Για τη δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να παίζουν σημαντικό ρόλο στην Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο μίλησαν οι συμμετέχοντας στη σχετική συζήτηση, στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Αντώνης Δελατόλας.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επισήμανε ότι ο ρόλος της Ελλάδας ιστορικά και γεωγραφικά καθορίζει την αξία της, ωστόσο μίλησε για έντονες αλληλεπιδράσεις στην περιοχή, η οποία διαρκώς μεταλλάσσεται με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αστάθεια σε αυτήν.

Τόνισε ότι η Ελλάδα αναγκάζεται να διατηρεί ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, καθώς οι προκλήσεις δεν είναι θεωρητικές, υπενθυμίζοντας την περσινή κρίση στον Έβρο, τις προκλήσεις στον αέρα και το θέμα με το Ορούτς Ρέις, γεγονότα στα οποία οι Ένοπλες Δυνάμεις με τα Σώματα Ασφαλείας ανταποκρίθηκαν αποτελεσματικά. «Ηταν μια περίοδος στην οποία θα μπορούσαμε να έχουμε ένα ατύχημα. Ένα ατύχημα δεν ξέρει ποτέ κανείς που θα οδηγήσει», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Υπογράμμισε επίσης ότι τα χρόνια που πέρασαν δαπανήθηκαν πολλά χρήματα και το επίπεδο στο οποίο βρισκόμαστε είναι ικανό να εξασφαλίσει την ακεραιότητα της χώρας. Ο κ. Φλώρος συνέχισε λέγοντας ότι για να χτίσεις συνθήκες αποτροπής είναι χρήσιμες οι συνέργειες και οι συμμαχίες με άλλα κράτη,  όπως αυτές που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, την Σαουδική Αραβία και άλλες, αλλά και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε πόλεμο, είμαστε για να αποτρέψουμε τον πόλεμο». «Υπάρχει αιτία για την οποία η Ελλάδα δαπανά: τα ευφάνταστα σενάρια της Τουρκίας περί “γαλάζιας πατρίδας”. Η Ελλάδα με αυτά που έχει τώρα μπορεί απολύτως να αντιμετωπίσει την απειλή». Ερωτηθείς για το ρόλο του ΝΑΤΟ, σημείωσε: «Έχουμε συμμετοχή ισότιμη με τα άλλα κράτη, δεν περιμένουμε βοήθεια από κανέναν, αλλά εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις μας περιμένουμε την ανάλογη βοήθεια. Εκεί μπορούμε να διατυπώνουμε τις απόψεις μας».

Στο τέλος της ομιλίας του τόνισε: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τη δυνατότητα και τη μεθοδολογία να δουν που θέλουν να πάνε. Οι κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων αναπτύσσονται ισομερώς. Σημαντικός παράγοντας είναι και η Ανάλυση Ρίσκου».

Comments

  1. Με αυτά που (δεν) γίνονται τόσα χρόνια τώρα, όλα θέλουν ανάπτυξη.
   Ο Σ.Ξ. έχει μεγαλύτερό πρόβλημα, διότι λόγω όγκου, έχει τεράστια κόστη παγίων εξόδων.

 1. Στρατηγέ, οι εξελίξεις στα συστήματα πυροβολικού είναι κομμένες και ραμμένες για Αιγαίο και Θράκη. Όλες οι σοβαρές δυνάμεις επενδύουν σε συστήματα πυροβολικού και κυρίως πυραυλικού. Μόνο στην Ελλάδα ισχύει το «πέρα βρέχει»!

 2. “Θα μπορούσαμε να είχαμε ένα ατύχημα”

  Δεν θα ήταν ατύχημα θα ήταν προσχεδιασμένη πράξη και θα έπρεπε να υπάρχει προσχεδιασμένη απάντηση και ξεκάθαροι κανόνες συμπλοκής για να μην χρειάζεται να παριστάνουμε ότι κάναμε κάτι διαφορετικό από τα Ιμια. Σαν χάνοι καθόμασταν και συνοδεύαμε τους Τούρκους. Μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ κάνανε έρευνα πάνω από κατοικημένα νησιά πέταξαν μέχρι και γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου κάνανε ( το θυμάστε ότι είμαστε εγγυήτρια δύναμη;) ενώ εμείς αναπροσαρμόζαμε τις κόκκινες γραμμές, Ελληνες φαντάρους συλλάβανε και κράτησαν για να μας εξευτελίσουν, βολές έριξαν προς στρατεύματα, τη γραμμή συνόρων προσπάθησαν να σπάσουν με στρατιωτικά μέσα, έριξαν δακρυγόνα σε Ελληνικό έδαφος, εργαλιοποιησαν το μεταλαστευτικο, έστειλαν πράκτορες και έκαναν δολιοφθορές σε δομές μεταναστών, έκαναν κυβερνοεπίθεσοις, πέταξαν UAV πάνω από το Έβρο, κάνανε χρήση ηλεκτρονικού πολέμου με παρεμβολές στα κινητά των στρατευμάτων και της αστυνομίας μιας και δεν έχουν τα κατάλληλα μέσα και παρεπιπτόντως ρίξανε λίγη κόκκινη μπογιά σε Ελληνική σημαία στο Καστελοριζο. Ε δεν τρέχει και τίποτα. Ιδρώνει το Ελληνικό αυτί;
  Σωστά τα λέτε κ. Φλωρε ο στρατός υπάρχει μόνο για ανάκρουση επειδή η Βουλή και ένα μέρος του Στρατού δεν θα κάνουν ποτέ την πρώτη κίνηση ούτε καν θα απαντήσουν στο συνεχόμενο εξευτελισμό της χώρας. Θα πλάθουν το βολικό παραμύθι της Ελλάδας αγωνιστή του διεθνούς δικαίου και άλλες τέτοιες τρίχες κατσαρές.
  Δεν αμφιβάλω ότι ο κ. Φλωρος το εννοούσε όταν είπε αν πατήσει πόδι Τουρκικό σε Ελληνική γη θα το κάψει.
  Η Ελλάδα έδειξε στη διεθνή κοινότητα που παρακολουθούσε ότι προτιμάει να είναι θύμα, ότι θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει τον πόλεμο, ότι θα συνθηκολογήσει πριν πέσει τουφεκιά και πως για να το καταφέρει δεν υπάρχουν όρια στο ποσά είναι διατεθειμένη να παράδοση σε γη και ύδωρ.
  Για αυτό και άλλαξε η στάση της Μερκελ προς τον Ερντογκαν από το είναι έτοιμοι να κάνουν πόλεμο στο τη θέλεις να σου δώσω για να σταματήσουν να γκρινιάζουν που τους περιπαίζεισ.
  Οι ΕΔ δε μπορούν να παίξουν κανένα ρόλο εντός και εκτός Ελλάδας και αυτό φάνηκε από την στιγμιαία ανάμιξη στο Λιβυκό θέμα με την ακόμα ποιο ταχέα αναδίπλωση μόλις έγινε εμφανές ότι η κατάσταση απαιτούσε κάτι περισσότερο από λόγια. Όχι γιατί δεν υπάρχει ικανότητα αλλά γιατί η ηγεσία και το στράτευμα έχουν τα χέρια δεμένα.
  Πάντως αν ΕΔ ξέρουν που θέλουν να το πάνε θα θέλαμε πολύ να το μάθουμε γιατί έχουμε σοβαρές αμφιβολίες ότι οι πολίτικοι της χώρας και κάποιοι στο στράτευμα καταλαβαίνουν επαρκώς την υπαρξιακή απειλή που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα.

  1. Κανόνες εμπλοκής υπάρχουν, αλλά πρέπει να υπάρχει το ελεύθερο από την προϊστάμενη πολιτική αρχή.
   Μια χαρά καταλαβαίνουν. Χαζοί δεν είναι. Απλά επιλέγουν λάθος και στέλνουν λάθος μηνύματα.

   1. Κανονικά αν υπάρχουν κανόνες εμπλοκής ναυτικό αεροπορία και στρατός θα είχαν το δικαίωμα να ρίξουν προειδοποιητικες βολές και μετά κατευθείαν στο ψητό χωρίς μα γίνεται λόγος για τηλέφωνα στην ηγεσία.
    Όταν για παράδειγμα το Τουρκικό F16 έπεσε πάνω στο Ελληνικό ο άλλος πιλότος δίπλα θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να ρίξει το δεύτερο Τουρκικό F16. Όταν πετάνε πάνω από νησιά θα έπρεπε να μπορούν να τους δείχνουν αυτόματος.
    Όταν το Οκους Ρεί πέρασε για δυο ώρες μέσα στην ΑΟΖ με τα καλούδια ποντισμένα με την Ελληνική φρεγάτα να επαναλαμβάνει για δυο ώρες το ίδιο μήνυμα θα βοηθούσε αν μπορούσε να δώσει προειδοποίηση πριν το βύθιση. Αλλά είπαμε εμείς φοβόμαστε τα θερμά επεισόδια.

   1. Στην καλύτερη είναι παράνομοι μετανάστες
    Στη χειρότερη είναι εισβολείς , έποικοι, Τούρκοι πράκτορες, κομάντο και τζιχαντιστές

  1. Αρχηγε άλλαξε τα όλα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   -Δόγμα
   -Δομή
   -Διαταξη
   -Νοοτροπία
   -Εκπαίδευση
   -Εξοπλισμοί
   -Εφεδρεία
   ΟΛΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ!!!!!!

 3. Βεβαίως και αναπτύσονται ισομερώς. Έχει δίκαιο ο αρχηγός. Δυστυχώς όμως έχει ξεχάσει ότι στρατός ξηράς είναι μόνο οι κατ ευφημισμό ειδικές δυνάμεις. Ας σοβαρευτούμε σαφώς ΠΝ και ΠΑ λειτουργούν αποτρεπτικά κυρίως. Αλλά από αρχαιοτάτων χρόνων ο στρατός ξηράς είναι αυτός που δίδει την λυση

 4. Άσχετο αλλά δεν μπορώ να μην το επισημάνω.
  Η εικόνα του αρχηγού Φλώρου χωρίς γραβάτα, με το άσπρο φανελάκι να ξεχωρίζει και με διπλωμένα μανίκια δε νομίζω ότι αρμόζει σε αρχηγό ενόπλων δυνάμεων.
  Τον καιρό που πήγα εγώ στρατό μάλλον τιμωρία ή παρατήρηση θα έπαιρνα.
  Ελπίζω να μην είναι αυτή η νέα έκδοση της επίσημης στολής.

 5. Ο ΣΞ υπολείπεται σημαντικά στην πίτα των εξοπλιστικών και μετά τις φρεγάτες πρέπει να έρθει η σειρά του.
  1. Συστήματα αυτοπροστασίας τεθωρακισμένων αρμάτων.
  2. Νέα ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ και εκσυγχρονισμός όλων των υφιστάμενων ( Μ113, Κένταυρος) σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει υποβάλλει ελληνική εταιρεία.
  3. Διακλαδική αντιβαλλιστικη άμυνα στα νησιά με ενσωμάτωση αντιπλοικων πυραύλων.
  4. Αναβάθμιση συστημάτων Η/ Π.
  5. Αναβάθμιση του πυροβολικού.
  6. Νέο όχημα γενικών μεταφορών, εθνικό τυφέκιο.
  7. Συστήματα νυκτερινής διοπτευσης σε όλο το Πεζικό.
  8. Νέο μεταφορικό ελικόπτερο για την ΑΣ ( τα Χιούι πρέπει σταδιακά να αποσυρθούν).
  Αυτά για αρχή…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *