Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στις 25 Ιουνίου, στο πλαίσιο των ΜΟΕ (Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των περιφερειακών διοικητών της Ελληνικής και της Τουρκικής Ακτοφυλακής στη Σάμο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντηση συζητήθηκαν τεχνικά θέματα για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση «οι δύο πλευρές παρουσίασαν προτάσεις για τον καλύτερο συντονισμό και συνεργασία των δύο Ακτοφυλακών προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα στο επιχειρησιακό πεδίο εστιάζοντας στις θαλάσσιες περιοχές που δέχονται τη μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πλευρές επέδειξαν διάθεση καλής συνεργασίας».

Από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχαν οι Διοικητές της 2ης, 8ης και 9ης Περιφερειακής Διοίκησης ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, οι Λιμενάρχες Λέσβου, Χίου και Σάμου, ο Διευθυντής Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων, ο Επικεφαλής της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης του Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και ο Αξιωματικός Σύνδεσμος ΛΣ-ΕΛΑΚΤ στην Πρεσβεία της Άγκυρας στην Τουρκία. Η τουρκική πλευρά είχε ανάλογη εκπροσώπηση από επιτελικά στελέχη της Τουρκικής Ακτοφυλακής, με παρουσία τόσο του Επικεφαλής όσο και των Περιφερειακών Διοικητών του Βορείου, Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου.

Εκφράζοντας την άποψη μας θα θέλαμε να ρωτήσουμε την κυβέρνηση με πια λογική μπαίνουμε σε διάλογο με την Τουρκία για ΜΟΕ τη στιγμή που εδώ και χρόνια η συγκεκριμένη πολιτική του κατευνασμού είναι αποδεδειγμένα αναποτελεσματική, ιδιαίτερα σε μια στιγμή που η Άγκυρα συνεχίζει την παράνομη δράση της στην κυπριακή ΑΟΖ και συνεχίζει να προκαλεί εντάσεις στο Αιγαίο, αμφισβητώντας έμπρακτα τα ελληνικά εθνικά δίκαια.

Απλά θα υπενθυμίσουμε την τελευταία δήλωση του Ερντογάν, η οποία έγινε πριν δύο ημέρες σε Τούρκους δημοσιογράφους, ότι η λαμβάνει «τα απαιτούμενα μέτρα μέσα στο πλαίσιο του νόμου και θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο. Αν όμως έρθουμε αντιμέτωποι με παράνομες ενέργειες, ξέρουμε να μιλάμε κι εμείς τη γλώσσα που χρησιμοποιούν εκείνοι. Είναι απαράδεκτο κάποιοι που δεν έχουν νόμιμα δικαιώματα στην περιοχή να προσπαθούν να αποκομίσουν οφέλη». Δηλαδή ευθεία απειλή για στρατιωτική δράση!

Σχετικά με τη συνάντηση και τις συνομιλίες μεταξύ της Ελληνικής και της Τουρκικής Ακτοφυλακής τι ακριβώς συζητήθηκε; Αφού είναι αποδεδειγμένο ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τη λαθρομετανάστευση ως μοχλό πίεσης στην Ελλάδα και της Ευρώπη. Είναι επίσης αποδεδειγμένο ότι οι ροές των λαθρομεταναστών αυξομειώνουν ανάλογα με τα «θέλω» του Ερντογάν. Άρα τι ακριβώς συζητάμε με τους Τούρκους;