Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) προετοιμάζει την υιοθέτηση μιας σειράς μέτρων και κανόνων για τις αμυντικές βιομηχανίες χωρών εκτός ΕΕ, οι οποίες επιθυμούν να συμμετάσχουν σε κοινά ευρωπαϊκά προγράμματα PESCO (Permanent Structured Cooperation). Το σχέδιο αποτελεί μια προσπάθεια της Γερμανίας να επέλθει συμφωνία σε ένα θέμα που χρονίζει. Στόχος των μέτρων είναι να διατηρηθεί ο ευρωπαϊκός χαρακτήρων της πρωτοβουλίας PESCO, που έχει ως στόχο τη βελτίωση του επιπέδου αμυντικής και βιομηχανικής συνεργασίας των μελών της ΕΕ, χωρίς να αποκλείει εντελώς τη συμμετοχή εταιριών από χώρες μη-μέλη της ΕΕ.
Το κείμενο συμφωνίας ουσιαστικά καθιστά τη συμμετοχή αμυντικών βιομηχανιών τρίτων χωρών εξαίρεση, με πολλά κριτήρια προεπιλογής και απαίτηση ομοφωνίας για τη συμμετοχή. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε εξέλιξη 47 κοινά προγράμματα PESCO, τα οποία χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Η Γερμανία σκοπεύει να θέσει το κείμενο συμφωνίας, προς έγκριση, στο προσεχές Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας, στις 20 Νοεμβρίου. Οι εταιρίες που θα ενδιαφερθούν για κάποιο πρόγραμμα θα πρέπει να ικανοποιούν μια σειρά προαπαιτούμενων, μεταξύ άλλων να «μοιράζονται τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες» και να τιμούν τις «σχέσεις καλής γειτονίας», όπως αναφέρει το κείμενο της συμφωνίας.
Οι εταιρίες θα πρέπει επίσης να συμβάλουν σημαντικά στο πρόγραμμα που θα συμμετάσχουν μέσω «τεχνικών γνώσεων ή επιπλέων ικανοτήτων όπως επιχειρησιακή ή οικονομική στήριξη». Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει αυτός ο λαβύρινθος προαπαιτούμενων είναι ο κίνδυνος ξένες εταιρίες να επωφεληθούν από την ευρωπαϊκή τεχνογνωσία και τεχνολογία η οποία μπορεί να καταλήξει σε λάθος χέρια και να στραφεί εναντίων κρατών-μελών της ΕΕ. Κλασικό παράδειγμα η Τουρκία η οποία απειλεί Ελλάδα και Τουρκία ακόμα και με πόλεμο.