Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Sözcü» η Γερμανία συνεχίζει την πολιτικής της απαγόρευσης εξαγωγής νέου αμυντικού υλικού, παρά το αίτημα του Ερντογάν προς την Μέρκες, να σταματήσει αυτή η πολιτική. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας, το Βερολίνο συνεχίζει αυτή την πολιτική, κατόπιν αιτήματος της γερμανικής αριστεράς. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απαγόρευση εξαγωγής όπλων δεν αφορά σε υλικά ή υπηρεσίες υποστήριξης για τα γερμανικής προέλευσης οπλικά συστήματα που ήδη βρίσκονται σε υπηρεσία από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά στην προμήθεια νέων όπλων και οπλικών συστημάτων.

Υπενθυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη πολιτική είναι εν ισχύ από το καλοκαίρι του 2016, και υιοθετήθηκε λόγω του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία. Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής είναι η δραματική μείωση των νέων εξαγωγών αμυντικού υλικού της Γερμανίας προς την Τουρκία. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 2017 εγκρίθηκαν νέες εξαγωγές, κυρίως υλικών τεχνικής υποστήριξης και ανταλλακτικών, ύψους € 4,4 εκατομμυρίων, συν 138 συμβάσεις υποστήριξης εν υπηρεσία συστημάτων ύψους € 34,2 εκατομμυρίων, ενώ για το 2018 έχουν εγκριθεί νέες συμβάσεις συνολικής αξίας € 916.000, συν 34 συμβάσεις υποστήριξης εν υπηρεσία συστημάτων ύψους € 9,7 εκατομμυρίων. Το 2016, και μέχρι το πραξικόπημα, η Γερμανία είχε εξάγει στην Τουρκία όπλα και υπηρεσίες συνολικής αξίας € 83,9 εκατομμυρίων.

Η συνέχιση της γερμανικής πολιτικής είναι αποτέλεσμα της τουρκικής επέμβασης στο Αφρίν και των συνεχιζόμενων επεμβάσεων της Άγκυρας κατά των Κούρδων της Συρίας. Μάλιστα στις αρχές του 2018, όταν ξεκίνησε η επέμβαση της Τουρκίας στο Αφρίν, το Βερολίνο είχε ζητήσει να μην συμμετέχουν τα γερμανικής προέλευσης άρματα μάχης Leopard-2A4, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Εκτός από την Τουρκία, η Γερμανία έχει απαγορεύσει την εξαγωγή όπλων και οπλικών συστημάτων στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, λόγω της συμμετοχής τους στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *