Πολύ πρόσφατα η Ρωσία παρουσίασε ένα drone που έχει εξελιχθεί για να κυνηγά και να εξουδετερώνει αντίπαλα UCAV εμπλουτίζοντας το δόγμα Anti-Access/Area Denial (A2/AD) με αποτελεσματικότερα οπλικά συστήματα.

Γράφει ο Θεόδωρος Γ. Κωστής

Τα μη-επανδρωμένα οχήματα (Unmanned Aerial Vehicles – UAV) έχουν δημιουργήσει ένα νέο επιθετικό οπλικό σύστημα με αρκετά επαναστατικά στοιχεία για το σημερινό πεδίο της μάχης. Προφανώς ήταν μόνο θέμα χρόνου η δημιουργία αντίστοιχων αντίμετρων που να ικανοποιούν παράλληλα τις προδιαγραφές της αποτελεσματικότητας αλλά και της οικονομικής ανάσχεσης.

Με απλά λόγια το ιδανικό αντίμετρο θα πρέπει να έχει μεγάλα ποσοστά συγκέντρωσης πυρών (precision of firepower) και ακρίβειας στόχευσης (accuracy of firepower) πάνω στο αντίπαλο UAV, ενώ παράλληλα το κόστος του θα πρέπει να διατηρείται σε λογικώς χαμηλά επίπεδα.

Κατηγορίες UAV – Unmanned Air Vehicles

Τα UAV έχουν τρείς κύριες παραλλαγές: Loyal Wingman (Boeing Airpower Teaming System, Sukhoi S-70 Okhotnik-B), δηλαδή μια μη-επανδρωμένη πλατφόρμα που με οποιαδήποτε τρόπο υποστηρίζει ένα επανδρωμένο αεροσκάφος, Remote Control, δηλαδή τηλεχειρισμός από ανθρώπινο κέντρο ελέγχου με πρόβλεψη αυτόματης επιστροφής εάν χαθεί η τηλεπικοινωνία και Autonomous Systems που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για πλήρη αυτονομία κινήσεων και δράσεων.

Επιπροσθέτως τα UAV μπορεί να βρίσκονται σε σχηματισμό σμήνους (swarm), όπου και υπάρχει η δυνατότητα του φυσικού κατακερματισμού των επί μέρους τμημάτων (αισθητήρων, οπλικού φόρτου, δολωμάτων κτλ) για μεγαλύτερη αντοχή (redundancy) στην αντίπαλη αεράμυνα.

Επίσης για στρατιωτικούς σκοπούς θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τα μη-επανδρωμένα οχήματα σε δύο κατηγορίες, στα UCAV (Unmanned Combat Air Vehicles) και στα drones με κύρια βάση το κριτήριο της επιβιωσιμότητας.

UCAV – Unmanned Combat Air Vehicles

Τα UCAV είναι UAV που αξίζει να επιστρέψουν στην βάση τους επειδή περιλαμβάνουν πολλά συστήματα επιτήρησης και τηλεμετρίας (όπως αισθητήρες και συστήματα τηλεπικοινωνιών), άρα έχουν και μεγάλο κόστος κατασκευής. Προφανώς τα αναλώσιμα οπλικά τους συστήματα, όπως πύραυλοι, ρουκέτες ή βόμβες, θεωρούνται ξεχωριστά αντικείμενα από τα UAV. Άρα η γενικότερη πιθανότητα επιστροφής στην βάση τους, δηλαδή η επιβιωσιμότητα (survivability) των UCAV θα πρέπει να είναι μεγάλη.

Drones

Σε αντιπαράθεση τα drones είναι προσανατολισμένα σε αποστολές που η επιστροφή στην βάση τους δεν είναι προτεραιότητα. Για παράδειγμα αυτές οι αποστολές χωρίζονται σε αποστολές καμικάζι που το drone εσκεμμένα προσπίπτει ή εκρήγνυνται κοντά σε ένα στόχο, είτε σε αποστολές που η επιστροφή του drone δεν συγκαταλέγεται απαραίτητα στις προδιαγραφές, όπως αποστολές δημιουργίας ναρκοπεδίων με τις νάρκες να είναι τα ίδια τα drone ή τοποθέτηση ηλεκτρονικών δολωμάτων.

Προφανώς τα drones δεν περιορίζονται σε ελικοφόρες πλατφόρμες, η διάκριση γίνεται βάσει της αξίας επιστροφής ή μη του εξοπλισμού και του UAV, δηλαδή τον βαθμό αξίας επιστροφής της πλατφόρμας και του εξοπλισμού.

Κατηγοριοποίηση UAV σε είδος όπλου

Σήμερα τα UAV μπορούν να χαρακτηριστούν ως τακτικό και υπο-στρατηγικό όπλο.

Κατηγοριοποίηση UAV σε είδος όπλου

Σήμερα τα UAV μπορούν να χαρακτηριστούν ως τακτικό και υπο-στρατηγικό όπλο.

Τακτικό Όπλο

Τακτικό ορίζεται το όπλο που στοχεύει στην καταστροφή ένα συγκεκριμένου στόχου όπως για παράδειγμα ένα τεθωρακισμένο, μια φρεγάτα ή ένα αεροπλανοφόρο. Δηλαδή η καταστροφή που επιδιώκεται είναι περιορισμένη σε ένα σημείο.

Υπο-Στρατηγικό Όπλο

Το υπο-στρατηγικό όπλο στοχεύει μεν σε ένα σημείο, αλλά η επικείμενη καταστροφή μπορεί να έχει μεγαλύτερες προεκτάσεις με στρατηγικές συνέπειες περιορισμένης κλίμακας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας χρήσης ήταν η επίθεση με drones από αντάρτες της Υεμένης σε διυλιστήριο στο Ριάντ, όπου και προκάλεσε πυρκαγιά ως υπο-στρατηγική συνέπεια. Άλλο παράδειγμα είναι η επίθεση σε ένα υδρευτικό φράγμα που τροφοδοτεί μια πόλη.

Αμυντική Στρατηγική και Δόγμα A2/AD

Η Στρατηγική είναι ένα πλάνο με μεγάλο βαθμό σχεδιασμού που προσπαθεί να επιτύχει ένα σκοπό μέσα σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας. Ιδανικά ο σχεδιαστής της στρατηγικής προσπαθεί να μετατρέψει την αβεβαιότητα σε ρίσκο, ορίζοντας αντίστοιχες πιθανότητες σε όλες τις πιθανές εξελίξεις του σχεδίου του.

Σύμφωνα με το Joint Operational Access Concept (JOAC) [1], η αμυντική στρατηγική ορίζεται ως το Δόγμα Anti Acces/Area Denial ή A2/AD ή με απλά λόγια ο τρόπος που θα πρέπει να αμυνθεί μια δύναμη έναντι σε ένα εισβολέα. Το Anti-Access σημαίνει αυτές τις ενέργειες και δυνατότητες που συνήθως έχουν μεγάλη εμβέλεια που είναι σχεδιασμένες στο να αποτρέψουν την εισβολή μιας αντίπαλης δύναμης σε μια επιχειρησιακή περιοχή.

