονδίνο με σκοπό την ένταξη της στο βρετανικό πρόγραμμα του νέου μαχητικού αεροσκάφους Tempest. Παράλληλα, η επιλογή της συμμετοχής στο έτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης ενός νέου μαχητικού FCAS (Future Combat Air System), του οποίου ηγούνται η Γαλλία και η Γερμανία, δεν αποτελεί επιλογή, όπως δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας της χώρας, Peter Hultqvist, στις 21 Μαΐου.

Υπενθυμίζουμε ότι το βρετανικό πρόγραμμα Tempest αφορά στην ανάπτυξη ενός επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους μέχρι το 2030. Από την άλλη το πρόγραμμα FCAS, αφορά στην ανάπτυξη ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο θα αντικαταστήσει τα Rafale και τα Eurofighter, μετά το 2040. Στην πλήρη ανάπτυξη του το πρόγραμμα FCAS θα περιλαμβάνει ένα UAV κατηγορίας MALE, ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος, ένα UVAC πολύ χαμηλού ίχνους ραντάρ, βλήματα τεχνολογίας cruise και άλλες αεροπορικές πλατφόρμες.

Comments

  1. Ενωμένη Ευρώπη!!! Η Σουηδία είναι δύναμη στον τομέα και έπρεπε οι γαλλογερμανοί να την προσεγγίσουν. Ας ελπίσουμε πως η Τουρκία δεν θα έχει θέση στο πρόγραμμα

    1. Η Σουηδία είναι πολύ πιο απαραίτητη στο FCAS από την Ιταλία.
      Εμείς για τα νέα α/φ, αγοράσαμε καινούργια καλούμπα για τον χαρταετό.

      1. Και γιατι παρακαλω; Και ο χαρταετος αν του βαλεις GaN AESA&Link16 γινεται και μαμω τα αεροπορικα συστηματα….

  2. Δυστυχώς σε όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα θα υπάρχει και ένας αχώνευτος. Ή Άγγλος ή Γερμανός. Πρέπει σιγά σιγά να σταματάμε τις προμήθειες από χώρες με καθαρά ανθελληνική και φιλοτουρκική πολιτική όπως αυτές οι δύο. Όχι ότι άλλοι μας αγαπάνε αλλά κάποιες ισορροπίες ας πούμε ότι κρατιούνται. Το κακό είναι ότι κάτι τέτοιο θα περιόριζε πολύ τις επιλογές μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *