Την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020 και στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας- Γαλλίας, πραγματοποιήθηκε κοινή ναυτική άσκηση με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού των δύο χωρών, στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών.

Στην άσκηση συμμετείχαν οι Φρεγάτες (Φ/Γ) «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΑΙΓΑΙΟΝ», «ΛΗΜΝΟΣ», «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και Γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force) αποτελούμενη από το Γαλλικό Ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και τη Φρεγάτα FS «LA FAYETTE».

Η εν λόγω άσκηση περιελάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς, αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών καθώς και συνεργασία πτητικών μέσων και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.

Επίσης, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, δύο Γαλλικά αεροσκάφη RAFALE προσγειώθηκαν και χρησιμοποίησαν για επανεξυπηρέτηση τις εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα.

Comments

  1. Είναι πράγματι Μιχάλη, απο σχεδιαστική άποψη αριστούργημα θα έλεγα, αλλά και οι εσωτερικές του αξίες είναι αξιολογότατες χωρίς να χρειάζεται να κρύβεται πίσω απο ένα μάρκετινγκ. Είχα την ευκαιρία να το δω απο κοντά και οι εντυπώσεις μου απο το αεροσκάφος ήταν εξαρχής πολύ θετικές ακόμα και απέναντι συο EF που ήταν λίγο πιο πέρα σε στατική έκθεση.

    1. Ωραία επίδειξη ανάμεσα στα ψηλά βουνά της Ελβετίας.
     Οι Γάλλοι έχουν παρουσιάσει τα πιο συναρπαστικά σχέδια βαφής στις Tigermeet που συμμετείχαν, ακόμα και όταν πήγαιναν με τα Mirage 2000 όπου δεν έκαναν οικονομία στις μπογιές και στο χρόνο.

     Παρακάτω είναι και ένα απο τα αγαπημένα μου βίντεο με το αεροσκάφος που ειναι και ιδανικά για χαλάρωση.

     https://m.youtube.com/watch?v=xCsoRmahWpI&list=PLkToWNixl-3MKDli84ARCklq1aNiqvvLz&index=2

     1. Ο Σαρκοζί το έλεγε από πρίν για την στενότερη ελληνογαλλική συνεργασία, αλλά οι φωστήρες και εκείνης της εποχής είχαν πέσει με τα μούτρα στους αναξιόπιστους αμερικανούς.

      Ο Ερντογάν αντέδρασε ήδη στην κίνηση της Γαλλίας, με τα γνωστά καραγκιοζιλίκια που συνηθίζουν προβάλλοντας την τουρκική ερμηνεία της δημοκρατίας.

      Μερικοί φιλοαμερικανοί συνεχίζουν όμως να προμοτάρουν με συνέπεια τα αμερικάνικα προϊόντα, με αστειότητες που θεωρούν και επιχειρήματα υπέρ των ακατάλληλων και πανάκριβων συστημάτων που θέλουν να σπρώξουν οι αμερικάνοι στην Ελλάδα, για να την αποτρέψουν απο μια προσέγγιση με την Γαλλία και στενότερη συνεργασία των δυο ευρωπαϊκών χωρών. Γενικά προσπαθούν συνέχεια να μπαίνουν σφήνα σε ευρωπαϊκά προγράμματα που θεωρούν επικίνδυνα για τα οικονομικά και πολιτικά τους συμφέροντα.

      Η πρόσφατη ανακοίνωση ευρωπαϊκών αμυντικών εταιριών να αντικαταστήσουν όλα τα αμερικάνικα υποσυστήματα και εξαρτήματα σε αμυντικά προϊόντα ευρωπαϊκής σχεδίασης και παραγωγής δεν ήταν τυχαία, αφού οι αμερικάνοι χρησημοποιούν έναν νομικό μηχανισμό να μπλοκάρουν έτσι εξαγωγές ευρωπαϊκών όπλων που φέρουν και αμερικάνικα εξαρτήματα σε χώρες που δεν θέλουν οι αμερικάνοι.

 1. Για άλλους δεν ξέρω, αλλά για μένα είναι ξεκάθαρο ποιός θα έπρεπε να πάρει το συμβόλαιο για νέα πολεμικά πλοία του ΠΝ, και δεν σκέφτομαι αποκλειστικά τις φρεγάτες FTI ας είναι και άλλο μοντέλο απο αυτά που προσφέρουν οι Γάλλοι.
  Για αργότερα ως αντικατάσταση και των μαχητικών Mirage να ασχοληθούμε και με μια αγορά Rafale αφού έχουμε ήδη αρκετά όπλα που χρησημοποιεί το αεροσκάφος.

  Οι Γερμανοί και αμερικάνοι ας περιμένουν, όπως περιμένουμε εμείς να πάρουν σαφης θέση την οποία θα υπογραμμίσουν και με πράξεις όπως έκαναν ήδη οι Γάλλοι που μέχρι στιγμής δεν μάσησαν ούτε έμειναν σε χλιαρές δηλώσεις συμπαράστασης.

  Avantage pour la France!

  1. Συμφωνώ!

   Πακέτο φρεγάτες και Rafake από Γαλλία.

   Ούτε και οι FREMM θα με πείραζαν.

   Οι Gowind νομίζω είναι πισωγύρισμα και υποβιβάζει το Πολεμικό Ναυτικό ως κύριες φρεγάτες.

   Ως συμπληρωματικό δεν θα είχα πρόβλημα με τις Gowind όχι όμως ως κύριες φρεγάτες.

   Από τους Γερμανούς ειδικά τίποτα ούτε τορπίλες ας πάρουν τις Ιταλικές που είναι και άγνωστες στον αντίπαλο και ποιος σύγχρονες και με καλύτερη προσφορά στην τιμή.
   Οι Γερμανοί ας πουλήσουν στα μεμέτια αρκετά έφαγαν από εμάς.

   1. Αν σηκώνει το πορτοφόλι FREMM δεν έχω ενστάσεις, οι Gowind αν και μικρές σε εκτόπισμα -ενώ είναι μεγαλύτερες απο τις ολλανδικές SIGMA- σε οπλισμό είναι νομίζω ισάξιες με τις φρεγάτες που έχει σήμερα το ΠΝ. Με εξαιρέση το CIWS που δεν φέρουν στα πλοία που έχουν πουληθεί μέχρι σήμερα, αλλά αυτό είναι σχετικά μικρό πρόβλημα που διορθώνεται εύκολα.
    Περιθώρια για επιπλέον εξοπλισμό και οπλισμό δεν έχουν όμως με το σημερινό σχέδιο, αλλά είναι μια αξιολογότατη εκπροσώπηση σε απομακρυσμένα νησιά και κατά την γνώμη μου πιο ιδανικές απο τις Πυραυλάκατους που στέλνουν σήμερα για επίδειξη σημαίας σε εκείνα τα μέρη.

    Όσο για τους γερμανούς μου αρέσει το σχέδιο της MEKO A200 αλλά η στάση τους στα ελληνοτουρκικά είναι όντως προβληματική για εμάς.
    Στα μεμετια έχουν πουλήσει κυρίως υλικό για τα νέα υποβρύχια, για πολλά άλλα πράγματα όμως μπλοκάρουν, όσο παράξενο και να ακούγεται.
    Οι αμερικάνοι όμως έχουν πουλήσει αυτά στους Τούρκους που μας προβληματίζουν πραγματικά, με τορπίλες ADCAP, αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού, αεροσκάφη AWACS E-7, ελικόπτερα UH-60 που τα φτιάχνουν η τα συναρμολογούν και στην Τουρκία, τεχνολογία για όπλα μακρού πλήγματος SOM και κινητήρες για τα επιθετικά ελικόπτερα που εξαγόρασαν απο την Ιταλία για εγχώρια παραγωγή τα μαχητικά που συ παράγουν και με δικαίωμα να φτιάξουν το συγκεκριμένο μοντέλο για την αεροπορία της Αιγύπτου, και πολλά άλλα που δεν ξέρουμε, συν ότι τους ενθαρρύνουν διαχρονικά να μας την πέφτουν για να μη τους χάσουν απο πελάτες.
    Οπότε και εκείνοι θα πρέπει να φάνε άκυρο στις μελλοντικές συμφωνίες, για να στρώσουν. Ας απειλούν όσο θέλουν κε κλείσιμο του παραμάγαζου στην Ελλάδα που χρηματοδότησαν για συγκεκριμένους σκοπούς και όχι απο αγάπη προς τους Έλληνες όπως θεωρούν μερικοί που ζούνε απο τις ελεημοσύνες των αμερικανών.

    1. Αν δεν κάνω λάθος οι κινητήρες στους SOM είναι γαλλικοί. Οι αρχικοί τουλάχιστον γιατί θα βάλουν ή έχουν βάλει δικούς τους

     1. Εγώ έχω ακούσει για γαλλικούς κινητήρες στους Atmaca.
      Η υποστήριξη και συνεργασία στην ανάπτυξη του όπλου SOam απο την αμερικανική ΛΜ είναι όμως επιβεβαιωμένη με σχετικές επίσημες ανακοινώσεις.

      https://news.lockheedmartin.com/2015-09-16-Lockheed-Martin-and-Roketsan-to-Develop-Mid-Range-Cruise-Missile-for-the-F-35

   2. Γιατι ρε Μιχάλη ειναι «πισωγυρισμα» οι Gowind-2500 ;
    Πολυ καλη ανθυποβρυχιακη σουίτα, μπολικοι Exocet, AA Mica, ελικοπτερο 10 τονων, ολα αυτα για 300.000.000 ευρω. Ειναι κακη προταση για το Αιγαιο αυτο;
    Δεν υπαρχουν και δεν θα υπαρξουν λεφτα για μεγαλες φρεγατες του 1 δισ. ευρω εκαστη. Ποτε δεν θα μπορεσουμε να παρουμε τετοια πλοια σε μεγαλους αριθμους. Ειτε Gowind, ειτε μικρες, οικονομικες φρεγατες των 3500 τονων, (οπως αυτες που ηδη εχουμε) ή συνδυασμος αυτων. Δεν υπαρχει αλλη επιλογη.

    1. Πισωγύρισμα δεν θα ήταν εξαιτίας των όπλων που φέρει η Gowind αλλά το ότι θα πήγαινες απο φρεγάτα σε κορβέτα εάν αντικαταστήσεις σημερινές φρεγάτες του ΠΝ με σύγχρονες κορβέτες Gowind η SIGMA σε αυτό δεν έχει άδικο ο Μιχάλης όταν λέει ότι θα ήταν πισωγύρισμα. Αφού νομίζω ότι αυτό εννοεί μιλοντας για πισωγύρισμα.
     Αυτή η συζήτηση έχει γίνει παλαιότερα και σε άλλη νατοϊκή χώρα όταν αποσύρθηκαν αντιτορπιλικά που αντικαταστάθηκαν με φρεγάτες, που είχαν και μεγαλύτερο εκτόπισμα απο τα αντιτορπιλικά που αντικατέστησαν.
     Πλοία με αξιόλογες ικανότητες για αεράμυνα ομάδας μάχης και προστασία στολίσκου απο αεροπορικές απειλές έχουν μόνο πολύ λίγες χώρες. Οι περισσότερες που έχουν μονάδες AAW ναυπηγήσει 2-4 πλοία που συμπληρώνονται απο μονάδες ανθυποβρυχιακού αγώνα και γενικής χρήσης. Επειδή και για εκείνες τις χώρες είναι ακριβά πλοία, που προφανώς χρειάζονται όμως σήμερα, αλλιώς θα ήταν παράλογο να αγοραστούν.

     Η Γαλλία και Ιταλία έχουν απου 2 πλοία AAW η Αγγλία έχει 6 αφού έχει και 2 αεροπλανοφόρα και ελικοπτεροφόρα, η Γερμανία 3 και η Ολλανδία 4 η Ισπανία 5 ενώ άλλες χώρες που ξεκινάνε προγράμματα αντικατάστασης παλαιότερων πλοίων σχεδιάζουν την απόκτηση η έχουν αρχίσει ήδη να εντάξουν πλοία αεράμυνας στο στόλο των ναυτικών, με παράδειγμα την Αυστραλία που έχει εντάξει ήδη πλοία στο πολεμικό ναυτικό.

     Η Ελλάδα αν πάρει πλοία AAW δεν θα πάρει περισσότερα απο μια Γαλλία η Ιταλία, τα υπόλοιπα θα είναι είτε μικρότερα και οικονομικότερα η θα έχουν διαμόρφωση γενικής χρήσης όπως συμβαίνανε και αλλού, αν κριθεί χρήσιμο να παραμείνουν σε ένα εννιαίο σχέδιο για να ευνοεί την εφοδιαστική αλυσίδα στα ανταλλακτικά. Η εξαίρεση είναι σήμερα η Αμερική που έχει τα μεγάλα αντιτορπιλικά για γενική χρήση και τα καταδρομικά CG με κυρία αποστολή την αεράμυνα ομάδας μάχης.

   3. Μια χαρά ειναι οι Gowind 3100, περιμένουμε περισσότερα από την διαμόρφωση των ΗΑΕ, κυρίως σε ότι αφορά την ενσωμάτωση του ESSM και τι θα συνδυαστεί. Θα έλεγα ίσως η ιδανικότερη λύση κόστους οφέλους, αν και το ΠΝ πάει προς EPC.

    1. Μια χαρά μπορεί να είναι το σχέδιο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί σε εκτόπισμα 3100 για έχουμε μια εικόνα τι θα μπορούσε να προσφέρει. Αν την Φόρτωσεις όμως με όπλα που θέλεις να έχει και η μεγαλύτερη FTI θα έχει και αυτή ανάλογα έξοδα, και θα γίνεται πάλι φασαρία αφού θα λένε ότι τα πλοία για το εκτόπισμα που έχουν είναι πανάκριβα…

     Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν από ότι φαίνεται, ότι παίρνεις πληρώνεις και μερικές φορές με το παραπάνω χωρίς να έχεις αυτό θέλεις και αυτό που χρειάζεσαι.

 2. Η πτωση και διάστρεμμα μας προτείνει να παίρνουμε μόνο αμερικανικά όπλα και ισχυριζετε ότι από όπλα οι Αμερικανοί μας αποδεσμευουν τα πάντα.
  Όταν το αμερικανικό αεροπλάνο φόρο πριν 15 μέρες έκανε άσκηση με εμάς, αμέσως μετά έκανε και με τους Τούρκους., και το συγκεκριμένο σαιτ, που είναι στο payroll της λοκχιτ και της πρεσβείας των ΗΠΑ, ούτε που το ανέφερε ότι συν ασκήθηκε με τους Τούρκους.
  Οι Γάλλοι προφανώς και δεν θα συνασκηθουν με τους Τούρκους μετά από εμάς.
  Ποιοι είναι οι πραγματικοί μας σύμμαχοι πλέον?
  Σίγουρα δεν είναι οι Αμερικανοί που το λιγότερο κρατάνε πολιτική ισων αποστάσεων απέναντι μας.
  Δεν συζητάω για τις αλουμινενιες τρατες που προωθούν οι πουλημένοι στους Αμερικανούς,
  Αλλά και για ολλανδικά. Ισπανικά γερμανικά και άλλα πλοία που έχουν για αντιαεροπορικο πύραυλο τον SM-2.
  Πως είμαστε σίγουροι ότι θα μας αποδεσμεύτει από τους Αμερικανούς?
  Οι Γάλλοι είναι σύμμαχοι μας 10ετιες τώρα και τις επόμενες 10ετιες που έρχονται, αυτό δεν βλέπω να αλλάζει, οπότε και στο ναυτικό και στην αεροπορία πρέπει να κινηθούμε γαλλικά,
  Με 5 δις παίρνουμε 3 belharra με 3,6 δις (αφού 2,6 κάνουν οι 2 η τρίτη θα είναι σήμαντικα φτηνότερη) και με 1,4 δις πιστεύω 24 Rafale 10ετιας που ήδη έχουν γίνει F3 και στο μέλλον θα γίνουν F4. Τους επιστρέφουμε και τα 20 παλιά mirage egm/bgm που έχουν αρκετό υπόλοιπο πτήσης και κάπως θα τα αξιοποιήσουν.
  Ούτε σκέψη δεν πρέπει υπάρχει να αγοραστεί το προβληματικό F 35 που θα μας κοστίσει 5 δις τα 24 πρώτα αεροσκάφη όπως φαίνετε σε όλες τις χώρες που το πήραν τα αρχικά τους αεροσκάφη ξεπέρασαν τα 200 εκατομμύρια το καθένα.

  1. Τα 5bill που θα βρεθούν δεν μας είπες!!

   Το κόστος εισαγωγής του rafale στους αριθμούς που αναφέρεις είναι εκτος ελληνικής πραγματικότητας
   Καινούργιος τύπος καινούργιος κινητήρας καινούργια ηλεκτρονικά καινούργια υποστήριξη καινούργια εκπαίδευση και δεν συμμαζεύεται

   Εδώ τη FOS των 2000 δεν μπορούν να προχωρήσουν οι ******* μην τους XXX****XXX και κοπεί το σχόλιο

   Ας προχωρήσει η FOS των 2000
   και ας προχωρήσει AΜΕΣΑ η ανάλογη FOS για τα όπλα τους(AM39-MICA-SCALP)
   Και ας ζητήσουμε όπλα από το γαλλικό οπλοστάσιο όσο τα δικά μας είναι εκτος
   Ας κοιτάξουμε για Μερικά μεταχειρισμένα -5
   Ας μαζεπσουμε ότι βγάζουν οι UAEdes από τα δικά τους-5 για ανταλλακτικά για τα δικά μας
   Εάν τα EGM μπορεί να εksυχρονιστουν από αυτά να το δούμε και αυτό

   Λεφτά και χρόνος δεν υπάρχουν

   Αλλα πάνω από όλα δεν υπάρχει Θέληση για αναβάθμιση της αποτροπής ικανότητας μας!!

   1. Η fos των 2000 οπως και αυτη των tor m1 αλλα κι οτιδηποτε μη αμερικανικου προιοντος μπαινει στο ψυγειο απο το ΣΤΕ που με τον νομο βενιζελου ελεγχει τις προμηθειες, μια ερευνα απο κατεχακη μερια στους τραπεζικους λογαριασμους αυτων των κυριων ισως εβγαζε λαυρακια, εινσι αυτο που λενε αμα δεν μπορεις να ξυθεις μονος σου.

    1. Το Συμβούλιο της Επικρατείας δικάζει τις διαφορές μεταξύ κράτους πολίτη

     Το Ελεγκτικό Συνέδριο που ελέγχει την διαχείριση που κάνουν οι κυβερνήσεις. Δηλαδή ελέγχει τις συμβάσεις.

     Είναι άλλο το Συμβούλιο της Επικρατείας και άλλο το Ελεγκτικό Συνέδριο.

     Η FOS των Mirage έχει κολλήσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

     Μάθετε επιτέλους το κράτος που ζείτε, την δομή του και πως λειτουργεί, αν πραγματικά θέλετε κάποια στιγμή να το αλλάξετε προς το καλύτερο.

     Αλλιώς μείνετε χαϊβάνια, να γκρινιάζετε σαν 5χρονα επειδή το Κράτος δεν κάνει το δικό σας.

  2. Romeo60

   Εάν ρυθμιστεί το οικονομικό θέμα, οι Γάλλοι θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα και να είναι στην πρώτη γραμμή για νέους εξοπλισμούς στην Ελλάδα.
   Οι αμερικάνοι με τις χλιαρές τους ανακοινώσεις για «συμπαράσταση» προς την Ελλάδα ενώ παίζουν άλλο παιχνίδι στο παρασκήνιο, ας πάρουν σειρά όταν φτιάξουν και κάτι που θα μπορούσε να μας εξυπηρετεί και όταν επαναξιολογήσουν την στάση τους και την πολιτική περιορισμών στα όπλα για την Ελλάδα, αφού εξακολουθούν να έχουν κακά συνήθεια και απαράδεκτη στάση στα ελληνοτουρκικά όσο μας ζητάνε και συνεκμετάλλευση με τους Τούρκους. Ας συμφωνήσουν πρώτα αυτοί με το Μεξικό για συνεκμετάλλευση και μετά να κάνουν συστάσεις σε άλλες χώρες που τις θεωρούν και χώρες δορυφόρους της Αμερικής.

   Ούτε φράγκο για πλοία της πλάκας και πανάκριβα αεροσκάφη που έχουν ακόμα και αρκετά προβλήματα, ενώ θα έχουν και πολύ περιορισμένη αξία για την Ελλάδα.

   1. Δεν ειναι ακριβως ετσι. Ο Πορθητης πηγε και κατσικωθηκε σε οικοπεδο της ΤΟΤΑΛ στην κυπριακη ΑΟΖ , και εκανε γεωτρηση, χωρις να βγαλει αχνα ο Μανού.
    Στο οικοπεδα 10 και 12 ττων Αμερικανών ομως ο Τούρκος δεν τολμησε οχι να πατησει το ποδαρι του, αλλα ουτε καν να απειλησει.
    Και εγω ειμαι υπερ του γαλλικου οπλισμου, διοτι δεν εχει τους πολιτικους περιορισμους των Αμερικανικων οπλων. Αλλα να εχουμε υπ’ οψιν μας το πραγματικο μεγεθος της γαλλικης ισχυος.

    1. Έχω υπόψην μου το μέγεθος της γαλλικής ισχύς, όπως έχω υπόψην μου ότι η μεγάλη ισχύς των αμερικανών όλα τα χρόνια δεν απέτρεψε τους Τούρκους να προκαλούν και να αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ενώ οι θέσεις τους που έκφρασαν σχεδόν αποκλειστικά μέσο του ΓΓ του ΝΑΤΟ προκάλεσαν το αντίθετο -δηλαδή την κλιμάκωση- που μας έφεραν στην σημερινή πραγματικότητα.
     Αυτό είναι το σημείο που προβληματίζει πολλούς σήμερα, όχι μόνο πολίτες σαν εμάς που παρακολουθούν με αυξημένο ενδιαφέρον τα γεγονότα, αλλά και ειδικούς που έχουν επισημάνει και αναλύσει το θέμα με την στάση της Αμερικής που ενθαρρύνει τον Τούρκο να συμπεριφέρεται όπως το συνηθίζει απο την θέση του ισχυρού αφού αντιλαμβάνεται προφανώς την γεωπολιτική και οικονομική αξία που έχει για τους αμερικανούς.

     Αν αντέδρασε ο αμερικανός πρόσφατα με προειδοποιήσεις προς την Τουρκία το έκανε μόνο για να μην μείνει απέξω στις συνομιλίες σε διπλωματικό επίπεδο. Στην πραγματικότητα είναι όμως στην κοσμάρα τους οι αμερικάνοι, ειδικά σε περίοδο εκλογών αφού σε λίγο θα γίνουν εκλογές, αλλά και επειδή έχουν σοβαρά εσωτερικά προβλήματα που έχουν ξεφύγει αρκετά.

     Ο πορθητής σήμερα επιδιώκει να πατήσει και στην Νιγηρία που είναι σημαντική χώρα για το εθνικό πυρηνικό πρόγραμμα της Γαλλίας, αν συνεχίσει έτσι νομίζω ότι και ο Μακρόν δεν θα συγκρατηθεί άλλο, και οι αντιδράσεις του στο πρόσφατο παρελθόν έχουν μια ένδειξη για αυτό, αφού είδε ότι απο το ΝΑΤΟ δεν έχει να περιμένει σοβαρή αντίδραση για να συμμορφωθεί η προκλητική Τουρκία.

  3. Romeo60
   Εάν ρυθμιστεί το οικονομικό θέμα, οι Γάλλοι θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα και να είναι στην πρώτη γραμμή για νέους εξοπλισμούς στην Ελλάδα.
   Οι αμερικάνοι με τις χλιαρές τους ανακοινώσεις για «συμπαράσταση» προς την Ελλάδα ενώ παίζουν άλλο παιχνίδι στο παρασκήνιο, ας πάρουν σειρά όταν φτιάξουν και κάτι που θα μπορούσε να μας εξυπηρετεί και όταν επαναξιολογήσουν την στάση τους και την πολιτική περιορισμών στα όπλα για την Ελλάδα, αφού εξακολουθούν να έχουν κακά συνήθεια και απαράδεκτη στάση στα ελληνοτουρκικά όσο μας ζητάνε και συνεκμετάλλευση με τους Τούρκους. Ας συμφωνήσουν πρώτα αυτοί με το Μεξικό για συνεκμετάλλευση και μετά να κάνουν συστάσεις σε άλλες χώρες που τις θεωρούν και χώρες δορυφόρους της Αμερικής.

   Ούτε φράγκο για πλοία της πλάκας και πανάκριβα αεροσκάφη που έχουν ακόμα και αρκετά προβλήματα, ενώ θα έχουν και πολύ περιορισμένη αξία για την Ελλάδα.

   Ούτε φράγκο στους εκβιαστές αμερικανούς και ψευτόμαγκες γερμανούς.

 3. Τί έγινε ρε παιδιά; Δεν μας έλεγε ο καρβουνιάρης ότι οι Γάλλοι δεν θέλουν ούτε να μας βλέπουν επειδή δεν υπογράψαμε τον περασμένο μήνα για τις 2 Μπελάρα; Ήταν σίγουρος κιόλας επειδή είχε «αποκλειστικές πληροφορίες».

  Τελικά, για ορισμένους το μεγαλύτερο αγαθό είναι η πάρτη τους.

 4. Ας στρώσουν λίγο οι Γάλλοι την τιμολογιακή/χρηματοδοτική τους πολιτική να κάνουμε τη μπίζνα να τελειώνουμε. Γενικά διαφωνώ με τις απευθείας αναθέσεις και τις προδιαγραφές των Μπελαρά, όμως η συμμαχία με τη Γαλλία ειναι αναγκαία ως εξισορροπηση των γερμανικών και αμερικανικών κονέ με την Τουρκία. Αν ειμασταν πιο έξυπνοι και δρουσαμε πιο γρήγορα δε θα χρειάζονταν να πληρώνουμε νταβατlζιλικια.

   1. Προφανώς αν επιμένουμε να μείνουμε πιόνι των Γερμανών και των ΗΠΑ δεν θα προχωρήσει τίποτα. Αυτά τα θέματα θέλουν και ανεξαρτησία για να προχωρήσουν.

 5. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΑΙΤ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ 12 RAFALE F1-F2-F3 ME EΞΑΓΟΡΑ ΤΩΝ MIRAZE BGM,ΚΑΙ 1 ΔΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ 500 ΕΚΤ. ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

 6. Αυτό να γίνει μάθημα στο Μητσοτάκη, να μάθει να μη γυρίζει πλάτες και να αφήσει στην άκρη τα πολιτικά χουγια και να λειτουργησει σαν άντρας με παντελόνια, με τιμιότητα και αμερόληπτα. Να έχει απαιτήσεις για το καλό της πατρίδας, απ τους βουλευτές ή μη, για την οποιαδήποτε θέση τους επιλέξει, να ξεχωριζει ανθρώπους, πραγματα και καταστάσεις.

 7. Να γινόντουσαν καμία 18αρα και τα μισά να είχαν σαν αποστολή εκτός από Α/Α, ναυτικής κρούσης και τα αλλα μισά, διωξης/ βομβαρδισμού κτλ. Είναι ένα μικρό F – 15 το Rafale και καλύτερα να πηγαίναμε για F4 έκδοση, απόσυρση με το καλημέρα τα block 30 και τα απλά mirage. Σίγουρα και σαν επένδυση αξίζει και game changer ειναι για την ΠΑ.

  Υγ: Αν μπορεί η ιστοσελίδα, να δέχεται και φωτογραφίες για να βάζουμε και κάνα Rafale.

 8. Ειδαμε ολοι την ουδετερη σταση στην εε ιταλων ισπανων γερμαναραδων αυτοι δεν βαζουν μυαλο ουτε με 10 ραιχ, ρε ουτε βιδα στους λαδιαρηδες., παραγγελιες σε γαλλια μεχρι να ερθουν γονατιστοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *