Όπως έγινε γνωστό, στις αρχές Φεβρουαρίου στελέχη της ισπανικής εταιρία Expal παρουσίασαν σε επιτελείου του ΓΕΣ βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών αυξημένου βεληνεκούς. Σύμφωνα με τα προϊόντα που έχει αναρτήσει η εταιρία στην ιστοσελίδα της το μέγιστο βεληνεκές των συγκεκριμένων βλημάτων ανέρχεται στα 40 χιλιόμετρα.

Τα βλήματα αυξημένου βεληνεκούς θα ήταν οπωσδήποτε μια θετική προσθήκη στο ελληνικό οπλοστάσια, αλλά, κατά την άποψη μας ο Ελληνικός Στρατός (ΕΣ) θα πρέπει να επενδύσει στα κατευθυνόμενων βλημάτων πυροβολικού, παρά το μεγάλο τους κόστος, καθώς, πρόκειται για βλήματα που αυξάνουν την αξία των πυροβόλων.

Η χρήση τέτοιων βλημάτων κατά μιας περιοχής όπου κινούνται εχθρικές τεθωρακισμένες και μηχανοκίνητες δυνάμεις μπορεί να επιτύχει την μείωση της επιθετικής ορμής του εχθρού ή, εάν οι απώλειες αυξάνουν, να σταματήσει την επίθεση στο σύνολο της. Πρόκειται δηλαδή για βλήματα «πολλαπλασιαστές ισχύος» για τον ΕΣ, ο οποίος εκ των πραγμάτων και λόγω της οικονομικής δυσκολίας της χώρας, οφείλει να επενδύει στην ποιότητα πρωτίστως.