Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «El Pais», η Ισπανία θα προσφέρει στην Ουκρανία αντιαεροπορικά συστήματα ASPIDE και 40 άρματα μάχης Leopard-2A4. Παράλληλα η Μαδρίτη θα προσφέρει κρίσιμης σημασίας εκπαίδευση στον ουκρανικό στρατό για τον χειρισμό των συστημάτων αυτών. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στη Λετονία, όπου ο Ισπανικός Στρατός έχει αναπτύξει 500 μέλη του στο πλαίσιο της ενισχυμένης παρουσίας του ΝΑΤΟ.

Μια δεύτερη φάση της εκπαίδευσης μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Ισπανία, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Η «El Pais» σημείωσε ότι το ισπανικό Υπουργείο Άμυνας οριστικοποιεί την παράδοση στο Κίεβο των ASPIDE, τους οποίους ο Ισπανικός Στρατός έχει αντικαταστήσει με NASAMS. Μέχρι στιγμής η Μαδρίτη έχει προσφέρει στο Κίεβο πυρομαχικά, εξοπλισμό ατομικής προστασίας και ελαφρά όπλα. Τα ASPIDE βασίζονται στο βλήμα AIM-7 Sparrow.

Το 1995 η Ισπανία αποφάσισε την προμήθεια 308 νέων Leopard-2A6 (Leopard-2E) και την πενταετή μίσθωση 108 μεταχειρισμένων Leopard-2A4 από τη Γερμανία. Ωστόσο, το 1998 αποφασίστηκε τελικά η προμήθεια 219 Leopard-2E και η αγορά των 108 Leopard-2A4. Με την ολοκλήρωση των παραδόσεων του συνόλου των Leopard-2E το 2008 αποφασίστηκε η σταδιακή απόσυρση και αποθήκευση των Leopard-2A4, αρχικά 54 και σε δεύτερο χρόνο των υπόλοιπων 54, τα οποία όμως ποτέ δεν αποσύρθηκαν, αλλά διατηρήθηκαν σε υπηρεσία.

Τον Απρίλιο του 2019 ανακοινώθηκε ότι από τα 54 αποθηκευμένα Leopard-2A4, που στο μεταξύ είχαν προταθεί αλλά δεν αγοράστηκαν από το Περού και την Τσεχία, τα 30 θα μετατραπούν σε οχήματα μηχανικού και θα επανενταχθούν σε υπηρεσία, ενώ τον Ιούνιο του 2019 ανακοινώθηκε ότι τα 54 εν υπηρεσία Leopard-2A4 θα παραμείνουν σε υπηρεσία και αν αποσυρθούν θα αποσυρθούν μετά το 2025. Στο μεταξύ θα υποβληθούν σε μερικό πρόγραμμα αναβάθμισης των ηλεκτρονικών συστημάτων και των αισθητήρων τους.