Και λέμε δυστυχώς γιατί ήταν μια μεγάλη ευκαιρία η Ελλάδα να βγει μπροστά ως πραγματικός σύμμαχος των ΗΠΑ με στόχο φυσικά να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη σε επίπεδο αμυντικού υλικού και διπλωματικής βοήθειας. Όμως η πολύ οριακή κατάσταση των φρεγατών και η προοπτική κλιμάκωσης των σχέσεων με τη Τουρκία δεν επέτρεψαν στην Ελλάδα να στείλει ούτε μόλις μια φρεγάτα για την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» η Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες απάντησε αρνητικά σε αίτημα της Ουάσιγκτον για αποστολή πλοίου ώστε να συμμετέχει στη διεθνή δύναμη προστασίας της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας από το Ιράν.

Το έχουμε γράψει πολλές φορές. Ο Στόλος και κυρίως η Διοίκηση Φρεγατών δεν είναι σε καθόλου καλή κατάσταση. Οι πολλαπλές υποχρεώσεις έχουν φέρει τις κύριες μονάδες στα όρια τους. Μολονότι, ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία η Ελλάδα να συμμετέχει σε μια επιχείρηση σχετικά χαμηλού ρίσκου εντούτοις δυστυχώς η κατάσταση τόσο των πλοίων όσο και η γεωπολιτική αστάθεια δεν αφήνει πολλά περιθώρια ανάληψης δράσης.  Πάντως, από τους Αμερικανούς ανταλλάγματα και κυρίως σε αμυντικό επίπεδο και συγκεκριμένα εξοπλισμών δεν πρόκειται να δούμε εάν πρώτα δεν αποδείξουμε πως αποτελούμε μια χώρα ικανή να συμμετέχει σε πραγματικές επιχειρήσεις υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ και να μην έχει Ένοπλες Δυνάμεις μηδενικού ρίσκου.

Ταπεινή μας άποψη είναι πως αφού δεν μπορεί να αποσταλεί πλοίο τουλάχιστον ας συμμετέχουμε με ομάδες βατραχανθρώπων της ΔΥΚ για αποστολές νηοψιών ή εύρεσης και εξουδετέρωσης εκρηκτικών στη θάλασσα και ειδικότερα στα Στενά του Ορμούζ.

Σημειώνεται ότι στόχος των Αμερικανών είναι η συγκρότηση ναυτικής δύναμης από πλοία της Συμμαχίας για την αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών κατά της διεθνούς ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ.