Τις τελευταίες 4 μέρες η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και του άξονα Al-Quds, Hamas και PJI (με την μερική παρέμβαση της Χεζμπολάχ) απειλεί να μεταβάλει πλήρως τις ισορροπίες ισχύος στο γεωσύστημα της Μέσης Ανατολής. Για να αντιληφθούμε την βαρύτητα της Ιρανικής-Τουρκικής παρέμβασης στα εδάφη της Λωρίδας της Γάζας οφείλουμε να αναφέρουμε πως η γεωγραφική θέση του Ιράν από μόνη της είναι καίρια για τα τεκτενώμενα στην Ευρασία. Η χώρα αυτή καθίσταται το γεωπολιτικό σταυροδρόμι που ενώνει την Μέση Ανατολή με την Κεντρική Ασία στον άξονα Δύσης-Ανατολής και την Κασπία Θάλασσα με τις Ωκεάνιες εκτάσεις στον άξονα Βορρά Νότου.

Παραστρατιωτικές φιλοϊρανικές δυνάμεις εντός των κρατών της Μέσης Ανατολής που διαμορφώνουν τον λεγόμενο »Ιρανικό άξονα προς την Μεσόγειο».

Από τον Λίβανο και την Συρία έως το Ιράκ, την Υεμένη και την Λωρίδα της Γάζας, η επιρροή της Τεχεράνης έχει επεκταθεί την τελευταία δεκαετία, δημιουργώντας βαθιές και ισχυρές σχέσεις τόσο με αντάρτικες ισλαμικές ομάδες, όσο και με κρατικούς δρώντες με μεγάλη εξοπλιστική-γεωοικονομική βαρύτητα εντός της Ευρασίας. Μέσω του προαναφερθέντος »Διαδρόμου», το Ιράν πρωτίστως καταφέρνει να ξεπεράσει τις συνεχόμενες Δυτικές οικονομικές κυρώσεις και να βρει έξοδο στην μαύρη αγορά αγαθών μέσω των λιμένων του Λιβάνου οι οποίοι εν πολλοίς ελέγχοντο από την Χεζμπολάχ.

Το Ιράν καθίσταται το γεωπολιτικό σταυροδρόμι που ενώνει την Μέση Ανατολή με την Κεντρική Ασία στον άξονα Δύσης-Ανατολής και την Κασπία Θάλασσα με τις Ωκεάνιες εκτάσεις στον άξονα Βορρά Νότου.

Δευτερευόντως μεγιστοποιεί την γενικότερη γεωπολιτική βαρύτητα της χώρας εντός του Διεθνούς Συστήματος και καταφέρνει να παρουσιάσει τον εαυτό του ως ηγέτη όχι μόνο του Σιιτικού Ισλαμικού Κόσμου, αλλά ολόκληρου του Ισλάμ. Ο άξονας αυτός καταλήγει στην Λωρίδα της Γάζας όπου φιλοϊρανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις προ λίγων ημερών ξεκίνησαν επιθέσεις έναντι του Ισραηλινού Κράτους. Στο παρακάτω κείμενο θα αναλυθούν τα εξοπλιστικά συστήματα της Χαμάς και της PJI αλλά και η γενικότερη φιλοσοφία και τεχνολογία κατασκευής τους. Αξίζει να δοθεί σημασία στον τρόπο με τον οποίο η Κίνα και η Βόρεια Κορέα μεταβάλλουν τα δεδομένα ισχύος στην Μέση Ανατολή και διαμορφώνουν έναν αντιδυτικό χάρτη στην περιοχή.

Πύραυλος Μ-75

O M-75 είναι ένας πύραυλος επιφανείας-επιφανείας μεγάλου βεληνεκούς που κατασκευάζεται από τις ένοπλες ταξιαρχίες της Χαμάς στην Γάζα και είναι ικανός να φτάσει έως την Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ. Ο πύραυλος δεν είναι εξοπλισμένος με σύστημα καθοδήγησης, επομένως η ακρίβειά του είναι περιορισμένη. Η μεγάλη εμβέλεια τον καθιστά αποτελεσματικό στο πυκνοκατοικημένο αστικό περιβάλλον του Ισραηλινού κράτους, το οποίο δεν έχει την πληθυσμιακή-γεωγραφική πολυτέλεια να απορροφήσει τέτοιου επιπέδου χτυπήματα με πολυάριθμες υλικές και ανθρώπινες απώλειες.

Δημοσίευμα της Guradian που παρουσιάζει το βλήμα Μ-75. Η μεταφορά τεχνογνωσίας έγινε από το Ιράν (μέσω της Χεσμπολάχ του Λιβάνου) και βασίζεται στην λογική των »τυφλών πυρών» που ως στόχο έχουν τον κορεσμό της Ισραηλινής αεράμυνας σε κομβικά σημεία του Εβραϊκού Κράτους.

Για πρώτη φορά τέθηκε σε χρήση το 2012 κατά τη διάρκεια της επιχείρησης »Πυλώνας Άμυνας» και βασίζεται σε ιρανική τεχνολογία. Έχει μέγιστη εμβέλεια 70-75 χιλιομέτρων (43 έως 47 μίλια) και φέρει εκρηκτική κεφαλή 10 κιλών η οποία σχεδιάζεται να ενισχυθεί. Το προαναφερθέν βλήμα είναι ικανό να κατασκευαστεί ακόμα και σε μηχανοστάσιο εντός των συνοικιών της Λωρίδας της Γάζας καθώς ο τρόπος κατασκευής του φημολογείται πως είναι αρκετά διαδεδομένος μεταξύ των Παλαιστινίων μηχανικών που επανδρώνουν τις μονάδες της Χαμάς.

Απομεινάρια βλήματος Μ-75 που εξεράγει εντός μη κατοικημένης περιοχής στο Ισραήλ στις 13 Μαϊου.

Πύραυλος Μ-302

Ο πύραυλος Μ-302 αποτελεί προϊόν ιρανικής κατασκευής και προμηθεύεται στην Χαμάς μέσω υπόγειων τούνελ και βάσεων διά του υπεδάφους. Υπάρχουν αρκετές εκδόσεις του πυραύλου (5 μέχρι στιγμής) με μέγιστο εύρος 90-200 χιλιομέτρων και κεφαλές που κυμαίνονται από 125 μέχρι 170 κιλά.

Βλήματα σαν τον Μ-302 αποδεικνύουν στους Παλαιστινίους ότι η Χαμάς δύναται να πλήξει το Ισραήλ βαθιά στην ενδοχώρα, ενώ παράλληλα επιδεικνύει στους Ισραηλινούς ότι οι κλιμακούμενες αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα δεν πλήττουν την δυνατότητα της Χαμάς να αμυνθεί.

Ο M-302 χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τη Χειζμπολάχ το 2006 κατά την διάρκεια της εισβολής του Ισραήλ στον Λίβανο. Οι Μ-302 εκτοξεύονται από έναν εκτοξευτή-κουτί που βρίσκεται σε σταθερή θέση πάνω σε φορτηγό όχημα είτε σε σταθερή θέση πάνω στο έδαφος. Πύραυλοι σαν τον Μ-302 είναι στρατιωτικά αναποτελεσματικοί, αλλά εξυπηρετούν στρατηγικούς και πολιτικούς σκοπούς. Αποδεικνύουν στους Παλαιστινίους ότι η Χαμάς δύναται να πλήξει το Ισραήλ βαθιά στην ενδοχώρα, ενώ παράλληλα επιδεικνύει στους Ισραηλινούς ότι οι κλιμακούμενες αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα δεν πλήττουν την δυνατότητα της Χαμάς να αμυνθεί.

Οι M-302 μεταφέρθηκαν κρυφά στη Γάζα στα τέλη του 2013. Τον Μάρτιο, μια ισραηλινή έφοδος στο πλοίο Klos-C με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα αποκάλυψε ένα φορτίο κρυμμένο μέσα σε τόνους τσιμέντου. Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) ισχυρίζονται ότι προοριζόταν για τους μαχητές στην Λωρίδα της Γάζας και ότι είχαν αποσταλεί είτε από το Ιράν είτε από την Συρία. 

Οι M-302 μεταφέρθηκαν κρυφά στη Γάζα στα τέλη του 2013. Τον Μάρτιο, μια ισραηλινή έφοδος σε ένα πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα αποκάλυψε ένα φορτίο κρυμμένο μέσα σε τόνους τσιμέντου

Ο ισραηλινός στρατός κατά τις πολεμικές συγκρούσεις του 2014 φάνηκε να είναι σαφώς έκπληκτος από την εμβέλεια του M-302, ένας εκ των οποίων προσγειώθηκε κοντά στην πόλη Hadera (περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της Γάζας) ακριβώς πριν από την έναρξη της εισβολής του Ισραήλ στα μέσα Ιουλίου. Το βλήμα δεν είχε κανένα μηχανισμό καθοδήγησης, ενώ η μονάδα πρόωσής του ήταν αποτέλεσμα αρκετά μέτριας κατασκευής. Διέθετε μια κεφαλή περίπου 175 κιλών που σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες είχε κατασκευαστεί από Ιρανούς εντός της Συρίας.

Ο M-302 πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τη Χειζμπολάχ το 2006, κατά τη διάρκεια της εισβολής του Ισραήλ στον Λίβανο. Οι Μ-302 τροφοδοτούνται από ένα μεγάλο εκτοξευτήρα-κουτί που βρίσκεται σε σταθερή θέση πάνω σε φορτηγό όχημα.

Η γνώμη του γράφοντος επί του ζητήματος κατασκευής πυραύλων σαν τον M-302 και τον Μ-75 (αλλά και του 60% των πυραύλων που διαθέτει η Χαμάς και προέρχονται από τον γεωγραφικό άξονα Ιράν-Συρία), είναι πως κατασκευάστηκαν από τον στρατό της Συρίας με βοήθεια Ιρανών μηχανικών και βασίζονται στους κινεζικούς πυραύλους «Weishi-2» ή WS-2 και WS-1 που κατασκευάστηκαν από την Sichuan Aerospace Industry Corporation.

Για να γίνει αντιληπτή η βαρύτητα που έχει το προαναφερθέν σύστημα αξίζει να σημειωθεί πως μία τυπική πυροβολαρχία του WS-2 περιλαμβάνει 6-9 οχήματα με εκτοξευτές τα οποία ελέγχονται μέσω δικτυοκεντρικής συνεργίας μέσω εντός Κέντρου Διοίκησης-Ελέγχου. Τα βλήματα έχουν ως εμβέλεια τα 300 χιλιόμετρα και είναι ικανά να πλήξουν το Ταϊπέι από τις ακτές της Κίνας.

«Κατασκευάστηκαν με άδεια από τους Κινέζους» είχε δηλώσει ο Tal Inbar εργαζόμενος του Ινστιτούτου »Fisher Institute for Air and Space Strategic Studies», που ιδρύθηκε από την Ένωση Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ. Διευκρίνισε ότι η συμμετοχή της Κίνας φαίνεται να είναι πιο πολύ συναλλακτική παρά στρατηγική στον τομέα των οπλικών συστημάτων, καθώς μεταφέρει πυραυλική τεχνογνωσία στο Ιράν με αντάλλαγμα προνομιακές τιμές αγοράς φυσικού αερίου και ενέργειας γενικότερα.

Πολλαπλός εκτοξευτής Ρουκετών Grad

Το σύστημα Grad αποτελείται από έναν πολλαπλό εκτοξευτή ρουκετών σοβιετικού τύπου και ρουκέτες μικρού έως μεσαίου βεληνεκούς των 122 χιλιοστών. Αναπτύχθηκε από τη Σοβιετική Ένωση στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και πλέον αποτελεί έναν από τα πιο συνηθισμένα συστήματα πυροβολικού στον κόσμο. Χρησιμοποιείται επίσης από την Ισλαμική Τζιχάντ στη Γάζα (PJI) και έχει ως μέγιστη εμβέλεια τα 40 χιλιόμετρα φέροντας κεφαλή 20 κιλών.

Σοβιετικοί Εκτοξευτές ΒΜ-21 Grad του Ιρανικού Στρατού.

Η συνήθης επιχειρησιακή σημασία του προαναφερθέντος συστήματος εντός του οπλοστασίου της Χαμάς, στηρίζεται στα ψυχολογικά αποτελέσματα που επιφέρει στον λαό του Ισραήλ που διαμένει πλησίον της λωρίδας της Γάζας, καθώς βολές ρουκετών τύπου ΒΜ-21 Grad χρησιμοποιούνται κυρίως για να προκαλέσουν ένα αίσθημα ανασφάλειας στον Εβραϊκό λαό και στα στρατεύματα πλησίον των συνόρων.

Για να γίνει αντιληπτή η γενικότερη φιλοσοφία μετατροπής παλαιωμένων οπλικών συστημάτων σε βλήματα ακρίβειας, αξίζει να αναφερθεί πως η Ισραηλινή εταιρεία Rafael εργάζεται εδώ και καιρό πάνω σε ένα πρόσθετο πακέτο αναβάθμισης, γνωστό ως Electro-Optical Precision Integration Kit, ή αλλιώς EPIK, που θα μπορούσε να μετατρέψει οποιαδήποτε ρουκέτα πυροβολικού 122 χιλιοστών σοβιετικού τύπου σε ένα βλήμα ακριβείας ικανό να χτυπήσει στατικούς και κινητούς στόχους. Η εταιρεία αναφέρει ότι έχει αναπτύξει περαιτέρω το σύστημα με σκοπό να καταστήσει πλήρως επιχειρησιακά και λειτουργικά ορισμένα παλαιωμένα και αρκετά φθηνά πυρομαχικά.

Infographic με τις εμβέλειες ορισμένων εκ των βλημάτων του οπλοστασίου της Χαμάς.

Το EPIK αποτελείται από ένα πακέτο αισθητήρων πολλαπλών λειτουργιών και κινούμενες επιφάνειες ελέγχου που τοποθετούνται στο εμπρόσθιο μέρος του πυραύλου. Διαθέτει αισθητήρες υπερύθρων, λέιζερ και αδρανειακό σύστημα πλοήγησης (INS) με ενσωματωμένο GPS, το οποίο επιτρέπει στο βλήμα να εμπλακεί έναντι κινούμενων οχημάτων.

Η Χαμάς έχει καταφέρει να περάσει λαθραία ρουκέτες BM-21 Grad στην Γάζα μέσω Λιβύης, σύμφωνα με αξιωματούχους της Χαμάς. Η ρουκέτα BM-21 τροποποιήθηκε από την ιρανική κυβέρνηση έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ως αυτόνομο όπλο. Σύμφωνα με ισραηλινές εκθέσεις, το Ιράν κανόνισε την παράδοση αυτών των πυραύλων στην Χαμάς τεμαχίζοντας τους πυραύλους σε τέσσερα κομμάτια με σκοπό να διευκολυνθεί η αποστολή τους στην Αίγυπτο και στην συνέχεια μέσω των υπόγειων τούνελ που συνδέουν την Αίγυπτο με την Γάζα να βρεθεί στο οπλοστάσιο της Χαμάς.

Qassam

Ίσως το πιο κοινώς διαδομένο σύστημα εκτόξευσης βλημάτων επιφανείας-επιφανείας εντός του οπλοστασίου της Χαμάς είναι ο εκτοξευτής ρουκετών Qassam. Ο πύραυλος Qassam (Ṣārūkh al-Qassām) είναι ένα απλό βλήμα πυροβολικού κατασκευασμένο από χάλυβα που αναπτύχθηκε από τις ταξιαρχίες Izz ad-Din al-Qassam, τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς. Πρόκειται για έναν πρωτόγονο πύραυλο μικρής εμβέλειας με ελάχιστη ακρίβεια του οποίου ο εκτοξευτής μπορεί να κατασκευαστεί ακόμα και από πινακίδες κυκλοφορίας.

Πρόκειται για έναν πρωτόγονο πύραυλο μικρής εμβέλειας με ελάχιστη ακρίβεια του οποίου ο εκτοξευτής μπορεί να κατασκευαστεί ακόμα και από πινακίδες κυκλοφορίας.

Υπάρχουν διάφορες εκδόσεις του παραπάνω συστήματος. Ο Qassam 1 με μέγιστο εύρος 3 χιλιομέτρων και κεφαλή βάρους μισού κιλού, ο Qassam 2 με εμβέλεια 8 χιλιομέτρων και κεφαλή 5-7 κιλών και ο Qassam 3 με εμβέλεια 16 χιλιομέτρων και κεφαλή 10-20 κιλών. Αξίζει να σημειωθεί πως οι εκτοξευτές Qassam είναι το σημαντικότερο μέσο πρόκλησης μερικού κορεσμού της Ισραηλινής αεράμυνας καθώς το κόστος κατασκευής τους δεν ξεπερνά τα 800 δολάρια, ενώ παράλληλα το κόστος κατασκευής ενός Ισραηλινού βλήματος αναχαίτησης τύπου Tamir κοστίζει περίπου 80.000 δολάρια.

Θεωρείται πως εντός της Λωρίδας της Γάζας βρίσκονται πάνω από 1.000 συστήματα Qassam τα οποία είναι ικανά να βάλουν έναντι Ισραηλινών Εδαφών.

Η γενικότερη φιλοσοφία δράσης των Qassam δεν στηρίζεται μόνο στις βολές έναντι των Ισραηλινών εδαφών. Σημαντική βαρύτητα από μέρους της Χαμάς δίνεται και στην κρούση έναντι Εβραϊκών Οικισμών εντός της Λωρίδας της Γάζας οι οποίοι βρίσκονται σχεδόν απροστάτευτοι. Κύριος σκοπός χρήσης του Qassam είναι η πρόκληση πρωτίστως οικονομικής και δευτερευόντως ψυχολογικής ζημίας-κόπωσης στον λαό του Ισραήλ.

Γενικότερα πύραυλοι τύπου Qassam προκαλούν μία διαρκή ψυχική επιβάρυνση στον κάθε πολίτη της περιοχής που βρίσκεται εντός του βεληνεκούς κρούσης, μιας και κανείς δεν γνωρίζει την πορεία αντίστοιχων πρωτόγονων πυραυλικών συστημάτων. Η χαμηλή ποιότητα αντίστοιχων βλημάτων χαμηλής τεχνολογικής ισχύος σαν τις αυτοσχέδιες ρουκέτες, μπορεί να μετατραπεί σε πλεονέκτημα μέσα στις γεωγραφικές και πολιτικές συνθήκες του γεωγραφικού συμπλόκου Ισραήλ-Παλαιστίνης, δεδομένου ενός πλαισίου συνεχόμενου πολέμου χαμηλής έντασης.

Επιχειρησιακό αποτέλεσμα θα ήταν γεωπολιτική κόπωση της χώρας και η υποχώρηση της ηγεσίας σε ορισμένα μετριοπαθή ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Ισραήλ – Χαμάς.

Από πολιτικής-στρατηγικής απόψεως πρέπει να τονιστεί πως η ψυχική επιβάρυνση τέτοιου τύπου επιθέσεων δεν είναι ικανή να οδηγήσει το Ισραήλ σε ολοκληρωτικού τύπου ήττα. Ως πιθανό στρατηγικό αποτέλεσμα θα ήταν γεωπολιτική κόπωση της χώρας και η υποχώρηση της ηγεσίας σε ορισμένα μετριοπαθή ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Ισραήλ – Χαμάς.

Οικογένεια ρουκετοβόλων Fajr

H Fajr-5 είναι μία ρουκέτα πυροβολικού που αναπτύχθηκε από το Ιράν στη δεκαετία του 1990 με την βοήθεια Κινέζων και Βορειοκορεατών μηχανικών. Το σύστημα είναι μέρος της οικογένειας πυραύλων Fajr και εδράζεται επί εκτοξευτή που βρίσκεται πάνω σε φορτηγό όχημα 6×6, έχει μήκος 3.34 μέτρα, μέγιστη εμβέλεια 75 χιλιομέτρων και κεφαλή 90 κιλών (HE Content). Η πρώτη ρουκέτα Fajr-5 δημιουργήθηκε όταν η Κίνα εξήγαγε τον WS-1 MLRS στο Ιράν στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν και παράχθηκαν με παρόμοια παραγωγική οργάνωση/δομή τα συστήματα πυροβολικού Farj-5 από τον Οργανισμό Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας του Ιράν.

Ενισχυμένη έκδοση του Fajr-5 των 333 χιλιοστών που κατασκευάζει η Χαμάς η οποία φημολογείται ότι έχει ύψος 6.4 μέτρα.

Ο Οργανισμός Βιομηχανιών Αεροδιαστημικής του Ιράν (AIO) στο παρελθόν είχε αναπτύξει το ρουκετοβόλο Farj-1 με 12 σωλήνες των 107 χιλιοστών το οποίο είναι ικανό να τοποθετηθεί τόσο πάνω σε αυτοκινούμενο όχημα παντοειδούς εδάφους, όσο και σε ναυτικές πλατφόρμες. Στην τρέχουσα σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, σύμφωνα με πληροφορίες από ανοιχτές πηγές φαίνεται να γίνεται εκτεταμένη χρήση ρυμουλκούμενων εκτοξευτών 12 σωλήνων έναντι των Ισραηλινών Εδαφών.

To σύστημα Fajr-3 κατά την διάρκεια παρέλασης στο Ιράν. Σύμφωνα με ανεπίσημες αναφορές αρκετοί εκ των εκτοξευτών βρίσκονται εντός υπόγειων βάσεων τόσο στην Λωρίδα της Γάζας όσο και εντός της Νότιας Συρίας.

Τον Μάιο του 2006, ο Οργανισμός Βιομηχανιών Αεροδιαστημικής του Ιράν (AIO) ανέπτυξε μια αναβαθμισμένη έκδοση του καθιερωμένου συστήματος επιφανείας-επιφανείας Fajr-5 με 4 ρουκέτες των 333 χιλιοστών και το Fajr-3 με 12 ρουκέτες των 240 χιλιοστών με βεληνεκή 75 χιλιόμετρα και 45 χιλιόμετρα αντίστοιχα.

Ο πρώτος Fajr-5 δημιουργήθηκε όταν η Κίνα εξήγαγε τον WS-1 MLRS στο Ιράν στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν και παράχθηκαν με παρόμοια παραγωγική οργάνωση/δομή τα συστήματα πυροβολικού Farj-5 από τον Οργανισμό Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας του Ιράν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Jane’s, η οικογένεια συστημάτων Fajr έχει αναπτυχθεί στα εδάφη της Λωρίδας της Γάζας ενώ έχει αγορασθεί από το Λίβανο και βάλει μέσω οχήματος 4×4 Mercedes Benz. Αξίζει να σημειωθεί πως σε τοπική εφημερίδα της Γάζας που χρηματοδοτείται από τα τραπεζικά δίκτυα της PJI (Χαμάς-Τουρκία), το Ιράν δηλώνει πως έχει παραδώσει στην Δύναμη Qassam Brigades το βλήμα 155 χιλιοστών με καθοδήγηση λέιζερ εν ονόματι Basir.

Συναρμολόγηση βλήματος Fajr-5 το οποίο όπως προαναφέρθηκε ήρθε »τεμαχισμένο» στα εδάφη που διοικεί η Χαμάς, με σκοπό την ευκολότερη μετακίνησή του.

Ρουκέτα A-120

Η Χαμάς χρησιμοποίησε έναν νέο είδος ρουκέτας στην επίθεση εναντίον της Ιερουσαλήμ την Δευτέρα, η οποία ονομάζεται »A-120» και πήρε το όνομά της από τον παλαιστίνιο διοικητή που σκοτώθηκε από τον IDF κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γάζας το 2014. Ο πύραυλος φαίνεται να μοιάζει εντυπωσιακά με τον R-160 που βρίσκεται στο οπλοστάσιο της Χαμάς, ενώ κατασκευάστηκε για πρώτη φορά στον πόλεμο του 2014. Το «R» αναφέρεται σε έναν πρώην ανώτατο διοικητή της Χαμάς, τον Abdel-Aziz Rantisi, ο οποίος σκοτώθηκε κατά την διάρκεια ισραηλινής επιχείρησης το 2004.

Ο πύραυλος φαίνεται να μοιάζει εντυπωσιακά με τον R-160 που βρίσκεται στο οπλοστάσιο της Χαμάς.

Ο A-120 λέγεται ότι πήρε το όνομά του από τον Ra’ed Al-Attar, ο οποίος ήταν διοικητής της Ταξιαρχίας Ράφα της Χαμάς στη νότια Γάζα και μέλος του στρατιωτικού συμβουλίου της PJI. Η διοίκησή του θεωρήθηκε σημαντική λόγω της εγγύτητας της Ράφα με τα σύνορα της Αιγύπτου αλλά και λόγω της συνεισφοράς του στην διαχείριση των υπόγειων τούνελ.

Ο «A-120» λέγεται ότι έχει εμβέλεια περίπου 120 χιλιομέτρων, ενώ επτά εξ αυτών εκτοξεύτηκαν προς την Ιερουσαλήμ την Δευτέρα. Ένας από τους έπληξε ένα σπίτι σε ένα κοντινό προάστιο της Ιερουσαλήμ, προκαλώντας ζημιές αλλά χωρίς τραυματισμούς. Σύμφωνα με εικόνες που εξέδωσε η Χαμάς στα σόσιαλ μίντια, η ρουκέτα Α-120 φαίνεται να εκτοξεύεται από επίγειο οκταπλό εκτοξευτή (4×4), ενώ δεν φαίνεται να είναι εξοπλισμένος με σύστημα καθοδήγησης, επομένως η ακρίβειά του είναι περιορισμένη.

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές φαίνεται να υπάρχουν πάνω από 500 ρουκέτες R-160 εντός των εδαφών της Γάζας.

Η ρουκέτα R-160 αποτελεί ένα βλήμα μεγάλης εμβέλειας που παράγεται από τη Χαμάς εντός μηχανοστασίων στην Λωρίδα της Γάζας. Το μέγιστο βεληνεκές της φαίνεται να είναι τα 160 χιλιόμετρα, ενώ σύμφωνα με Ιρανικές πηγές φημολογείται ότι σχεδιάζεται να φτάσει τα 200 χιλιόμετρα. Κατά τις πρόσφατες Ισραηλινο-παλαιστινιακές συγκρούσεις, φαίνεται πως το βλήμα χρησιμοποιείται κυρίως έπειτα από επιθέσεις κορεσμού μέσω ρουκετών τύπου Qassam στις νότιες επαρχίες του Ισραήλ.

Αyyash-250Κ

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, ο πύραυλος της Χαμάς που έπεσε στην περιοχή Hevel Eilot, πλησίον της νοτιότερης πόλης του Ισραήλ, το Eilat, φαίνεται να είναι το βλήμα μακρύτερης εμβέλειας που εκτοξεύτηκε ποτέ από τα παλαιστινιακά εδάφη. Ο πύραυλος ταξίδεψε περίπου 252 χιλιόμετρα πάνω από την Ισραηλινή ενδοχώρα, ενώ λίγο πριν από την εκτόξευσή του η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε ότι είχε αρχίσει να χρησιμοποιεί έναν νέο πύραυλο που της επιτρέπει να χτυπήσει οποιοδήποτε σημείο εντός του Ισραήλ. Ο πύραυλος ονομάστηκε Ayyash-250, από το όνομα του παλαιστίνιου τρομοκράτη Yahya Ayyash.

Ο πύραυλος ταξίδεψε περίπου 252 χιλιόμετρα πάνω από την Ισραηλινή ενδοχώρα χωρίς να φαίνεται να διαθέτει κάποιο κιτ καθοδήγησης.

Ως στρατηγικό αποτέλεσμα της εκτόξευσης ήρθε η απαγόρευση όλων των διεθνών πτήσεων που προσγειώνονταν στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου Ramon κοντά στο Eilat. Όσον αφορά το τακτικό επίπεδο χρήσης του, σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post, το βλήμα εκτοξεύθηκε έπειτα από μπαράζ ρουκετών τύπου Μ-75 και ρουκετών τύπου Qassam που αναλυθήκαν παραπάνω.

Ο πύραυλος φαίνεται να εντάσσεται σε εκείνους που αποτελούν προϊόν παραμετροποίησης Ιρανικών-Κινεζικών συστημάτων με την βοήθεια Σύριων-Ιρανών μηχανικών.

Γίνεται άμεσα αντιληπτό πως ρουκέτες χαμηλότερου τεχνολογικά επιπέδου χρησιμοποιούνται κυρίως για επιθέσεις κορεσμού της Ισραηλινής Αεράμυνας αλλά και μερικής αποδιοργάνωσης της κοινής γνώμης σχετικά με την βαρύτητα των επιθέσεων της Χαμάς. Αξίζει να αναφερθεί πως η μεταφορά των εξαρτημάτων ενός τέτοιου βλήματος είναι σίγουρα προϊόν πολύμηνης και οργανωμένης διαδικασίας η οποία πιθανώς έχει οργανωθεί-σχεδιαστεί από κάποιο κράτος με συντονισμένη παραγωγή πυραυλικών συστημάτων.

Aισθητήρες και Υπολογιστικά Συστήματα του Ιρανικού Οπλοστασίου

Η πολεμική αρχιτεκτονική του Ιράν δίνει μεγάλη στρατιωτική αλλά και πολιτική βαρύτητα στην συνολικότερη επιχειρησιακή/στρατηγική αξία των πυραυλικών συστημάτων αλλά και όλων των επιμέρους τεχνολογιών που τα αποτελούν. Από τους βαλλιστικούς πυραύλους μέχρι τις κατευθυνόμενες ρουκέτες, το Ιράν έχει φροντίσει να διαμορφώσει έναν εξοπλιστικό διάδρομο παροχής ανταλλακτικών και εξοπλιστικών εξαρτημάτων, ο οποίος ξεκινάει από τα Ιρανικά εδάφη και μέσω υπόγειων τούνελ εντός της Συρίας, του Λιβάνου, της Οροσειράς του Γκολάν αλλά και της Αιγύπτου καταλήγουν στα εδάφη της Λωρίδας της Γάζας.

Μέγεθος προϊόντος που εντάσσεται στην κατηγορία MEMS

Ο John Rood, υπεύθυνος του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλειας και Διάδοσης Όπλων Μαζικής Καταστροφής, σε ακρόαση που έδωσε εντός του Κογκρέσου δήλωσε πως η ακρίβεια των βλημάτων πυροβολικού της Χαμάς (ρουκέτες, πύραυλοι, ολμοί) έχει ενισχυθεί σημαντικά μέσω της εισόδου κινεζικής και βόρειο-κορεάτικης τεχνολογίας. Η έκθεση που ακολούθησε της ακρόασης του John Rood έκανε λόγω σε ορισμένους αισθητήρες και σε ορισμένα υπολογιστικά προϊόντα της κατηγορίας Μ.E.M.S. (Micro Electronic Mechanical Systems). Η κατηγορία αυτή προέρχεται από προϊόντα (και φθηνές Ιρανικές απομιμήσεις) της Νορβηγικής εταιρείας Sensonor, μίας από τις λίγες εταιρείες παγκοσμίως που συμμετέχουν στις Κινεζικές-Ιρανικές εκθέσεις αμυντικού υλικού.

Οι αισθητήρες και τα υπολογιστικά συστήματα της κατηγορίας MEMS που χρησιμοποιεί το Ιράν τόσο σε φθηνές κατευθυνόμενες ρουκέτες που διαδίδονται στην Χαμάς, όσο και σε κατευθυνόμενους πυραύλους που διαθέτουν οι Χούθι στην Υεμένη, είναι ιδανικά για χρήση από αντάρτικα στρατεύματα. Είναι πολύ μικρότερα από τα Δυτικά έκδοχά τους, ενώ είναι αρκετά εύκολα για εγκατάσταση. Γυροσκόπια της τεχνολογίας MEMS επιτρέπουν την δημιουργία αδρανειακού συστήματος πλοήγησης INS αρκετά μεγάλης ακριβείας σε σχέση γυροσκόπια οπτικών ινών.

Αρκετά συχνή είναι η αντιγραφή ορισμένων εκ των συστημάτων και η εφαρμογή τους εντός αυτοσχέδιων ρουκετών και πυραύλων.

Για να γίνει αντιληπτή η βαρύτητα των προαναφερθέντων τεχνολογιών, αξίζει να καταδειχθεί το παράδειγμα του γυροσκοπίου STIM202 Butterfly. Εντάσσεται στην κατηγορία MEMS, ζυγίζει μόλις 55 γραμμάρια και βασίζεται σε μονοκρυσταλλική τεχνολογία 1, 2 ή ακόμα και 3 αξόνων προσφέροντας υψηλού επιπέδου σφαιρική ακρίβεια σε αρκετά βλήματα. Η έκθεση που συνόδευσε την ομιλία του John Rood ανέφερε πως το προαναφερθέν προϊόν είναι τόσο μικρό και ελαφρύ ώστε να είναι δυνατή η εγκατάσταση 2 εκ των STIM202 Butterfly εντός ενός πυραύλου, προσφέροντας ένα ικανότατο εφεδρικό σύστημα καθοδήγησης όπλου.

Αξίζει να αναφερθεί πως η παραπάνω παρουσίαση του STIM202 Butterfly αλλά και η συνολικότερη συνεισφορά της Sensonor στην Κινεζική-Ιρανική αμυντική βιομηχανία δεν υποδηλώνει σε καμία περίπτωση πως η προαναφερθείσα εταιρεία εξοπλίζει την Χαμάς. Σκοπός είναι να αναλυθεί και να γίνει κατανοητή η »αλυσίδα-παραγωγής-μετατροπής» και μετέπειτα η αλυσίδα-εξοπλισμού των αντάρτικών σωμάτων της Χαμάς από προηγμένα τεχνολογικά προϊόντα του διεθνούς εμπορίου. Αρκετά συχνή είναι η αντιγραφή ορισμένων εκ των συστημάτων και η εφαρμογή τους εντός αυτοσχέδιων ρουκετών και πυραύλων.

Μη Επανδρωμένα Οχήματα της Χαμάς

Μετά από 3 μέρες πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, οι Παλαιστίνιοι μαχητές άρχισαν να χρησιμοποιούν ένα νέο οπλικό σύστημα: το Drone αυτοκτονίας Shehab. Οι Ταξιαρχίες Al Qassam (μαχητική πτέρυγα Χαμάς), δηλώνει ότι τα Μη Επανδρωμένα Οχήματα αναπτύχθηκαν και κατασκευάστηκαν εντός της Λωρίδας της Γάζας, αλλά η γενικότερη τεχνογνωσία παραγωγής τους προέρχεται από τους Χούθι στην Υεμένη.

Βίντεο με την κατάρριψη drone της Χαμάς από την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία.

Η χρήση αυτών των μη επανδρωμένων αεροσκαφών αποτελεί πλέον μέρος των συγκρούσεων μεταξύ παλαιστινιακών μαχητικών ομάδων και του IDF. Οι ρουκέτες-πύραυλοι διαφόρων τύπων παραμένουν το σημαντικότερο όπλο της επιλογής για τις Ταξιαρχίες Al Qassam, καθώς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ. Ωστόσο η ακριβής κατασκευή του Shehab δεν φαίνεται να είναι ευρέως γνωστή. Αποτελείται από έναν σχετικά μικρό εκτοξευτή, έναν σωληνοειδή κεντρικό άξονα, μια χαμηλώς συναρμολογημένη οπίσθια πτέρυγα και μια τοποθετημένη στο εμπρόσθιο μέρος πτέρυγα τύπου canard. Η γενική διαμόρφωση αυτού του drone, τουλάχιστον εξωτερικά, είναι παρόμοια με εκείνη των Qasef των Houthis, καθώς και με το Ιρανικό Ababil-T.

Το drone Qasef των Χούθις που χρησιμοποιείται στην Υεμένη.

Υπάρχουν κάποιες σαφείς ομοιότητες μεταξύ του κινητήρα του Shehab και εκείνων που βρέθηκαν στα αεροσκάφη της σειράς Qasef. Ταυτόχρονα, ο Adam Rawnsley από το παρατηρητήριο Daily Beast, ο οποίος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον τομέα των drone από το Ιράν και την Κίνα, σημείωσε στο Twitter ότι μια ομάδα εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και μια ανεξάρτητη οργάνωση η Research Confament Armament, έχουν δηλώσει ότι αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Houthi χρησιμοποιούν διάφορους κινητήρες που είναι άμεσα διαθέσιμοι στην εμπορική αγορά.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Houthi χρησιμοποιούν διάφορους κινητήρες που είναι άμεσα διαθέσιμοι στην εμπορική αγορά.

Ο σχεδιασμός drone των της Hamas διαθέτει επίσης μια ορατή εμπορική μονάδα GPS, η οποία ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί και για την αποστολή του drone σε μια συγκεκριμένη σταθερή τοποθεσία χρησιμοποιώντας προ-προγραμματισμένες συντεταγμένες. Δεν φαίνεται να υπάρχει σαφής ένδειξη για το αν αυτή η τεχνολογία προήλθε από το Ιράν. Δεν προκαλεί επίσης έκπληξη το γεγονός ότι το Shehab είναι μικρότερο από τα σχέδια του Qasef ή του Ababil-T.

Ανεξάρτητα από την ακριβή προέλευση του Shehab, αξίζει να τονισθεί πως μέσω εμπορικά διαθέσιμων υλικών είναι αρκετά πιθανό να έχουν χρησιμοποιηθεί και μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών αυτοκτονίας ορισμένα εκ των οποίων έχουν σχεδιαστεί για να ρίχνουν αυτοσχέδια πυρομαχικά.

Συμπέρασμα

Η παραπάνω ανάλυση δεν έχει ως μοναδικό σκοπό την κατάδειξη ορισμένων εξοπλιστικών τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται από την Χαμάς έναντι του Ισραήλ. Επιμέρους σκοπός είναι να δοθεί βαρύτητα στην γεωστρατηγική σημασία που προσδίδει η ανάπτυξη των πυραυλικών ικανοτήτων του Ιράν και της Κίνας, αλλά και η μετάδοση των τεχνολογιών αυτών σε παραστρατιωτικές οργανώσεις όπως η Χαμάς και η PJI. Η έντονη αντι-δυτική πολιτική του άξονα Ιράν-Κίνα-Βόρεια Κορέα έχει δημιουργήσει ορισμένα εξοπλιστικά αποτελέσματα τα οποία δύναται μελλοντικά να απειλήσουν έτει περαιτέρω την παρουσία του Ισραήλ σε μία τόσο στενή λωρίδα γης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ορισμένες εξ αυτών των τεχνολογιών (κυρίως πυραυλικών) έχουν μεταδοθεί και στην Τουρκία η οποία φαίνεται να αναβαθμίζεται αρκετά στον τομέα του πυροβολικού τόσο μέσω εγχώριων πυραύλων όσο και μέσω κατασκευής ρουκετών, αισθητήρων και μη επανδρωμένων οχημάτων δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη »αλυσίδα θανάτου».

Τέλος αξίζει να δοθεί έμφαση στο ανεπίσημο δόγμα που έχει υιοθετήσει το Ισραήλ μετά το 2006, το οποίο χαρακτηρίζεται από πολιτικές-στρατιωτικές κινήσεις λελογισμένης ασύμμετρης τρέλας. Μέσω των γεγονότων που διαδραματίζονται πέριξ των Ισραηλινών συνόρων, το Ισραήλ μέσω πολιτικών αξιωματούχων εμμέσως δηλώνει πως αντί να εμπλακεί σε 4 πολέμους χαμηλής κλίμακας με την Χαμάς στην Γάζα, την Χεζμπολάχ στο Λίβανο και την Σύρια αλλά και με το εσωτερικό αραβικό μέτωπο, ενδέχεται να διεξάγει έναν σαρωτικό πόλεμο μεγάλης κλίμακας και αυξημένης χρονικής διάρκειας.

Μέσω των γεγονότων που διαδραματίζονται πέριξ των Ισραηλινών συνόρων, το Ισραήλ μέσω πολιτικών αξιωματούχων εμμέσως δηλώνει πως αντί να εμπλακεί σε 4 πολέμους χαμηλής κλίμακας με την Χαμάς στην Γάζα, την Χεζμπολάχ στο Λίβανο και την Σύρια αλλά και με το εσωτερικό αραβικό μέτωπο, ενδέχεται να διεξάγει έναν σαρωτικό πόλεμο μεγάλης κλίμακας και αυξημένης χρονικής διάρκειας.

Το νέο αυτό δόγμα ονομάζεται »Dahiya Doctrine» και διεξάγεται μέσω επιδρομών πεζικού, πυροβολικού και αεροπορίας. Στόχο έχει την καταστολή εχθρικών παραστρατιωτικών δυνάμεων πέριξ των Ισραηλινών συνόρων, οι οποίες διεξάγουν τόσο επιχειρήσεις συμβατικού τύπου, όσο και υβριδικού. Ως πολιτικό αποτέλεσμα, το Ισραήλ φαίνεται ικανό να δεσμεύσει ολόκληρο το Λίβανο, την Συρία αλλά και τον λαό της Λωρίδας της Γάζας στις λανθασμένες αποφάσεις των φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων. Συνοπτικά βλέπουμε πως η πολιτική που ακολουθεί μέχρι στιγμής το Ισραήλ εν μέσω πολεμικών συγκρούσεων μπορεί να χαρακτηριστεί ως »λελογισμένη ανορθολογική υπερβολή» και γνώμη του γράφοντος είναι πως έχει να διδάξει πάρα πολλά μαθήματα σε πολιτικό/στρατιωτικό επίπεδο στην χώρα μας.

Comments

 1. Μάλιστα. Πολύ αναλυτική και διαφωτιστική ενημέρωση.
  Ρίχνει φως στις «ρουκέτες», οι οποίες όπως είδαμε δεν είναι και τόσο αμελητέες ή απλές.
  Δεν ξέρω το πως μπορεί να προκύψει μια πολιτική λύση στο πρόβλημα αυτό, αλλά γενικά φαίνεται ανέφικτη.
  Αυτό σημαίνει ότι το Ισραήλ είναι υποχρεωμένο για άγνωστο ακόμα χρόνο να είναι σε 100% εγρήγορση και να βρίσκεται τεχνολογικά αρκετά μπροστά από τις απειλές του.
  Το θέμα εδώ είναι και το άλλο. Ότι όσο απειλείται το Ισραήλ, είναι υποχρεωμένο να διευρύνει το κράτος του, αφού είναι πολύ κρίσιμο το ανύπαρκτο σχεδόν στρατηγικό του βάθος. Και εκεί προκύπτουν και άλλα προβλήματα, θέματα και συρράξεις. Οι οποίες θα συνεχιστούν και θα ενταθούν, ακόμα και εάν πρόσκαιρες καταπαύσεις πυρός δώσουν στον απλό κόσμο (Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους/Άραβες) κάποιες ανάσες ασφάλειας.
  Έτσι εχόντων των πραγμάτων, το Ισραήλ, δεν έχει και άλλη επιλογή, παρά να συσφίξει περισσότερο τις σχέσεις του με εκείνους που βρίσκονται στη μόνη πλευρά του που δεν απειλείται. Δηλαδή την Δυτική. Δηλαδή τους Κύπριους και τους Έλληνες. Όπως επίσης να περάσουν τα ενεργειακά του αποθέματα από την ασφάλεια αυτών των δύο χωρών.

  1. Καλησπέρα ευχαριστούμε για το σχόλιο και ορθώς τα αναφέρατε. » Μέσω των γεγονότων που διαδραματίζονται πέριξ των Ισραηλινών συνόρων, το Ισραήλ μέσω πολιτικών αξιωματούχων εμμέσως δηλώνει πως αντί να εμπλακεί σε 4 πολέμους χαμηλής κλίμακας με την Χαμάς στην Γάζα, την Χεζμπολάχ στο Λίβανο και την Σύρια αλλά και με το εσωτερικό αραβικό μέτωπο, ενδέχεται να διεξάγει έναν σαρωτικό πόλεμο μεγάλης κλίμακας και αυξημένης χρονικής διάρκειας». Ας ελπίσουμε να γίνει πολύ ουσιαστικότερη η συνεργασία μας.

 2. Ευχαριστούμε πολύ τον Άγγελος Χωριανόπουλος για το υπέροχο άρθρο του.

  Τι να γράψω και τι να πω; Πως ούρλιαζαν όταν είπα να μην πετάξουμε τους πυραύλους SM-1
  Από την Χίο πάνε Σμύρνη και μπορείς να χτυπήσεις στόχους! Το λιμάνι κλπ.

  Το να κατασκευάσεις πυραύλους-ρουκέτες είναι εύκολο.
  Τα παράπονα σας στους από πάνω που δεν ήθελαν το εργοστάσιο ρουκετών στην Ελλάδα!

  Δεν είναι δύσκολο να το κάνεις γιατί όμως αρνείσαι συνεχώς;

  1. Καλησπέρα κύριε Γιώργο. Πρωτίστως να είστε καλά για το σχόλιο και δευτερευόντως να είστε καλά για τα σχόλια που κάνετε και τις γνώσεις που μεταδίδετε καθώς αποτελούν προϊόν έμπνευσης για κείμενα σαν αυτό. Ιδιαίτερα στο κομμάτι αξιοποίησης ρουκετών.

 3. Συγχαρητήρια για το άρθρο σας.
  Για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε με θλίψη την γύμνια του ελληνικού οπλοστασίου σε συστήματα ρουκετών. Υπάρχουν οι ρουκέτες των MLRS,που σε λίγο ίσως δεν θα είναι επιχειρησιακές και οι αρχαίες ρουκέτες που παραλάβαμε από την μακαριτισσα αν.γερμανια μαζί με τα RM70.με θλίψη διαπιστώνουμε ότι πρόγραμμα απόκτησης ρουκετών δεν έχει δρομολογηθεί ακόμη.αναβαθμιση των RM70 &MLRS,ακόμη τίποτε.προσθετος αριθμός MLRS,από τις η.π.α.,κανένα νέο.προγραμμα κατασκευής ελληνικού συστήματος πολλαπλου εκτοξευτη ρουκετών ούτε για ανέκδοτο.οι απέναντι κατασκευάζουν πολλά πυραύλους συστήματα εγώ εμείς ψειριζουμε την μαϊμού, ως ποτέ????
  Σε πολιτικό επίπεδο,οι φαρισαίοι της Ε.Ε.,συνεδριάζουν για την κατασταση στην Μ.ανατολη, όταν οι Τούρκοι παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα ,χωρων μελων της ενωσης δεν κανουν τιποτε.η ελληνική κυβέρνηση πρέπει σε περίπτωση που οι ευρωπαιες εταιρες αποφασίσουν κυρωσεις(αν αποφασισουν)εναντίον του Ισραήλ να ασκήσει βέτο.επισης η στιγμή είναι η καταλληλότερη για να ανακοινώσουμε ότι αναγνωρίζουμε ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ και μεταφέρουμε εκεί την πρεσβεία μας.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΥΝΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.τελος ΘΛΊΒΟΜΑΙ πραγματικά όταν βλέπω τους υποκριτές της αριστεράς να κάνουν εκδηλώσεις και πορείες υπέρ των παλαιστινίων. Τι να πω ?οι άνθρωποι χρήζουν ιατρικής βοήθειας.

  1. Καλησπέρα να είστε καλάγια τα καλά σας λόγια. Ελπίζουμε η Δύση αργά ή γρήγορα να ξυπνήσει σε όλους τους τομέις, όχι μόνο στους πολιτικούς και να γίνει μία σοβαρη εκμετάλλευση της αμυντικής βιομηχανίας.

 4. Συγχαρητήρια για το άρθρο σας. Είδαμε πως μία χώρα με πολύ περιορισμένα οικονονικά δεδομένα μπόρεσε να προκαλέσει κορεσμό στο σύστημα αεράμυνας μιας πολύ δυνατά στρατιωτικής χώρας. Εμείς εδώ στην Ελλάδα ζούμε στον κόσμο μας και μιλάμε να κατασκευάσουμε φρεγάτες Ελληνικής σχεδίασης, σύγχρονα UAV κτλ τη στιγμή που δεν παράγουμε τίποτα.
  Γιατι δε ξεκινάμε με την κατασκευή ρουκετών σαν αυτές της Χαμάς? Δε μας παίρνει οικονομικά? Σκεφτείτε από τη Χίο να εκτοξεύσουμε 500-1.000 ρουκέτες στον Τουρικικό ναύσταθμο. Θα είναι εύκολο για τις αποβατικές δυνάμεις της Τουρκίας να βγουν στη θάλασσα? Δεν έχει σημασία που δεν έχουν ακρίβεια στόχου, γιατί μόνο και μόνο το ψυχολογικό τρόμο που θα προκαλέσουν στον αντίπαλο φτάνει. Κάθε φορά που φτιάχουν κάτι οι Τούρκοι εμείς σκεφτόμαστε πως να το αντιμετωπίσουμε αμυντικά. Γιατί δε φτιάχνουμε και επιθετικά όπλα? Καλές οι φρεγάτες των 4 δις, αλλά γιατί να μην έχουμε και μεγάλη ποσότητα από τέτοια φθηνά όπλα? Πόσο είναι το κόστος πια? Iron Dome σε μερικά νησιά+μεγάλο πλήθος από ρουκέτες δε θα τα θωράκιζαν επαρκώς ώστε να δυσκολευτούν οι Τούρκοι να στείλουν αποβατικές δυνάμεις?

  1. Υπάρχουν το στρατηγείο, οι μονάδες της αποβατικής στρατιάς.
   Όλα αυτά σε μικρές αποστάσεις από την Χίο.
   Με βελτιωμένη έκδοση τότε το 1990 του τίμιος Τζών αν το κάναμε αντιγραφεί
   έφτανε και περίσσευε η εμβέλεια.
   Όσο για την κεφαλή θα βάζαμε βομβίδια των 110 λιβρών ή μικρότερα.
   Ήταν όλα έτοιμα υπήρχαν πυροκροτητές και διαχωριστές της κεφαλής όχι από εμένα.
   Ναι καλά τώρα τι ψάχνεις να βρεις;

  2. Εχεις ενα astros 2 μια 4αδα και τελιωνει η υποθεση, γιατι να μπλεκεσαι με μικροπραγματα που το μονο που κανουν ειναι να τρωνε πορους που δεν εχουν και ουσια σε μια αντιπαραθεση; Αυτα ειναι για τους κακομοιρηδες που απλα ειναι το καλυτερο που μπορουν να παρουσιασουν.

   1. Μα το Astros II έχει κόστος και έχει και μέγεθος. Εδώ μιλάμε για λύση οικονιμική, να μη χρειάζεται όχημα, να μη μπορεί να εντοπιστεί ο εκτοξευτής και να μπορεί να βάλει μεγάλο αριθμό βολών (500+) ώστε να μην ασχοληθεί η αεράμυνα του αντιπάλου και να προκαλεί ψυχολογική πίεση στον αντίπαλο. Χτύπημα πρώτου πλήγματος χωρίς να αποκαλύψεις τα όπλα σου. Σε μία χώρα που λόγω μνημονίων έγινε μηδενική αγορά όπλων το ερώτημα είναι γιατί δεν υλοποιήθηκαν τέτοιες λύσεις για παν ενδεχόμενο. Όχι ως βασικό οπλικό σύστημα, αλλά ως κάτι που τις πρώτες ώρες θα επιβραδύνει την ανάπτυξη του αντιπάλου.
    Καλό είναι κάποιοι να αντιληφθούν σε τι χώρα ζούμε και τα οικονομικά δεδομένα της, γιατί και η κρίση του κόβιντ να περάσει, τα νούμερα για το συνταξιοδοτικό δε βγαίνουν και νομίζουν ότι το πρόβλημα είναι 16 ή 32 αντιεροπορικοί πύραυλοι στις φραγάτες.

    1. Η χωρα μπορει να υποστηριξει οποτε και να αγορασει οπλικα συστηματα, και για μενα τουλαχιστον το θεωρω σπαταλη χρονου και ανευ ουσιας αποτελεσματικοτητας, σε περιπτωση συραξης θα εχουμε ενα ευρη μετωπο και οχι καποια τετραγωνικα χιλιομετρα, αυτα ειναι για τους κακομοιρηδες της χαμας και του isis πατεντες. Ας φτιαξουν ενα πεζικο οπως πρεπει (βλ isis και αποτελεσματα) και συζηταμε μεσα στην απελπισια μας για ρουκετοπολεμο.

 5. καποιες παρατηρησεις:

  Η χαμας ειναι ενα κινημα με στρατιωτικο σκελος που εχει κερδισει τις τελευταιες δημοκρατικες εκλογες στην παλαιστινη.

  στον προηγουμενο πολεμο στην Γαζα ο Νεντανιαχου ειχε δηλωσει οτι θα εξαφανισει τη χαμας. σημερα 2021 η χαμας εξαπολυει περισσοτερες πυραυλικες επιθεσεις απο τοτε.

  Το ισραηλ ειναι μια κατοχικη δυναμη ενα κρατος τρομοκρατης που εχει καταπατησει ολες τις αποφασεις του οηε και φυσικα το διεθνες δικαιο.

  σημερα οι παλαιστινιακες οργανωσεις ειναι ενωμενες απεναντι στο ισραηλ

  η επισημη πολιτικη του διεφθαρμενου και κατηγορουμενου για σκανδαλα Nentaniaxoy ειναι να γινει η πρωτευουσα του ισραηλ ολη η Ιερουσαλημ αντι να χωριστει και αποδοθει η ανατολικη στο μελλοντικο παλαιστινιακο κρατος.

  μιλαμε για καθεστως απαρτχαιντ με παρανομους εποικισμους αναλογο της τουρκιας στην Κυπρο.

  Η Ελλαδα που εχει για σημαια της και σωστα το διεθνες δικαιο δεν θα επρεπε να συναινει σε αυτες τις πολιτικες.

  ειναι καλο το ισραηλ που παρανομει και κατακραιουγει το διεθνες δικαιο αλλα ειναι κακοι οι τουρκοι στη κυπρο…

  αυριο μεθαυριο το ισραηλ τα βρισκει με τουρκια και σε πουλαει στο λεπτο. ας μην βλεπουμε λοιπον κοντοφθαλμα.

  απο τη συμμαχια με ισραηλ περα απο δηλωσεις και κοινες ασκησεις δεν βλεπω τπτ αλλο πρακτικο παρα μονο δις στις τσεπες των ισραηλινων.

  απο τους παλιστινιους εχουν παρει τα σπιτια τους τους εχουν βομβαρδισει τους εχουν εξευτελισει.

  αν αυριο η χαμας ηττηθει αλλες δεκα θα ξεπηδησουν γιατι υπαρχει αδικια και μισος.

  επειδη πρεπει να τα αναφερουμε ολα

  η χαμας εχει γεννηθει απο τις παραπανω αδικιες αλλα αντιστοιχα

  θελει να εξαφανισει το ισραηλ και να κανει με τη μερια του την ιερουσαλημ πρωτευουσα μονο της παλαιστινης.

  εχει βαλει βομβες σε λεωφορεια και σε σουπερ μαρκετ

  εχει ακραια ισλαμικη ιδεολογια και φυσικα σε ολα τα παραπανω δεν μπορουμε παρα να ειμαστε αντιθετοι.

  δικη μου αποψη

  2 κρατη

  σταματημα των παρανομων επικοισμων

  να τεθουν στο περιθωριο οι εξτρεμιστες απο τους λαους των 2 πλευρων ( πραγμα απιθανο βραχυχρονια).

  1. Αν και σε κάποια σημεία δεν συμφωνώ, εγώ θα είχαν να παρατηρήσω ότι θα πρέπει να ξεφύγουμε από οποιαδήποτε πρότυπα. ΔΕΝ υπάρχει διεθνές δίκαιο. Εδώ κράτος εισέβαλε σε άλλο (Τουρκία σε Συρία) και δεν κουνήθηκε βλέφαρο διεθνώς. Υπάρχουν συμφέροντα.
   Όπως η Παλαιστινιακή αρχή, επικροτεί την Αγία Σοφία τζαμί ή οι Άραβες γενικότερα, δεν παίρνουν σαφή θέση για την Κύπρο κ.λπ., έτσι και η Ελλάδα θα κοιτάξει ότι την συμφέρει. Και μόνο.
   Εάν οι Παλαιστίνιοι έχουν επιλέξει ως σύμμαχο τον εχθρό μου, θα κοιτάξω και εγώ τι θα κάνω. Δηλαδή δεν θα τα χαλάσω με τον φίλο μου για να μην δυσαρεστηθεί ο φίλος του ….εχθρού μου. Ο οποίος μάλιστα όταν δυναμώσει θα είναι (γεωγραφικά) και στην πλάτη της Κύπρου.

   1. οπως προειπα διπλωματικα το διεθνες δικαιο ειναι και πρεπει να ειναι σημαια μας.

    φυσικα και στη πραξη εχει καταπατηθει και θα ξαναγινει απο πολλους με πρωτους τους τουρκους και γιαυτο πρεπει εμεις να δυναμωνουμε τις ενοπλες δυναμεις μας.

    οι παλαιστινιοι κακως βρηκαν προσκαιρα συμμαχια με ερντογαν και πανηγυριζαν κακως για την Αγια Σοφια αλλα ειναι καμμενοι γδαρμενοι και εγκαταλελειμενοι απο ολους γιαυτο ειναι οι τελευταιοι που θα κατηγορησω.

    αν πρεπει να καταδικακστει κατι ειναι σιγουραοι επιθεσεις και οι βομβες σε σουπερ μαρκετ σε λεωφορεια και σε αμαχους

    ενα σεναριο για τροφη για σκεψη.

    αν αυριο εκλογικα ηττηθει ο ερντογαν απο τους κεμαλιστες

    1) θα συνεχισουν να διεκδικουν νησια και γκριζες ζωνες ( απο αυτους ξεκινησαν )

    2) θα τα βρουν ταχιστα με ΗΠΑ ΚΑΙ με ισραηλ αφου δεν εχουν ισλαμικες ιδεοληψιες περι ιερουσαλημ κλπ.

    εκει η Ελλαδα θα ειναι σε πολυ χειροτερη θεση και σιγουρα με πολυ σοβαροτερη απειλη.

    αν μαλιστα ερθει ξανα και ο Τραμπ….

    γιαυτο ειμαι υπερ σταθερων θεσεων σε ολα και ενισχυσης των δικων μας δυναμεων.

    αν υπηρχε μια συμμαχια που θα επενδυα θα ηταν η Γαλλια γιατι στη Γαλλια και ο λαος της εχει δεσμους ιστορικα με εμας.

    ειτε μακρον ειτε λεπεν ειτε μιτεραν ειτε σοσιαλιστες ολοι σταθερα μας στηριξαν και θα μας στηριξουν.

    1. Συμφωνώ, αν και οι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν και θα έπρεπε να αποφύγουν το θέμα της Αγίας Σοφίας, ενώ και πριν έρθουν τόσο κοντά με τους Τούρκους, δεν τους είδα να λένε κουβέντα για την Κύπρο. Ούτε γενικά οι Άραβες έχουν πει τίποτα για την Κύπρο. Και αυτό έχει τη σημασία του.
     Τα καλά και συμφέροντα είναι όλοι.
     Επιπλέον, όπως και να έχει, ένα φιλικό στην Τουρκία κράτος στο υπογάστριο της Κύπρου, δεν είναι καλή είδηση για τα Ελληνικά συμφέροντα.
     Δυστυχώς, όση και κατανόηση να υπάρχει για τους Παλαιστίνιους (που υπάρχει), όσο προχωρούν τα πράγματα φαίνεται ότι, γεωπολιτικά τα συμφέροντά μας αποκλίνουν.
     Άλλωστε η όλη ιστορία της Χαμάς , του Ιράν και της Τουρκίας στην Λωρίδα της Γάζας με τις συνακόλουθες δραστηριότητες των μυστικών τους υπηρεσιών , σχεδόν εξασφαλίζει ότι ακόμα και σε εκτόνωση ή ακόμα και σε διευθέτηση του ζητήματος, η περιοχή αυτή δεν θα είναι μια περιοχή (ή ένα κράτος) τύπου ΗΑΕ ή Ιορδανίας ή Σαουδικής Αραβίας, αλλά ένα κράτος ή περιοχή που θα ελέγχεται από το Ιράν και (αυτό που μας ενδιαφέρει) από την Τουρκία. Δηλαδή εκτός των άλλων και άκρως αντι-Δυτικό Και αυτό μόνο ανησυχία θα πρέπει να μας προκαλεί.
     Για τα λοιπά που λέτε, συμφωνώ απολύτως, ιδιαίτερα για το θέμα της σχέσης μας με την Γαλλία, αν και γεωστρατηγικά, οι επιδιώξεις της Γαλλίας, ευτυχώς, δεν διαφέρουν κατά πολύ από εκείνες των ΗΠΑ στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση ναι στη Γαλλία.

     1. Αγαπητέ φίλε, δυστυχώς με την ανερματιστη εξωτερική πολιτική του αδερφέ Αραφάτ, κάναμε μέγιστο κακό στη χώρα.αντι να πάμε με το συμφέρον μας (Ισραήλ),πήγαμε με τους αχάριστος ξυπόλητος παλαιστίνιους. Οι πανπονηροι Τούρκοι πήγαν δίπλα στο Ισραήλ, πήραν όσοι τεχνογνωσία στρατιωτικών συστημάτων ήταν δυνατόν(αναφέρω ενδεικτικά τον τομέα αρμάτων μάχης με το πρόγραμμα Μ60Τ) και μετά σήκωσαν το δικό τους μπαϊράκι.ετσι για να θυμόμαστε.

  2. ο ισραηλ ειναι μια κατοχικη δυναμη ενα κρατος τρομοκρατης που εχει καταπατησει ολες τις αποφασεις του οηε και φυσικα το διεθνες δικαιο.

   H τιμωρια του Ισραηλ ηταν οταν σταυρωσαν το Χριστο, να φυγουν απ τα εδαφη τους, και αφου τελειωσε ξαναεπεστρεψαν, τελος, οσο και αν δε σου αρεσει.

  3. Φιλε — Δημήτρης Λ—–μια ερωτηση θα σου κανω…Ας θπεθεσουμε οτι το ισραηλ κανει πισω κ δεχτει οτι θελει η αντιπαλη πλευρα ωστε να λυθει ειρηνικα το θεμα κ οι παλαιστηνιοι να αποκτησουν κρατος…

   –Ποιος νομιζεις οτι θα χασει κ ποιος θα κερδισει σε μια τετοια περιπτωση;;;

  4. Το κάθε κράτος/λαός έχει το δικαίωμα να επιλέξει και να οργανώσει μόνος του το μέλλον του. Δεν υπάρχουν υπερεθνικοί δρώντες που θα επιβάλλουν σε κανέναν λαό πως και που πρέπει να ζει. Η έννοια του δικαίου δεν είναι νομοτελειακή, μεταβάλλεται ανά 30 χρόνια περίπου ανάλογα με τα διεθνή τεκτενώμενα.

 6. Τα επιτελεία πρέπει να μελετήσουν σοβαρά αυτόν το πόλεμο. Και όσον αφορά το παράδειγμα των Παλαιστινίων που με φθηνά και παρωχημένης τεχνολογίας μέσα (ρουκέτες) προκαλούν μεγάλη ζημιά ( αυτό θα πρέπει να μας αφυπνίσει και όσον αφορά την εγχώρια παραγωγή τέτοιων συστημάτων και εγκατάσταση τους στα νησιά και ως κίνδυνο που θα αντιμετωπίσουμε στο πολλαπλάσιο λόγω uav από απέναντι).
  Και μελετώντας την στρατηγική αντιμετώπισης του Ισραήλ αν και υπάρχουν σοβαρές διαφορές στο περιβάλλον μάχης.
  Όπως και να έχει εγώ κρατάω την ανάγκη της σύσφιξης των αμυντικών δεσμών με το Ισραήλ, με συμπαραγωγή συστημάτων uav, Harpy, harop και άλλων που αφορούν το πυροβολικό και κυρίως το πυραυλικό αλλά και την ένταξη του iron dome στο νέο ΣΑΕ της χώρας.
  Εάν μια μικρή λωρίδα γης δημιουργεί τόσα προβλήματα στο πανίσχυρο Ισραήλ με απλές ρουκέτες, ας φανταστούμε τι μπορεί να σημαίνει η χρήση των νήσων του Αιγαίου ως πλατφόρμες εκτόξευσης σύγχρονων συστημάτων kamikaze drone κτλ!!!

 7. «Η Ελλάδα που έχει για σημαία της και σωστα το διεθνές δίκαιο »
  Αγαπητέ φίλε μήπως μπορείς να μου πεις το διεθνές δίκαιο που η ελλαδα έχει ως σημαία της τι έχει ωφελήσει τον Ελληνισμό, στο Αιγαίο, την Κύπρο, την Β.ηπειρο, τον ελληνισμό της Πόλης και αλλού?
  Ας κατέβουμε επιτέλους από τα ροζ δημοκρατικά,προοδευτικά, ευρωπαϊκά συννεφάκια μας και ας δούμε κατάματα την πραγματικότητα. Ο Τούρκος δουλεύει συστηματικά εναντίον μας.το μόνο που θα μας σώσει είναι η ισχύς των όπλων και όχι οι μπαρούφες περί δημοκρατίας,διεθνούς δικαίου, ευρωπαϊκού κεκτημένου. Όλα αυτά μπροστά στις ισχυρές συμμαχίες είναι τρίχες.ας το καταλάβουμε επιτέλους, ο καλύτερος δρόμος για την Ουάσιγκτον περνάει από το Ισραήλ. Αν έχουμε το πανίσχυρο λόμπι μαζί μας το διεθνές δίκαιο,θα το εχουμε για ανεκδοτο.τελος θλίβομαι πραγματικά όταν βλέπω ότι υπάρχει τόσος αντισημιτισμός, καλυμμένος, η`ακάλυπτος. Οι ιδεοληψίες θα καταστρέψουν την χώρα.

  1. το διεθνες δικαιο υπερασπιζεται και μεσω των οπλων ποιος το απεκλεισε αυτο?

   οταν και οποτε δεν το καναμε κακως δεν το καναμε.

   1. Εγώ φίλτατε ρώτησα που το διεθνές δίκαιο, υπερασπίστηκε τα δίκαια του Ελληνισμού?Έτσι για να μαθαίνω…

   2. –το διεθνες δικαιο ειναι η παρηγορια του αδυνατου κ του αποτυχημενου…Αν εμεις δεν τα καναμε μανταρα στην κυπρο δεν θα ειχαμε αναγκη κανενα διεθνες δικαιο.[οχι οτι λαμβανει κανεις στα σοβαρα τα ψηφισματα του ΟΗΕ]..Αν εμεις καναμε τα ιδια στους μουσουλμανους οπως κανανε οι τουρκοι στους χριστιανους στην πολη…τωρα δεν θα υπηρχε εκει κανενας για να κανει βολτες ο τουρκος στην θρακη….

    Αν εμεις κοιταζαμε το συμφερον του εθνους μας κανενας δεν θα τολμουσε να σε ενοχλησει στην ΑΟΖ….

    –Ποτε δεν ασχοληθηκαμε σοβαρα με κανενα σοβαρο θεμα ουτε ειχαμε σοβαρη στρατηγικη για τιποτα…οπου φυσαει ο ανεμος ειμασταν κ ειμαστε ακομα…Το μονο που απασχολει τους πολιτικους μας ειναι μην τους κατηγορησει κανεις οτι κανουν τιποτα για το καλο της Ελλαδας …

    –Τοσα χρονια υποστηριζουμε παλαιστηνιους-λιβυους κλπ αλλα μας παιζουν μπαλα κατι αλβανιες-σκοπια κλπ που για στρατο εχουν 5 τζιπακια…..αλλα εμεις το παιζουμε καλα παιδια….
    Κ οταν βλεπουμε αυτες να κανουν συμφωνιες με την τουρκια ….πεφτουμε απ τα συννεφα…..

    –Μας κατηγορει ο παλαιστηνιος επειδη τον υποστηριζαμε 30 χρονια ….κ αυτος πρωτος επικροτεί την Αγία Σοφία τζαμί ….κ θα κανουνε κ αοζ με την τουρκια…..

    -Υποστηριζαμε την λιβυη …κ κανανε αοζ με την τουρκια……

    –Μηπως καποτε να κοιταξουμε να σοβαρευτουμε κ να αφησουμε την πλακα λεω εγω…

  2. @C.p

   Αγαπητέ άλλο ο αντισημιτισμός, άλλο η λευκή επιταγή και η τυφλή υποστήριξη των πολιτικών του κράτους του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων. Οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν κράτος, δεν έχουν οργανωμένο τακτικό στρατό, αεροπορία, αεράμυνα κτλ., και τις περισσότερες φορές δεν έχουν ούτε τρεχούμενο νερό και ρεύμα, βασικά αγαθά για μια στοιχειωδώς ανθρώπινη διαβίωση. Οι παράνομοι επεκτατικοί εποικισμοί, η καταστολή, η συστηματική καταστροφή κάθε μέσου επιβίωσης των Παλαιστινίων είναι γεγονός. Καλώς η χώρα μας έχει προσεγγίσει και συνεργάζεται με το Ισραήλ γιατί αυτό επιβάλει ο γεωστρατηγικός πραγματισμός έναντι της Τουρκίας, αλλά ας μην γινόμαστε και βασιλικότεροι του βασιλέως. Σε επίπεδο κρατών σαφώς δεν υπάρχει διεθνές δίκαιο παρά μόνο ως ιδέα, υπάρχει μόνο η ισχύς. Σε επίπεδο ατομικό που μιλάμε εδώ όμως, πρέπει να υπάρχει και η έννοια του δικαίου και της ηθικής. Αλλιώς κινδυνεύουμε να αποκτηνωθούμε τελείως.

   1. @spiral
    Αγαπητέ φίλε έγραψα για καλυμμένο η`ακάλυπτο αντισημιτισμό και δυστυχώς υπάρχει πολύς.το περίεργο είναι ότι αυτός δεν εκφράζεται από δεξιούς κύκλους μόνο αλλά και από αριστερούς.δες την χθεσινή διαδήλωση του κεερφα στην Ξάνθη, για παράδειγμα.
    Το αν οι παλαιστίνιοι δεν έχουν ρεύμα και νερό δεν με νοιάζει,ουε τοις ηττοιμενοις.με νοιάζει πως ζουν οι Έλληνες τηςκυπρου,της Β.ηπειρου, του μοναστηριού, της πόλης. Λευκή επιταγή δεν δίνω σε κανέναν,αλλά προσπαθώ με κάθε τρόπο να υπερασπισω και να υπηρετήσω τα συμφέροντα της χώρας.δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες τα έθνη δεν έχουν αιώνιους φίλους ούτε αιώνιους εχθρούς αιώνια συμφέροντα έχουν.στη σημερινή συγκυρία το συμφέρον μας είναι το Ισραήλ.

 8. Πολυ καλο αρθρο για ακομη μια φορα κ. Χωριανοπουλε.

  Ακομη και οι ανταρτες της Χαμας, οι Χουθι κτλ κατασκευαζουν μονοι τους ρουκετες και Μη Επανδρωμενα Αεροσκαφη με βεληνεκες 200+ χιλιομετρων στις κουζινες και στα γκαραζ τους.

  Εμεις τι στο διαλο κανουμε ως χωρα ?????

  Ουτε ρουκετες, ουτε ρουκετοβολα, ουτε πυροβολα, ουτε τιποτα. Στα νησια εχουμε ρυμουλκομενα και αυτοκινουμενα πυροβολα εποχης 1960 που δεν θα επιβιωσουν μετα την 1-2 βολη, καθως θα εντοπιστουν απο ρανταρ αντιπυροβολικου και θα στοχοποιηθουν.

  Ο μονος τροπος για να περιοριστει η Τουρκικη επιθετικοτητα ειναι να γνωριζουν οτι σε περιπτωση πολεμου, μπορουμα να ισοπεδωσουμε τη μιση Τουρκια, δηλαδη δυτικα της Αγκυρας, εκει που ειναι συγκεντρωμενος ο πληθυσμος και η οικονομικη δραστηριοτητα της Τουρκιας.

  Για να γινει αυτο θα πρεπει να ακολουθησουμε την ταση που ακολουθουν οι Αμερικανοι Πεζοναυτες οι οποιοι επενδυουν σε πυραυλικα κυριως μεσα μεγαλου βεληνεκους (10-400 χιλιομετρα) ωστε να αντιμετωπισουν την Κινεζικη απειλη. Επενδυουν σε ρουκετοβολα HIMARS, συστοιχιες NSM, και σε αντιαρματικους Spike NLOS.

  Τα ιδια θα πρεπει να κανουμε και εμεις, ειδικα στα νησια του Αιγαιου. Φανταστειτε να εχουμε ρουκετοβολα οπως τα Ισραηλινα Lynx, η τους πυραυλους LORA σε νησια οπως η Κρητη, Λημνο, Σκυρο, Μυκονο, ακομη και στην Ευβοια, και να τους εκτοξευουμε για να καταστρεψουν αποβατικες δυναμεις και λιμανια απεναντι απο τη Χιο, Λεσβο, Ροδο κτλ. Επισης θα μπορουμε να καταστρεψουμε στρατοπεδα, αεροδρομια, λιμανια, γεφυρες, εργοστασια παραγωγης ρευματος, υδραγωγια, βιομηχανικες μοναδες κτλ σε ολη τη Μικρα Ασια και τη Δυτικη Θρακη, αυξανοντας κατακορυφα το κοστος ενος πολεμου για την Τουρκια.

  Θα ηταν καλο να καναμε συμπαραγωγη ρουκετοβολων και πυραυλικων συστηματων απο χωρες οπως το Ισραηλ (Lynx, LORA), Σερβια (Sumadija) , Βραζιλια (Astros II) κτλ, ωστε να μπορεσουμε να αποκτησουμε τεχνογνωσια και ισχυ στον τομεα του πυροβολικου και των Μη Επανδρωμενων Αεροσκαφων, ωστε να εχουμε πραγματικη αποτροπη και ασφαλεια ως χωρα.

  Αποτροπη δεν ειναι να μπορεις να αμυνθεις, αποτροπη ειναι να ξερει ο αντιπαλος οτι αν επιχειρησει κατι θα σπασει τα μουτρα του και θα χασει πολυ περισσοτερα απο οτι σκοπευει να κερδισει.

  Εαν μπορειτε να κανετε μια ακομη παρουσιαση για τα Μη Επανδρωμενα Αεροσκαφη που χρησιμοποιουν οι ανταρτες Χουθι εναντια στη Σαουδικη Αραβια.

  1. @G_P
   Εμεις τι διαολο κανουμε ως χωρα?
   Άκου ερώτηση?
   Εμείς εξοπλιζομαστε,με κοινωνικά επιδόματα, θέσεις στον παράδεισο του ελλ.δημοσιου, με τα επιχειρήματα του διεθνούς δικαίου, του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, χτίζουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τους φίλους και συμμάχους Τούρκους, που μας στέλνουν ως ευγενική χορηγία χιλιάδες μουσαφιριδες (μουσουλμάνους, θαυμαστές της Τουρκίας),που θα μπολιασουν την δημοκρατία μας. Γι’αυτό άλλωστε μεγάλοι πολιτικοί άντρες της χώρας κάθε τόσο εφαρμόζουν την φωτισμένη πολιτική του θα το ρισκάρουμε.

  2. φιλε …G_P…εμεις γενικα το ρισκαρουμε σαν εθνος….το οτι το ειπε ο συριζα δεν σημαινει οτι οι υπολοιποι κανανε τιποτα διαφορετικα…

   Εγω δεν εχω δει κανεναν να εχει κανει τιποτα που να αφορα στρατηγικο σχεδιασμο….Περνουμε 20 ραφαλ κ 4 φρεγατες…κ τελος…την καναμε την δουλεια….

   –Οι τεχνολογιες αλλαζουν κ εμεις ειμαστε οκ αν φτιαξουμε λαμαρινες για τις φρεγατες….τρελη τεχνογνωσια…Λες κ δεν φτιαξαμε τις ΜΕΚΟ η τα 214,,,,,,κ τι εγινε;;;
   Εγω θα ηθελα να μην φτιαξουμε κανενα σκαρι στην Ελλαδα…αλλα να φτιαξουμε με μεταφορα τεχνολογιας ολα τα ηλεκτρονικα,,,απο ρανταρ μεχρι αντιμετρα…..Κ να εχουμε το δικαιωμα να τα φτιαξουμε κ να τα τοποθετησουμε οπου εμεις θελουμε.

   –Το ιδιο να καναμε κ με ντροουν -πυραυλους-ρουκετες κλπ….Λενε για εθνικο τυφεκιο…….σοβαρη δουλεια λεω εγω…Καλυτερα να τα παρουμε ολα απ το ισραηλ αλλα να μας δωσουν τεχνολογια για ντροουν….

   –Κατα την γνωμη μου μονο ετσι θα κανουμε δουλεια…διαφορετικα για αλλη μια φορα θα κανουμε μια τρυπα στο νερο.

 9. Λοιπόν έχω αγοράσει ένα τριδιάστατο εκτυπωτή και μπορώ να κατασκευάσω ρουκέτες.
  ( Όχι εγώ αλλά γίνετε)

  Το Σώμα το φτιάχνω εύκολα μου μένει το προωθητικό υλικό να μπει μέσα και ο τρόπος
  τοποθέτησης.
  Αυτό είναι το δύσκολο μέρος η σωστή ανάμιξη των υλικών και η συγκόλληση μεταξύ τους
  για να γίνουν μια ενιαία μάζα.
  Αν υπάρχουν κενά έστω και απειροελάχιστα θα αστοχήσει η ρουκέτα.

  Τώρα λοιπόν έχουμε με δυο τριαδιάστατους εκτυπωτές μπορούμε να φτιάξουμε:
  Το εξωτερικό κέλυφος και το εσωτερικό με το προωθητικό υλικό.

  Είναι εύκολο να το κάνουμε το κόστος έχει μειωθεί από παλιότερα στο 40% !
  Δεν είναι θέμα κατασκευής μόνο είναι θέμα απόκτησης των υλικών κυρίως των
  προωθητικών,

  1. Αγαπητέ φίλε, κάνε όνειρα. Θα σου πουν ότι η κατασκευή ρουκετών, παραβιάζει την τάδε συνθήκη,η`,η κατασκευή τους ,στρέφεται κατά του περιβάλλοντος,η`όποια άλλη τρέλα που θα σε αφήσει αφωνο .Γιώργο,γέρασες και δεν κατάλαβες σε τι χώρα ζεις…

   1. Αγαπητέ γράφω για την τεχνολογία κατασκευής πως είναι
    στο 40% του κόστους, στο 50% από άποψη χρόνου και στο 35%
    του κόστους επένδυσης της δεκαετίας του 1980-90 !

    Αυτά τα γράφω για να καταλάβετε τι συμβαίνει.
    Ναι με 1,000 ευρώ φτιάχνω ρουκέτες.
    Ναι με 2.000 ευρώ φτιάχνω ένα καμικάζι ντρονς.
    Ναι με 2.000 ευρώ φτιάχνεις ένα ντρονς με μπαταρίες, κινητήρες ηλεκτρικούς.
    Με το κατάλληλο GPS και ελάχιστα εκρηκτικά.
    Προφίλ πτήσης βράδυ σε χαμηλό ύψος.
    Δεν μπορείς όμως να λάβεις σήμα ή να δώσεις σήμα.
    Εναλλακτικά χρησιμοποιείς κινητήρα από μοντέλα αεροσκαφών.
    Τέλος μην τρελαθούμε πια ξέρετε πόσο κοστίζουν οι κινητήρες
    από την Κίνα για μηχανάκια;

 10. Δεν υπάρχει διεθνές δίκαιο που ζείτε? Δίκαιο του ισχυρού υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Πάντα ο ισχυρός θα κάνει αυτό που θέλει και οι αδύναμοι θα ακολουθούν εντολές. Υπαλληλακια είναι οι κυβερνήσεις μας ότι τους λένε απέξω εφαρμόζουν. Πως να έχουμε μετά εγχώρια παραγωγή? Επίσης 9λοι λέτε για το Ισραήλ ποσό ισχυρό είναι. Πως έγινε ισχυρό μόνο του? Μόλις τους αναγνώρισαν σαν κράτος οι Βρετανοί και οι αμερικανοί και τους στήριξαν οικονομικά αφού είναι δορυφόρος τους στη μέση Ανατολή τότε γίνανε δύναμη. Είναι δυνατόν η Ελλάδα με τους Έλληνες να κυριαρχούν εδώ και 4000 χιλιάδες χρόνια να μην είναι ισχυρότερη στρατιωτικά από το Ισραήλ που πριν λίγα χρόνια δεν ήταν αναγνωρισμένο κράτος? Μερικοί δεν ξέρετε τι σας γίνετε. Οι Έλληνες από τα αρχαία χρόνια παρόλο που ήταν λιγότεροι αριθμητικά κυριάρχησαν σε όλο τον κόσμο. Δεν μετράει το μέγεθος αλλά η ποιότητα των πολεμιστών και η τεχνολογία των οπλικών συστημάτων. Όλοι λέτε μα είμαστε μικρή χώρα δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Λάθος. Δεν σε αφήνουν οι πολιτικοί σου να αποκτήσεις δύναμη μέσω εγχώριας παραγωγής. Όταν εξαρτάσαι από ξένους είσαι ελεγχόμενος και δεδομένος. Τους χρειάζεσαι. Όταν η Τουρκία φτιάχνεις δικά τηε όπλα και εμείς εδώ δεν αφήνουμε εργοστάσιο και ναυπηγείο ανοιχτό τι να λέμε? Το ΝΑΤΟ και η ένωση τι είναι.? Τι μας προσφέρουν? Δίνουμε 4,5 δις κάθε χρόνο στο ΝΑΤΟ και οι αμερικανοί δεν καταδικάζουν τις ενέργειες της Τουρκίας. Γιατί την χρειάζονται. Άρα δεν υπάρχει διεθνές δίκαιο. Τέρμα τα ψέματα. Δηλαδή σ ένα πόλεμο θα έρθει το ΝΑΤΟ να βοηθήσει? Μα είμαστε και οι 2 στο ΝΑΤΟ. Οι Σουηδοί που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ χαζοί είναι? Αν μπουν πέρα ότι θα αποτελούν απειλή για την Ρωσία θα σταματήσουν να παράγουν εγχώρια αεροσκάφη, σκάφη κτλ. Απλά είναι τα πράγματα. Καμία ένωση δεν φτιάχτηκε για μικρές χώρες σαν και μας μην πέφτετε στην παγίδα. Οι κερδισμένοι είναι οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι αμερικανοί που μοιράζουν την λίγα μεταξύ τους και πετάνε και ένα ξεροκόμματο στους αδύναμους. Για σκεφτείτε να είχαμε εγχώρια παραγωγή που θα πουλούσαν μετά οι Γάλλοι, οι Βρετανοί, οι αμερικανοί, οι Ρώσοι κτλ τα όπλα τους??

  1. καί ὄχι μόνο κάποτε οἱ γειτονικοί λαοί Ἰταλία, Αἰγυπτος……μπορεῖ νά στραφοῦν ἐναντίων μας, ἄρα πρέπει νά εἴμαστε 30000000 γνήσιοι Ἕλληνες

  2. @Γιάννης,
   Φίλτατε δεν λες ψέμματα. Όμως τους πολιτικάντηδες ποιος τους ψηφίζει?θέλεις να σου θυμίσω τα ποσοστά των κυβερνήσεων μετά το 1974?
   Αν θέλουμε να αλλάξουμε την χώρα πρώτα πρέπει να αλλάξουμε τους εαυτούς. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Τι να πεις σε ένα λαό που δεν ξέρει την ιστορία του. Ποσοι πατεραδες πηραν τα παιδια τους απο το χερι και τα πηγαν στο γηπεδο να αποχαυνώθουν και ποσοι τους πηραν αντι αυτου ενα βιβλίο ιστοριας?Δώσ τους μπάλα,μπουζούκια,κουτσομπολιό,κλειδαρότρυπες με θέα και είσαι ο πρώτος.

   1. Μα ο Έλληνας δεν ψηφίζει ποτέ σκεπτόμενος την άμυνα. Σκεπτόμενος την θέση που τον χωσανε ή τη θέση που θα βάλουν το παιδί του. Αυτή είναι η λογική τώρα να μην μιλήσω για τα παιδιά τα οποία σπάνια ψηφίζουν κάτι διαφορετικό από τους γονείς τους. Δηλαδή είναι εμμέσως υποχείρια. Με αυτή τη λογική δεν πας πουθενά. Αλλά να λέμε και την αλήθεια τα ίδια παίζουν και στο στρατό τα βύσματα είναι παντού. Η λογική αυτή είναι εμποτισμένη στους Έλληνες. Όταν έρθει η ώρα όμως και θα συμβεί κάτι τότε θα τρέχουμε.

  3. Εγώ δεν συμφωνώ. Είναι καθαρά θέμα εσωτερικό δικό μας.
   Γιατί υπάρχουν ένα σωρό εξαρτώμενες χώρες, οι οποίες όμως μια χαρά βιομηχανίες έχουν.
   Το θέμα είναι η πολιτική βούληση η δική μας και όχι ο οποιοσδήποτε ξένος, ο οποίος σκέφτεται τα δικά του συμφέροντα και εταιρείες.

   1. Μα άμα οι πολιτικοι σου είναι τοποθετημένοι από μεγάλα κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού και εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα θα αφήσουν καμία ελληνική επιχείρηση να παράγει??? Θα την φεσοσουν όπως κάνουν με όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις. Αλλά ακόμα και με ιδιωτικές δεν υπάρχει καμία υποστήριξη. Πχ η intracom παράγει αξιόλογα προϊόντα δεν θα έπρεπε να έχουμε κάνει παραγγελίες??

    1. Ο προδότης φταίει περισσότερο από εκείνον που τον βάζει να προδώσει.
     Ο Εφιάλτης είναι ο …Εφιάλτης και ο Πήλιος Γούσης είναι ο Πήλιος Γούσης.
     Κανένας δεν κατηγόρησε τον Ξέρξη ότι πλήρωσε ή έβαλε τον Εφιάλτη να προδώσει.
     Όποιος δεν κάνει τη δουλειά του και υπονομεύει τη χώρα, πρέπει να έχει την αντιμετώπιση που πρέπει.
     Με άλλα λόγια, δεν θα αρχίσουμε τώρα να τα βάλουμε με ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία κ.λπ. ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, επειδή εμείς δεν μπορούμε να τραβήξουμε το αυτί ενός πολιτικού (ένας για παραδειγματισμό φτάνει).
     Εγώ συμφωνώ σε αυτό που λέτε, απλά υποστηρίζω ότι μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας.
     Άλλωστε υπάρχουν τόσα πολλά όπλα, συστήματα και μέσα που κανένας δεν θα σου πει μην παράγεις το α’ ή το β’. Όμως τίποτα δεν παράγουμε.
     Δηλαδή οκ, πυραύλους π.χ. α/α δεν παράγουμε και δεν μας αφήνουν να παράξουμε, αλλά ένα FN ελληνικό τόσα χρόνια, δεν μπορούσαμε να παράξουμε ή μας πιέζει το ….Βέλγιο?

 11. Η διπλωματία θα βρει το δρόμο της. Από κει και πέρα γρήγορα ξεχνάνε κάποιοι σχολιαστές τη στάση του Ισραήλ στον Αττίλα και τη στρατηγική συμμαχία Κεμαλιστών και Ισραήλ. Ακόμα και τώρα θα προτιμούσαν έναν αγωγό μέσω Τουρκίας παρά μέσω Κύπρου και Κρήτης. Γι` αυτό λίγη προσοχή και τήρηση κάποιων προσχημάτων είναι εκ των ουκ άνευ.

  1. Φιλτατε,οταν εμείς στρεφόμαστε εναντίον του Ισραήλ, από εποχής Γ. Παπαδοπουλου, όταν το 1990 το αναγνωρίσαμε σαν κράτος, όταν ακολουθούσαμε την πολιτική του αδερφέ Αραφάτ, αυτοί τι έπρεπε να κάνουν?
   Από την άλλη οι πανπονηροι Τούρκοι, πλούτισαν το Ισραήλ και πήραν όση αμυντική τεχνογνωσία μπορούσαν.θυμιζω τα προγράμματα Μ60Τ και φάντομ.δεν φταίει ο γυαλος αν εμείς στραβά αρμενίζουμε.

  2. Σε τέτοια θέματα δεν πρέπει να παίρνουμε θέση καθαρά υπέρ της μιας πλευράς. Το σωστό είναι να δημιουργηθούν 2 κράτη ώστε να τελειώσουν οι διαμάχες. Αλλά αυτό δεν συμφέρει τους μεγάλους που θέλουν την ένταση για να πουλάνε οπλισμό, να προσφέρουν βοήθεια πάντα με ανταλλάγματα.

 12. Οι χουθις φτθαχνουν drone εστω και της παλακας, οι Συριοι μηχανικοι εχουν ικανότητα να φτιαχνουν πυραυλους εστω και ξεπερασμενους οι παλαιστίνιοι φτιαχμουν στα μηχανουργεία εστω και πρωτογονους πυραυλους…. Εμεις τι στα κομματια ξερουμε να φτιαχνουμε…??? 🤔

 13. «Συνοπτικά βλέπουμε πως η πολιτική που ακολουθεί μέχρι στιγμής το Ισραήλ εν μέσω πολεμικών συγκρούσεων μπορεί να χαρακτηριστεί ως »λελογισμένη ανορθολογική υπερβολή» και γνώμη του γράφοντος είναι πως έχει να διδάξει πάρα πολλά μαθήματα σε πολιτικό/στρατιωτικό επίπεδο στην χώρα μας.»Σιγουρα εχει πολλα να μας διδαξει το Ισραηλ το θεμα ειναι αν εμεις ειμαστε διατεθιμενοι να παρουμε τα μαθηματα.Η προσωπικη μου αποψη ειναι πως οχι και μεχρι να δυσει ο ηλιος απο την ανατολη θα περιμενουμε το διεθνες δικαιο και τον διεθνη παραγοντα να συγκρατηση την Τουρκια.

 14. Χμμμ, πραγματικά ΩΡΑΙΟ άρθρο…

  (και ακόμη δεν το πιστεύω που το λέω καθώς είμαι στην λίγκα των γκρινιάρηδων μάλλον)

  Δεν με ενδιέφεραν ιδιαίτερα τα πολλά στοιχεία για τους πυραύλους, αλλά καλά ήταν που τα είχε, ούτε με ενδιέφεραν αυτά που διαβάζω σε πολλούς σχολιαστές αλλού άρθρα αν έχει δίκιο η Χαμάς, οι Παλαιστίνοι, το Ισραήλ κτλ.

  Αυτό που με σόκαρε και μπαίνει πολύ εύγλωττα και χαρακτηριστικά το θέμα, είναι οι ΧΑΡΤΕΣ. Και σκεφτείτε στον δεύτερο χάρτη, να αλλάξουν χρώμα και οι εξής, Τουρκία, Τουρκμενιστάν, Πακιστάν (που είναι οι Τουρκία και οι αδερφές της), ξαφνικά θα μοιάζει να ζούμε την εποχή του Ξέρξη που έρχεται στην Ευρώπη και η πρώτη χώρα που μένει ανάμεσα σε ΕΕ και το μόρφωμα που βγαίνει (Περσο-οθωμανικό) είναι η Ελλάδα, ενώ το Ισραήλ μοιάζει ότι χωρίς βοήθεια από άλλους, θα το καταπιούν χαλαρά.

  Ο χάρτης δείχνει επίσης πολύ εύγλωτα τι φοβίζει την Σαουδική Αραβία και γιατί εξοπλίζεται σαν τρελλή η Αίγυπτος.

  Το άρθρο δείχνει επίσης, πολύ ξεκάθαρα και εύγλωτα ότι μέχρι πριν ο βασικός σπόνσορας πυραυλικής τεχνολογίας ήταν η Κίνα (που μάλλον συντάσσεται με το εγχείρημα και θα το κάνει δρόμο μεταξιού) και δείχνει και το τερατώδες λάθος των ΗΠΑ και της ΕΕ που έδωσε μοντέρνα πυραυλική τεχνολογία στην Τουρκία νομίζοντας ότι η Τουρκία θα σεβαστεί πατέντες και διεθνείς νόμους, και έτσι να άφησαν να κατασκευάζει στα πλαίσια αντισταθμιστικών διάφορους δυτικούς πυραύλους, και αυτοί ξεπατίκωσαν όλες τις τεχνολογίες και έκαναν αντίγραφα. Φαντασθείτε τι θα γινόταν αν τους είχαν μεταβιβάσει τις τεχνολογίες του Patriot και του SAM/Aster.

  Τέλος δείχνει ξεκάθαρα το α) πόσο λάθος ήταν η διαχείριση στο Ιράκ το οποίο ήταν ένα ανάχωμα στο Ιράν, β) πόσο λάθος ήταν το θέμα της Αραβικής άνοιξης και του ΙΣΙΣ, γ) ότι είναι επείγον πλέον σε όλο αυτό να μπει ένα ανάχωμα που θα είναι μεγάλο σε μέγεθος, φιλικό προς την Δύση και το Ισραήλ και σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Νομίζω ότι αργά ή γρήγορα θα δουν ότι αν δεν διαλύσουν γρήγορα αυτή την σκοταδιστική εξάπλωση, οι μόνες άμυνες που θα μείνουν θα είναι η άμεση δημιουργία και εξοπλισμός ενός μεγάλου Κουρδιστάν, και ο οπλισμός σαν αστακό της Κύπρου αρχικά (πχ βάσεις της Αγγλίας) και του Αιγαίου μπας και αναχαιτισθεί αυτό που έρχεται.

  Οι ΗΠΑ θεωρώ ότι το βλέπουν παρότι δεν τους απειλεί ή αγγίζει άμεσα, αυτό που είναι απίστευτο είναι ότι δεν το βλέπει η ΕΕ

  1. Φυσικά μιλάω για τον δεύτερο χάρτη, και όσο το σκέφτομαι, σκέφτομαι τι θα γίνει αν αλλάξει χρώμα και
   -το Σουδάν όπου ήδη κάνουν γλύκες οι άλλοι ενώ περνάει και ο Νείλος από εκεί,
   -να βάλουμε ροζουλό χρωματάκι και στην Λιβύη αν δεν διαχειριστούν σωστά τα πράγματα,
   -ενώ είναι και η άλλη χώρα δίπλα στην Λιβυη που ήδη είναι κολλητή με την Τουρκία και της επέτρεξε στην αρχή να χρησιμοποιεί αεροδρόμια και λιμάνια,
   -συν το πλούσιο Κατάρ και το πλούσιο Αζερμπαϊτζάν.

   Μια ωραία ατμόσφαιρα είμαστε.

   Μέσα σε όλο αυτό, το τι κάνει η Χαμάς, οι Παλαιστίνιοι, το Ισραήλ, ποιος έχει δίκιο κτλ μου φαίνεται δευτερεύον.

  2. φιλε —-agnostosependytis—–Οι ΗΠΑ εχουν πολυ αστοχες πολιτικες….μου κανει εντυπωση αν το κανουν επητιδες η ειναι τοσο ασχετες.

   Αυτες δημιουργησανε το ισις για να παρουν τον πλουτο απ τις μοναρχιες κ για να ανατρεωουν κυβερνησεις…Μου κανει εντυπωση πως κανανε τετοιο λαθος….Δεν καταλαβαν οτι δεν μπορει να δουλεψει κατι τετοιο;;;
   Ειδαμε τα αποτελεσματα στον καυκασο στην συρια…στο ιρακ στην λιβυη στην αιγυπτο κλπ….Πουθενα δεν δουλεψε…μιλαμε για τρομερη αποτυχια που κοστισε τρελο χρημα κ ητανε μια γεωπολητικη καταστροφη,,ομως ακομα δεν το εχουν παραδεχθει κ δεν κανουν κατι διαφορετικο.

   Ακομα κ οτι επιτρεψανε στην τουρκια να παρει την κυπρο…δεν καταλαβανε οτι κανανε τρομερο σταρτηγικο λαθος;;;Ακομα κ Ελληνας να μην εισαι το καταλαβαινεις…Δεν καταλαβαν οτι οταν δυναμωνεις ενα τετοιο κρατος θα το βρεις μπροστα σου;;;Απιστευτα πραγματα.Πουθενα δεν εφαρμασανε μια στρατηγικη που να δουλεψει υπερ τους κ με βαση τα συμφεροντα τους…

   Οσο αφορα την ευρωπη….μην την υπολογιζεις…απλα κουμαντο κανουν οι πολυεθνικες κ δεν υπαρχει σταγονα πολιτικης κ στρατηγικης γεωργαφιας….Απλα δεν υπαρχει κανενας σταρτηγικος σχεδιασμος κ ουτε θα υπαρξει.

   Ολα αυτα ομως εμεις πρεπει να τα διαβασουμε…μπας κ ξυπνησουμε διοτι πραγματικα κατα τυχη υπαρχουμε ακομα μετα απο τοσα λαθη κ τετοια αφασια που εχουμε…

  3. Na είστε καλάγια το σχόλιο. Πράγματι το λάθος της Δύσης ήταν ΤΕΡΑΣΤΙΟ και δεν καλύπτεται καθόλου εύκολα. Το Ιράν και η Ρωσία είναι οι μόνοι κερδισμένοι από την Αραβική Άνοιξη. Η πυραυλική τεχνολογία συνδυάζεται με πολιτικά-στρατιωτικά οφέλη τεράστιας διεθνούς βαρύτητας. Η δημιουργία αντιδυτικού άξονα εντάσσεται στο πλαίσιο της εξ. πολιτικής της Κίνας αλλά και της Ρωσίας.

 15. Προσωπικά αναμένω να γραφτούν άρθρα πως επιβιώνει οικονομικά το παλαιστινιακό κράτος και οι πολίτες του. Τόσες δεκαετίες, τόσες συγκρούσεις και όμως ακόμα υπάρχει…
  Τι παράγει (εκτός από ρουκέτες); Τι εξάγει; Πώς συντηρείται η οικονομία του; Πώς ηλεκτροδοτείται και υδροδοτείται; Τι εμπόριο έχει;
  «Follow the money» δε λένε; Μήπως να αναλύσουμε αυτό για να δούμε και πως αντέχουν τόσα χρόνια συγκρούσεις χωρίς να έχει πετάξει ο λαός τους παραστρατιωτικούς στη θάλασσα;

  1. Είναι μαύρες ροές από το εξωτερικό, κυρίως Ιράν, Κατάρ αλλά και από την Δύση. Διάφοροι κύκλοι δυτικοί έχουν ως βασικό στοιχεί εξ. πολιτικής το παλαιστινιακό. Οτιδήποτε αντιδυτικό χειραγωγείται και από τις Κίνα και Ρωσία.

 16. χρειάζεται ὑπουργεῖο πολεμικῶν ἐφαρμογῶν καί ὑλικοῦ, ὁ ὑπουργός θά προτείνεται ἀπό τήν στρατιωτική ἡγεσία κάποιο ἐνθουσιῶδες ἄτομο

 17. Συγχαρητήρια για το άρθρο….
  Πρεπει να μελετηθούν όλα τα δεδομένα από εμάς και να προσαρμοστούν στα δικά μας στάνταρ με την Τουρκία .
  1:Δεδομένο -Άμυνα Έβρου και Νήσων ΑΝ.Αγ.
  Διαφορετικά συστήματά που το ένα συμπληρώνει το άλλο και καλύπτουν τα αστικά κέντρα και τους προκεχωρημενους σχηματισμούς, ειδικά τις πρώτες ώρες μιας αιφνίδιας επίθεσης,δίνοντας των απαραίτητο χρόνο οργάνωσης και αντίδρασης.
  2:Δεδομένο-Αντίδραση/Επίθεση-Μεταφορά Πολέμου στο Τουρκικό έδαφος.
  Ταχεία αύξηση των δυνατοτήτων του πυροβολικού με μεγάλη μάζα πυρός και σε βάθος στην τουρκική επικράτεια.Πουθενα να μην νιώθει ασφαλείς τουλάχιστον μέχρι και την Άγκυρα.
  3:Δεδομένο -Αγορές και Συμπαραγωγή συστημάτων.
  Μοιραία κάποια θα αγοραστούν ,αλλά λόγω των μεγάλων αριθμών και της απειλής πρεπει να κάνουνε συμπαραγωγή για απρόσκοπτη ΡΟΗ πυρομαχικων…
  Είδωμεν
  Με εκτίμηση

 18. Θα διαβάστε μια απάντηση που έδωσα:
  Η ερώτηση είναι:
  Το επόμενο εξελεγκτικό βήμα των “Χαμαζέρο”, θα είναι να φτιάξουν έναν πρωτόγονο μηχανισμό μικροελιγμών και αλλαγής πορείας, ώστε οι ρουκέτες να παραπλανούν τους αλγόριθμους του ραντάρ για το που θα πέσουν. Έτσι θα απασχολούν χρονικά το σύστημα στην επιλογή των στόχων με ότι συνεπάγεται για την αναχαίτιση.

  Η απάντηση μου είναι:
  Αυτό κοστίζει και χρήμα και σε όγκο.
  Εκτός και βάλεις μια μόνο κίνηση.

  Δηλαδή θα χρησιμοποιήσεις κινητήρα που χρησιμοποιούν
  τα μοντέλα πυραύλων έχουν πολύ χαμηλό κόστος.
  Πρέπει να ξέρεις όμως πως δουλεύει και η αναχαίτιση.
  Το κόστος για έναν ελιγμό είναι ασήμαντο και εύκολο.

  Θα το εξετάσω αν γίνετε για παραπάνω ελιγμούς δυο ή τρεις.
  Με την προ υπόθεση πάντα να πέσει στον ίδιο στόχο όχι
  όπου νάνε.

  Ο παλιός ξέρει πως να το κάνει.
  Ίσως είναι εφικτό και περισσότερο να κάνεις ελιγμούς
  αυτό όμως δεν θέλει μόνο μελέτη αλλά και δοκιμές.
  Πχ αέριο υπό πίεση κλπ.

 19. Eξαιρετικά επίκαιρο και διαφωτιστικό άρθρο. Να καταλάβουμε τι αντιμετωπίζουν οι Ισραηλινοί και αν υπάρχει αναλογία με εμάς. Κατ’επέκταση αν ένα σύστημα σαν το Iron Dome και ο τρόπος που έχει χτίσει την αεράμυνα του το Ισραήλ έχει να μας προσφέρει κάτι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *