Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου η νέα γερμανική κυβέρνηση θέλει να προωθήσει μια κοινή πολιτική εξαγωγών οπλικών συστημάτων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Ωστόσο, το γερμανικό σχέδιο δεν φαίνεται να έχει τη στήριξη της Γαλλίας, καθώς το Παρίσι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικό και αρνητικό στην παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας σε ένα τόσο κρίσιμο και ευαίσθητο θέμα. Ένα θέμα που άπτεται ζητημάτων διπλωματίας και βιωσιμότητας της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Η νέα γερμανική κυβέρνηση αποτελείται από τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες.

Το ζήτημα της κοινής πολιτικής στο ζήτημα των εξαγωγών οπλικών συστημάτων για την ΕΕ είναι ένα θέμα που υποστηρίζει διαχρονικά η Γερμανία. Μάλιστα ένα από τα θέματα που έθεσαν σε κίνδυνο το πρόγραμμα ευρωπαϊκού μαχητικούς FCAS (Future Combat Air System) ήταν και αυτό των όρων της εξαγωγής του. Ομοίως, η Γαλλία, επίσης διαχρονικά, θέλει εθνικό έλεγχο εξαγωγών οπλικών συστημάτων. Πρόκειται για δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις που είναι δύσκολο να γεφυρωθούν. Μια πιθανή λύση-συμβιβασμός θα ήταν η από κοινού υιοθέτηση κάποιων δεσμευτικών κανόνων εξαγωγής οπλικών συστημάτων, αλλά η τελική απόφαση να βρίσκεται στα χέρια των εθνικών κυβερνήσεων.

Ωστόσο, το ερώτημα είναι τι απαιτήσεις θα έχει η Γερμανία για τα κοινά ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, άρα και από τους Γερμανούς. Θα επιμείνει στη γραμμή της κοινής πολιτικής εξαγωγής τους, με κίνδυνο μια ρήξη με τη Γαλλία ή όχι; Για το Παρίσι μια αυστηρή κοινή ευρωπαϊκή πολιτική εξαγωγής οπλικών συστημάτων μπορεί να σημαίνει και απώλεια σημαντικών προγραμμάτων, ιδιαίτερα σε μια εποχή που τόσο η Naval Group όσο και η Dassault καταγράφουν σημαντικές εμπορικές επιτυχίες.