Το ινδικό Υπουργείο Άμυνας εξέδωσε Αίτημα για Πληροφορίες (RFI) για την απόκτηση 1.700 αρμάτων μάχης (ως Future Ready Combat Vehicles τα αναφέρει RFI) προς αντικατάσταση των παλαιών T-72M/M1 Ajeya σοβιετικής προέλευσης. Σύμφωνα με τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του RFI τα νέα άρματα μάχης θα πρέπει να είναι ικανά να επιχειρούν σε διαφορετικά εδάφη (πεδιάδα, έρημος), σε μεγάλο και μικρό υψόμετρο, εντός και εκτός οδών. Ο κύριος οπλισμός του άρματος θα πρέπει να μπορεί να προσβάλει άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, UAV και ελικόπτερα. Επίσης θα πρέπει να ενσωματώνουν τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού, σύστημα αναχαίτισης UAV, τεχνητή νοημοσύνη και χαρακτηριστικά stealth.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ινδία εκτιμά ότι το συνολικό κόστος του προγράμματος θα προσεγγίσει τα $ 20 δισεκατομμύρια, μαζί με τα πυρομαχικά και την υποστήριξη. Σύμφωνα με την ετήσια ισορροπία δυνάμεων του IISS (International Institute for Strategic Studies) η Ινδία διατηρεί σε ενεργό υπηρεσία περί τα 3.565 άρματα μάχης εκ των οποίων 122 είναι Arjun, 2.418 T-72M/M1 Ajeya και 1.025 είναι τύπου T-90S. Επιπλέον, διατηρεί σε αποθήκευση άλλα 1.100 άρματα μάχης διαφόρων τύπων. Τα T-72M1 Ajeya υπηρετούν στον Ινδικό Στρατό από το 1978 και ενσωματώνουν κύριο πυροβόλο 2A46M των 125 χιλιοστών.

Comments

 1. Πιθανός πελάτης armata t14? Λογικά με τέτοιο συμβόλαιο θα απαιτήσουν εγχώρια παραγωγή, δεν νομίζω οι Ρώσοι να έχουν πρόβλημα ενώ και οι προδιαγραφές ίσως να το φωτογραφίζουν κιόλας.

  1. Κατάφεραν οι Ρωσοι να το κάνουν να λειτουργεί κανονικά?
   Επειδη τελευταία φορα τους έμεινε στη κόκκινη πλατεία και το πήρε η οδική βοήθεια…

   1. Το περιστατικό νομίζω ήταν στην παρέλαση το 2015, από τότε μπήκε πολύ νερό στο αυλάκι. Πάντως απ’ότι διάβασα το Φεβρουάριο το άρμα πήρε πράσινο φως για εξαγωγή και υπάρχουν συζητήσεις της UVZ για να υπογραφεί συμβόλαιο και με το ρωσικό ΥπΑμ για μαζική παραγωγή, οπότε λογικά τα όποια προβλήματα υπήρχαν έχουν λυθεί, εκτός ίσως από ένα το κόστος. Γι’αυτό και γίνονται οι συζητήσεις μεταξύ του στρατού και της εταιρείας.

    1. Αν και πιο πολύ πιστεύω πως ο ρωσικός στρατός ενδιαφέρεται για την μη επανδρωμένη έκδοση του t72 γνωστό και ως «штурм» παρά για την αγορά αρμάτα. Άλλωστε και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σαϊγκου πρόσφατα δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για τα νέα ρομποτικά συστήματα που αναπτύσσονται και που προφανώς είναι το μέλλον.

 2. Βλέπω το merkava να σπαει το ρεκόρ συμβολαίου (μην ξεχνάμε και το ότι μπορεί να προσφέρει και καμια 200-400 παλαιότερα Merkava II/III). Άσε που είναι εντελώς ευέλικτο το Ισραήλ στην απόδοση τεχνωγνωσίας και η σπονδυλωτή μορφή του άρματος τους επιτρέπει να γίνει όσο πιο πολυ ινδικό γίνεται. Και επίσης πιστεύω ότι επειδή έχουν τόσα ρώσικα δεν θα κινηθούν προς τα εκεί για να μην έχουν έναν μόνο προμηθευτή(δυστυχώς για τους Ινδούς απέτυχε το arjun).

  1. Θα μπορούσε να συμμετάσχει και το Μερκαβα αλλά δεν το θεωρώ πολύ πιθανό να νικήσει τον διαγωνισμό. Αρχικά για λόγους κόστους αλλά και για λόγους εγχώριας παραγωγής και συντήρησης. Οι ινδικές βιομηχανίες έχουν τεράστια εμπειρία στην παραγωγή και υποστήριξη σοβιετικών/ρωσικών αρμάτων, ενώ τα ισραηλινά τους είναι άγνωστα. Επίσης, η Ρωσία δεν έχει κανένα πρόβλημα να δώσει εξελιγμένη τεχνολογία στην Ινδία, εδώ τους έχει δώσει άλλα και άλλα στα armata θα κολλήσει. Επίσης, η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει συνδυασμένη παραγγελία, δηλαδή εάν η Ινδία πάρει το άρμα θα μπορούσε και η Ρωσία να κάνει μια μεγάλη παραγγελία για να μειωθεί κατά πολύ η τιμή, ενώ θα μπορούσε να προσφέρει και την πλατφόρμα armata, για μελλοντική αντικατάσταση των bmp 2 της Ινδίας με εγχώρια παραγωγή. Τέλος, το armata μπορεί να διασυνδεθεί με τα t90 άρα οι Ινδοί θα μπορέσουν να έχουν μια από τις πιο ικανές και σύγχρονες αρματικες δυνάμεις στο κόσμο, κατά πολύ ανώτερη του Πακιστάν και ανώτερες της Κίνας. Φυσικά, όλα αυτά είναι εικασίες, στο τέλος κόστος αλλά και πολιτικά-γεωπολιτικα συμφέροντα θα κρίνουν τον νικητή. Εγώ πάντως αν ήμουν Ινδός θα το έβαζα σε ένα μεγάλο πακέτο μαζί με την αναβάθμιση των su30 και ίσως και κάποια άλλα προγράμματα, πετυχαίνοντας έτσι τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας και φυσικά εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης του προγράμματος σε εθνικά νομίσματα. Οι Ρώσοι σίγουρα θα συμφωνούσαν σε κάτι τέτοιο, άσε που τους συμφέρει κιόλας.

   1. Ακριβώς όπως τα λες. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ενώ οι Ινδοί έχουν πολλά σοβιετικής και ρωσικής προέλευσης όπλα, για την υοστήριξή τους και για τον εκσυγχρονισμό τους δεν εξαρτώνται από τη Ρωσία. Στις συμβάσεις τους φροντίζουν να μεταφέρουν όλη την αλυσίδα και υποδομή υποστήριξης στη Ινδία καταστώντας τους έτσι αυτόνομους. Για αυτό οι αρχικές τους συμβάσεις είναι πιο ακριβές. Αλλά κάποιοι έξυπνοι του κοροϊδεύουν…

    όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό των SU-30 που αναφέρθηκες, υπάρχουν ήδη σκέψεις να είναι κοινός με τον ρωσικό.

    Στην Ρωσία μάλιστα υπάρχουν σκέψεις και για ομογενοποίηση των SU-30 και SU-35 σε μια έκδοση που θα φέρει ρανταρ και συστήματα πολύ κοντά στο SU-57. ήδη πολλά SU-30 αρχίζουν να φέρουν τον ίδιο κινητήρα με τα SU-35.

    όσον αφορά για τη συνεργασία Τ-90 με τα armata, η πιθανή επιλογή των armata θα αύξηνε τη δυνατότητα συνεργασίας με την αεροπορία κάτι που θα τους έδινε μοναδικές δυνατότητες παγκοσμίως.

   2. Δεν διαφωνώ στο σκεπτικό σου. Απλά μέχρι στιγμής έχουν αποδείξει και οι ισραηλινοί στους Ινδους ότι αν πληρώσουν θα πάρουν ότι τεχνολογία έχουν (τα παραδείγματα αμέτρητα όπως και οι ρώσοι βέβαια). Απλά πιστεύω ότι οι Ινδοί ειδικά δεν θέλουν να δεσμεύονται μόνο από έναν και από την σιτγμή που έχουν τόσες εκατοντάδες τ-90 πιστεύω θα κινηθούν σε κάποια εναλλακτική. το μερκάβα το έθεσα ότι θα έχει πολύ καλή θέση στον διαγωνισμό στην περίπτωση που αποφασιστεί να κινηθούν προς δυτικά . Πάντα εννοείται ότι το Αρμάτα αν προσφερθεί έχει την πρώτη θέση.

 3. Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση. Η Ινδία με πληθυσμό περιπου 1δις διαθέτει, 3565 άρματα,ενώ η ελλαδα των 10εκ.,περίπου τα μισά από αυτούς!!!!

  1. Πολύ σωστή παρατήρηση. Επίσης τα περισσότερα από τα άρματα μας τα έχουμε σε ένα πολύ στενό μέτωπο στον ΄Έβρο, ο οποίος κάπου είχα διαβάσει είναι το πιο στρατιωτικοπιημένο σημείο του πλανήτη! Περισσότερο και από τα σύνορα της Βόρειας με τη Νότια Κορέα.

 4. θαρρω οτι θα σπασει στα 2 ο διαγωνισμος το ενα θα ειναι σιγουρα η τ90/αρματα κ το αλλο καποιο ευρωπαικο ισως λεκλερκ εχει καποια αποθηκευμενα.

 5. Η Ινδια ειναι δυσκολο να κοιταξει παλι προς Ρωσια ειδικα στα αρματα γιατι προσανατολιζεται να συμμετασχει κατα 50% στο νεο μονοκινητηριο μαχητικο αεροσκαφος LFI και δεν θα ηθελε να εχει τοσο μεγαλη εκθεση καθως ειναι σιγουρο οτι το τελικο κοστος του μαχητικου θα φυγει αρκετα ψηλα.

  Οι Γαλλοι εχουν ελπιδες απο τους Δυτικους αλλα σε καμια περιπτωση η Γερμανια η οποια σε ολα τα φορα συμμαχει με την Τουρκια η οποια ειναι αδελφη χωρα με το μισητο για τους Ινδους Πακισταν.

  Εξαλλου δεν πρεπει να ξεχναμε οτι η Ρωσια τα τελευταια δυο χρονια εχει κανει γερα ανοιγματα στο Πακισταν με το οποιο μαλιστα καταφερε να υπογραψει πολλα εμπορικα και στρατιωτικα συμβολαια.

  ειναι πολυ πιθανο λοιπον η Ρωσια να χρησιμοποιησει το εργο των αρματων σαν μοχλο πιεσης στο Δελχι να μεινει στο μαντρι.

  Ετςι κι αλλιως για τη Ρωσια το σηματικοτερο που θελει να πετυχει ειναι η συμμετοχη της Ινδιας στο LFI και δευτερυοντως στα αρματα γιατι ειναι αδυνατο μονη της να χρηματοδοτησει ενα τεοιο συστημα με ειδικες απαιτησεις σε κινητηρα και data fusion.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *