Με στόχο να πετύχει 75% εγχώρια προστιθέμενη αξία στο πρόγραμμα BrahMos, η Ινδία ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε έναν τετραπλό εκτοξευτή για χρήση από τα BrahMos, στην έκδοση κατά σκαφών επιφανείας.

Ο τετραπλός εκτοξευτής αναμένεται να αντικαταστήσει τον διπλό εκτοξευτή που βρίσκεται σήμερα σε υπηρεσία. Η υιοθέτηση του τετραπλού εκτοξευτή, στη θέση του διπλού, θα διπλασιάσει την αναχορηγία των BrahMos στα ινδικά πολεμικά πλοία, δεδομένου ότι κάθε πλοίο φέρει δύο διπλούς εκτοξευτές. Πλέον θα διαθέτουν δύο τετραπλούς εκτοξευτές. Ο νέος τετραπλός εκτοξευτής μπορεί να υποστηρίξει την εκτόξευση των βλημάτων ανά ένα ή σε ομοβροντία.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ινδία αναπτύσσει έναν εγχώριο ερευνητή για τον BrahMos, ενώ έχει γίνει γνωστό ότι στα τέλη του 2018 θα προχωρήσει στην πρώτη δοκιμαστική βολή μια νέας έκδοσης αυξημένου βεληνεκούς του BrahMos. Στη νέα του έκδοση το βλήμα θα έχει μέγιστο βεληνεκές 800 χιλιόμετρα, ενώ η τρέχουσα έκδοση κατά πλοίων έχει μέγιστο βεληνεκές 450 χιλιόμετρα.

Το BrahMos είναι ένα υπερηχητικό βλήμα µε δυνατότητα πτήσης σε χαμηλό ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας. Ενσωματώνει δύο κινητήρες. Ο πρώτος, ένας πυραυλοκινητήρας, αναλαμβάνει να επιταχύνει το βλήμα μέχρι το σημείο όπου ο κύριος προωθητής να αναλάβει την πρόωση του βλήματος.

Μετά την εκτόξευση το βλήμα κινείται αδρανειακά προς το στόχο, με βάση τα στοιχεία που έχει λάβει. Στην τερματική φάση το BrahMos ενεργοποιεί τον αισθητήρα του, ενώ κινείται σε χαμηλό ύψος. O αισθητήρας ερευνά και μετά τον εντοπισμό του στόχου τον εγκλωβίζει και κινείται προς αυτόν.