Η αμερικανική Raytheon ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την κατασκευή του πρώτου ραντάρ νέας γενιάς LTAMDS (Lower Tier Air and Missile Defense Sensor), το οποίο σχεδιάζεται για να μπορεί να εντοπίζει προηγμένες απειλές, όπως οι υπερηχητικοί πύραυλοι. Το ραντάρ αναπτύχθηκε κατόπιν σχετικής απαίτησης του Αμερικανικού Στρατού για την αντικατάσταση των ραντάρ AN/MPQ-53/65 των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot.

Τον Οκτώβριο του 2019 ο Αμερικανικός Στρατός ανακοίνωσε την Raytheon για το σχετικό πρόγραμμα. Βασική προδιαγραφή, που έχει θέσει ο Αμερικανικός Στρατός, είναι το ραντάρ να είναι τεχνολογίας AESA (Active Electronic Scanned Array) και να έχει ικανότητα έρευνας και εντοπισμού σ’ ολόκληρο το τόξο των 360ο. Το σχετικό συμβόλαιο, που απέσπασε η Raytheon, είναι συνολικού ύψους $ 384 εκατομμυρίων και αφορά στην προμήθεια έξι πρωτότυπων.

Σύμφωνα με την Raytheon το νέο ραντάρ θα αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τις ικανότητες των Patriot. Για την κατασκευή του χρησιμοποιείται Νιτρίδιο του Γαλλίου, μια ουσία η οποία έχει την ιδιότητα να αυξάνει την ευαισθησία του ραντάρ και την ικανότητα του να εντοπίζει απειλές. Οι διαστάσεις της κεραίας είναι ίδιες με τις διαστάσεις της κεραίας του AN/MPQ-65.

Με την ολοκλήρωση κατασκευής και των άλλων πέντε πρωτοτύπων θα ξεκινήσει η διαδικασία δοκιμών, πρώτα εντός ελεγχόμενου περιβάλλοντος και στη συνέχεια σε πραγματικές συνθήκες. Στόχος του Αμερικανικού Στρατού είναι η διαδικασία αντικατάστασης των ραντάρ των Patriot να ξεκινήσει στα τέλη του 2022 και να ολοκληρωθεί το 2031 (συνολικά 15 Μοίρες Patriot του Αμερικανικού Στρατού θα εφοδιαστούν με το νέο ραντάρ).