Πραγματοποιήθηκε χθες η «παραδοσιακή» χριστουγεννιάτικη ετήσια συνάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας (Νίκου Δένδια) με τους διαπιστευμένους στρατιωτικούς συντάκτες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ). Στην χριστουγεννιάτικη συνάντηση του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις. Η συνάντηση έλαβε χώρα στο δώμα του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Πρωταρχικό θέμα ήταν η πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Διευθυντής Σύνταξης του DefenceReview.gr και γράφων ευθύς εξ αρχής ρώτησε τον ΥΕΘΑ Νίκο Δένδια αναφορικά με τις εξελίξεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων δεδομένου πως κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται σε «πάγωμα» των εξοπλισμών. Ο Νίκος Δένδιας απαντώντας στον υπογράφοντα τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση πως «η προτεραιοποίηση σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται πάγωμα των εξοπλιστικών».

Ακολούθησε και δεύτερη ερώτηση από τον γράφοντα προκειμένου να διασαφηνιστούν οι πρόσφατες δηλώσεις του ΥΕΘΑ δεδομένου πως αναφέρθηκε στη κατάρτιση ενός μακρόπνοου δωδεκαετούς εξοπλιστικού σχεδιασμού με βάση τις συνολικές ανάγκες των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Η ερώτηση μας προς ΥΕΘΑ ήταν «ποιες είναι οι άμεσες και βασικές προτεραιότητες των Ενόπλων Δυνάμεων». Σαφή απάντηση δεν πήραμε με τον ΥΕΘΑ να επισημαίνει πως «εγώ δεν είμαι ούτε στρατηγός ούτε πτέραρχος ούτε ναύαρχος». O ΥΕΘΑ έστειλε το ξεκάθαρο μήνυμα πως περιμένει τις νέες εισηγήσεις της νέας στρατιωτικής ηγεσίας τους πρώτους μήνες του νέου έτους.

Η τελευταία μας ερώτηση στόχευε στα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού και πότε επιτέλους θα υπάρξουν θετικά νέα για την ναυτική μας ισχύ δεδομένων και των τελευταίων εξελίξεων στην Ερυθρά θάλασσα. Ο γράφων σημείωσε προς τον ΥΕΘΑ πως το ΠΝ εξακολουθεί να μην έχει συνάψει τη σύμβαση εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ, το πρόγραμμα πρόσκτησης νέων κορβετών έχει καθυστερήσει δραματικά ενώ για την άσκηση του δικαιώματος για την αναγκαία και πολύτιμη 4η FDI δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη. Ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας μας απάντηση μονολεκτικά πως «ναι εντός του 2024 θα έχουμε καλά νέα» δίχως να δώσει σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις με χρονοδιαγράμματα.

Ο ΥΕΘΑ σχολίασε και τόνισε πως οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα πρέπει να είναι εντός των δημοσιονομικών ορίων του κρατικού προϋπολογισμού ώστε να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος.

Ο ΥΕΘΑ απαντώντας σε ερωτήσεις άλλων συναδέλφων αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάτασης της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας ενώ προανήγγελλε ένα νέο νομοθέτημα για την αμυντική βιομηχανία εντός των πρώτων μηνών του 2024. Βασική προτεραιότητα όπως είπε είναι η εξυγίανση και η αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) ώστε να υποστηρίζονται απρόσκοπτα τα εναέρια μέσα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τη σκυτάλη της ανασυγκρότησης μετά την ΕΑΒ θα πάρουν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).

Παράλληλα, επισημάνθηκε το γεγονός πως αρκετές εταιρείες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας έχουν παρουσιάσει διάφορα πρωτότυπα τα οποία όμως δεν έχουν εισέλθει στο επόμενο στάδιο της βιομηχανικής παραγωγής. Συνεπώς, ακριβώς εκεί στοχεύει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ). Στην εκκίνηση της βιομηχανικής παραγωγής από εταιρίες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.