Την άδεια εξαγωγής από το Υπουργείο Οικονομικών σε τρίτη χώρα της Μέσης Ανατολής έλαβε η νεοσύστατη ελληνική εταιρεία Hellenic Instruments για την εξαγωγή μεγάλης ποσότητας ηλεκτρονικών πυροσωλήνων. Πρόκειται για την νεοφυή εταιρεία δύο Ελλήνων επιστημόνων του Αλέξανδρου Κουτσού και του Ερμή Κουτσού που με ιδία κονδύλια αναπτύσσουν και παράγουν ελληνικά προϊόντα αξιοποιώντας το εθνικό επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Στυλοβάτης της προσπάθειας ο Κωνσταντίνος Κουτσός, ο Έλληνας πρωτοπόρος στον χώρο των ηλεκτροπτικών από τη δεκαετία του 1990.

Ο πυροσωλήνας ΗΚ-MOFA.

Τα προϊόντα της Hellenic Instruments έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό προσφέροντας τη μέγιστη δυνατή εγχώρια προστιθέμενη αξία. Η χθεσινή άδεια εξαγωγής σχετίζεται με τους ηλεκτρονικούς πυροσωλήνες τύπου ΗΚ-MOFA. Ο πυροσωλήνας ΗΚ-MOFA είναι στην ουσία ένας πυροσωλήνας που συνδυάζει τρία είδη σε έναν. Οι πυροσωλήνες του Πυροβολικού Μάχης διακρίνονται σε χρονικούς, κρουστικούς και προσεγγίσεως. Ανάλογα τις επιχειρησιακές απαιτήσεις δύναται να υπάρξει η αντίστοιχη τροποποίηση ώστε να λάβει χώρα η έκρηξη του βλήματος. Ο πυροσωλήνας τύπου ΗΚ-MOFA χρησιμοποιεί πολλαπλά επίπεδα ασφαλείας λόγω της ενσωμάτωσης σε αυτόν τριών μικρών υπολογιστών ενώ οι πυροσωλήνες τύπου ΗΚ-MOFA διαθέτουν αισθητήρα ώστε να προγραμματίζεται η έκρηξη του βλήματος άνωθεν του στόχου.

Η εταιρεία Hellenic Instruments πραγματοποίησε σχετικές δοκιμές με πλήρη επιτυχία σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πυροβολικού του ΓΕΣ στα πεδία βολών Μεγάρων και Θηβών από αυτοκινούμενα πυροβόλα Μ-109 των 155 χιλιοστών και Μ-101 των 105 χιλιοστών. Οι δοκιμές συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των επιτελών του Πυροβολικού Μάχης του ΕΣ απόρροια της εξαιρετικής ευστοχίας.  

Η ελληνική Hellenic Instruments είναι μια εταιρεία που εκτός από τους πυροσωλήνες τύπου ΗΚ-MOFA αναπτύσσει σειρά εξαιρετικών προϊόντων αμιγώς ελληνικής σχεδίασης όπως συστήματα Anti Drone τα οποία έχουν τεράστιο ελληνικό ενδιαφέρον.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.hellenicinstruments.com/