Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων ANSA, στις 8 Ιουνίου, η Ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε την πώληση δύο (2) φρεγατών FREMM στην Αίγυπτο. Είχε προηγηθεί, τον Μάρτιο του 2020, η έγκριση του προγράμματος από το ιταλικό Υπουργείο Άμυνας. Τον περασμένο Φεβρουάριο έγινε γνωστό ότι η Αίγυπτος ενδιαφέρεται για τα πλοία «Spartaco Schergat» και «Emilio Bianchi», η ναυπήγηση των οποίων ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2019 και τον Ιανουάριο του 2020 αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα το κόστος της προμήθειας θα ανέλθει στα € 1,2 δισεκατομμύρια. Οι φρεγάτες FREMM έχουν μήκος 144 μέτρα, πλάτος 19,7 μέτρα και εκτόπισμα 6.700 τόνους. Επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους (50 χιλιόμετρα την ώρα) και απαιτεί 200 άτομα πλήρωμα. Ο οπλισμός τους αποτελείται από ένα (1) κύριο πυροβόλο OTO Melara, 16 θέσεις για αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster-15 και Aster-30, τορπίλες MU-90 και βλήματα κατά πλοίων Teseo MK2/A.

Comments

 1. Αξιόλογα σκάφη πλην όμως θα πρέπει να προσαρμοστούν στα μέτρα μας, για παράδειγμα τα βαρικά:
  – 16 ASTER 15
  – Πύραυλοι επιφανείας
  – CIWS
  – Επιδόσεις του EMPAR
  κλπ κλπ.

 2. Η πώληση αυτών των πλοίων για 600 εκατ το κομμάτι και παράδοση σε λίγους μήνες από την ημερομηνία της συμφωνίας, θα πρέπει να στοιχειώνει όλο το ΠΝ, το πολιτικό σύστημα αλλά θα έλεγα και πολλούς «στρατευμένους αρθρογράφους», για τρεις βασικούς λόγους:

  1) Επί χρόνια πουλούσαν το παραμύθι ότι θέλουν να αγοράσουν αλλά είτε δεν βρίσκουν φτηνά, είτε ότι οι παραδόσεις είναι μετά από πολλά χρόνια. Μπροστά στην μύτη μας ήταν, με άμεση παράδοση εκπληκτικά χαμηλή τιμή (μπροστά στα παραμύθια τιμών που αναφέρανε για να συμπεριληφθούν και οι …). Τι έχουν να πουν οι φωστήρες μας, που από την μία έλεγαν δεν υπάρχει λέπι στην αγορά, ότι οι παραδόσεις είναι το 2026, ότι ακόμη και η ενοικίαση είναι 200 εκατ τον χρόνο για τις δύο? (σε 5 χρόνια με τα λεφτά που μας έλεγαν φούμαρα ότι κάνει το ενοίκο -με την μ…α μέσα προφανώς- θα τις είχαμε αγοράσει)

  2) Θα στοιχειώνουν, γιατί έθεσαν ένα πρότυπο τιμής. Μιλάμε για φρεγάτα 6.700 tn μοντέρνα, τα έχει (σχεδόν) όλα και κάνει 600 εκατ με το κλειδί στο χέρι. Κανονικά για τόσο γρήγορη παράδοση (κατ ουσία να πάρουν μέσα από τα χέρια την παράδοση που θα γινόταν στο Ιταλικό ναυτικό), θα έπρεπε να πληρώσουν και premium παρακαλώντας. Και αυτό που λένε είναι υποεξοπλισμένες, είναι έτσι γιατί έτσι τις ζητήσανε. Το να μπουν πχ άλλα 16 κελλιά δεν είναι τίποτα στο μέγεθος αυτού του πλοίου, όπου θέλουν τα βάζουν τα επιπλέον 16 ή και περισσότερα κελλιά, ενώ λόγω μεγέθους δεν υπάρχουν και προβλήματα του στυλ παίρνει ή δεν παίρνει τον Sylver 70. Πως θα πουν τώρα ότι παίρνουν Μπελάρα που είναι 50% μικρότερη (4.500 tn) με την διπλάσια τιμή?

  3) φαίνεται πόσο γελοία ήταν τα παπαγαλάκια που για να ακυρώσουν την προμήθεια των Αδελαίδων, είχαν φτάσει να λένε ότι οι Αδελαίδες δεν πουλιούνται και οι δύο 180 με τα οπλα, αλλά 180 η μία χωρίς τα όπλα. Οι Fremm ολοκαίνουργιες χωρίς τα όπλα βγαίνουν σχεδόν 500 εκατ, άλλα επιχείρημα για τα γέλια.

  Κάποιοι νομίζουν ότι είναι ακόμη στα 70’s/80’s όπου οι πολίτες ήταν ένας τύπος οπαδού, πχ γάβρος (βάζελος ή ότι θέλετε) γεννήθηκα, γάβρος θα πεθάνω, ακόμη και αν το κόμμα του είχε κάποιο υπερλαμόγιο ή ανίκανο, αυτό θα ψήφιζε. Δυστυχώς ή ευτυχώς, ο κόσμος πλέον είναι πολύ πιο κριτικός, ενημερώνεται συνέχεια, και το 50% του πληθυσμού αλλάζει κόμμα στο τσακ, καθώς ψηφίζει για να γίνει η δουλειά και όχι την ομάδα του. Παραμύθια για τιμές εξοπλισμού κτλ δεν περνάνε πλέον ή τουλάχιστον όχι αν δεν έχουν συμμαζευτεί.

  1. Δεν ειναι ετσι απλα τα πράματα !!!!
   1. Οι Αιγυπτος εχει παρει ηδη απο τους Γαλλους και οι Ιταλοι έπονται δεύτεροι !!!
   2. Οι Αιγύπτιοι εχουν το χρημα και εμεις εχουμε επιτροπεία ακομα και στα Δανεικά !!! Δεν μπορουμε απλα να βαλουμε χρεος 1,2 ετσι απλά !!!Χρειαζομαστε FMS ,χαμηλοτοκο και σε πολλα πολλα ετη !!!
   2. Συνεχίζουν να ειναι υπο-εξοπλισμενες οι ιταλικες σε Ciws ,aster και Scalp .

   1. Οι Αιγύπτιοι με δάνειο από ιταλική τράπεζα τις αγόρασαν!!

    Εάν υπάρχει η θέληση λύσεις βρίσκονται

    Τα πλοία είναι σίγουρα υποεξοπλισμενα αλλα σίγουρα θα τα έχουν in service σε μερικούς μήνες

    Εμείς αναμένουμε τα συμβόλαια για να έχουμε το πρώτο πλοίο το..2026
    Βάλε και 2 χρονια να το κάνουμε επιχειρησιακό καλο 2028 if everything goes well

    Η AOZ παίζεται στους επόμενους 3 μήνες

    Εάν είχαμε θέληση και λογική θα είχαμε ήδη κλείσει τις ADELAIDE @180ml with weapons αφού το 1.2 billionείναι δύσκολο να το καταπιούμε

    ΞΕΦΤΙΛΙΛΙΚΙΑ ΕΛΛAʼΣ

    1. CK
     15 Ιουνίου 2020 στις 13:32

     Σύμφωνα με δηλώσεις των Ιταλών η FREMM έχει την υποδομή για μέχρι 32 κελιά.
     Ο λόγος που αυτοί επέλεξαν τα 16 κελιά έχει να κάνει με τις ανάγκες τους που είναι λιγότερο απαιτητικές.
     Άρα σε μια υποθετική περίπτωση για εμάς με μικρό η απειροελάχιστο κόστος (μιας και υπάρχει πρόβλεψη εξ αρχής για 32 κελιά) η Ιταλική FREMM έχει όσα κελιά έχει και η Belharra με τη διαφορά όμως πως η Belharra κοστίζει πολύ περισσότερα από την Ιταλική FREMM όπως επίσης και η μια έχει 4,400 τόνους εκτόπισμα και η άλλη 6,700 με ότι σημαίνει αυτό.

     Από τη μία μυξοκλαίγονται ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα πλοία που να καλύπτουν τα θέλω του Πολεμικού Ναυτικού με καλή τιμή και από την άλλη τρέχουν σαν επαίτες παρακαλώντας τους συμμάχους και τη διεθνή κοινότητα για να τους προστατέψουν από τον κακό γείτονα.
     Προσωπικά αν ήμουν ξένος και ερχόταν ο Κούλης και ο κάθε Κούλης να μου ζητάει προστασία και βοήθεια θα τον πάταγα μια κλωτσιά και τον έστελνα στο διάολο και ακόμα παραπέρα.

     Τόσο δύσκολο θα ήταν αυτές τις δύο Ιταλικές FREMM να τις πάρουμε εμείς και να ζητήσουμε προαίρεση για άλλες δύο;
     Τόσο δύσκολο είναι να είχαμε πάρει 2+2 Ιταλικές FREMM για φρεγάτες γενικών καθηκόντων(με 32 κελιά) και ταυτόχρονα έναν διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό να πάρουμε άλλες 2+2 AAW Iver Huitfeldt και να έχουμε προχωρήσει ήδη σε έναν γενναίο εκσυγχρονισμό των φρεγατών MEKO;
     Τα αυτονόητα δηλαδή και με λογικό κόστος.

     Και τι κάνουν οι εδώ φωστήρες πολιτική και στρατιωτική ηγεσία;

     Ανούσιο μπλα μπλα και θα θα θα για δύο Belharra το 2025-26 και αν και εφόσον με κόστος 3 δις ευρώ.

     Και υποτίθεται η πατρίδα μας απειλείται με θερμό επεισόδιο τους επόμενους μήνες από τους απέναντι!
     Τα ερωτήματα φυσικά δεν απευθύνονται σε σένα αλλά είναι ρητορικά.

     Η χώρα διοικείται από ένα εντελώς ανίκανο και διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό και μια στρατιωτική ηγεσία νοοτροπίας κακού δημοσίου υπαλλήλου εκεί βρίσκεται το πρόβλημα.

    2. CK

     Η Ελλάδα έχει χρήματα ακόμα και τώρα να αγοράσει ότι χρειάζεται.
     Και το 1,2 δις ευρώ για τις δυο Ιταλικές FREMM δεν ήταν πρόβλημα.
     Το πρόβλημα είναι πως το πολιτικό προσωπικό είναι πλήρως ανίκανο και εντελώς διεφθαρμένο που λεηλατεί το κρατικό χρήμα μαζί με τον κομματικό στρατό και τα εγχώρια και ξένα συμφέροντα.

     Χρήματα υπάρχουν αλλά τα κλέβουν.
     40 σπίτια έχει ο Κούλης και η Μάρεβα σε Ελλάδα και στο εξωτερικό και 125 σπίτια ο Βαρβιτσιώτης!!
     Εκτός τις καταθέσεις σε οφσορ και στην Ελβετία που έχουν όλοι αυτοί και φυσικά δεν δηλώνονται.

     Που τα βρήκαν πότε πρόλαβαν και έκαναν τέτοιες περιουσίες όλοι αυτοί;
     Ο Κούλης δεν έχει ούτε ένα ένσημο στη ζωή του επάγγελμα το κόμμα τα ίδια και ο Βαρβιτσιώτης.
     Μεγαλύτερη ψεύτες και κλέφτες από τους Έλληνες πολιτικούς δεν υπάρχουν σε ολόκληρο τον πλανήτη.
     Μια μαφία είναι.
     Για αυτό και δεν υπάρχουν χρήματα για τους αναγκαίους εξοπλισμούς και όχι επειδή η Ελλάδα δεν έχει χρήματα να αγοράσει αυτά που χρειάζεται στην άμυνα.
     Οι πολιτικοί στην Ελλάδα είναι παλιοτόμαρα αλλά και οι νεοέλληνες δεν πάνε παραπίσω τα ίδια είναι και αυτοί για αυτό και τους ψηφίζουν όλους αυτούς.

     1. Γιατί βρε Διογένη η Belharra δεν χρειάζεται όπλα και FOS θα μας τα δώσουν τζάμπα;

   2. Οι FREMM IT έχουν 2 STRALES 76, άρα στα CIWS δεν έχουν πρόβλημα. Τα πλοία είναι σχεδιασμένα να δέχονται μέχρι 4 Sylver A50/70. SCALP για ποιο λόγο;

    1. Scalp για κανένα λόγο, απλά τουλάχιστον εγώ το ανέφερα, γιατί μοιάζει να υπάρχει κάποιο φετίχ στο ΠΝ με το θέμα αυτό και ήθελα να πω ότι ακόμη και το φετίχ αυτό μπορεί να ικανοποιηθεί, αν και νομίζω ότι το φετίχ υπάρχει για να δικαιολογήσει αδικαιολόγητα υψηλές τιμές σε μια αγορά γιατί και καλά θα αγοράζαμε ένα όπλο που θα το προμοτάρανε σαν game changer και λοιπές σαχλαμάρες.

     1. Ναι
      game changer το ισοδύναμο 8 mk83 ανά πλοίο

      Αλλα εδώ σκάσαμε 500mil για να ανακαλύψουμε πως οι νέες πτέρυγες δεν ταιριάζουν με τις παλιές ατράκτους!

      δυστυχώς στο Ναυτικό μάλλον έχουν σοβαρότατο προβλήματα σαχλαμαρο- νοοτροπίας

     2. Δεν ειναι φετιχ, οπως τα παιδακια θελουν ενα γυαλιστερο παιχνιδι, το ιδιο θελουν και οι ναυαρχοι. Νηπιακη συμπεριφορα, «θελω κι εγω ατο». Καμμια ουσιαστικη επιχειρησιακη αξια, θα ειναι 16 βομβες των 500, που θα πιανουν υπερπολυτιμα κελια, μειωνοντας τις πιθανοτητες επιβιωσης του πλοιου. Να λεμε την αληθεια, οτι τετοιες μικροτητες λογω ανταγωνισμου των οπλων βλεπεις παντου. Το προβλημα ειναι οτι σε εμας ειναι αποκομμενοι απο την πραγματικοτητα.

      Στο σχετικο τυπο βλεπω μερικες φορες κατι φαιδρα του στυλ «ετσι δεν θα ησυχαζουν ποτε οι τουρκοι φοβουμενοι χειρουργικο πληγμα». Λες και ειμαστε ΗΠΑ ή Ισραηλ με δορυφορους, electronic intelligence κλπ, που θα πιασουμε τον τουρκο ΑΓΕΑ να μιλα στο κινητο με τη γκομενα, θα καλεσουμε τη φρεγατα «ελα Γιωργη, ο τουρκος θα ξενο@#$&$# σε 35′ στην οδο Ετσεβιτ 5α, 3ος οροφος, ριχτου».

      Ή μηπως θα στειλουμε στολο στον περσικο κολπο για να ριχνει κρουζ σε ιρανους.

      Οι σκαλπ ειναι για την αεροπορια και μονο. Αν εχουμε τη μαγκια και ορεξη για δουλεια (hint: δεν ), να παρουμε τεχνολογια για βαλιστικους απο Νοτιο Κορεα, Γαλλια, Ινδια, Ισραηλ. Να παραγει η χωρα μια κλαση βαλιστικων στα 500χμ και μια στα 1000χμ.

      Φυσικα όσο θα ναυπηγησουμε στην Ελευσινα ενα battlestar, αλλο τοσο θα γινει κι αυτο. Σεναριο επιστημονικης φαντασιας.

     3. @phormio 🙂 συμφωνώ και πολύ γλαφυρή η περιγραφή της διεύθυνσης και ορόφου

  2. agnostosependytis
   15 Ιουνίου 2020 στις 10:52

   Τα είπες όλα με τον καλύτερο τρόπο.
   Εύγε!

   Είναι πλέον πασιφανές πως μας δουλεύουν όλοι τους ψιλό γαζί προκειμένου να κρύψουν την διαχρονική τους ανικανότητα και πλήρη αδιαφορία.
   Πολιτικό προσωπικό,στρατιωτική ηγεσία και στρατευμένοι δημοσιογραφία κοινώς παπαγαλάκια και φερέφωνα που εξυπηρετούν σκοπιμότητες.

   Τα ίδια παραμύθια μας σερβίρουν εδώ και χρόνια όπως και τώρα ξανά και ξανά και ξανά και πάλι από την αρχή.

   Οι δύο Αδελαίδες ήταν ακριβές σε κακή κατάσταση και είχαν αμίαντο όπως υποστήριξε ένας κομματικός στη Π&Δ προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ονόματι Athan.
   Ο γνωστός «ξέρω από μέσα» έρχονται τα Arleigh Burke σύντομα!

   Οι δύο ολοκαίνουργιες και κυρίως ετοιμοπαράδοτες Ιταλικές FREMM(με κόστος μόλις 1,2 δις ευρώ) όπου η πολιτική ηγεσία έδειξε παντελή αδιαφορία και ανικανότητα και τώρα για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα λένε πως δήθεν πρόκειται για ένα γενικότερο deal αξίας πολλών δις ευρώ!

   Την Γκεμπελική προπαγάνδα την έχουν αναγάγει σε επιστήμη εδώ στην Ελλάδα τόσο οι πολιτικοί όσο και η στρατιωτικοί ηγεσία και η στρατευμένοι δημοσιογραφία κοινώς παπαγαλάκια και φερέφωνα.

   Κατά τα άλλα δεν υπάρχουν πλοία διαθέσιμα που να καλύπτουν τα θέλω του Πολεμικού Ναυτικού όπως διέρρεαν τόσο οι πολιτικοί όσο και η στρατιωτική ηγεσία και οι δημοσιογράφοι παπαγάλοι και φερέφωνα.

   Να πάμε και λίγο πίσω

   Τα ίδια παραμύθια μας πουλούσαν εδώ και με τα Kidd τα 400 Abrams (που ήταν τάχα ακριβά αφού πρώτα είχαν προσθέσει και το κόστος κύκλου ζωής προκειμένου το κόστος να φαίνεται μεγάλο) τα ίδια και με τα 40 MLRS που θα παίρναμε αλλά ήταν και αυτά πολύ «ακριβά» τα ίδια και με τα 450 BMP-3 που επίσης οι Ρώσοι ζητούσαν ακριβά τα ίδια και τα ίδια παραμύθια εδώ και χρόνια.
   Με αυτόν τον τρόπο τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και η στρατιωτική κρύβονται πίσω από ανύπαρκτες στοχευμένες διαρροές που τροφοδοτούν σε ημέτερους παπαγάλους-φερέφωνα δημοσιογράφους για να κρύψουν την πλήρη ανικανότητα τους και παντελή αδιαφορία τους.

   Το πιθανότερο είναι να έχουν συμφωνήσει στο παρασκήνιο με τους Τούρκους για συνεκμετάλλευση και ξεπούλημα και αυτός είναι και ο λόγος που δείχνουν τέτοια αδιαφορία για την ενίσχυση της αποτροπής.

   Όσο για τους νεοέλληνες (κατά βάση) ποιο πολύ τους ενδιαφέρει το κόμμα παρά η Ελλάδα και αυτό φαίνεται από τα «σχόλια» τους.
   Φαίνεται ξεκάθαρα όταν προσπαθούν να δικαιολογήσουν όλα αυτά τα παράδοξα που είναι εμφανή στον οποιοδήποτε έχει μια στοιχειώδη λογική.
   Το ότι η Ελλάδα είναι σε αυτά τα χάλια δεν είναι είναι τυχαίο.
   Δεν φταίνε μόνο η από πάνω αλλά και η από κάτω.

   1. Μιχάλη, αυτό που επισημάνεις στην προτελευταία σου παράγραφος για μυστική συμφωνία συνεκμετάλλευσης στο παρασκήνιο υπάρχει όντως περίπτωση να παίζει και με εντολή απο Αμερική -αν και οι σημερινοί πολιτικοί στη Ελλάδα θα είναι λιγότερο η καθόλου αντιδραστικοί- απο όσο ήταν παλιότερα. Όπως συνέβει παλιά στην συζήτηση του LBJ με τον έλληνα πρέσβη για το κυπριακό το ´64 αν θυμάμαι σωστά, όπου είχαν χαραχτεί ήδη τα μελλοντικά σύνορα στο νησί απο αμερικανούς και Άγγλους, για να κρατήσουν την Τουρκία στο νατοϊκό άρμα στην καυτή φάση του ψυχρού πολέμου, αφού ήταν πολύ μεγάλη για να την εκβιάσουν όπως την μικρή Ελλάδα σε περίπτωση που επιθυμούσε να ακολουθήσει άλλη πορεία, παρόλο που είχαν ανθρώπους μέσα στο τουρκικό πολιτικό και στρατιωτικό σύστημα που ενημέρωναν τους αμερικανούς για τα πάντα που συζητούσαν οι Τούρκοι πολιτικοί στο θέμα πολιτικής πορείας της χώρας…για αυτό στο παρελθόν τους είχαν ταράξει στα πραξικοπήματα, η πιο πρόσφατη προσπάθεια απέτυχε όμως και ο Ερντογάν που είχε στοχοποιηθεί ως υπόθεση για αντικατάσταση την γλύτωσε στο παραπέντε, και σήμερα προσπαθούν να τον καλοπιάσουν με συμφωνίες συνεκμετάλλευσης εις βάρος της Ελλάδας για να τον φέρουν πάλι πιο κοντά στην παρέα του ΝΑΤΟ, πιστεύω ότι για αυτό τον αφήνουν να αλωνίζει ελεύθερα στην περιοχή αφού δεν μπόρεσαν να τον ξεκάνουν με την γνωστή συνηθισμένη μέθοδο…

    Ίσως για αυτό να αγοράζουμε σύγχρονα άρματα και υποβρύχια που δεν συνοδεύονται άμεσα απο σύγχρονα πυρομαχικά, και πανάκριβα ελικόπτερα για το ΠΝ ενώ έχει πιο σημαντικές ανάγκες σε άλλα σημεία, ενώ τα υπερσύγχρονα ΝΗ90 του στρατού είναι πληρωμένα και καθηλωμένα εξαιτίας των περίεργων αντιλήψεων συγκεκριμένου πολιτικού προσώπου που άφησε και φέσι 35 εκατ. € για υπόλοιπα ελικόπτερα που αρνούνταν να παραλάβει για να κλείνει προσύμφωνα για αμερικάνικα ελικόπτερα επειδή του πρόσφεραν ταξιδάκια στην Αμερική ίσως με χαρτζιλίκι για τα απαραίτητα ψώνια που θα έκανε με την ευκαιρία, αφού πήγε που πήγε…

    1. Άλλος ένας μύθος και παραπληροφόρηση πως για όλα τα δεινά μας φταίνε οι κακοί ξένοι.
     Εδώ βρίσκεται το πρόβλημα.
     https://www.militaire.gr/quot-sathros-symvivasmos-quot-o-nikos-kotzias-exigei-giati-i-symfonia-me-tin-italia-kryvei-sovaroys-kindynoys/
     21:08

     Την πρόταση για την εισβολή και διχοτόμηση της Κύπρου την έκαναν οι εδώ προδότες.
     Και συγκεκριμένα ο Αβέρωφ!
     Ας μην ξεχνάμε επίσης τη συμφωνία της Ζυρίχης του Καραμανλή όπου αναγνώριζε την Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο και αμέσως μετά με τον Αττίλα2.

     Αυτός είναι και ο λόγος που δεν δημοσιεύεται ο φάκελος της Κύπρου μετά από τόσα χρόνια και τον κρύβουν στα υπόγεια και στα συρτάρια.

     1. Η αλήθεια είναι ότι δεν φταίνε για όλα οι ξένοι, η εμπλοκή των ξένων και η επιρροή τους στο θέμα δεν είναι όμως μύθος, υπάρχουν αρκετά στοιχεία για αυτά απο πηγές στο εξωτερικό που ερεύνησαν σε βάθος το όλο θέμα, όχι μόνο για την περίπτωση της Ελλάδας αλλά και στην Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν και προδότες στην Ελλάδα που συνεργάστηκαν άψογα με τους ξένους παράγοντες.
      Αυτό δεν πρέπει να είναι μεγάλη έκπληξη, αφού υπάρχουν αρκετές πληροφορίες που λένε ότι στην μεταπολεμική εποχή γίναμε προτεκτοράτο εκείνων που μας χρηματοδοτούσαν.

      Η εγκληματική στάση και συμπεριφορά του Καραμάν-αλί απέναντι στα εθνικά συμφέροντα είναι γνωστή και αποδεδειγμένη, αλλά δεν ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας στην εξέλιξη, χωρίς να του δίνω ελαφρυντικά στην όλη ιστορία. Ούτε αυτού ούτε των υπολοίπων που υπέγραφαν συμφωνίες εις βάρος της χώρας.

      Αν ανοίξουν φακέλους για την Κύπρο με συνομιλίες, η μισή Ελλάδα θα πάψει να θεωρεί συμμάχους την Αγγλία και Αμερική και η άλλη μισή θα φωνάζει ότι είναι ψέματα με μαγειρεμένα στοιχεία, για να μη χαλάσει το παραμύθι με τους απελευθερωτές που έχουν εξοπλίσει την Τουρκία σαν αστακό ενώ ήταν δήθεν ουδέτερη στον πόλεμο όταν όλοι γνώριζαν για την μακρόχρονη συνεργασία απο την εποχή της γερμανικής αυτοκρατορίας.

      Ενώ στον πόλεμο ήταν στα μουλωχτά με τους γερμανούς, στην μεταπολεμική εποχή βομβάρδιζαν με αμερικάνικα αεροσκάφη την Κύπρο ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και απειλούσαν την Ελλάδα όταν οι αμερικάνοι καθυστερούσαν ανταλλακτικά για τα ελληνικά μαχητικά F-84 στην Ιταλία για να μην μπορούν να πετάξουν, λέγοντας ότι έκαναν απεργίες οι λιμενεργάτες στην Ιταλία, όπως θυμούνται αξιωματική της ΠΑ που ήταν ενεργοί εκείνη την εποχή.

      Όσο ήταν και είναι υπαρκτοί οι προδότες στην ελληνική πολιτική είναι και οι ξένοι παράγοντες που εμπλέκονται στα ελληνοτουρκικά.

      Αν έχεις χρόνο και όρεξη για ψάξιμο, θα σου πρότεινα την εργασία του Ελβετού ιστορικού Daniele Ganser για το σκάνδαλο Gladio στη Ευρώπη που άρχισε να ξεσκεπάζεται απο την Ιταλία και εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη Ελλάδα και στην Τουρκία. Για εισαγωγή προσφέρεται νομίζω το παρακάτω ντοκιμαντέρ.

      https://m.youtube.com/watch?v=FpWOjmy7JRU

     2. Αν ανοίξει ο φάκελος με την Κύπρο πολλοί από τους σημερινούς (πολιτικούς και από την οικονομική ελίτ) θα τρέχουν να κρυφτούν.

      Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που έχουν πεθάνει βέβαια όπως:
      Καραμανλής,Μητσοτάκης,Αβέρωφ κτλ.κτλ.
      Αυτός είναι και ο λόγος που ο φάκελος της Κύπρου δεν πρόκειται να ανοίξει ποτέ.
      Και αν πάμε και ποιο πίσω για τη Μικρασιατική καταστροφή οι ξένοι μας έφταιγαν ή η εδώ αντιπολίτευση που ήθελε να πάρει την εξουσία με κάθε τρόπο και που έφερε πίσω το γερμανόφιλο βασιλιά που ήταν κόκκινο πανί τότε για τους συμμάχους μας (Άγγλους και Γάλλους).

      Αντί να εκμεταλλευτούν την ευνοική συγκυρία να στηρίξουν τον Ελευθέριο Βενιζέλο και σήμερα και να κερδίσουμε όσα περισσότερα γίνετε αυτοί κοιτούσαν πως θα ρίξουν το Βενιζέλο για να αρπάξουν την εξουσία.

      Οι τότε σύμμαχοι (Άγγλοι-Γάλλοι) μας δίνανε την Κύπρο ολόκληρη την Ανατολική Θράκη και τη Σμύρνη με Ελληνική διοίκηση και μετά από πέντε χρόνια δημοψήφισμα για την ένωση με την Ελλάδα όπως επίσης και τη Βόρειο Ήπειρο.
      Η πλειονότητα των κατοίκων ήταν Έλληνες Αρμένιοι και ήταν δεδομένο πως θα ψηφίσουν Ένωση με την Ελλάδα.

      Ενώ βάζαμε πολλές υποθήκες και για την Κωνσταντινούπολη!

      Αυτά χάσαμε με πολιτικούς απατεώνες τους τότε Μητσοτάκηδες της εποχής.

      Σήμερα η Ελλάδα με όλα αυτά τα παραπάνω εδάφη θα ήταν υπερδύναμη στην περιοχή και η Τουρκία θα ήταν Αλβανία.

      Το πρόβλημα κατά τη γνώμη μου βρίσκεται στο εσωτερικό.
      Οι ξένοι κοιτάζουν τα δικά τους συμφέροντα και ποιος είναι ο αδύναμος κρίκος και αυτόν πιέζουν για να προχωρήσουν τα σχέδια τους.
      Αν εμείς ήμασταν δυνατή και οικονομικά και κυρίως στρατιωτικά κανείς δεν θα μπορούσε να μας επιβάλλει ούτε μνημόνια ούτε να τα «βρούμε» με την Τουρκία στη βάση να τους δώσουμε κυριαρχία μας.

     3. Για την εποχή της μικρασιατικής εκστρατείας συμφωνούμε ότι απέτυχε παταγωδώς εξαιτίας της εσωτερικής διαμάχης στην Ελλάδα σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, με τα γνωστά αποτελέσματα για τον ελληνικό πληθυσμό στην μικρά Ασία, αν και δεν είμαι σίγουρος για τις πρόθεσης του E. Βενιζέλου αφού δεν έχω ψάξει ακόμα αρκετά το θέμα.

      Στην εποχή μετά τον 2ο ΠΠ όμως δεν ήταν ακριβώς η ίδια περίπτωση αφού είχαν εμπλακεί πλέον ενεργά ξένοι πρώτα στον εμφύλιο με τους κομμουνιστές και στην συνέχεια με σχέδια μάρσαλ στην Ελλάδα.

      Συμφωνώ όμως απόλυτα με αυτά που είπες στην τελευταία παράγραφος. Η διαφθορά και άλλες αδυναμίες είναι η Αχίλλειος πτέρνα του έλληνα, και οι ξένοι έχουν μάθει να την εκμεταλλεύονται ώστε να κερδίζουν τα μέγιστα όσο,τους δίνεται η ευκαιρία.

   2. Ακριβώς… δυστυχώς, και δεν καταλαβαίνω αν είναι από ανικανότητα, υστεροβουλία ή συνδυασμό αυτών (άλλοι υστεροβουλοι και άλλοι ανίκανοι).

    Γιατί:
    -ο χλευασμός της αναφερόμενης τιμής και κατάστασης των Αδελαίδων από κάποιους υπεύθυνους και μερίδα του ειδικού τύπου δεν θεωρώ ότι είναι ανικανότητα. Αν δεν είχε γίνει το ντηλ με την Χιλή, χαμπάρι δεν θα παίρναμε μας είχαν σχεδόν πείσει ότι ήταν σαράβαλα και θα ήταν πανάκριβα (παρά το ότι λέγαμε μα είναι δυνατόν εδώ το έδιναν για ύφαλο δωρεάν)

    -ο χλευασμός όσον λέγαμε ότι οι τιμές Μπελάρα είναι υστερικές και φέρναμε σαν παράδειγμα ότι η Ιταλία πουλούσε 5 Fremm στην Βραζιλία σε τιμή 600 εκατ την μία, και γελούσαν ολοι στις αναφορές αυτές και έλεγαν αδύνατο κτλ κτλ είστε άσχετοι κανα δις κάνουν, Μπελάρα του 1,2 δις rules. Και ξαφνικά έσκασε πώληση Fremm για 600 εκατ στην Αίγυπτο και κατάπιαν την γλώσσα τους. Κάποιοι ψέλλισαν που το είδατε μόνο φήμη είναι, δείξτε μας μια επίσημη είδηση που να το λέει κτλ. Νάτη και η είδηση, κρύφτηκαν όλοι. Και αυτό δεν μου φαίνεται ανικανότητα, αλλά κατευθυνόμενη παραπλάνηση (δεν ξέρω γιατί).

    -Όταν είπαμε ας πάρουν μπόλικα Predator που τα δινουν τζάμπα σε δεκάδες οι ΗΠΑ να έχουν τουλάχιστον να «παίζουν» και να μαθαίνουν οι δικοί μας μέχρι να πάρουν κάτι καλύτερο όταν πλέον ξέρουν και έχουν εθιστεί στην αξιοποίησή τους, είπαν έλα μωρε, σαράβαλα είναι, καταπονημένα μπλα μπλα, να πάρουμε Reaper που θα μας τα δώσουν σαν φίλοι, για αυτό ήρθαν και στην Λάρισσα και μπούρδες, τελικά ούτε Reaper ουτε κάτι άλλο, και πιάσουν συζήτηση για Γαλλικά drones (είτε ήμαρτον για αναβάθμιση και αγορά επιπλέον των αρχαίων Sperwer που έχουμε). Μπορούσαμε να έχουμε εδώ και ένα χρόνο καμιά 20αριά (τουλάχιστον) Predator, και μόνο για εκπαίδευση, reverse enginnering και ανταλλακτικά για έναν πυρήνα 10 καλών, θα άξιζε. Το testing ¨ολων αυτών θα μας βοηθούσε να μάθουμε την χρήση, να εντοπίσουμε κενά ή να διαμορφώσουμε απαιτήσεις που πρέπει να καλυφθούν σε μελλοντική αγορά, απαιτήσεις εκπαίδευσης, αισθητήρων κτλ.

    -Κατά σύμπτωση, αποφεύγουν οτιδήποτε μεταχειρισμένο και φτηνό, και ειδικά από χώρες με υψηλή διαφάνεια (Αυστραλία, Δανία, Αμερική), και θέλουμε καινούργια και από πολύ συγκεκριμένες χώρες της ΕΕ, ρίχνοντας και μια τρελλή διαφήμιση γιατί τα συστήματά τους είναι κελεπούρια στην διπλή τιμή.

    Τα M1A1 θα τα παίρναμε δωρεάν και μας πείραζαν οι τουρμπίνες τους και ότι εισάγουμε νέο τύπου, αντί να πούμε ότι θα έφευγαν όλοι οι τύποι κάτω από το Leo A4 και θα είχαμε οικονομίες. Και τελικά γλύφουμε για Bradley αγορασμένα σε φτηνή τιμή, εκεί που φτύναμε το πιο battle proven άρμα σήμερα.

    Και το θέμα δεν είναι κομματικό, αλλά διακομματικό και διαχρονικό

 3. 1,2 δις έτοιμα καραβια hot transfer..
  Εμείς …hot transfer το …..2027.
  Καραβια ΤΩΡΑ θέλω. Το καλοκαιρι του 2020. Ετοιμοπόλεμα να μπορούν να σταθούν να βοηθησουν το στολο σε ανοιχτη θαλασσα. Να αποκαταστήσουν ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ όσο μπορουν τις ισορροπίες ποιοτικά.
  Χρόνος για προετοιμασία υπήρχε. Επίσης λεφτά υπήρχαν, δώθηκαν αλλού…
  η εκτιμηση του πολιτικου συστηματος για μη πολεμο με την Τουρκια αποδεικνύεται τελείως λανθασμένη.
  βλέπε Λιβυη με κλειδωμα γαλλικών και ιταλικών πλοιων από τουρκικά.
  Η ώρα της πληρωμής είναι εδώ. Το αργότερο ως το επόμενο καλοκαίρι. Οι απέναντι προετοιμάζονταν χρόνια για αυτη τη στιγμή όσο εμείς εδώ παίζαμε τις κουμπάρες μοιράζαμε λεφτά ..το ρισκάραμε κλπ…ψελλίζαμε κάτι για Χάγη Διεθνες Δίκαιο και Ε.Ε και λοιπά ή λεγαμε ότι δεν πρεπει να είμαστε μοναχοφάηδες ή είχαμε του κοσμου τις προκλησεις και λεγαμε τα αμιμητα το κανουν για εσωτερικη καταναλωση ο ταδε και ο δεινα είναι ο καλός και ο άλλος ο κακός κλπ ….και τώρα δεν κρατιούνται….βασικά, δεν τους κράτει κανείς!!! Είναι ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΙ,..
  Απαντήστε το αντίστοιχο για εμας και θα βρειτε την απαντηση για το τί θα ακολουθησει στο Λιβυκό και Ανατολικη Μεσόγειο.

  1. Αγαπητέ φίλε Γιάννη,συμφωνώ απόλυτα με τα γραφόμενα σου όπως καί με αυτά του CK.
   Η ελληνοϊταλικη συμφωνία α.ο.ζ.,προετοιμαζόταν μήνες γιατί κανένας δεν σκέφτηκε να ζητήσει τα πλοια από τους Ιταλούς??Η χώρα μπορεί να δανειστεί με χαμηλά επιτόκια πλέον, γιατί το πολιτικό σύστημα δεν επενδύει στην αμυντική ισχύ?το τρίγωνο Κρήτης, Ρόδου,Κύπρου,δηλαδή η ελληνική α.ο.ζ.,είναι το ακριβότερο οικόπεδο του κόσμου το οποίο εμείς είμαστε ανάξιοι να βρούμε 2 πλοία να το υπερασπιστούμε τώρα,που όλα θα παιχτούν. Αν δεν έχει αποφασιστεί στο παρασκήνιο να τα βρούμε με τους Τούρκους σε μια κατάπτυστη συμφωνία όπως αυτή των πρεσπων,πρέπει επιτέλους να ξυπνήσει το πολιτικό σύστημα,γιατί βλέπω νέο 1922.θα ήθελα σε αυτη την περίπτωση να του υπενθυμίσω,μια λέξη ΓΟΥΔΙ,εύχομαι ολόψυχα να μην συμβεί.

 4. άσχετο με το θέμα, αυτό είναι πολύ σοβαρο.
  Από λάθος τους βγηκε στη φορα απόρρητο έγγραφο του 2014 για εισβολή με κωδικη ονομασια Caka Bey.
  Αυτός κατέλαβε το 1080-90 τα νησιά Λέσβο Χίο Σάμο κ.α
  https://hellasjournal.com/2020/06/apokalipsi-schedio-gia-isvoli-enantion-tis-elladas-ekponisan-i-enoples-dinamis-tis-tourkias/

 5. Mετα την αισχρη ελληνοϊταλικη συμφωνια οριοθετησης του Δενδια, ειναι καλυτερο να μην εχουμε πολλα παρε δωσε με τους Ιταλους σε προμηθειες στρατιωτικου υλικου. Θεωρω οτι στο μελλον θα ελθουμε σε ρηξη μαζι τους για τους αλιευτικους πορους του Ιονιου, και απο νομικως δυσμενη θεση.

  Ωστοσο το αρθρο αποδεικνυει οτι υπαρχουν πολυ καλυτερες τεχνικοοικονομικες λυσεις απο τις Μπελχαρες.

  1. Τα ιχθυαποθεματα της Μεσογειου εχουν καταρρευσει. Μονο στο Ιονιο η καταρρευση ειναι κατα τι πιο αργη. Αρα ειτε θα καταστραφει η αλιεια οπως εγινε παλαιοτερα στο newfoundland και σε αλλα μερη, ειτε η ΕΕ θα βαλει αυστηρα quotas που πρακτικα θα ειναι μορατοριουμ για την αλιεια. Οπως και να εχει , οι αλιευτικοι ποροι του Ιονιου εχουν μικροτερη οικονομικη σημασια απο πχ την αγροτικη παραγωγη του καμπου της Ορεστιαδας. Χαλαλι η συμφωνια.

   Με 50% κατω τα ιχθυαποθεματα στη δυτικη μεσογειο, ερχεται νεο policy. Το -8% του Ιονιου ειναι η αρχη της καθοδου πριν την αποτομη βουτια, καθως ειναι γυρω στα 5 χρονια πισω απο την δυτικη μεσογειο. Η πηγη ειναι της Ευρωπαικης Επιτροπης.

   https://ec.europa.eu/jrc/en/news/saving-our-heritage-worrying-state-mediterranean-fish-stocks

  2. Υπάρχει ένα θέμα με τα αλιευτικά δικαιώματα αλλά μην τα παραλέμε.

   Γενικότερα όμως οι Γαλλοι θα πάρουν το όποιο συμβόλαιο που ειναι πιο κοντά τα συμφέροντά μας.

  3. ΝF
   15 Ιουνίου 2020 στις 12:44

   Οι Ιταλοί τι φταίνε αν τους βρήκαν εδώ έτοιμους να υπογράψουν το οτιδήποτε;
   Οι Ιταλοί είναι πατριώτες και κοιτάνε τα συμφέροντά τους αν ήταν πατριώτες και οι εδώ δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα.

 6. Νιώθω ότι η αγωνία που είχα όλα αυτά τα χρόνια για να εξοπλιστουμε,εκπναιει τον Σεπτέμβριο.απεμειναν πια μόνο άμεσες κινήσεις (βαλλιστικοι,FOS,AM39,JAMMERS).

 7. Δεν ξέρω αν το γνωριζετε ότι και εμείς είχαμε αντιστοιχα αλιευτικά δικαιώματα σε περιοχές της Σικελίας;
  όσο για την Συμφωνία Ελλάδας Ιταλίας για μενα μιλώντας νομιζω είναι οκ. Και δεν καταλαβαίνω γιατί την καθυστερούσαμε. Μάλιστα, ενώ κάποιες περιοχές νησακια ακατοικητα έχουν μειωμενη επηρρεια σε άλλα σημεία η ιταλική ηπειρωτική ακτή απέναντι έχει περίπου δυο μιλια μικρότερη επήρρεια όχι από μεγαλο αλλα από ακατοικητο νησι. Η συμφωνια είναι καλά ισορροπημένη.
  https://slpress.gr/ethnika/aoz-elladas-italias-mythoi-kai-pragmatikotita-o-chartis-leei-tin-alitheia/

 8. Είπαμε

  Η Iver Huitfeldt δεν είναι καλή και ξεψειρίζουμε τη μαιμού για φανταστικά κόστη και ανύπαρκτα προκειμένου να την βγάλουμε ακριβή.
  Αλλά για τη Belharra δύο πλοία 3 δις ευρώ ανοίγουμε σαμπάνιες και τι ωραία τι καλά.
  Εν ολίγοις
  Καταπίνουμε την κάμηλο (κόστος Belharra) και δυιλίζουμε των κώνωπα ( κόστος Iver Huitfeldt).

  Και συνεχίζουμε

  Ναι ξέρετε οι δύο Ιταλικές FREMM δεν ήταν ευκαιρία που χάσαμε λόγω ανικανότητας και της γνωστής νεοελληνικής αδιαφορίας αλλά να μωρέ είναι ένα γενικότερο deal που περιλαμβάνει Eurofighter,M346,δορυφόρους,επιπλέον φρεγάτες και τους υποχρέωναν να τρώνε για τα επόμενα δέκα χρόνια μόνο καρμπονάρα και πίτσα μαργαρίτα.

  Για να μιλήσουμε σοβαρά τώρα
  Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει βρίσκοντας ένα σωρό προφάσεις.

  Και επειδή κάποιοι έχουν κάνει σημαία τους ένα ξένο λινκ όπου λέει ότι η Ιταλία θέλει να πουλήσει και άλλα όπλα στην Αίγυπτο έχουν πατήσει πάνω σε αυτό για να δικαιολογήσουν κάποιοι τα αδικαιολόγητα.
  Προφανώς και η Ιταλία θα ήθελε να πουλήσει και άλλα οπλικά συστήματα στην Αίγυπτο όπως θα ήθελε και η Γερμανία και η Ρωσία και η Αμερική.
  Άλλο πράγμα οι προθέσεις και άλλο πράγμα να ταυτίζουν προθέσεις της Ιταλίας και να το εντάξουν όλο αυτό δήθεν ως πακέτο για την αγορά των δύο φρεγατών FREMM.

  Και τα παραμύθια τις χαλιμάς που μας σερβίρουν εδώ και χρόνια έχουν τα όρια τους, προκειμένου να καλύψουν την διαχρονική ανικανότητα και αδιαφορία τους.

  1. Στο μόνο που δεν θα συμφωνούσα στις I.H. και σε οποιαδήποτε νέα φρεγάτα για το ΠΝ, είναι η επιλογή των SM-2 και Harpoon δίπλα στα υπόλοιπα όπλα που μέχρι στιγμής είναι εντάξει.
   Στην θέση των δυο θα προτιμούσα Exocet η Gungnir -και αν γίνεται προοπτική για τα μελλοντικά CVS 302 Hoplite και CVS401 Perseus- αντί για Harpoon, και στην θέση των SM τους Aster 30 με προοπτική για την νεότερη έκδοση με μεγαλύτερη εμβέλεια.

   1. Η επιλογή των οπλικών συστημάτων είναι καθαρά επιλογή του πελάτη.
    Η Iver Huitfeldt έχει άφθονους χώρους να βάλεις πάνω ότι θέλεις.

    1. Σωστός, αυτό είναι νομίζω και ένα απο τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του σχεδίου Stanflex αλλά και των φρεγατών τύπου A200 που θα αποκτήσει επίσης η Αίγυπτος.

 9. Εδώ ότι μπορεί να έρθει ΧΤΕΣ, πρέπει να το πάρουμε. Νέα πλοία θα έρθουν σε πέντε και βάλε χρόνια.
  Με τις υπογραφές για 2 (+2?) μπελχάρα, πρέπει να πάμε πακέτο και ενοίκιαση άλλων πλοίων από Γαλλία που μπορούν να έρθουν άμεσα.
  Πρέπει να κάνουμε αυτό που κάνουν και οι Τούρκοι εδώ και χρόνια. Προβολή σημαίας σε όλλα τα πλάτη και μήκη του Αιγαίου και Αν. Μεσογείου.

 10. Είστε πρωθυπουργοί είστε πτεραρχοι,στρατηγοί, ναύαρχοι, ναυπηγοί, αεροναυπηγοί, Ράμπο , αστροναύτες βρε ουστ όλα τα ξέρετε!!!!!

  1. Ξέρεις πιο είναι το πιο αστείο? Ότι δεν είμαστε! Και ότι ακόμη και ένας άσχετος σαν εμάς, έχει καλύτερες προτάσεις από τους επαγγελματίες. Αυτό με ανησυχεί.

   Μου θυμίζει το ματς με τα νησιά Φερόε, που διάφοροι λέγαμε πως πρέπει να παίξει η εθνική κτλ, και μας λέγανε άντε ουστ από εδώ, όλοι προπονητές είστε, οι παίκτες, προπονητές κτλ μας είναι χρόνια επαγγελματίες και οι άλλοι ψαράδες, οδοντίατροι και υδραυλικοί, θα τους διαλύσουμε.

   Και στο τέλος χάσαμε.

   Έτσι και εδώ, το πρόβλημα δεν είναι οι στρατηγοί, ναύαρχοι και πτέραρχοι του πληκτρολογίου, αλλά ότι οι πραγματικοί δεν βλέπουμε να βάζουν γκολ. Και εκεί που γελούσαμε με την ναυτοσύνη τον Τούρκων και Μάλτα γιοκ, βλέπω ότι αυτοί στην Μάλτα έχουν 7 φρεγάτες, και εμείς…

   Και όταν θα γίνει καμιά κόμπλα και πάθουμε καμιά ζημιά, θα λένε, εεε μα δεν είχαμε υλικό, δεν έχουμε φρεγάτες δεν έχουμε drones, δεν έχουμε κάτι άλλο. Φυσικά δεν έχουμε γιατί εκεί που τα δίνουν τζάμπα ή φτηνά, εμείς που δεν τρέχουν τα λεφτά από τα μπατζάκια μας, αγνοούμε τα φτηνά και μπαίνουμε σε συζητήσεις για τις Φερράρι του αμυντικού εξοπλισμού, έχοντας λεφτά για φιατάκι. και ενώ μας δίνουν τζάμπα κάτι ανάμεσα από φιατάκι και φερράρι.

   Όταν έμπαινε ο Ρεχάγκελ στο γήπεδο, κανένας Έλληνας δεν έκανε τον προπονηταρά, περίμενε τι μαγικό θα κάνει ο επαγγελματίας που είχε προσλάβει.

  1. Με αυτή την ιστορία με τα 9,5 δις όπλα γελάνε όλοι, fake news, και στην Βραζιλία την ίδια τιμή δώσανε, και είναι τελικα 600 και όχι 650. Αχώνευτο εεε ούτε η Βραζιλία θα πάρει κάτι για 9 δις. Η αίγπτος πριν ένα μήνα ζήτησε την βοήθεια του ΔΝΤ να της δώσει λεφτά για την περίοδο του κορονοιού γιατί έπεσε η τιμή πετρελαίου και φυσικού αερίου και δεν έβγαιναν, τα 9,5 δις τους μάραναν.

   Έχουν αγοράσει ότι ήθελαν
   -για το Ναυτικό και τερμάτισαν (με αυτές θα έχουν 3 Fremm, μερικές Gowind, A-200, Mistral,
   -για την αεροπορία έχουν F-16, Rafale και Su 35,
   -για τον ΣΞ έχουν Απάτσι και Ka 52, Abrams κι άλλα άρματα
   έχουν άρει μέσα σε 5 χρόνια ότι χρειάζονται να υπερασπίσουν την χώρα τους και τις πηγές τους (γιατί προφανώς έβλεπαν τι θα γίνει με Τουρκία, μόνο εμείς πετάμε χαρταετό)

 11. Παντως δεν νομιζω στα 1.2δις να περιλαμβανονται τα οπλα και η τεχνικη υποστηριξη ενω χρειαζονται και καποιες προσθηκες οπως 16 ακομα κελια και δυο CIWS καθε πλοιο..παντως αν τα 1.2δις ειναι τελικη τιμη με το κλειδι στο χερι και επειδη ειναι και ετοιμοπαραδοτες θα αξιζε τον κοπο να τις βλεπαμε(οσο ηταν ακομα διαθεσιμες)..

  1. ΟΙ τιμές ποτέ δεν περιλαμβάνουν τεχνικη υποστήριξη, ξέρεις την τιμή με τεχνική υποστήριξη του ΑΒ? Της ΜΕΚΟ? της Iver Huitfelt? της FFGX, όχι, μήπως βρούμε της LCS, της MMSC, ωωω πουθενά δεν τις αναφέρουν μαζί με την υποστήριξη, μόνο στο Ελλαδιστάν και την Μπελάρα, τι περίεργο για να μην μπορεί να συγκριθεί η τιμή, μπας και την βρει ο πολίτης υστερική και κράξει ή υποψιασθεί.

   Το αμάξι σου πόσο κάνει με FOS?
   Παγκοσμίως είναι η μοναδική περίπτωση που δεν μαθαίνεις τιμή για ένα hardware, αλλά τιμή για αυτό συν κάτι αέρινο απροσδιόριστο. Επειδή βρίσκω πολύ «επικινδυνο» για οποιοδήποτε σύστημα να αγορασθεί τόσο υπερτιμημένο, θέλω να ελπίζω ότι στο τέλος η τιμή 2,4 δις θα είναι για 4 Μπαλάρες και θα γελάμε που τζάμπα μαλλώναμε τόσο καιρό εδώ άλλη να την κατηγορούν και άλλοι να την υπερασπίζονται, ενώ το μεγάλο ελάτωμά της είναι η (φημολογούμενη) τιμή.

   1. Ξανά ξανά γράφω:

    800mil πληρώνουν οι Γάλλοι τη μια δίκια τους without FOS, WEAPONS

    Πως θα μας δώσουν 4 στα 2.4?billion ??

    Θα μας κάνουν δώρο :4*.8-2.4 = 800 mil???!!!!!!!!!!!

    Δεν νομίζω

    Τόσο πάει αυτό το πλοίο

    Δεν το γουστάρουμε
    δεν μπορούμε να το αγοράσουμε
    ας βρούμε κάτι πιο ρεαλιστικό και να προχωρήσουμε επιτέλους

    1. Τα εχουμε πει πολλές φορές το να βλέπεις μια τιμή και να συγκρίσεις χωρίς να ξέρεις τι περιλαμβάνει κάθε συμβόλαιο. Είναι σύγκριση για λαϊκή οχι για όπλα.

     Πάντως μου κάνει εντύπωση πως από την μία τα κουσούρια της Belharra ήταν κρίσιμα και στις Bergamini, τι σούπερ ευκαιρία είναι!!!

     1. Προσωπικά θεωρώ και τις Ιταλικές FREMM εκτος ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας

      Εδώ δεν μπορούσαν να βρεθούν τα χρήματα για τις 2ADELAIDE θα μπορούσαμε να χρηματοδοτήσουμε τις Ιταλικές???

      Οι Ιταλικές ήταν ʼΜΕΣΑ διαθέσιμες όπως και οι ADELAIDE

      Η AOZ θα κριθεί τους επόμενους μήνες

      Ας κάτσουνε τώρα με τις S και τους RIM7!!

      Σιγά μην περιμένουν οι γείτονες το 2026/27/28+ μήπως και εάν έρθουν οι BEL

     2. CK
      16 Ιουνίου 2020 στις 10:12

      Χρήματα για τις Ιταλικές φρεγάτες υπήρχαν και υπάρχουν και όχι μόνο για τις νέες φρεγάτες αλλά και για ότι χρειαζόμαστε.

      Απλά το πολιτικό προσωπικό είναι κλέφτες.

     3. CK

      Τα χρήματα που κόστιζαν οι δύο Αδελαίδες θα μοίρασε ο Κούλης σε λίγους μήνες σε καναλάρχες και παπαγάλους φερέφωνα για τον κορόιδο-ιό αλλά και για να αποκαλούν τον Κούλη ως Μωυσή.

      Το κράτος διαθέτει χιλιάδες ακίνητα σε όλη την Ελλάδα που είναι παρατημένα και την ίδια στιγμή μισθώνουν από ιδιώτες (ημέτερους) με μεγάλο κόστος κτήρια για να στεγάσει δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς φάντασμα.

      Το κόστος των ενοικίων για κάθε χρόνο υπολογίζετε σε 350-400 εκατ. ευρώ!

      Μια χαρά υπάρχουν τα χρήματα για τους αναγκαίους εξοπλισμούς απλά οι πολιτικοί για να δημιουργήσουν κομματικοί πελατεία και να διατηρούνται στην εξουσία εσαεί εξαγοράζουν ανθρώπους και πετάνε στην κυριολεξία δισεκατομμύρια που μετά όλα αυτά τα χρήματα λείπουν για να γίνουν τα αναγκαία και στους εξοπλισμούς.

      Η Ελλάδα είναι μια άρρωστη χώρα και το πολιτικό προσωπικό είναι πλήρως διεφθαρμένο.
      Η χρεοκοπία δεν τους έβαλε μυαλό και συνεχίζουν τα ίδια και τα ίδια.
      Καλά κάνουν αφού οι πολίτες αυτής της χώρας τους επιβραβεύουν με την ψήφο τους σαν να μην συμβαίνει τίποτα!

 12. Καλή τιμή ως ετοιμοπαράδοτες και καινούργιες… προφανώς με τις απαραίτητες τροποποιήσεις θα έβγαιναν πιο ακριβές σε εμάς.
  Σίγουρα άξιζε τον κόπο με την προϋπόθεση ότι ήταν διαθέσιμες και για εμάς ή αντίστοιχα κάποιες γαλλικές.

 13. Λοιπόν, νιώθω περιεργα… Από την μία χαίρομαι γιατί επιβεβαιωνόμαστε γιατί λέγαμε ότι με την πώληση στην Αϊγυπτο θα γίνουν ρόμπα πολλοί είτε για ανικανότητα ή άλλα γιατί θα αρχίσουν τα όργανα από παντού και δεν θα μπορούν να κρυφτούν, από την άλλη, ήδη τους περιέλαβε το σαιτ που «σου λέει την αλήθεια που σου κρύβουν», ή Πραβδανετ. Πρώτη φορά συμπίπτουν οι απόψεις μου με αυτούς, γιατρέ μου πρέπει να ανησυχώ?

  Όπως και να έχει, θα έχει πλάκα γιατί όλο το βράδυ θα προσπαθούν κάποιοι να βρουν διακιολογίες να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα, κάτι που θα οδηγήσει να διαβάζουμε από αύριο απίθανα πράγματα (ξέρω γω μπορεί να πουν για ελατωματικά πλοία, για μέρος παραγγελίας 100 δις και για ότι άλλο θέλεις). Επειδή δεν θα πιάνουν, έχω κανα δυό ιδέες να το πλασάρουν, αλλά ας σκεφτούν και αυτοί κάποια προπαγάνδα, μην τους τα δίνω έτοιμα…

 14. Ολοι αυτοί που δεν τους έκαναν τα γαλλικά πλοία γιατί ηταν υποεξοπλισμένα βρίσκουν σούπερ τις ιταλικές με 16 ASTER 15?
  Για να μην πιάσουμε τα άλλα κουσούρια του σκάφους, που τώρα τα προσπεράσαμε εκεί που μας πειραζαν
  To 1,2 δεν ξέρουμε τι περιλαμβάνει; Γιατί πιθανό να περιλαμβάνει μόνο σκάφη χωρίς όπλα και πρόσθετα κόστη…

  1. Τα είχαμε πει πριν πολύ καιρό, μεχρι που επέμεναν οτι έχει συρόμενο σόναρ κτλ…
   Η τιμή 600εκ για τις Fremm-it είναι απο κανονική ως ακριβή,το γιατί το είχαμε αναλύσει και βαριέμαι να το ξανακάνω,ετσι κι αλλιώς στο επόμενο άρθρο πάλι θα γράφουν τα ίδια μπας και τα πιστέψουν και οι ίδιοι.
   Εν τέλει όποιος ψάχνει τα πράγματα λίγο παραπάνω το καταλαβαίνει με την πρώτη.

 15. ΠΟΙΟΙ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ BELHARRA ΠΟΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ?2 FREMM KOΣΤΟΣ 1,2 ΔΙΣ 6700 ΤΟΝΩΝ ΣΚΑΦΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥ ΒΑΛΕΙΣ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ…2 BELHARRA[TI AΠΑΙΣΙΟ ΟΝΟΜΑ]ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ 3 ΔΙΣ,4500 ΤΟΝΩΝ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΚΑΛΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ SEAFIRE500 ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΑΝΕΤΑ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ FREMM….2 ΤΕΙΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ Η ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟ ΜΕΤΑΠΗΔΟΥΝ ΑΠΟ FREMM ΣΕ BELHARRA ΜΕ ΧΡΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ,Η ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ…..Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΝ ΚΟΙΜΑΤΑΙ?ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ?

 16. Λοιπόν πάμε πάλι γιατί βλέπω σχόλια εκτός πραγματικότητας: (σ.σ. είμαι αρνητικός στην επιλογή Μπελχάρα και ακριβών πλοίων)
  1) Σύμφωνα με τον παρών ιστότοπο το βασικό κόστος των Belharaa είναι 1,612 δισεκατομμύρια ευρώ..
  https://defencereview.gr/omala-exelissetai-i-diapragmateysi-t/
  2) Σύμφωνα με άλλο ιστότοπο, οι αρχικές αναφορές όριζαν το κόστος δύο πλοίων σε 1,3 δισ
  https://doureios.com/megaliteri-ishis-pyros-gia-mia-elliniki-belharra/

 17. Ότι και να λέμε τώρα…..ο χρόνος τελειωσε, αρχίζει η πληρωμή. Εδώ δεν έκαναν ούτε τα βασικά.
  Δεν έχουμε ανταλλακτικά για τα Μιραζ…ακόμα…
  δεν έχουν γίνει στη σύμβαση για τα Μιραζ τα απαιτούμενα προσθετα για ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ των όπλων που φερουν όπως σκαλπ am-39 mica κλπ..
  δεν πηραν τορπίλες ……και συζητάμε για το τί ναυτικό θα χουμε το 2030, όταν δεν ξερουμε τί θα χει απομείνει από τουτο το δύσμοιρο κρατος που έχει τα ΛΕΦΤΑ να σιτιζει τους ΔΕΚΟΤΖΗΔΕΣ και τη ΛΑΡΚΟ με πάνω από 1 δις κατ έτος. Και ύστερα λέμε…

  1. (Από σχόλιο σε άλλο αμυντικό site)

   Η σημερινή κυβέρνηση – γιατί είπαμε ότι θα τα λέμε όλα και για όλους – έβγαλε ένα πρόγραμμα επιδότησης έως 5000 ευρώ για την αγορά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. Εδώ δεν παράγουμε αυτοκίνητα και ξαφνικά θα χρηματοδοτήσουμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που δεν έχουμε ούτε βιομηχανία.
   Υπάρχουν 2500 Οργανισμοί -σύμφωνα με το Θοδωράκη του Ποταμιού- οι οποίοι δεν έχουν αντικείμενο. Ο προυπολογισμός τους ανέρχεται περίπου στα 5δις.Τους συγκεκριμένους οργανισμούς τους επιβεβαίωσε και ο Πάγκαλος. Βέβαια ποιος θα τολμήσει να πειράξει την ιερή αγελάδα ¨κάθομαι και πληρώνομαι¨ και να πετάξει τόσους ¨σκληρά¨εργαζόμενους πολίτες στο δρόμο;

   Να προσθέσουμε και τον κομματικό στρατό τους διορισμούς ημετέρων την σπατάλη και κακοδιαχείριση στο κράτος διαχρονικά όπως και σήμερα τη φοροδιαφυγή την παραοικονομία που βαράει ταβάνι αλλά και πως όλες οι κυβερνήσεις όπως και η τωρινή υπηρετούν τα συμφέροντα ντόπια και ξένα εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος;

   Όλα αυτά είναι πολλά δισεκατομμύρια που πάνε σε ένα βαρέλι δίχως πάτο και σε τσέπες επιτήδειων.

   Με μια σωστή διαχείριση η Ελλάδα ούτε θα χρεοκοπούσε και στρατιωτικά θα ήταν αστακός.

   1. Ναι!
    Επιδοτούμε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα λες και έχουμε βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα!

    Έχουμε ένα σορό άχρηστους οργανισμούς και ΔΕΚΟ για να βολεύουμε τους δικούς μας

    Ονειρευόμαστε εθνικά οχήματα και καρυοφύλλια τρομάρα μας για να κρατήσουμε εν λειτουργία τα zobbie της αμυντικής βιομηχανίας

    Στον ιδιωτικό τομέα με το covid μας κλείσανε βασικά την εταιρία ενώ στο Δημόσιο οι καθηγητές των σ πληρώνονται κανονικότατα και κάνουν και απεργία να κάνουν τετραήμερο το τριήμερο

    Μάλλον βολεύει παρα πολλούς η παραπάνω κατάσταση !

    Περί αμυντικών:

    Ίσως υπάρχει σχεδιασμός από κάποιους κύκλους για έναν μεγάλο συμβιβασμό με τους γείτονες με πρόσχημα την στρατιωτική αδυναμία μας
    ΠAΛΙ

    Δεν μπορώ να δικαιολογήσω αλλιώς πως κρίσιμα προγράμματα όπως τα M2000 και τα όπλα τους οι τορπίλες δεν έχουν προχωρήσει τόσα χρονια!

    1. Έτσι ακριβώς.

     Το πιθανότερο είναι να τα έχουν βρει Κούλης και Τούρκοι για συνεκμετάλλευση και ξεπούλημα και απλά προσπαθούν τώρα να δούνε πως θα το διαχειριστούν επικοινωνιακά.
     Δεν εξηγείται αλλιώς αυτήν η αδιαφορία και η απαξίωση στην άμυνα.
     Η ξεπουλημένη οικονομική ελίτ εδώ στην Ελλάδα τα έχει βρει με τους απέναντι να τα μοιράσουν και να τα φάνε από κοινού τα πιθανά κοιτάσματα και έχουν βάλει τον Κούλη ως αχυράνθρωπο να τους κάνει τη δουλειά.

     Ένα στημένο και συμφωνημένο εξ αρχής «θερμό επεισόδιο» στο παρασκήνιο από Κούλη και Ερντογάν και μετά ο οδυνηρός συμβιβασμός (δηλαδή ξεπούλημα) για να το διαχειριστούν επικοινωνιακά στους εδώ ιθαγενείς.

     Δεν είναι δυνατόν μια χώρα που κινδυνεύει με άμεσο εθνικό ακρωτηριασμό να μην δίνει δεκάρα τσακιστή για την άμυνα της και την αποτροπή.

     Και σου επαναλαμβάνω

     Η Ελλάδα ακόμα και τώρα έχει χρήματα για να προχωρήσει στα αναγκαία εξοπλιστικά προγράμματα όπως είχε και στα προηγούμενα χρόνια.
     Εδώ υπάρχει σχέδιο ξεπουλήματος για αυτό και τίποτα δεν προχωράει.
     Τα μεταφορικά αεροπλάνα C130 τα C27 Spartan και τα μεταφορικά ελικόπτερα NH90 είναι τα περισσότερα καθηλωμένα λόγω έλλειψης ανταλλακτικών.
     Αυτά που υποτίθεται θα μεταφέρουν ενισχύσεις στα νησιά και εφόδια σε περίπτωση θερμού επεισοδίου!
     Ούτε καν η FOS των Mirage δεν έχει προχωρήσει ούτε καν ο εκσυγχρονισμός των Meko ούτε καν οι νέες τορπίλες ούτε τίποτα!

     Και αυτά που έλεγε προεκλογικά ο Κούλης περί αξιοκρατίας και αριστείας και μείωση της σπατάλης ήταν όλα παραμύθια.
     Οι διορισμοί ημετέρων κομματικών συγγενών και αυλικών συνεχίζονται κανονικά.
     Με ΠΝΠ (πράξη νομοθετικού περιεχομένου) έχει αυξήσει τους μισθούς των golden boys του δημοσίου κατά 50%.
     Οι μετακλητοί υπάλληλοι έχουν αυξηθεί γεωμετρικά όπως και οι μισθοί τους.
     Σε όλες οι θέσεις ευθύνης στο κράτος έχουν διοριστεί κομματικοί κηφήνες.
     Η «δημοσιογράφος» Παναγιωταρέα έχει διοριστεί ειδικός σύμβουλος στο υπουργείο πολιτισμού με παχυλό μισθό ενώ είναι σύμβουλος και σε γραφείο υπουργού διπλός μισθός.
     Οι περισσότεροι «δημοσιογράφοι» είναι διορισμένοι ως σύμβουλοι σε υπουργία και μέσα στο φαγοπότι.
     Τώρα με αφορμή τον κορονοιό έχουν μοιραστεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ (τάχα για να μας ενημερώσουν) σε κομματικές ιστοσελίδες που δεν υπάρχουν ή έχουν ελάχιστη επισκεψιμότητα ακόμα και ο Φουρθιώτης πήρε κρατική διαφήμιση.
     Δεκάδες εκατομμύρια μοίρασε ο Κούλης σε καναλάρχες και δημοσιογράφους-παπαγάλους με πρόφαση τον κορονοιό.
     Να πούμε για το δημόσιο που έχει τριπλάσιο προσωπικό από αυτό που χρειάζεται μόνο και μόνο για να βολεύονται οι κομματικοί.
     Υπάρχουν χιλιάδες υπηρεσίες και οργανισμοί φάντασμα χωρίς πραγματικό αντικείμενο εργασίας και ο μόνος λόγος ύπαρξης είναι για να διορίζονται κομματικοί κηφήνες.

     Πρόσφατα ο Κουλός δημιούργησε έναν νέο οργανισμό για να βολέψει τη Λούκα Κατσέλη.
     Όλα αυτοί οι κομματικοί κηφήνες έχουν κρατικά αυτοκίνητα οδηγούς συνεργάτες και συμβούλους κόστους πολλών εκατομμυρίων.

     Τα λεφτά που έχει η Ελλάδα όχι Ιταλικές FREMM μπορούσε να αγοράσει αλλά καινούργια Arleigh Burke!

     Τα λεφτά τα τρώνε είναι κλέφτες οι πολιτικοί.
     Όσο για τον Κούλη και την κυβέρνηση του είναι από τα μεγαλύτερα κλεφτρόνια από συστάσεως του Ελληνικού κράτους.

     Το τι κλέψιμο γίνεται στην Ελλάδα από όλους αυτούς ούτε καν μπορείς να το φανταστείς!

     Με μια σωστή διαχείριση και πατριωτική η Ελλάδα καινούργια Arleigh Burke θα μπορούσε να έχει και νέες φρεγάτες και Rafale και ότι χρειάζεται.

     Τα λεφτά τα κλέβουν και μετά λένε πως δεν υπάρχουν χρήματα.

     1. Έτσι ακριβώς όπως τα γράφεις. Όλο το πολιτικό σύστημα αποτελείται από ξεπουλημένα τομάρια που νοιάζονται μόνο για τον κομματικό τους στρατό.
      Και όλα αυτά που λέγονται περί εξοπλισμών, διαγωνισμών, εκσυγχρονισμών κ.λπ. δεν είναι τίποτε άλλο παρά η δημιουργία άλλοθι για την εσκεμμένη στρατιωτική ήττα που μας ετοιμάζουν ώστε να οδηγηθούμε σε οδυνηρό συμβιβασμό.
      Εξάλλου στην Ελλάδα του Σημίτη, της Ντόρας, του ΓΑΠ, του Ελιαμέπ, του Λιάκου και της Ρεπούση, του ΠΑΜΕ, του Τσίπρα, του Κοτζιά, των νεοταξίτικων σοβιέτ που αποτελούν εδώ και χρόνια τον βαθύ πυρήνα του (αυτοβαυκαλιζόμενου) Ελληνικού κράτους, των αντίφα, των ΜΚΟ, των τουρκο-τσοντοκάναλων και τόσων άλλων που μπορεί να ελπίζεις;
      Στον «σοφό» και «πανέξυπνο» Ελληνικό λαό;

    2. Μην ξεχνάνε τα έξυπνα παγκάκια του ΠΝ που χρυσοπληρώσαμε ενώ έχει σοβαρές ανάγκες σε άλλα σημεία…

     Ποιός ανεύθυνος εγκρίνει άραγε αυτές τις συμφωνίες για άσκοπες σπατάλες;

  2. Μην ξεχνάς και τα εκατομύρια ευρώ που πήραν όλα τα ΜΜΕ (από τα πολύ μεγάλα έως τα εντελώς ανύπαρκτα) όσο εμείς όλοι είμασταν υποχρεωτικά κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας.

   Για να λιβανίζουν και να ευλογούν ότιδήποτε κάνει η τωρινή κυβέρνηση,

 18. Έλα μωρέ τώρα δύο ολοκαίνουργιες Ιταλικές FREMM και ετοιμοπαράδοτες με κόστος 1,2 δις ευρώ.
  Έχει και πρόβλεψη και υποδομή εξ αρχής για 32 κελιά σύμφωνα με τους Ιταλούς και 6,700 τόνους εκτόπισμα.

  Τσσσσ

  Άσε που μπορεί να έχει και αμίαντο και να έχουμε τίποτα τρεχάματα.
  Να ρωτήσουμε τον κομματικό γενίτσαρο Athan στην Πτήση & Δένδια έχει η δεν έχει αμίαντο η Ιταλική FREMM!!

  Εξάλλου εμείς δεν θέλουμε ετοιμοπαράδοτες φρεγάτες άσχετα αν λένε οι πολιτικοί-στρατιωτικοί και οι εντεταλμένοι δημοσιογράφοι-παπαγάλοι-φερέφωνα ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα πλοία που να μας καλύπτουν.

  Ούτε θέλουμε έτοιμοι φρεγάτα και ετοιμοπαράδοτη με 32 κελιά θα πληρώσουμε επιπλέον στη Belharra για να έχει 32 κελιά γιατί είμαστε large και να μην τους έχουμε και υποχρέωση.

  Ακούς εκεί δύο ολοκαίνουργιες και ετοιμοπαράδοτες Ιταλικές FREMM με κόστος 1,2 δις ευρώ, με την πρώτη να παραδίδεται στα μέσα του 2020 και τη δεύτερη το 2021.

  Άσε που δεν ξέρουμε και λεπτομέρειες για τη συμφωνία και τι περιλαμβάνει.
  Κάπου πήρε το αυτί μου ότι θα τους υποχρεώσουν τους Αιγύπτιους να τρώνε μέρα-νύχτα μόνο προσούτο για τα επόμενα δέκα χρόνια και να λένε καλημέρα μεταξύ τους μόνο στα Ιταλικά.

  Ρε ξου ρε ξου είμαστε μάγκες εμείς και δεν θα μας τη φέρουν οι μακαρονάδες.

  Εμείς θα πάρουμε εάν και εφόσον και όταν δύο Belharra το 2025-26-27-28 γιατί να βιαστούμε όποιος βιάζεται σκοντάφτει.

  Εξάλλου ούτε σύνορα έχουμε με την Τουρκία ούτε καμία απειλεί εδαφικού ακρωτηριασμού.

  Ο Κούλης να είναι καλά και η ΝΔ.

  Τώρα αν γίνει τίποτα και χαθεί και κανένα νησί έλα μωρέ τώρα αν ήταν καμιά άλλη κυβέρνηση θα ρίξουμε κανένα κροκοδείλιο δάκρυ για το πόσο ελληναράδες είμαστε τώρα κάνουμε τουμπεκί το κόμμα πάνω από όλα.

 19. Επειδή κάποιοι γράφουν ότι ενώ πριν γινόταν αναφορές ότι τα πλοία ήταν υποεξοπλισμένα, τώρα γιατί λένε να τα πάρουμε.

  Το πρόβλημα πριν ήταν ότι είναι υποεξοπλισμένα με υψηλή τιμή. Αν η τιμή είναι χαμηλή, τότε σου περισσεύουν χρήματα να το κάνεις όπως θες.

  Κάποιοι είπαν για το ραντάρ. ΟΚ, ας βγαλουμε αυτό και να βάλουμε ένα Seafire. Πόσο κάνει ένα Seafire, δεν είναι κάποιο μαγικό κόστος.

  Κάποιοι είπαν λίγα τα κελλιά. ΟΚ, πόσο κοστίζει να βάλουμε άλλα 16, σε τελικά ανάλυση, αν αυτά τα 16 γεμίσουν με Aster 30, τα άλλα μπορούμε να τα βάλουμε είτε χωνευτά στην κατασκευή (όπως τα τωρινά) είτε έξω από την κατασκευή και να πάρουν είτε Aster 15 είτε MICA. Μιλάμε για φρεγάτα 6,700 tn, από χώρο να βάλεις έξτρα πράγμα έχεις μπόλικο.

  1. Άδικα σπας το κεφάλι σου.
   Αυτοί που θέλουν να καταλάβουν καταλαβαίνουν αυτοί πάλι που είτε από εγωισμό είτε από κομματική υστεροβουλία δεν θέλουν να καταλάβουν δεν πρόκειται να καταλάβουν και θα βρίσκουν πάντα προφάσεις και θα επαναλαμβάνουν τα ίδια κουραστικά ερωτήματα και δήθεν απορίες.

   Η Ιταλική FREMM έχει υποδομή και πρόβλεψη εξ αρχής για 32 κελιά σύμφωνα με δηλώσεις των Ιταλών.
   Δηλαδή όσα προσπαθούμε εμείς υποτίθεται τόσο καιρό να βάλουμε στη Belharra με επιπλέον κόστος!

   Το παράδοξο είναι ότι ενώ υπάρχουν σχεδιάσεις με μικρότερο κόστος και ποιο κοντά στα θέλω του Πολεμικού Ναυτικού όπως η Ιταλική FREMM όπως η Iver Huitfeldt κτλ. και οι εδώ φωστήρες προσπαθούν να φέρουν τη Belharra και με επιπλέον κόστος στο επίπεδο το ήδη έτοιμων σχεδιάσεων με μικρότερο κόστος!
   Δηλαδή για να φέρω ένα απλό παράδειγμα,χρειαζόμαστε ένα π.χ Audi A4 με συγκεκριμένο κόστος αλλά εμείς θα πάρουμε ένα μικρότερο αυτοκίνητο για να το μετατρέψουμε σε με επιπλέον κόστος σε Audi A4!
   Και γιατί να μην πάμε απευθείας σε αυτό που μας καλύπτει καλύτερα που είναι έτοιμο με μικρότερο κόστος και χωρίς επιπλέον κόστος;
   Ρητορικό το ερώτημα.
   Θα πληρώσουμε περισσότερα χρήματα για μια φρεγάτα 4,400 εκτόπισμα σε σχέση με τις φθηνότερες και έτοιμες σχεδιάσεις Ιταλικές FREMM και Iver Huitfeldt που είναι 6,700 τόνους εκτόπισμα με ότι σημαίνει αυτό σε χώρους και περιθώρια μελλοντικών αναβαθμίσεων.

   Δεν υπάρχει λογική στους εδώ φωστήρες πολιτική και στρατιωτική ηγεσία παρά μόνο η αρπαχτή.

   Το τυράκι της Belharra ήταν και είναι η MdcN που θεωρώ περιττό και μια αποστολή που μπορεί να φέρει εις πέρας η Πολεμική Αεροπορία.

   Ένας MdcN έχει κόστος 3,5 εκατ. ευρώ δηλαδή όσο κάνουν 2-3 Scalp-eg!
   Πόση καταστροφή μπορεί να προξενήσει ένας MdcN και πόσο 2-3 Scalp-eg με το ίδιο κόστος;

   Ας πάρουν επιπλέον Scalp-eg να καλυφθεί αυτήν η ανάγκη και οι φρεγάτες να έχουν μόνο πυραύλους αεράμυνας είναι τόσο απλό.

  2. Φίλε ειλικρινά το βάλεις ένα ραντάρ 2Χsylver ένα Seafire δεν ειναι LEGO, απαιτούν χρήματα ή πιστοποιήσεις και επανασχεδιασμό και ας λέει από κάτω το Μιχάλη και συμφωνεί ότι όλοι κλέφτες απατεώνες ειναι που δεν το κάνουν!!!

   Πως να το κάνουμε τα πράγματα είναι σύνθετα και εμπεριέχουν πολλές παραμέτρους…

   Καταρχήν αυτό που κάνει η Αιγυπτος ειναι εξ ορισμού λάθος. Αποσπασματικές αγορές και συλλογή οπλικών συστημάτων με Νο1 κριτήριο πολιτικά ανταλλάγματα και εξοπλιστική διπλωματία, κάτι αντίστοιχο που πάμε να κάνουμε εμείς με τις Belharra σε μικρότερη έκταση.

   Τα παρέθεσα παραπάνω, αλλά τα παραθέτω πάλι για να γίνει κατανοητό ότι μια τιμή που βλέπουμε δεξιά και αριστερά, δεν μπορούμε να την κάνουμε ευαγγέλιο χωρίς να γνωρίζουμε λεπτομέρειες:
   1) Σύμφωνα με τον παρών ιστότοπο το βασικό κόστος των Belharaa είναι 1,612 δισεκατομμύρια ευρώ..
   https://defencereview.gr/omala-exelissetai-i-diapragmateysi-t/
   2) Σύμφωνα με άλλο ιστότοπο, οι αρχικές αναφορές όριζαν το κόστος δύο πλοίων σε 1,3 δισ
   https://doureios.com/megaliteri-ishis-pyros-gia-mia-elliniki-belharra/

   1. @AIM:

    Είπαμε το 1.6 billion είναι όσα πληρώνουν οι Γάλλοι τις [email protected] χωρίςFOS και όπλα

    Λόγω πληθωρισμού από την αρχική σύμβαση το κόστος ανά πλοίο πήγε από τα750 στα 795 mil

    Το 1.3 bill γραφει και ο Δούρειος πως ήταν η αρχική εκτίμηση πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις

    Και αυτή χωρίς FOS και όπλα

    μέχρι τα 2.5 BILLION μπορεί να δικαιολογηθεί με
    1.6 BILLION 2 Ships
    min 500 mil Weapons
    min 400 mil FOS

    Πάνω από τα 2.5 bill δεν ξέρω τι συζητάμε
    Πιθανότατα αλλαγές και τροποποίσeisς στο πλοίο όπως CAMM

   2. Εγώ αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι αυτό που γράφεις πάνω το ακούω, έτσι και αλλιώς θεωρώ ότι στο τέλος αναγκαστικά θα εκλογικευτεί, ενώ αν το λογικό είναι ακόμη πολύ ακριβό, θα παιχτεί πιθανότητα να χαλάσει το ντηλ για την Naval από τις αντιδράσεις του κόσμου, άρα θεωρώ ότι θα βγει μπροστά να δώσει πιο λογική τιμή.

    ΥΓ, άσχετο με το δικό σου σχόλιο, αλλά για να μην κάνω άλλο, πραγματικά με λυπεί που ξαφνικά ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις υπήρχε διάλογος αναγνωστών, τώρα να καταλήγει να είναι ένα οπαδικό φόρουμ που συζητά κομματικά. Οι αναφορές σε κούλης κτλ υποβιβάζουν εντελώς τις συζητήσεις, και δεν το λέω μόνο για το κούλης, θα το έλεγα και για το Αλ6, θα το έλεγα για το GAP και για όλα. Καταλαβαίνω ότι ένα άλλο σαιτ ξέφυγε εντελώςκαι από εκεί που ήταν μισοβαμμένο, έγινε εντελώς τζιχαντιστικό προς μια πλευρά. Τελικά το θέμα είναι τι θέλουν οι αναγνώστες, και τι το σαιτ. Αν θέλουμε εμείς να διαβάζουμε και να σχολιάζουμε κάπου που θα είναι έστω κάπως αντικειμενικό, θα πρέπει να το διαφυλάξουμε, αν δεν το θέλουμε και το θέλει το σαιτ θα πρέπει να το διαφυλάξει αυτό, ή αν οι αναγνώστες ή το σαιτ ενδιαφέρεται να το καταντήσουνε με ροζ, πράσινες, κόκκινες ή οτιδήποτε άλλες αποχρώσεις, νομίζω θα μείνουν 5-6 να σχολιάζουν μεταξύ τους. Άλλο η κριτική και άλλο εκεί που έχει φτάσει το πράγμα εδώ (και δεν ήταν πριν λίγο καιρό). Άποψή μου, μπορεί να είναι και λάθος, λλά έτσι φαίνεται προς τα έξω

    1. Και για να κλείσω εδώ το υστερόγραφό μου, το γεγονός ότι έτερο σαιτ έγινε 100 κιλά πχ μπλέ χρώματος, δεν σημαίνει ότι κάποιο άλλο πρέπει να γίνει 100 κιλά του αντίθετου χρώματος για να έρθει η ισορροπία.

     Η ισορροπία θα έρθει αν υπάρχει ένα σάιτ ισορροπημένο και όσο το δυνατόν αντικειμενικό και άσε άλλο να ξεφτυλίζεται και να γίνεται γραφικό. Ένας απλός άνθρωπος μέσου IQ όποιο άρθρο του διαβάσει σήμερα καταλαβαίνει και γελάει, και αυτό έχει επίδραση στο ίδιο το σαιτ που στο τέλος θα μείνει με λίγους και γραφικούς, στο Alexa φαίνεται μια παντελής κατάρρευση. Θέλουμε το ίδιο εδώ, απλά από την ανάποδη?

     1. agnostosependytis

      Συμφωνώ ότι πολλές φορές οι κριτική μπορεί να ξεφεύγει ακόμα και από εμένα αλλά είναι τόσα πολλά τα παράδοξα που συμβαίνουν και δεν μπορώ πραγματικά να τα κατανοήσω με βάση τη λογική.
      Η κριτική αναγκαστικά θα πάει στην κυβέρνηση και στην όποια κυβέρνηση έχει την ευθύνη.
      Η Π&Δ δυστυχώς έχει γελοιοποιηθεί πλήρως.
      Χθες ανέβασε ένα άρθρο με δεκάδες αν αν αν και θα θα θα χωρίς λογική λες και η κυβέρνηση και η κάθε κυβέρνηση ρωτάει κανένα από εμάς τι πρέπει να κάνει.
      Λες και δεν γνωρίζει η κάθε κυβέρνηση τι πρέπει να κάνει για να προστατέψει την Ελλάδα.
      Ήθελα να ήξερα σε ποιους απευθύνεται;
      Τόσο χαζό θεωρεί το λιγοστό κοινό της πλέον;

     2. Πλέον μπαίνω εκεί μια φορά την εβδομάδα, και αφού μπω, κατηγορώ τον εαυτό μου «γιατί το κάνεις, αφού ξέρεις…»

      Απογοήτευση, μπήκα εκεί και ένιωσα ότι πολλοί εδώ μπορεί να παίρνουν μια εκ διαμέτρου αντίθετη θέση, μόνο και μόνο γιατί τα παίρνουν στο κρανίο με όσα διάβασαν εκεί. Όταν διάβασα το άρθρο για το να βάλουν πλάτη, ίσως ήταν το πιο οικτρό που έχω διαβάσει εδώ και χρόνια.

      Ήταν σαν να λέει, αν θέλετε όπλα, βάλτε πλάτη, βάλτε από την τσέπη όσα λεφτά σας ζητήσουν, και αν πάρουν μια Μπελάρα με 1,5 δις την μία (τόσο έλεγε) κάντε μόκο και βάλτε πλάτη, αν αγορασθεί οποιοδήποτε σύστημα που δεν μας κάνει και σε τριπλές τιμές από ότι διεθνώς βάλτε πλάτη, ότι μπούρδα θέλεις. λες και ο κόσμος αν δει να γίνεται κάποια καλή και έξυπνη κίνηση δεν θα βάλει πλάτη, το άρθρο αυτό έμοιαζε να ζητά να μπει πλάτη σε λευκή επιταγή σε οτιδήποτε παράλογο συμβεί…

      Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μια όαση πρέπει να παγώσει στους μείον 50, για να αντισταθμίσει το συν 50 της Σαχάρας που ερημώνει, τότε θα έμοιαζε με τον Βόρειο πόλο που και αυτός ερημώνει, το θέμα είναι να μείνει όαση.

     3. agnostosependytis
      17 Ιουνίου 2020 στις 15:27

      Αυτό ακριβώς έλεγε το άρθρο της Π&Δ ότι αν θέλετε Arleigh Burke,Belharra,LCS κτλ και νέες τορπίλες και εκσυγχρονισμό στις Meko είστε έτοιμοι να βάλετε το χέρι βαθιά στην τσέπη;
      Λες και θα μας ρωτήσουν.
      Όπως μας ρώτησαν για τη διαχρονική λεηλασία της Ελλάδας και τη χρεοκοπία όπως μας ρώτησαν για να μπούμε στα μνημόνια όπως μας ρώτησαν για τα δεκάδες δισεκατομμύρια ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όπως μας ρώτησαν.
      Δηλαδή πετάνε το μπαλάκι σε εμάς λες και εμείς φταίμε με το αφοπλισμό της χώρας με σχέδιο εδώ και 15-20 χρόνια.
      Και εγώ σου λέω αν πρόκειται για τέτοιο σκοπό να ξαναβάλουμε πλάτη αλλά όχι να πληρώσουμε τους νέους Τσοχατζόπουλους και Παπαντωνίου τις μίζες.
      Μες διαφάνεια όλα διαγωνισμούς και διακρατικές συμφωνίες.
      Μετά σου πετάνε και ένα ξέρετε δεν υπάρχουν λεφτά και αμέσως μετά ψάχνοντας στο διαδίκτυο μαθαίνεις για δεκάδες εκατομμύρια που μοιράζουν δεξιά και αριστερά σε ημέτερους, διαβάζεις για οφσορ Ελλήνων κλεφταράδων με 63 δις ευρώ:
      https://www.militaire.gr/quot-i-toyrkia-epidiokei-tin-anoikti-stratiotiki-anametrisi-me-tin-ellada-quot-diaxifismoi-me-ton-k-fragko/

      Και αναρωτιέσαι αυτοί μας δουλεύουν ψιλό γαζί και βγαίνεις από τα ρούχα σου.
      Και άντε να είσαι καλόπιστος και να πεις εντάξει τα κοστοβόρα προγράμματα θα προχωρήσουν σιγά σιγά αλλά εδώ δεν προχωράει τίποτα λίγο φως κάτι ούτε οι FOS προχωράνε ούτε οι νέες τορπίλες ούτε ο εκσυγχρονισμός των MEKO ούτε καν τα υπάρχοντα οπλικά συστήματα δεν έχουν διαθεσιμότητες.
      Τίποτα.
      Άρα αντιλαμβάνεσαι ότι μας πάνε σαν τα αρνιά στη σφαγή.

    2. agnostosependytis

     Ξέρεις τι γίνεται όμως αγαπητέ φίλε όταν ακούς καθημερινά ότι τίποτα δεν προχωράει στους εξοπλισμούς ότι τα μεταγωγικά αεροπλάνα είναι καθηλωμένα (C-130,C-27 Spartan,NH90 κτλ.) λόγω έλλειψης ανταλλακτικών επειδή δεν υπάρχουν κονδύλια όταν βλέπεις και διαβάζεις καθημερινά να μην προχωράει τίποτα στο χώρο της Άμυνας και να χάνονται ευκαιρίες (Αδελαίδες,Ιταλικές FREMM) και η μόνιμη καραμέλα είναι δεν υπάρχουν λεφτά για την Άμυνα, όταν βλέπεις καθημερινά τον Τούρκο να μας χλευάζει και να μας τσαλαπατάει την αξιοπρέπεια μας και την ίδια στιγμή βλέπεις εκατομμύρια να μοιράζονται δεξιά και αριστερά όπως και άλλα πολλά τότε εξοργίζεσαι.

     1. Να προσθέσω
      Τα μεταγωγικά αεροπλάνα και τα μεταφορικά ελικόπτερα είναι τα περισσότερα καθηλωμένα λόγω έλλειψης ανταλλακτικών
      Δηλαδή αυτά που υποτίθεται θα μεταφέρουν ενισχύσεις και εφόδια στα νησιά σε περίπτωση θερμού επεισοδίου.

 20. Τραγική κατάληξη μιας ακόμα χρυσής ευκαιρίας για την Ελλάδα. Κατά τα άλλα «καιγόμαστε». 2 αδελαίδες-εξω, 2 fremm-έξω, μέσα 4 p-3(‘ανόητοι’ αργεντίνοι που παίρνουν 4 P-3C με 80 εκατομμύρια) για 500 εκατ., μέσα 4romeo για 250 εκατ. predator πήγαιναν σερί τα άρθρα ότι είναι παλιά(αλλά τώρα θα νοικιάσουμε 3 heron για 40 εκα. για 3 μόνο χρόνια)-άραγε με 40 εκατ. και πάνω από 150 predator να αποσύρονται δεν θα μπορούσαμε να έχουμε καμια 15ρια δικά μας? και άλλα ευχάριστα από την χώρα που ετοιμάζει «εθνικό» τυφέκιο. τομπ και φορτηγό ενώ εκσυγχρονίζει(σε…λίγο καιρό!!!) και ΛΕΩΝΙΔΑΣ. Πάνω από όλα οι belhara για 3 δισ. το 2026/7 και το υπόλοιπο ναυτικό σε βάρκες από τα λιντλ. Οποιος μπορεί ας λύσει την εξίσωση.

  1. Εκεί που κόντεψα να λιποθυμίσω ήταν όταν κάποια sites είχαν ξεκινήσει φιλολογία για αγορά μεταχειρισμένων Spwerwer και αναβάθμισή τους. Και επειδή δεν ήταν ένα σαιτ, μάλλον από κάπου προωθούνταν όλο αυτό. Ποια Sperwer σήμερα, τι άλλο θα ακούσουμε…

   1. Ποιο πολύ φοβάμαι ότι δεν αποδεσμεύονταν τα predator και για να μην καταγραφεί ως αντιαμερικανισμός ήταν καλύτερο να λέγεται ότι είναι παλιά και εννοείται για να αλλάξει η κουβέντα όπως λέμε λαικά πέταξαν την ατάκα των sperwer. Εγώ θα έλεγα ναι στην αγορά τους. Από όσο έχουμε δει μια χαρά στον επιχειρησιακό μας χώρο δρουν θα είχαμε ακόμα 20 αεροσκάφη για τις μεγάλες μονάδες του ΕΣ. Αλλά όχι να πετάμε και χειροβομβίδες ότι θα πετάξουμε πόσα εκατομμύρια και να μην ξέρουμε τι θα είναι αυτό που θα βγει. Γενικά προσωπικά θέλω να θέτω την συζήτηση κάθε φορά στην σωστή βάση και έτσι θα ήθελα να τα έβαζαν και οι ιθύνοντες. Εκτός και αν υπάρχει γενικός σχεδιασμός που θα μας…εκπλήξει.

 21. Επειδή στην Ελλάδα υπάρχει και η ερευνητική δημοσιογραφία άρχισαν να βγαίνουν στη φόρα τα χρήματα που μοίρασε η κυβέρνηση του Κούλη σε ιστοσελίδες ημετέρων με πρόφαση τον κορονοιό.

  Newsit (Ευαγγελάτος 869.000 χιλιάδες ευρώ.

  Liberal (Μαυρίδης) 323.000 χιλιάδες ευρώ.

  Παραπολιτικά (Κουρτάκης) 400.000 χιλιάδες ευρώ.

  Μακελειό (Χίος) 200.000 χιλιάδες ευρώ.

  Συνολικά 1,200 site και Μέσα που πήραν μέρος στο φαγοπότι.

  Υπάρχουν δε ιστοσελίδες που δεν λειτουργούν και έχουν πάρει διαφήμιση από την κυβέρνηση!

  Κατά τα άλλα δεν υπάρχουν λεφτά για την Άμυνα.

  Ναι μωρέ που να βρεθούν τα λεφτά να πάρουμε εμείς τις δύο ολοκαίνουργιες και ετοιμοπαράδοτες Ιταλικές FREMM.

  Κοροιδάρες Ελληναράδες που σας δουλεύει ψιλό γαζί ένας βλαξ Κούλης!

   1. Αυτό είναι αυτονόητο πως με μερικά εκατομμύρια δεν κάνεις εξοπλισμούς ούτε αγορές αλλά δείχνει ξεκάθαρα πως οι προτεραιότητες είναι άλλες.
    Εξάλλου αυτά δεν είναι η μόνη σπατάλη,κακοδιαχείριση και λεηλασία του δημόσιου χρήματος.

   2. Με αυτά τα δις ευρώ (και όχι μόνο) πόσες FREMM μπορούσαμε να πάρουμε και πόσα Arleigh Burke και πόσα Rafale;

    «Από θετικές πηγές της TRANSPARENCY INTERNATIONAL τα ποσά που κρύβουν οι OFF-SHORE ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ φοροφυγάδων, απατεώνων, μιζαδόρων κλπ Ευρωπαίων ανέρχονται σε 1,5 τρις ευρώ.
    Για την Ελλάδα, αποκλειστικά, τα φυγαδευθέντα ποσά σε OFF-SHORE ανέρχονται σε 63 δις ευρώ (!!).
    Είναι καλά τακτοποιημένοι οι ανιδιοτελείς πατριώτες της ντόπιας οικονομοπολιτικής ελίτ της πτωχής Ελλάδος. Ζήτω το Έθνος!»

    https://www.militaire.gr/quot-i-toyrkia-epidiokei-tin-anoikti-stratiotiki-anametrisi-me-tin-ellada-quot-diaxifismoi-me-ton-k-fragko/

    1. Από λίστες και οφσόρ έχουμε χορτάσει ακατάσχετη μπουρδολογία… μέχρι ο Σώρρας έτοιμος να μπει στην Βουλή ήταν με τα ομόλογα της τράπεζας ανατολής.
     Αντε να αποδείξεις ότι από έγιναν αυτά τα χρήματα και να τα δεσμεύσεις αφού έχεις τελεσίδικες αποφάσεις.
     Τωρα αν πιστεύεις -ακόμα και αν ισχύουν όσα γραφει ο απόστρατος- οτι μπορούν να δεσμευθούν αυτά τα χρήματα γιατί τα χαρακτηρίζει ο καθένας, κλεμμένα, λεηλατημένα, αίμα του λαού, το βούτυρο του λαού, ας αλλάξει πλευρό, γιατί πέρα από λαικιστικές μπούρδες, δεν είναι τίποτα παραπάνω.

     1. Θα μπορούσε όμως να γίνει το απλό.
      Να φορολογηθούν όσοι λογαριασμοί είναι νόμιμο χρήμα και φοροδιαφεύγουν, και ότι είναι μαύρο χρήμα και κλεμμένα να δεσμευτούν.
      Τώρα αν εσύ πιστεύεις πως το διαχρονικό πλιάτσικο που έγινε εδώ με αποκορύφωμα τη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν υπήρξε κλοπή δημόσιου χρήματος και πως όλα αυτά τα λεφτά είτε από μίζες είτε από θαλασσοδάνεια είτε από υπερκοστολογημένα δημόσια έργα κτλ δεν είναι χρήματα που έχουν κάνει φτερά στο εξωτερικό σε οφσορ και Ελβετία ε τότε θα σου πως πως είσαι είτε πολύ αγαθός (που πολύ αμφιβάλλω) είτε έμμεσα τους αθωώνεις όλους αυτούς για τους δικού σου λόγους.
      Αν είχες ένα αντίστοιχο FBI εδώ θα τους είχαν βρει όλους μέχρι και το τελευταίο ευρώ και θα είχαν ξεράσει τα πάντα.
      Το κακό είναι πως εδώ τόσο η δικαιοσύνη όσο και οι ελεγκτικές αρχές είναι από τους πρώτους που τους βοηθάνε στο κουκούλωμα.
      Σε αυτές τις λίστες φοροδιαφυγής και μαύρου χρήματος υπάρχουν εκτός από πολιτικούς και επιχειρηματίες υπάρχουν και δικαστικοί,δημοσιογράφοι,τηλεπαρουσιάστριες κτλ.κτλ.
      Πάντως για Σώρρα δεν μίλησα ούτε για φανταστικά δισεκατομμύρια.

     2. Άσχετα με το τι γράφει οποιοσδήποτε απόστρατος η δημοσιογράφος και παρουσιαστής η πολιτικός στην Ελλάδα, νομίζω ότι είναι αρκετά αποδεδειγμένο ότι το ελληνικό σύστημα μπάζει απο παντού αδικώντας και τιμωρώντας διαχρονικά τους τίμιους προωθώντας παράλληλα τους πονηρούς και αυτούς με γνωριμίες στην Ελλάδα.

      Η χώρα δεν μπήκε σε οικονομική εποπτεία ξένων χωρών με σκληρούς όρους επειδή ήταν προοδευτική, αλλά επειδή το πλιάτσικο έφτασε στο απροχώρητο. Οι ξένοι τεχνοκράτες που ανέλαβαν τους οικονομικούς ελέγχους δεν νομίζω να έχουν σχέση με τις λαϊκίστικες σαχλαμάρες η τις επικοινωνιακές μπούρδες των πολιτικών στην Ελλάδα, αλλά συγκεκριμένη αποστολή.

      Οι ξένοι επενδυτές και σπόνσορες του μεγάλου ελληνικού πάρτυ έκαναν αρκετά χρόνια τα στραβά μάτια και υπομονή επενδύοντας συνεχόμενα και μοιράζοντας πολύ χρήμα απο πακέτα Ντελόρ μέχρι γουρουνοδάνεια -για όσους δεν τα έχουν ακουστά- στην χώρα αυτή, μέχρι και στο σημείο να μας επιτρέψουν την είσοδο στο ευρωπαϊκό νόμισμα με πλαστά στοιχεία της Goldmann. Αλλά αφού είδαν ότι η αυτοκαταστροφική πολιτική πορεία με το φαγοπότι δεν είχε όρια και σταματημό επειδή είχε ξεπεράσει απο Γάλλους βασιλιάδες μέχρι Ρώσους τσάρους οτιδήποτε προηγούμενο στην ιστορία λαιμαργίας και παρακμής, έφτασαν στο σημείο να πάρουν αυστηρά μέτρα, και καλά έκαναν, το λάθος και άδικο είναι ότι την πληρώνουν περισσότερο εκείνοι που δεν συμμετείχαν στο μεγάλο φαγοπότι, ενώ οι μεγάλοι απατεώνες και ληστές ούτε λογοδοτούν ούτε τιμωρούνται ούτε χάνουν περιουσίες που έφτιαξαν με παράνομες δραστηριότητες όπως θα έπρεπε. Αυτό δεν το λες και λαϊκίστικο, αλλά εθνική τραγωδία επικών διαστάσεων χωρίς να φαίνεται πρόθεση για συμμόρφωση στον ορίζοντα.

      Οπότε έχουν ένα δίκιο όσοι φωνάζουν ότι συνεχίζουμε την αυτοκαταστροφική πορεία ακόμα και με τους πλέον περιορισμένους οικονομικούς πόρους.

     3. Η Ndgi
      17 Ιουνίου 2020 στις 21:36

      Εύστοχος.

      Κάποιοι στιγμή πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους και η υποκριτική «ευαισθησία» ορισμένων κρύβει υστεροβουλία.

    2. Αν από ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους, τα λεφτά όλων των Ελλήνων (και του εξωτερικού), άσπρα και μαύρα, που είναι σε χώρες με ευνοικό φορολογικό καθεστώς είναι 63 δις, σημαίνει ότι μιλάμε για ψίχουλα. Αν τα μισά είναι εφοπλιστών (που είναι έτσι και αλλιώς σε off shore καθώς η ναυτιλία είναι όλη offshore) και επιφανών επιχειρηματιών εν ζωή ή, όχι, πχ Λάτσης, Νιάρχος, Ωνάσσης κτλ καθώς και Ελλήνων του εξωτερικού, θα βγει ότι τα μαύρα είναι κανα 2 δις τον χρόνο για μια δεκαετία (αν το πάω σε 20ετία βγαίνει πιο λίγο). Αν αυτά τα 2 δις τα φορολογούσα με 10% θα μιλούσαμε για 200 εκατ, που είναι τίποτα. Τι να πουν και οι Κύπριοι που έχουν φόρο άμυνας, και αγορές οπλικών συστημάτων δεν έχουν?

     1. Τα χρήματα αυτά 63 δις δεν είναι τα μόνα κρυμμένα στο εξωτερικό.
      Υπάρχουν πολύ περισσότερα.
      Φορολογείς αυτά που είναι ναι μεν νόμιμα για φοροδιαφυγή αλλά αυτά που είναι μαύρα τα δεσμεύεις οπότε δεν είναι μόνο 200 εκατ. κατά έτος μόνο.

 22. Η πώληση των δυο πλοίων είναι μαλλον η αρχή ή η κορυφή του παγόβουνου στην Ιταλό-αιγυπτιακή συμφωνία που -αν και δεν υπήρξε ακόμα επιβεβαίωση- περιέχει πολλά περισσότερα απο τα δυο πλοία που φαίνονται στην αρχική είδηση.

  Italian-Egyptian arms deal: (At least) two FREMM frigates go to the Nile

  The arms deal between Egypt and Italy, which has been appearing again and again in the trade magazines for months, seems to be getting closer to being realized. Only questions about the scope remain.

  With reference to the Italian news and press agency ANSA, it has now been confirmed that the Italian government intends to sell two FREMM-class frigates to Egypt. An agreement was reached on Sunday, June 7, 2020, after a lengthy phone call between Egyptian President Abdel Fattah El-Sisi and Italian Prime Minister Giuseppe Conte, among other things, on this point. The focus of the conversation was the situation in Libya.

  Furthermore, the Egyptian and Italian media agree that the agreement includes the delivery of a total of four frigates, twenty multi-purpose vessels and the delivery of 24 Eurofighters, 24 M-346 training aircraft (Alenia Aermacchi M-346 Master – an Italian jet trainer) and one Reconnaissance satellites. So far there is no official confirmation.

  If it were actually concluded on such a scale, it would be another great sales success for the Italian defense industry in cooperation with the North African country. In April 2019, Cairo ordered twenty AW-149 helicopters from Leonardo…

  https://esut.de/en/2020/06/meldungen/21129/italienisch-aegyptischer-ruestungsdeal-mindestens-zwei-fremm-fregatten-gehen-an-den-nil/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *