Συνεχίζεται η ενίσχυση της Ουκρανία με συστήματα πυροβολικού. Μετά τα αμερικανικά HIMARS, έγινε γνωστό ότι η Μεγάλη Βρετανία θα προμηθεύσει τη χώρα με πολλαπλούς εκτοξευτές M-270 και το Βέλγιο με 64 πυροβόλα M-109A4BE. Η απόφαση αποστολής των βρετανικών M-270 ελήφθη σε «στενό συντονισμό» με τις ΗΠΑ. Οι Ουκρανοί ζητούσαν εδώ και κάποιο καιρό να τους σταλούν εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών που θα τους επιτρέπουν να πλήττουν σε μεγαλύτερο βάθος ρωσικές θέσεις κρατώντας τις συστοιχίες τους πιο μακριά από τα μέτωπα.

Για να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να θεωρηθούν πως εμπλέκονται πλέον στη σύρραξη, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέκλεισε πάντως την παράδοση στην Ουκρανία εκτοξευτήρες ρουκετών με μεγαλύτερη εμβέλεια, που θα μπορούσαν να πλήξουν τη Ρωσία, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Κιέβου. Ο Πούτιν προειδοποίησε χθες Κυριακή ότι η Μόσχα θα πλήξει νέους στόχους εάν οι Δυτικοί στείλουν πυραύλους μεγάλης εμβέλειας, κρίνοντας ότι σκοπός των τρεχουσών προμηθειών όπλων, που τόνισε πως δεν περιλαμβάνουν «κάτι καινούργιο», είναι να «παραταθεί ο πόλεμος».

«Αν η διεθνής κοινότητα συνεχίσει την υποστήριξή της η Ουκρανία μπορεί να νικήσει» στον πόλεμο, έκρινε από την πλευρά του ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας. «Η τακτική της Ρωσίας αλλάζει και η υποστήριξή μας πρέπει να αλλάξει επίσης», πρόσθεσε, τονίζοντας πως τα όπλα που θα σταλούν θα επιτρέψουν στους Ουκρανούς να «προστατεύονται καλύτερα από τη βάρβαρη καταφυγή σε πυροβολικό μεγάλης εμβέλειας που οι δυνάμεις του Πούτιν χρησιμοποιούν χωρίς διάκριση για να ισοπεδώνουν πόλεις».

Τα βελγικά M-109A4BE παραδίδονται στην Ουκρανία από την εταιρία FTS (Flanders Technical Supply) η οποία τα είχε αγοράσει από το Βελγικό Στρατό το 2015 (η FTS δραστηριοποιείται στην παροχή υλικών και υπηρεσιών υποστήριξης). Τα πυροβόλα είχε αποσύρει το Βέλγιο το 2008. τα M-109A4BE έχουν υποστεί πρόγραμμα αναβάθμισης στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά αποσύρθηκαν στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης του Βελγικού Στρατού.