Το Σουηδικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι παρέλαβε αναβαθμισμένο το υποβρύχιο HSwMS «Gotland», τύπου A19, κλάσης «Gotland». Η αναβάθμιση ήταν εκτεταμένη με κύριο στοιχείο την εγκατάσταση ενός νέου συστήματος AIP και συστήματος μάχης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σουηδικού Ναυτικού το υποβρύχιο είναι πλέον το πιο σύγχρονο, αθόρυβο και αποτελεσματικό υποβρύχιο της Βαλτικής και της Βόρειας Θάλασσας. Συνολικά το μήκος των υποβρυχίων αυξήθηκε κατά 2 μέτρα, μετά την αναβάθμιση.

Το σύστημα AIP τύπου Stirling αναβαθμίστηκε από το επίπεδο Mk.2 στο επίπεδο Mk.3, ενώ το νέο σύστημα μάχης είναι αυτό που θα εξοπλίζει και τα υπό ναυπήγηση υποβρύχια τύπου A26 κλάσης «Blekinge». Άλλες αναβαθμίσεις αφορούν στην εγκατάσταση νέων περισκοπίων της Safran, νέο σονάρ της Kongsberg (SA9510S), νέο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου της Exelis (ES-3701) και νέα συστήματα διαχείρισης μάχης, αισθητήρες και συστήματα επικοινωνιών.

Στη δεκαετία του 1990 η Σουηδία ναυπήγησε τρία υποβρύχια κλάσης «Gotland» (HSwMS «Gotland», HSwMS «Uppland» και HSwMS «Halland»), εκ των οποίων τα δύο πρώτα θα υποστούν εκτεταμένο πρόγραμμα αναβάθμισης με δικαίωμα προαίρεσης για την αναβάθμιση και του τρίτου υποβρυχίου. Όπως ανακοίνωσε το Σουηδικό Ναυτικό το δεύτερο αναβαθμισμένο υποβρύχιο θα παραδοθεί σύντομα.