Η γερμανική Rheinmetall παρουσίασε το νέο αντιαεροπορικό σύστημα πολύ μικρού βεληνεκούς SkyRanger-30. Πρόκειται για ένα πυροβόλο των 30 χιλιοστών επί οχήματος 6 x 6. Ο πύργος ζυγίζει 2,5 τόνους και είναι μη-επανδρωμένος. Το σύστημα ενσωματώνει και ραντάρ τεχνολογίας AESA, ικανό να εντοπίζει μικρά UAV σε αποστάσεις έως και 20 χιλιόμετρα. Εκτός του ραντάρ AESA το σύστημα ενσωματώνει και το παθητικό σύστημα εντοπισμού FIRST (Fast InfraRed Search and Track). Για αναγνώριση και ανίχνευση στόχων η Rheinmetall έχει αναπτύξει έναν ολοκληρωμένο αισθητήρα με θερμική κάμερα και δύο αποστασιόμετρα λέιζερ.

Το πυροβόλο είναι τύπου Oerlikon KCA με ταχυβολία 16 φυσιγγίων AHEAD το δευτερόλεπτο. Τα φυσίγγια έχουν τη δυνατότητα πυροδότησης στο αέρα (Air-Burst) και μέγιστη εμβέλεια 3 χιλιόμετρα. Εκτός του πυροβόλου το σύστημα μπορεί να ενσωματώσει, ως επιλογή του πελάτη, διπλό εκτοξευτή αντιαεροπορικών βλημάτων πολύ μικρού βεληνεκούς. Το SkyRanger-30 ενσωματώνει το σύστημα αυτοπροστασίας ROSY (Rapid Obscuring System) και συζυγές πολυβόλο. Η θωράκιση του προστατεύει το όχημα από απειλές επιπέδου 2, ενώ ο πύργος έχει επίπεδο προστασίας.

Comments

  1. Μέχρι στιγμής πρόκειται για ένα concept demonstrator με ένα Technology Readiness Level 4 – 5 (test setup in operational environment) που θα εξελιχθεί σύντομα σε σύστημα που θα είναι ανώτερο απο ένα συνηθισμένο CIWS αφού σχεδιάζεται και η ενσωμάτωση συστημάτων ΗΠ για παρεμβολές στο σήμα που ελέγχει ένα UAV όπως αναφέρεται σε σχετική παρουσίαση.

   «For electronic combat, the Skyranger 30 can be equipped with passive transmitter search devices that detect radio control signals from the drones and with RF jammers that can reliably interfere with such signals and prevent the drones from completing their mission.»

 1. Πολύ ωραίο σύστημα απο τους Ελβετούς.
  Θα βγούν πολλά τέτοια στο κοντινό μέλλον, βασικά κατά ανεπάνδρωτων κλάσης Ι και ΙΙ, αλλά θα μπορούν και να βάλουν κατά πεζικού ή ελαφρών οχημάτων.

  Αν υπάρχει και κάποιο σύστημα μετάδοσης τακτικής εικόνας σε άλλα παρόμοια οχήματα ή άλλα μέσα, κι αν υπάρχει κι η δυνατότητα απομακρυσμένου χειρισμού με χρήση πχ οπτικής ίνας, ενός ταμπλέτου κι ενός χειριστηρίου, θα είναι φανταστικό!

  1. Η Rheinmetall που ανέπτυξε και παράγει το σύστημα είναι γερμανική εταιρία.
   Η ελβετική εταιρία Oerlikon εξαγοράστηκε το 1923 απο την γερμανική Magdeburger Werkzeugmaschinenfabrik που την έσωσε απο την πτώχευση,και τα πυροβόλα που έκαναν την Oerlikon γνωστή σχεδιάστηκαν (όπως και τα Bofors 40mm) απο τον Γερμανό επιχειρηματία που ασχολούνταν με την μεταλλουργία Reinhold Becker που ήταν γνωστά και ως Becker Type M2 20 mm cannon…άσχετα αν η πατέντα ανήκε απο το 1919 στην ελβετική εταιρία που εξαγοράστηκε λίγα χρόνια αργότερα απο την γερμανική.

   https://en.m.wikipedia.org/wiki/Oerlikon_20_mm_cannon

   1. @ WTF, WTF? : )
    Η εταιρία είναι Γερμανική, αλλά το συγκεκριμένο το σχεδίασαν Ελβετοί.
    Μπορεί βέβαια να δουλεύουν και Γερμανοί ή Άγγλοι ή κι Έλληνες στο συγκεκριμένο «υποκατάστημα». αλλά καταλαβαίνεις τι εννοώ.

 2. Για προστασία εγκαταστάσεων, οπλικών συστημάτων, προσωπικού από drones αυτοκτονίας καμικάζι κτλ. είναι ότι πρέπει.
  Χρειαζόμαστε λύσεις για την αντιμετώπιση drones μικρού ίχνους μεγάλου, μεσαίου και μικρού βεληνεκούς

 3. Πολύ ενδιαφέρον σύστημα. Με stinger μπορεί να αποτελεί μια καλή πρόταση για αντικατάσταση των OSA. Θεωρητικά είναι σε άλλη κατηγορία αλλά πολύ χρήσιμο

 4. αντιαεροπορικό με εμβέλεια μικρότερη από τους πυραύλους των UAV του εχθρού σου είναι «καταδικασμένο» αντιαεροπορικό. Καμία χρησιμότητα για μας. θα έρχεται ένας πύραυλος στο κεφάλι του και δεν θα ξέρει από που του ήρθε.

  Οσο ο πύραυλος του μπαιρακτάρUMTAS or Mizrak-U έχει 8χλμ εμβέλεια τα όπλα σου που θα το αντιμετωπίσουν πρέπει να έχουν αρκετά παραπάνω (να μην προλάβει καν να φύγει). Οπότε αδιάφορο για εμάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *