Οι Ιταλικές Αρχές συνέλαβαν την ακτιβίστρια Carola Rackete, η οποία οδήγησε, παρά τη σχετική απαγόρευση, το πλοίο «Sea Watch 3» με 40 λαθρομετανάστες στη Λαπεντούσα. Εδώ και δύο εβδομάδες οι Ιταλικές Αρχές απαγόρευαν την πρόσβαση του πλοίου σε ιταλικό λιμάνι, αλλά το περασμένο Σάββατο το «Sea Watch 3» αγνόησε τις Ιταλικές Αρχές και κατέπλευσε στη Λαπεντούσα της Σικελίας.

Η Rackete δήλωσε ότι έλαβε αυτή την απόφαση διότι η κατάσταση στο πλοίο ήταν «πιο απελπιστική από ποτέ». Ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Salvini,μετά το περιστατικό δήλωσε, μέσω του «Facebook» ότι «θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσω προκειμένου να σταματήσουμε κάθε παράνομο πλοίο που θέτει τη ζωή μεταναστών σε κίνδυνο για ένα βρώμικο πολιτικό παιχνίδι».

Το «Sea Watch 3» διέσωσε τους λαθρομετανάστες από τα ανοιχτά της Λιβύης στις 12 Ιουνίου. Ωστόσο, αρνήθηκε να τους οδηγήσει πίσω στην Τρίπολη και κινήθηκε προς την Ιταλία. Μετά από δύο εβδομάδες αναμονής στη θάλασσα αποφάσισε να πλεύσει προς τη Λαπεντούσα, εν γνώσει των συνεπειών του νόμου.

Σε τέτοιες περιπτώσεις ο νόμος στην Ιταλία προβλέπει σύλληψη, πρόστιμο έως € 50.000 και κατάσχεση του πλοίου. Ένα περιπολικό πλοίο της Ιταλικής Ακτοφυλακής προσπάθησε να αποτρέψει τον ελλιμενισμό του «Sea Watch 3», αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η Rackete έχει συλληφθεί και κατηγορείται για αντίσταση κατά της αρχής, επίθεση σε στρατιωτικό πλοίο και για διακίνηση λαθρομεταναστών.