Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίασε πραγματοποίησε η ελληνική εταιρία IDE (Intracom Defence Systems) στη Διεύθυνση Πυροβολικού (ΔΠΒ), την περασμένη Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκε το υβριδικό σύστημα παροχής ισχύος, ελληνικής σχεδίασης και ανάπτυξης, GENAIRCON. Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο της πρότασης της εταιρίας για την αναβάθμιση των αυτοκινούμενων πυροβόλων Μ-109 του Ελληνικού Στρατού, αλλά το GENAIRCON μπορεί να ενσωματωθεί και αλλού, σε τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης. Να σημειωθεί επίσης ότι η IDE έχει επιτύχει και σημαντικές συμφωνίες με μεγάλες αμυντικές βιομηχανίες του εξωτερικού για το συγκεκριμένο σύστημα.

Όπως προείπαμε το GENAIRCON έχει σχεδιαστεί, αναπτυχθεί και παράγεται από την IDE και βασίζεται στην τεχνολογία συστημάτων HEPS (Hybrid Electrical Power Systems). Είναι μια πλήρως ολοκληρωμένη λύση διαχείρισης ισχύος για στρατιωτικά οχήματα και ενσωματώνει Υβριδική Μονάδα Βοηθητικής Ισχύος (HAPU), προηγμένο Σύστημα Αποθήκευσης Ενέργειας (ESS) και Σύστημα Ελέγχου Κλιματισμού Οχήματος (VECS), τα οποία ελέγχονται από προηγμένο, κεντρικό σύστημα διαχείρισης ενέργειας. Το GENAIRCON είναι σπονδυλωτό και μπορεί να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του πελάτη, ενώ παρέχει και δυνατότητα λειτουργίας «True Silent Watch», συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της επιβιωσιμότητας.

Πρακτικά, το GENAIRCON επιτρέπει τον παρατεταμένο έλεγχο του θερμικού και ηχητικού ίχνους του οχήματος. Επιπλέον, προσφέρει σημαντική μείωση στην κατανάλωση καυσίμου, άρα και στις απαιτήσεις συντήρησης. Να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2018 ο Βρετανικός Στρατός αξιολόγησε το σύστημα, επί οχήματος FV-510 Warrior, όπου το GENAIRCON επιχείρησε, σε λειτουργία «True Silent Watch» για 20 συνεχόμενες ώρες. Επίσης, τον Φεβρουάριο του 2020 ανακοινώθηκε ότι η IDE και η KMW υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την ενσωμάτωση του GENAIRCON στα Leopard-2.