Το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι υπέγραψε σύμβαση με την KBP Instrument Design Bureau για την ενσωμάτωση και δοκιμή του ενεργητικού συστήματος αυτοπροστασίας TKB-0252 Drozd-2 σε άρμα μάχης T-72BK. Το συμβόλαιο υπογράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και η συνολική του αξία είναι της τάξεως των € 11,2 εκατομμυρίων.

Η Ρωσία έχει μακρά παράδοση στον τομέα της ανάπτυξης ενεργητικών συστημάτων αυτοπροστασίας. Το νεότερο μέλος των ρωσικών ενεργητικών συστημάτων αυτοπροστασίας, το οποίο έχει αναπτυχθεί για την οικογένεια οχημάτων Armata, είναι το Afghanit.

Το Afghanit ενσωματώνει ραντάρ χιλιομετρικού κύματος για τον εντοπισμό απειλών που κινούνται με μέγιστη ταχύτητα 1.700 μέτρα το δευτερόλεπτο, ενώ σκοπός είναι η ανάπτυξη μιας βελτιωμένης έκδοσης, ικανής να εντοπίζει στόχους που κινούνται με μέγιστη ταχύτητα 3.000 μέτρων το δευτερόλεπτο. Σε υπηρεσία θα αντικαταστήσει τα Arena, τα οποία εντάχθηκαν σε υπηρεσία το 1993 αντικαθιστώντας τα Drozd, που εντάχθηκαν σε υπηρεσία την περίοδο 1977-1978.

Για τα ενεργητικά συστήματα αυτοπροστασίας και την επιχειρησιακή τους αξίας για τα ελληνικά άρματα μάχης μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο: