Σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας «Izvestia» οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις (VKS) δοκίμασαν, για πρώτη φορά, ένα αυτόματο σύστημα ελέγχου αντιαεροπορικών συστημάτων με τεχνητή νοημοσύνη. Το σύστημα έχει ως στόχο τη διασύνδεση και ολοκλήρωση των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300, S-400 και Pantsir με ραντάρ έρευνας αέρος στο ανώτερο δυνατό επίπεδο.

Το σύστημα ελέγχου, υποβοηθούμενο από την τεχνητή νοημοσύνη, αναλύει αυτόματα την εναέρια τακτική κατάσταση και διαβιβάζει διαταγές χρήσης των παραπάνω αντιαεροπορικών συστημάτων σε πραγματικό χρόνο, εκμηδενίζοντας ουσιαστικά το χρόνο απόκρισης της φίλιας αντιαεροπορικής άμυνας. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για χρήση από σχηματισμούς επιπέδου Μεραρχίας και Συντάγματος και αναμένεται να αντικαταστήσει το σύστημα ελέγχου που διαθέτει το κάθε αντιαεροπορικό σύστημα ξεχωριστά.

Προ της λήψης της απόφασης για τον τρόπο δράσης, το σύστημα ελέγχου θα αναλύει και θα συνεκτιμά πληροφορίες σχετικά με τη φύση της απειλής (μεμονωμένο ή σμήνος αεροσκαφών, τύπος αεροσκαφών), το επίπεδο της απειλής, την ταχύτητα, το υψόμετρο και την κατεύθυνση.

Εκτός από τον εκμηδενισμό του χρόνου αντίδρασης της φίλιας αντιαεροπορικής άμυνας, το νέο σύστημα ελέγχου θα προσφέρει την κρίσιμη δυνατότητα αντιμετώπισης μαζικής αεροπορικής ή πυραυλικής επίθεσης με την ταυτόχρονη χρήση αντιαεροπορικών-αντιπυραυλικών συστημάτων με διαφορετικές ικανότητες και δυνατότητες.