Το Area-Denial σημαίνει αυτές τις ενέργειες και δυνατότητες που συνήθως έχουν μικρότερη εμβέλεια που είναι σχεδιασμένες στο να δυσκολέψουν τις κινήσεις μιας δύναμης εισβολής μέσα στον επιχειρησιακό τομέα. Δηλαδή το AA θέτει τις προδιαγραφές για την αποτροπή μιας εισβολής και το AD θέτει τις προδιαγραφές για την παρεμπόδιση μιας αντίπαλης δύναμης που ήδη έχει εισβάλει στον επιχειρησιακό τομέα [2].

Πιο συγκεκριμένα για τα UAV, μια αμυντική στρατηγική ορίζει την περιοχή που πρέπει να επιτηρεί η αντίστοιχη αεράμυνα. Αναλυτικά η αμυντική στρατηγική ορίζει την τοποθεσία των τακτικών δυνάμεων ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης, την τοποθεσία των αντιαεροπορικών συστημάτων και των μαχητικών αεροσκαφών που θα πρέπει να είναι σε καθήκοντα ετοιμότητας των πέντε λεπτών (readiness). Όμως η αντιμετώπιση των UAV εμπεριέχει ένα σημαντικό στοιχείο με βάση το κόστος της ανάσχεσης τους.

Για παράδειγμα είναι ασύμφορο να σηκωθεί ένα αεροσκάφος για να προσπαθήσει να καταρρίψει ένα UAV ή να γίνει εκτόξευση ενός πυραύλου εκατομμυρίων δολλαρίων για να προσπαθήσει να καταστρέψει ένα UAV που κοστίζει μερικές χιλιάδες δολλάρια. Από όλες τις πλευρές, επιχειρησιακής και οικονομικής φύσεως για τον τομέα ΑD, ο καλύτερος τρόπος καταστροφικής ανάσχεσης (hard kill) όλων των τύπων UAV είναι η χρησιμοποίηση kamikaze-drone που θα δρουν ως ιπτάμενες νάρκες (loitering munitions) στα εισερχόμενα UAV του αντιπάλου.

Ένα τέτοιο παράδειγμα loitering munition δημοσίευσε πρόσφατα η Ρωσική κρατική τηλεόραση, με ονομασία Lancet Drone, που σύμφωνα με τους κατασκευαστές του (ZALA AERO) είναι προορισμένο για την καταστροφή των τουρκικών UCAV Bayraktar TB2 [3]. Αναλυτικά αυτές οι ιπτάμενες νάρκες είναι σχεδιασμένες να επιχειρούν στο ίδιο επιχειρησιακό υψόμετρο του TB2, δηλαδή τα 5000 μέτρα. Αντιστοίχως για τον τομέα AA υπάρχουν επίσης αρκετά ήπια αντίμετρα (soft kill), όπως συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και τεχνολογίες που έχουν μικρότερη εμβέλεια στα περίπου 100 με 200 μέτρα [4].

Συμπερασματικά το δόγμα A2/AD ενισχύεται σημαντικά με την χρησιμοποίηση ιπτάμενων ναρκών που ενεργητικά θα ψάχνουν να καταστρέψουν οποιοδήποτε UCAV ή drone προσπαθήσει να εισβάλλει στην περιοχή ευθύνης του. Αδιαμφισβήτητα η απόκτηση τέτοιων συστημάτων από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να μελετηθεί μέσα στα πλαίσια ενός νέου Επιχειρησιακού Δόγματος [6][7].

ΠΗΓΕΣ

 1. Joint Operational Access Concept (JOAC), 2012 , https://archive.defense.gov/pubs/pdfs/JOAC_Jan%202012_Signed.pdf
 2. Θεόδωρος Κωστής, 2021, Ραντάρ και Ηλεκτρονικός Πόλεμος, Τύπος Μέσου: έντυπο / ΒΙΒΛΙΟ, Έκδοση: 1η, Εκδοτικός Όμιλος Ίων, 683 σελ., ISBN: 978-960-508-323-6 Γλώσσες : Ελληνική (gre) Ημ/νία Παραχώρησης : 05/02/2021
 3. https://baykardefence.com/uav-15.html
 4. S. Wong , R. Jassemi-Zargani , B. Kim , 2016, Counter-measures against drone surveillance
  DRDC – Ottawa Research Centre
  https://cradpdf.drdc-rddc.gc.ca/PDFS/unc228/p803837_A1b.pdf
 5. https://zala-aero.com/en/production/bvs/zala-lancet-1/
 6. Θεόδωρος Κωστής, 2021, Από τις επανδρωμένες τορπίλες του 1941 στα μη-επανδρωμένα υποθαλάσσια οχήματα του 2021: Στρατηγικές και τακτικές που ανακύπτουν από τις νέες τεχνολογίες την τεχνητή νοημοσύνη, https://defencereview.gr/apo-tis-epandromenes-torpiles-toy-1941st/
 7. Θεόδωρος Κωστής, 2021, Άμεση ανάγκη για αλλαγές στο Δόγμα Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων φέρνουν τα μη-επανδρωμένα οχήματα, https://www.proelasi.com/amesi-ananki-gia-allages-sto-dogma-epicheiriseon-ton-enoplon-dynameon-fernoun-ta-mi-epandromena-ochimata/

Ο Δρ Θεόδωρος Γ. Κωστής έχει πολυετή εκπαιδευτική εμπειρία στην ανώτερη τριτοβάθμια εκπαίδευση (Λέκτορας ΠΔ407/80) στα Στρατιωτικά Ηλεκτρονικά & Τηλεπικοινωνίες στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Ηλεκτροπτικά & Συστήματα Ραντάρ στην Στρατιωτική Σχολή Διαβιβάσεων, Ηλεκτρονικά, Ψηφιακά και Ηλεκτρικά Συστήματα στην Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας. Σήμερα είναι Ειδικός Επιστήμονας για το μάθημα «Συστήματα Ραντάρ» στην Σχολή Ικάρων.

Comments

 1. Μπήκα να διαβάσω πως εξελίχθηκαν τα αντίμετρα για τα drones και θα πρέπει να ομολογήσω πως δεν αισθάνομαι ότι έγινα σοφότερος. Μου φαίνεται ότι είναι μια πολύ γενική θεώρηση των πραγμάτων, και όχι μια ανάλυση των εξελίξεων, συστημάτων που αντιπροσωπεύουν τις εξελίξεις και την άποψη του γράφοντα για το τι είναι καλύτερο για μας και σε ποιες περιστάσεις.

   1. Σας ευχαριστώ για το σχόλιο σας! Το θέμα που προσπαθεί να θίξει το άρθρο είναι η αναβάθμιση του A2/AD από ιπτάμενα πυρομαχικά που ιδανικά θα εξαρτώνται μόνο από τεχνητή νοημοσύνη για τη ανίχνευση & στοχοποίηση αντίπαλων uav. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για λόγους που αναφέρονται στις επόμενες απαντήσεις αλλά και όχι μόνο.Έως τώρα σίγουρα υπήρχαν στα χαρτιά όλα αυτά, αλλά τώρα βλέπουμε παραδείγματα χρησιμοποίησης τους. Ζητώ συγνώμη εάν το άρθρο μου δεν επικοινωνεί καθαρά αυτό το νόημα.

    1. Δεν είναι αυτό, είναι απλά για να τονίσει το εξής:

     -έχουμε έναν πολύ καλό γνώστη γύρω από τα drones με βάση την ειδίκευσή του
     -έχουμε ένα θέμα που είναι καυτότατο, και νοιάζει πολύ τους αναγνώστες όπως φαίνεται και από τα σχόλια όπου μέσα σε λίγη ώρα μαζεύτηκε ένα βουνό σχόλια

     Τα σχόλια δείχνουν ότι υπάρχει πάρα πολύ ενδιαφέρον αλλά και ότι δεν τους αρκεί αυτό. Είναι σαν να πεινάει κάποιος έναν μήνα, να του φέρνεις ένα μάστερσεφ (ειδικό) και να σου μαγειρέψει κάτι που είναι μικρό (ιπτάμενη νάρκη) παρά τον τίτλο που προδιαθετε για κάτι πιο «χορταστικό».

     Αναμένω λοιπόν επόμενο άρθρο συμπλήρωμα, επί μιας πραγματιστικής προσέγγισης όπως ότι η μισή Ελλάδα από ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έως Κρήτη και Καστελόριζο, μια τεράστια και πλατιά λωρίδα από πάνω έως κάτω, είναι δυνητικός στόχος drones, με δεκάδες στρατόπεδα, πλοία, σχηματισμούς νησιά κτλ Ποιες θα μπορούσαν να είναι οι τυχόν ρεαλιστικές λύσεις όπου με σχετικά προσιτή οικονομική επιβάρυνση κ΄ποιος θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα (πχ όχι να πάρουμε 100 συστήματα Patriot ή 1.000 συστηματα Skyguard ή κάτι ανάλογο) και δεν ξέρω τι άλλο για τα μικρά drones τύπου quadcopter.

     Πχ παρακάτω αναφέρω έναν συνδυασμό αεροπλάνων και ιπτάμενων ραντάρ για την περιοχή από τα ανατολικά νησιά μέχρι την ηπειρωτική Ελλάδα (όπου εκτιμώ θα έχουμε αεροπορική υπεροχή), συνδυασμό αντιαεροπορικών και δυνατών jammers για τα ανατολικά νησιά, ενώ φτηνότερα/μικρότερα jammers θα μπορούσαν να πάρουν μονάδες οι οποές θα ήθελαν να προστατευτούν από μικρά drones τύπου quadcopters.

     Επίσης δεν έχω καταλάβει τι σχέση έχουν οι ιπτάμενες νάρκες με το lancet drone το οποίο είναι στην ουσία ένα loitering munition ακριβώς για να χτυπάει στόχους στο έδαφος και όχι στον αέρα και έχει ταχύτητα 80 χλμ έναντι 250 χλμ του ΤΒ2. Το Lancet δεν υπάρχει ούτε μία στις 100 να πετύχει ΤΒ2 εκτός αν από ατύχημα τρακάρει πάνω του το ΤΒ2. Και επίσης δεν έχω καταλάβει πως θα προφυλάσσει μονάδες, στρατόπεδα, ίλες αρμάτων και πόσα τέτοια θα πρέπει να έχουμε, αν κάνουν κάτι

 2. Η ελλαδα εαν δεχθει επιθεση απο drones υπαρχουν τροπου να αντιμετωπιστουν? εαν οχι τι κανουμε προς αυτη την κατευθυνση? επισης στον ηλεκτρονικο πολεμο σε τι επιπεδο ειμαστε ? οι τουρκοι σε αυτους τους 2 τομεις ειναι μπροστα !

  1. Σας ευχαριστώ για το σχόλιο σας! Καθώς αναφέρω και στον επίλογο αυτου του άρθρου, αλλά και στο «Άμεση ανάγκη για αλλαγές στο Δόγμα Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων φέρνουν τα μη-επανδρωμένα οχήματα» https://www.proelasi.com/amesi-ananki-gia-allages-sto-dogma-epicheiriseon-ton-enoplon-dynameon-fernoun-ta-mi-epandromena-ochimata/ πρέπει να υπάρχει σχετικός σχεδιασμός από τα ανώτατα επίπεδα.

   1. Δηλαδή τα τελευταία 8+ χρόνια που έχει φανεί προς τα που πάει το πράγμα με τα uav και την πρόοδο του πυροβολικού (κλασσικού και πυραυλικού), δεν έχουμε αλλάξει ακόμα δόγμα?

 3. Και μια που πιάσαμε την συζήτηση για τα Drones, θυμήθηκα τα Heron μας που όλο έρχονται και όλο εδώ δεν είναι, και μαζί με αυτά θυμήθηκα και άλλα projects τα οποία θεωρητικά έχουν τελειώσει αλλά δεν βλέπουμε τίποτα.

  -Τι γίνεται με τα Heron, την Σκύρο κτλ? Εδώ και χρόνο ακούω ότι έρχονται, είχαν πει ότι ήρθαν και είναι ήδη εδώ, και δεν ξέρω αν όντως πλέον χρησιμοποιούνται ή τι γίνεται

  -FOS MIrage υποτίθεται τρέχει, έλεγαν ότι χάρη σε αυτό κάθε μήνα προστίθενται τουλάχιστον δύο Μιράζ σε αυτά που πετάνε πλέον αλλά είναι ή δεν είναι έτσι δεν ξέρω.

  -Τορπίλες αγορά και τορπίλες αναβάθμιση, υποτίθεται το έδωσαν fast track και συστημένα, έχει γίνει κάτι, προχωράει, δεν ξέρω τίποτα

  -Viper, είναι τέλη Απριλίου πλέον, τι γίνεται με αυτό στις ΗΠΑ, είναι εκεί μήνες ακόμη να βγάλουν πόρισμα αν όλα καλώς κτλ και πότε θα επιταχυνθεί ο χρόνος που μπαίνουν ΕΑΒ?

  -Patriot, εδώ και ενάμισι χρόνο πάνε Σαουδική Αραβία και όλο εδώ είναι

  -κ.α.

  1. @ agnostosependytis

   Πρωτα να γινει η μοιρασια και μετα βλεπουμε.
   Πρωτα θα διαλεξει τα καλα κομματια ο θειος
   Μετα θα παρει ο απεναντι αυτα που θα του επιτρεψει ο θειος.
   Μετα θα παρει ο οψιμος για να τα προστατεψει απο τον απεναντι.
   Μετα θα παρουν οι υπολοιπες μειονοτητες.
   Και οτι περισσεψει θα μας το κανουν χαλαλι να το κρατησουμε ως
   ανοιχτο χοτ σποτ για τους λαθρο.

  2. Εδώ παλεύουμε τα P3 από το 2015 και έχουμε φτιάξει ένα (αριθμός 1) και εσύ θέλεις τάκα τάκα τα Heron?
   Τσ τσ τσ κάτι απαιτήσεις που έχεις.

   1. Έχεις δίκιο αλλά θυμάμαι που τα έδειχναν να έρχονται, μέχρι και οι τουρκικές φυλλάδες το έλεγαν (χώρια που η κατάσταση ήταν για γέλια γιατί παίρναμε 3-4 και οι άλλοι έχουν 160), αλλά μετά έπεσε σιγή, σαν τα τα κατάπιε το τρίγωνο των βερμούδων στην διαδρομή από Ισραήλ εδώ.

    Για κάποιο λόγ ήμουν σίγουρος ότι είναι στην Σκύρο, αλλά ούτε φωνή ούτε ακρόαση, έστω μια φωτογραφία από καμιά πτήση, από καμιά εκπαίδευση δικών μας, τίποτα…

    Επίσης παλαιότερα είχαμε αγοράσει αρκετά από τα μικρά και φτηνά drones (κανονικό όμως όχι τα quadcopters) και είχαν βγει φωτογραφίες κτλ κτλ, αλλά ποτέ δεν μάθαμε που και πως τα αξιοποιούν έστω σαν προπόνηση σε άσκηση

 4. Όπός επιβεβαίωσε ο κύριος Ζικιδις πριν μερικες μέρες τα ραντάρ των μαχητικών και γενικά τα ραντάρ δεν έχουν καπιο ιδιαίτερο θεμα να εντοπίσουν drones οπος τα bayraktar.Και οτι εύκολα με μερικα 30mm καταρρίπτονται.

  Βλέποντας την τιμή τους καπου Στα 3-4 εκ $ δεν νομιζο να μπορούμε να μιλάμε για «εύκολα αναλώσιμα» οπλικα συστήματα.

  Τώρα θα ακούσω φυσικά ότι » τι να κάνει πρώτα η ΠΑ» και θα απαντισο να κατεβάσει οτι εχθρικό πετάει..ειτε F-16 με κόστος 50εκ ειτε bayraktar 3 εκ.Το ενα με meteor/mica το άλλο με 30mm.

  Εμις ειμαστε καταδικασμένη να ακολουθήσουμε το δόγμα του Ισραήλ.Air dominance/superiority.

  Όλα τα άλλα είναι για να λεμε και να περνάει η ώρα.

 5. Το μεγάλο πρόβλημα με τα UAV είναι ότι πρέπει πρώτα να τα «δεις» στα radar. Όπως φάνηκε και από την σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαιτζάν δεν είναι και τόσο εύκολο ούτε να τα δεις αλλά ακόμα πειρσσότερο να τα καταρρίψεις. Να θυμήσω ότι πέρα από τα OSA που χτύπησαν (με MAM-L?) χτύπησαν ακόμα και S-300 που σημαίνει ότι έχουν προφίλ επίθεσης στα 9-10000feet και ίσως 7-8Km απόσταση. Τα ίδια και χειρότερα προβλήματα θα έχει και το ΠΝ με τα ΤΒ2 αλλά και με τα Akinci και τις συλλογές HGK που θα μεταφέρουν(εάν φυσικά καταφέρουν και λύσουν το πρόβλημα του lasing από >15Km). Επίσης δεν φαίνεται να τους πολυαπασχολεί το πόσο ακριβά είναι τα TB2 αφού αυτοί τα κατασκευάζουν ενώ την ώρα που μιλάμε έχουν ~150 TB2 και ~60 Anka. Έστω και τα μισά να ρίξεις τα υπόλοιπα θα προλάβουν κάτι να ρίξουν(ή να στοχοποιήσουν για μεγάλες μονάδες του ΤΝ ή της ΤΑ) και εκεί παλιές μονάδες(π.χ Kortenaer) δεν νομίζω να τα καταφέρουν.

  1. Η Αρμενία το έχασε από τα drone έχοντας χάσει νωρίτερα μια πολύ σημαντικότερη μάχη που άνοιξε τον δρόμο στα drones:
   Έχασε την μάχη της εναέριας κυριαρχίας. Ενώ γενικά οι αεροπορίες Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας ήταν σχετικά ισοδύναμες (με της Αρμενίας πιθανώς καλύτερη), ξαφνικά συνέβησαν ή προέκυψαν δύο πράγματα που οι Αρμένιοι πιάστηκαν στην κυριολεξία στον ύπνο:

   1) Οι Τούρκοι με την πρόφαση άσκησης με το Αζερμπαϊτζάν, πριν ξεκινήσει ο πόλεμος είχαν στείλει μερικά F-16 που ήταν πολύ καλύτερα (και οι πιλότοι τους) αυτών της Αρμενίας)

   2) Οι Αρμένιοι είχαν πάρει 5-6 αεροσκάφη τελευταίας τεχνολογίας που θα μπορούσαν να είχαν αποκτήσει εναέρια κυριαρχία από την πρώτη στιγμή, ΑΛΛΑ δεν πήραν πυραύλους για αυτά !!!!! (τι μου θυμίζει?). Οπότε δεν τα απογείωσε ΚΑΝ! (κακώς, τουλάχιστον θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τους αισθητήρες και τα ραντάρ τους)

   Εκεί τους πήρε φαλάγγι με τα F-16 το Αζερμπαϊτζάν, πήρε τον αέρα και μετά ήρθαν τα drones.

   Διαφορές με εμάς. Άπειρες. Και έχουμε αεροπορία, και έχουμε καλούς αεροπόρους και έχουμε ιπτάμενα ραντάρ και δεν είμαστε περικυκλωμένοι από βουνά στο ενδιάμεσο αλλά από θάλασσα που είναι πολύ πιο ανοιχτή για να πάει ένα drone να κάνει χαμηλή πτήση να μην το πιάνεις (συνήθες στην Αρμενία/Αζερμπαιτζάν). Ακόμη και με ένα χαμηλό προφίλ πτήσης, τα ιπτάμενα ραντάρ μπορούν να δώσουν στίγμα στο μαχητικό και να πάει να τα πολυβολήσει από κοντά. Επίσης μην ξεχνάμε ότι η Αρμενία δεν είχε φουλ και επίσημη εμπλοκή, ήταν το Αζερμπαϊτζάν εναντίον Αρμένιων του Καραμπάχ, με μια βοήθεια από την Αρμενία πιο πολύ για το ξεκάρφωμα.

   Μόνο μία ομοιότητα έχουμε ότι για τα καλύτερα αεροπλάνα μας, για την ώρα τουλάχιστον, δεν έχουμε πολλούς και κατάλληλους πυραύλους, ενώ ελπίζω να μην προκύψει ότι έχουμε και άλλη, ότι έβλεπαν οι Αρμένιοι το Αζερμπαϊτζάν να εξοπλίζεται συνέχεια, ήταν φανερό που πάει αλλά αυτοί ψιοκοιμήθηκαν, ενώ τα όποια πλάνα τους ήταν τι θα κάνουν αν εμπλακούν σε έναν πόλεμο με γιούργια της εποχής του μέσου του 20ου αιώνα, ενώ οι Τούρκοι είχαν μεθοδικότητα και τακτικές του 21ου αιώνα

 6. Συμληρωματικά στο προηγούμενο σχόλιο μου λόγω ακρίβως αυτού του προφίλ επίθεσης(9-10Κ feet ,7-8Km απόσταση) δεν υπάρχει πυροβόλο(εκτός από 127mm) που μπορεί να τα χτυπήσει οπότε μόνο με RAM-blk2 ή ESSM ή κάτι αντίστοιχο.

 7. Τα μεσαία-μεγάλα drones (βγάζω τα πολύ μικρά που έχουν μικρή εμβέλεια κτλ, τα οποία είναι σε άλλη κατηγορία) για να λειτουργήσουν η δύναμη που τα χρησιμοποιεί πρέπει να έχει εξασφαλισμένη εναέρια κυριαρχία (πχ καλύτερα μαχητικά), ή να έχει αρνηθεί σε άλλους τον εναέριο αυτό χώρο γενικώς (πχ αντιαεροπορικά όπως S-400 κτλ).

  Μετά την είσοδο σε υπηρεσία των Ραφάλ και των Viper (αν τα τελευταία βρουν και τα σωστά όπλα) όπου δεν πιάνουν τα S-400, αυτή την κυριαρχία την έχουμε, άρα drones όπως τα Bayraktar και άλλα, θα είναι βούτυρο στο ψωμί των πιλότων, βασικά θα έστελνα πρωτάρηδες να μαθαίνουν. Με 20-30 χιλ το κόστος της πτήσης (2-3 ώρες) και το κόστος από μερικές σφαίρες, ένα F-16 που θα του έχουν πει που να κυνηγήσει, θα τα έχει κατεβάσει όλα, ενώ τα υπόλοιπα αεροσκάφη, απλά θα αρνούνται την είσοδο στα Τουρκικά.

  Το πρόβλημά μας είναι στα ανατολικά νησιά, όπου δεν θα μπορούν να επιχειρήσουν (τουλάχιστον όχι τόσο εύκολα) τα αεροπλάνα μας λόγω των S-400, οπότε για εκεί πρέπει να βρεθεί άλλη λύση, πχ φτηνά αντιαεροπορικά ή ισχυρά jammers (πχ από Ισραήλ).

  Ένα θέμα που δεν ξέρω και εκεί ίσως πρέπει να μας φωτίσει ο γράφοντας, είναι εάν η μονάδα που καθοδηγεί τα drones εκπέμπει συνέχεια σήμα δικό της ή το στέλνει κάπου επικοινωνώντας μαζί του. Εκεί ανάλογα του τι γίνεται μπορεί να υπάρχει και η στρατηγική, να χτυπήσεις την μονάδα καθοδήγησης του drone ή να βρεις τρόπο να κόψεις την επικοινωνία, δηλαδή να πολεμήσεις την βάση και όχι το drone το ίδιο. Να πω την αλήθεια θα περίμενα ότι οι μονάδες ΗΠ των άλλων χωρών θα είχαν βρει τρόπο να βρουν και να μπουν στην συχνότητα και όχι απλά να την παρεμβάλλουν αλλά ακόμη και να αναλάβουν τον έλεγχο όπως έκανε το Ιράν με το drone των ΗΠΑ.

  1. Στα νησιά μας όντος πρέπει να υπάρχουν συστήματα όπως τα Iron Dome + C-Dome μαζί με μερικά T-6NTA,stinger hit to kill και ότι συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου μπορούμε τα φτιάχνουμε στα εργαστήρια τις πολεμικής μας αεροπορίας.

   Τα CAP φυσικά δεν μπορούμε να βρίσκονται συνέχεια πανό από νησιά του ανατολικού Αιγαίο και ακόμη λιγότερο πανό από το Καστελόριζο.

   Τουλάχιστον έτσι πιστεύω..

  2. Σας ευχαριστώ για τα σχόλια σας. Η καινοτομία στην οποία αναφέρεται το άρθρο μου είναι η δημιουργία περιοχής ιπτάμενων ναρκών για την αντιμετώπιση hard-kill μεγαλύτερων uav. Η ιδιαιτερότητα είναι η εμπλοκή της τεχνητής νοημοσύνης στην διαδικασία αναγνώρισης & εμπλοκής του αντίπαλου στόχου από ένα τέτοιο loitering munition. Σίγουρα υπάρχει η δυνατότητα διασύνδεσης με κέντρο ελέγχου (και για λόγους kill confirmation) αλλά το σημαντικό σημείο είναι η αυτονομία λήψεως απόφασης (human-out-of-the loop rules of engagement), έτσι ώστε η ανάσχεση αυτών των πυρομαχικών να είναι εξαιρετικά δύσκολη στο soft-kill πεδίο. Η εταιρία ZALA έχει αναφέρει ότι έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί την AI στα συστήματα της. Περισσότερα για την AI θα βρείτε εδώ: https://defencereview.gr/apo-tis-epandromenes-torpiles-toy-1941st/

  3. Μην κάνουμε υπεραπλουστεύσεις. Το F-16 πρέπει να πάει πολύ κοντά στο UCAV για να το πολυβολίσει ενώ αυτό θα είναι υπό την προστασία της ΤΗΚ. Δεν θα χάνουμε μαχητικά αεροπλάνα για να κυνηγάμε UCAV.
   Τα UCAV πρέπει να αντιμετωπίζονται από τις δυνάμεις εδάφους.

   1. Αν τα UCAV αντιμετωπίζονται από τις δυνάμεις εδάφους, τότε ίσως μιλάμε για υπεραπλούστευση, καθώς οι δυνάμεις εδάφους θα είναι διεσπαρμένες σε ένα σωρό μέρη, τι θα κάνουμε, θα πάρουμε 100 iron dome ή αντιαεροπορικά για κάθε μονάδα, είναι αντιοικονομικό όλο αυτό.

    Για πέραν των ανατολικών νησιών μας (προς την χερσαία Ελλάδα) θα επιδιωχθεί και θα παρθεί από εμάς αεροπορική κυριαρχία και νομίζω απλά θα αδειάσει εντελώς από Τουρκικά μαχητικά, καθώς υπάρχουν και τα ΑΑ εδάφους και αργότερα των φρεγατών και τα Ραφάλ/Viper. Το θέμα είναι στα ανατολικά νησιά (πάντα ήτανε) όπου πιθανότατα δεν θα πετάει κανένα δικό μας, ίσως όχι και των Τούρκων και εκεί θα αναλάβουν τα drones.

    Εκεί θα πρέπει να έχουν όντως δυνάμεις εδάφους, είτε με αντιαεροπορικά φτηνά είτε με jammers (και οι τούρκοι απέναντι θα έχουν δυνατά jammers). Φτηνοί και καλοί πύραυλοι υπάρχουν στο Ισραήλ ενώ και η LM ήταν να αναπτύξει κάτι οικονομικό στο εύρος των 300κ-500κ για το σύστημα Patriot, εκεί αξίζει μια επένδυση να ξοδέψεις 2 πυραύλους των 500 χιλ για ένα drone των 3 εκατ.

  4. Είπαμε με παρεμβολές το κάνεις αυτό γίνετε με απλό και φτηνό τρόπο.
   Και να μην καταφέρεις να σταματήσεις το UAV δεν θα μπορεί να στείλει πίσω
   κανένα σήμα ούτε να λάβει.

 8. Ο κύριος Ζικιδις ειναι αξιωματικός τις πολεμικής αεροπορίας στο τμήμα ηλεκτρονικός πόλεμος.

  Και μας είπε ότι τα ραντάρ που εχουμε και στα μαχιτικα μας και στο δικτιο επιτήρησης δεν έχουν κανένα προβλιμα να τα εντοπίσουν.

  1. Ο κ. Ζηκίδης είναι πάρα πολύ καλός γνώστης του πεδίου των συστημάτων ραντάρ, καθώς και καθηγητής στην Σχολή Ικάρων. Επίσης έχει μεγάλη πρακτική εμπειρία στα ραντάρ & τον ηλεκτρονικό πόλεμο.

  1. @Άγγελος, @Θεόδωρος Κωστής
   Φανταστικά! Εγώ δεν έχω κάνενα πρόβλημα με τα radar της ΠΑ(εναέρια και επίγεια) ούτε του ΠΝ. Εάν το κάνουν ήδη στο Αιγαίο δηλ. μπορούν και εντοπίζουν τα TB2 ή τα ANKA και καταφέρουμε να έχουμε πλήρη υπεροχή στον αέρα(θυμίζω όλα τα F-16 της ΤΑ έχουν Link-16 που είναι πολύ σημαντικό από τακτικής απόψεως της ΠΑ?) και με κάποιο τρόπο κάνουμε και τα S-400 να σωπάσουν τότε ναι μπορούμε να κάνουμε σκοποβολή αλλιώς….
   Γενικά πιστεύω πως δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι για high intensity warfare και σε κορεσμένο περιβάλλον θα έχουμε πρόβλημα. Να θυμίσω και πάλι πως οι φίλοι μας απέναντι θα βασιστούν στους αριθμούς(τους οποίου και διαθέτουν…)

   1. Ευχαριστώ για το σχόλιο σας! Αυτό ακριβώς το σημείο προσπαθεί να θίξει το άρθρο μου, δηλαδή την αντιμετώπιση των τούρκικων uav ως μια ολιστική προσέγγιση (με όλα τα συστήματα μας μέσω των διασυνδεδεμένων και επικαλυπτόμενων capabilities τους) μέσω του δόγματος A2/AD.

    1. Οπότε τελικά μπορεί να μην το λέμε απευθείας αλλά εμμέσως το παραδεχόμαστε πως αυτή την στιγμή( και για τα επόμενα 5-6 χρόνια?) έχουμε θέμα σαν χώρα και δεν μπορούμε να προστατευσουμε καλά τα νησιά μας(Οι απέναντι δεν θέλουν να κατακτήσουν την Καλαμάτα ή τα Ιωάννινα 2-3 νησάκια θελουν μόνο).

     1. Προσωπικά δεν θα το έθετα ως αδυναμία προστασίας σε καμία περίπτωση. Όμως σε κάθε πολεμική αναμέτρηση ανά τους αιώνες πρέπει να υπάρχει η θέληση για μάχη αλλά και τα ανάλογα οπλικά συστήματα που θα υποστηρίξουν αυτή τη θέληση. Τα άρθρα μου προσπαθούν να αναδείξουν τις διαθέσιμες δυνατότητες για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία στα οπλικά συστήματα (δυνατότητες- capabilities). Αυτό όμως που θα ήθελα πολύ δυνατά να θίξω είναι ότι ενώ στην τουρκία διεξάγουν δυναμική έρευνα στα uav/ai κτλ εμείς εδω, εκτός αν υπάρχει υπερμυστικό πρόγραμμα που δεν γνωρίζω (δεν μιλάω για τις φιλότιμες προσπάθειες του ΑΠΘ), δεν προσπαθούμε πολύ σε αυτό τον τομέα.

 9. Και για να ευθυμήσουμε λίγο, με 10 LCS που μπορεί να βρεθούμε από το πουθενά, στο Αιγαίο δεν θα πετάει κουνούπι…

  και αυτό γιατί το βλέπω να ψήνεται να μας πουν οι ΗΠΑ ασχέτως του πόσο κάνει κάθε μία MMSC/LCS, αφού έετε προϋπολογισμό 4 δις, δώστε 4 δις και σας δίνουμε τις 6 μισοτελειωμένες LCS που κατασκευάζονται για αυτούς, σας δίνουμε και τις 4 πρώτες (2 Freedom 2 Independence) και γλυτώνουμε εμείς από τα σαπάκια, και τσεπώνουμε και 4 δις και παίρνετε 10 πλοία εσείς. Και άμα λάχει, πάρτε όσες άλλες LCS από τις υπάρχουσες θέλετε, έτσι και αλλιώς για πέταμα τις έχουμε…

  1. agnostosependytis και έτσι θα κάνουν από κάτω πάρτι τα έξι Type 214 της Τουρκίας αφού τα εν λόγω πλοία είναι ημίτυφλα, καθώς δεν διαθέτουν ούτε δύναται να μπει σόναρ τροπίδας, οπότε λογικό να τις έχουνε για παλιοσίδερα, μαζί με τα τρία Zumwalt τους.

   1. Όχι, απλά θα είναι ακίνητα όλη την ώρα καταμεσίς του Αιγαίου για να μπορούν να έχουν 24 ώρες το 24ωρο το ποντιζόμενο σόναρ, και θα έχουν λιώσει το ελικόπτερο 24 ώρες το 24ωρο για να μπορούν να βρουν υποβρύχιο, γιατί μόλις το ανεβάσουν πάνω το ποντιζόμενο σόναρ και προσγειωθεί το ελικόπτερο, θα τους έρθει το υποβρύχιο και η τορπίλα.

    Οπότε θα έχουμε σούπερ γρήγορα πλοία τα οποία όμως θα πηγαίνουν με 10 κόμβους συνέχεια για να μπορεί να δουλέψει το σοναρ

 10. Γιατί σε αυτή την χώρα αρνούμαστε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο δρόνος αντί αυτού του ντρόουν και drone επι δέκα με είκοσι χρόνια τώρα, δεν μπορώ να το καταλάβω. Και μάλιστα όταν είναι και επίσημη πρόταση του ΕΛΕΤΟ, της Ελληνικής Εταιρείας Ορολογίας.

  Τελικά όλοι οι Έλληνες στα λόγια λατρεύουν την Ελληνική αλλά προτιμάνε να μιλάνε την αγγλική.

  Δεν είναι τυχαίο που έχει αλλάξει η προφορά των πρώην πλέον ένρινων ντ, μπ,και γκ σε αγγλόηχα d b g, τα οποία στην ελληνική είναι ιδιαιτέρως θαμπά… Βέβαια όπως πάμε σε λίγο θα λέμε και το τ και π «φτυστά» όπως το λένε οι αγγλοσάξωνες οπότε θα λυθεί και το πρόβλημα της θαμπάδας.

  Και η πολιτεία δεν κάνει τίποτα, αλλά γιατί να κάνει, όταν τα μέλη της δεν δίνουν δεκάρα.

  Θα ζήσουμε με το dρόουν …..

  1. Οι Ιταλοί λένε il drone – i droni,
   οι Γάλλοι λένε le drone – les drones,
   οι Γερμανοί λένε die drohne – die drohnen,
   οι Ισπανοί λένε dron – drones,
   οι Πολωνοί λένε droń – dronia – droniowi,
   οι Ούγγροι λένε drón – drónok

   οι Έλληνες the drone – the drones, κι εναλλακτικά : τo drone – τα drones

   Λαός υπο εξευτελιστική πνευματική υποτέλεια.

   1. @ npo
    Συμφωνώ 100%
    Η νεότερες γενιές γράφουν πλέον με Greeklish, ενώ αν τους πεις για ένρινα , συριστικά, άφωνα, ημίφωνα, δίφθογγα, κλπ, θα δημιουργήσουν ταινία’ (κοινώς βίντεο) και θα την κοινοποιήσουν στον κυβερνοχώρο, λέγοντας ότι συνάντησαν εξωγήινο που μιλούσε κάτι παρόμοιο με τα Ελληνικά.

    Τέλος, βάσει της εξέλιξης των ειδών, είναι θέμα κάποιων χρόνων/δεκαετιών να γεννιούνται οι άνθρωποι πλέον με 6ο δάχτυλο (2ο επιπλέον αντίχειρα), προς ανταπόκριση στις ανάγκες επικοινωνίας μέσω οθονών αφής

  2. Δηλαδή οι Άγγλοι που χρησιμοποιούν Ελληνικές λέξεις θα πρέπει να τις αγγλοποιήσουν? Θα έπρεπε να ντρέπονται που τις χρησιμοποιούν? Όχι.

   Γιατί πολλές από τις Ελληνικές λέξεις που χρησιμοποιούνται είναι γιατί αυτές βγήκαν πρώτες να περιγράψουν κάτι, ή σαν φόρος τιμής σε κάτι που έκαναν πρώτοι οι Έλληνες (πχ Ιατρική ορολογία).

   Εγώ δεν βρίσκω κανένα πρόβλημα στο να χρησιμοποιώ αγγλικούς όρους για κάτι που πνευματικά είναι αγγλοσαξωνικό παιδί (ή άλλης χώρας). Αν θέλαμε να τα λέμε ελληνικά ας είχαμε το ίδιο επίπεδο και εμβέλεια που είχαν οι αρχαίοι Έλληνες.

   Drones, Laptops, Tablets, smartphones, 3D κάνανε πρώτοι αυτοί, δεν με χαλάει γιατί δεν καπηλεύονται κάτι ελληνικό, έκαναν κάτι καινούργιο και δικό τους. Δεν με χαλάει και το Ελληνικό, αλλά δεν νιώθω ενοχές αν χρησιμοποιώ κάτι μη-ελληνικό για κάτι που είναι μη-ελληνικό

   1. @agnostosependytis

    ?????
    δηλαδή εσύ πιστεύεις οτι οι Άγγλοι δεν έχουν αγγλοποιήσει τις Ελληνικές ή όποιες άλλες εκατοντάδες χιλιάδες λέξεις/προθέματα και καταλήξεις έχουν εισάγει στην γλώσσα τους και την έχουν κάνει την πιο πλούσια γλώσσα στον πλανήτη??

    Δλδ όταν λένε mafia αυτή η λέξη δεν είναι εκβρετανισμένη? Αυτό πιστεύεις?

    Η λέξη «δρόνος» είναι αυτό ακριβώς που λες αγαπητέ, ένας αγγλικός όρος ενταγμένος στην Ελληνική γλώσσα ώστε να κλίνεται και να σχηματίζει παράγωγα και σύνθετες λέξεις:
    δρονικός, δρονίζω, δρονισμός, …
    δρονομεταφερόμενος (drone-borne)
    δρονοσύστημα, πολύδρονο σύστημα (multi-drone system)
    αντιδρονικό σύστημα (anti-drone system)
    κλπ.

    Δεν σ’αρέσει? Λέγε «αντι-ντρον» όπως ο φίλος απο κάτω.

    1. Δηλαδή το πρόβλημα είναι αν θα το λέμε με ντ ή δ, και αν θα το κλείνουμε ή όχι?

     Η Ελληνική γλώσσα έχει και το ντ και το δ, οπότε χρησιμοποιώντας το ντ μένεις πιο κοντά στο original, σε αντίθεση με άλλες γλώσσες που δεν εχουν και τα δύο. Για να κλείνω τον όρο drone στα Ελληνικά, προσωπικά δεν καίγομαι, ούτε με ενοχλεί να το κάνουν όσοι θέλουν να το κλείνουν. Άμεση προτεραιότητα είναι να τα έχουμε και να ξέρουμε να τα χρησιμοποιούμε και δεύτερη να παράγουμε γνώσεις και πολιτισμό ώστε να μαλώνουν εσωτερικά άλλες χώρες στο πως να υιοθετήσουν μια ελληνική λέξη.

     Δεν νομίζω οι αρχαίοι να κατανάλωναν κύταρα και φαιά ουσία του εγκεφάλου τους στην γλωσσολογία/γραμματική. Δεν είναι πρόβλημα αλλά δεν είναι και προτεραιότητα.

   1. @Γιώργος
    Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Όταν λες τηλεσκάφος εννοείς σκάφος τηλεχειριζόμενο απο απόσταση, αυτό που οι Άγγλοι λένε rover ( Remotely Operated Vehicle (ROV) ή Remotely Operated Video Enhanced Receiver (ROVER) η οποία λέξη τυχαίνει να δένει με την λέξη rove – περιπλανώμαι – αλητεύω.

    Οι δρόνοι ή τα ντροουν 🙂 είναι απλά ανεπάνδρωτοι, μπορεί να τηλεχειρίζονται ή μπορεί να είναι απολύτως αυτόνομοι.

    Επίσης η γνώμη μου είναι πως πρέπει επιτέλους να ξεφύγουμε λίγο απ την καταδυνάστευση που έχουμε δημιουργήσει στο κεφάλι μας με τα αρχαία. Καλοί χρυσοί οι αρχαίοι αλλά αν αποτινάξουμε αυτό το κόμπλεξ κατωτερότητας που μας εμφύσησαν οι μεγάλοι λάτρεις των αρχαίων Γερμανοί, θα βοηθούσε. Θα βοηθούσε ακόμα κι να μάθουμε τους αρχαίους καλύτερα και πιο γνήσια .

  3. Το «Μη επανδρωμένο αεροσκάφος» ή «Τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος» ή «Μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος», νομίζω πως μας καλύπτουν απόλυτα.

 11. Επίσης θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε εάν:

  1) Η Τουρκία συνεχίζει να κατασκευάζει drones, παρά το ότι έχει φάει αρκετά άκυρα από άλλες χώρες για κινητήρες, για αισθητήρες, επικοινωνία κτλ. Αν έχει σταματήσει είναι σημαντικό, καθώς σημαίνει ότι αυτά που πουλάει είναι από το στοκ το δικό της.

  2) Αν υπάρχει ειδικός λόγος που πέφτουν τόσα πολλά από τα drones της, πχ κάποτε είχα αναφέρει ένα ερώτημα, μήπως οι αισθητήρες (οπτικά κτλ) του ΤΒ δεν είναι τόσο καλά και ακριβείας με συνέπεια να πρέπει να κατέβουν αρκετά (πχ τα 9.000 πόδια είναι αρκετά χαμηλά) και μετά να είναι σχετικά ευάλωτα σε σειρά αντιαεροπορικών ακόμη και manpads). Γενικά από τις διάφορες αποστολές, πως είναι το προφίλ πτήσης τους? Θα είχε μεγάλη χρησιμότητα αν όσο τα χρησιμοποιούσαν στην Λιβύη είχαμε στείλει τα Erieye να παρακολουθούν τα μοτίβα χρήσης τους.

 12. Αγαπητοι φίλοι αν γνωρίζεται η ο γράφων
  κ.Κωστης φυσικά ,ένα σύστημα σαν το ρωσικό pantsir(δυτικής προέλευσης γαρ) στα νησιά με δυνατότητα διασύνδεσης με τα Erieye η γενικότερα όλο το δίκτυο αισθητήρων θα ήταν μια λύση;
  Με εκτίμηση

  1. Δεν υπάρχει περίπτωση για 1000000000 λόγους να πάρουμε ΤΙΠΟΤΑ Ρωσικό.
   Και δεν αναφέρω καν ότι υπάρχει εμπάργκο κατά της Ρωσίας για όπλα σχεδόν από το σύνολο του ΝΑΤΟ.

  2. @Fylax1970
   Ακριβώς το ίδιο σαν το Pantsir δεν είναι αλλά ίσως να προσφέρει το σύστημα Skyranger μια λύση(όταν θα είναι έτοιμο για μαζική παραγωγή), που συνδιάζει Hardkill με softkill σύστημα με ενεργούς και παθητικούς αισθητήρες για κάλυψη 360° και περιθώρια για μεταγενέστερη ενσωμάτωση/εγκατάσταση αντιαεροπορικών πυραύλων μικρής εμβέλειας στο σύστημα.
   Αφού αν θυμάμαι σωστά δεν υπήρξε ποτέ ενδιαφέρον για απόκτηση του Gepard η του συστήματος «Roland» που συμπλήρωνε το σύστημα με πυροβόλα «Gepard» ως πυραυλικό μέρος του αντιαεροπορικού συστήματος για αποστάσεις μέχρι τα 8 χιλιόμετρα(με οροφή τα 5 χιλιόμετρα για το ύψος), ώστε να υπάρχουν εμπειρίες σε αυτό το μέρος.

   1. @gdmast
    Γράφω σαν το pantsir σε δυτικής προέλευσης,ξέρω για το εμπάργκο…
    @WTF
    Αυτό που γράφεις είναι αντίστοιχο με το sky shield….
    Εγώ ρωτούσα για κάτι σαν το Hybrid BIHO το κορεατικό ,αν παίζει κάτι καλύτερο και κατά ποσο θα βοηθούσε.
    Καλά δεν μιλαω για να ασχολούμασταν με βελτίωση του ΑΡΤΕΜΙΣ σε συνδοιασμο με stinger πχ γιατί γράφτηκε ότι θα δωθουν αφού σουλουπωθουν σε βαλκανική χώρα (?)
    Η πχ Phalanx σε εποχούμενη έκδοση μόνο για νησιά .
    Στο άρθρο λείπει και η επιλογή των decoys ως παθητική λύση (του φτωχου)
    Με εκτίμηση

    1. @Fylax1970
     Στις επιδόσεις(εμβέλεια όπλων) είναι νομίζω συγκρίσιμο με το νοτιοκορεατικό BIHO* απλά φέρει μόνο ένα πυροβόλο που χρησημοποιεί και πυρομαχικά Airburst και πιο εξελιγμένο ραντάρ AESA και επιπλέον παθητικό αισθητήρα IRST που στοχοποιεί χωρίς να προειδοποιεί τον στόχο.

     Η επιλογή Phalanx για την ξηρά πάει πακέτο με υπερβολικά μεγάλο όχημα(είτε συρόμενο είτε επι οχήματος 8×8 Oshkosh) ως φορέα για το σύστημα ενώ χρειάζεται και ισχυροτερη πηγή ενέργειας.

     https://www.hanwha-defense.co.kr/eng/mobile/products/antiaircraft-artillery-biho.do

   2. Όντως φαίνεται καλό το Skyranger, αλλά νομίζω ότι η πλατφόρμα του είναι κάπως ακριβή, ενώ ο stinger και το πυροβόλο, έχουν αρκετά περιορισμένη εμβέλεια. Θέλεις δηλαδή και ένα άλλο σύστημα πάνω από αυτό σε μια δι-επίπεδη άμυνα κατά της απειλής αυτής, η οποία αναγκαστικά θα πρέπει να είναι πυραυλική, αλλά με μικρού κόστους πύραυλο. Πέραν βεβαίως των άλλων μέσων αντι-uav (ηλ. πόλεμο, λέιζερ, άλλα uav κ.λπ. που αναφέρει και το άρθρο).

    1. @WTF
     Ωραιο το skyranger…
     Έκανα λάθος για το skyshield δεν είναι σε όχημα…
     @gdmast
     Έχεις δίκιο φυσικά ότι έχουν περιορισμένη εμβέλεια και χρειάζεται το παραπάνω .
     Από κάπου όμως πρεπει να αρχίσουμε φίλε γιατί τώρα ούτε την περιορισμένη δεν έχουμε δυστυχως….

    2. Ασφαλώς δεν είναι σύστημα για μεγάλες αποστάσεις, αλλά το μέρος για μικρές αποστάσεις σε ένα σύστημα πολυστρωματικής αεράμυνας, η ως συνοδεία σχηματισμών στην ξηρά για προστασία απο εναέριες απειλές με αντιαρματικούς πυραύλους.
     Η πλατφόρμα είναι νομίζω επιλογή του χρήστη που σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητο να εγκατασταθεί ο πύργος (που φιλοξενεί τους αισθητήρες και τα όπλα που αποτελούν το σύστημα skyranger) στο όχημα μποξέρ που επέλεξε η RH για επίδειξη.
     Η εγκατάσταση του Πύργου που ζυγίζει λιγότερο απο 2,5 t μπορεί να γίνει και σε όχημα 6×6 η σε ερπυστριοφόρο όχημα.

     1. @WTF
      Αγαπητέ δεν χρειαζομαστε παρά πολλά τέτοια.Στα νησιά της γραμμής να ακολουθούν όπως λες σχηματισμούς της ξηράς μόνο τους προκεχωρημενους,όχι όλο το εύρος των νησιών απλα στο ανατολικότερα σημεία.
      Ειδικά τώρα που φτιάχνει το κοπρόσκυλο και σμήνη μικρών δρονον τι να πρώτο προλάβουμε με ότι διαθέτουμε.Δεν μας έφταναν τα πυραυλικά του,τα Τ-129,τα Firtina,η δυνατότητα μεταφοράς μόνο από αέρα στα γρήγορα σχεδόν μιας μεραρχίας ηρθαν κιαυτα.
      Δεν θα μιλήσω για δυνατότητες ΗΠ κτλ
      Γιαυτο φωνάζω ότι η αναβαθμιση των κλάδων πρεπει να γίνεται με ισορροπία….
      Πρεπει να γίνουν επενδύσεις σαυτον τον τομέα χτες…Και να αφήσουν τις ηλιθιότητες περί g3..
      Δηλ θα κρατάω το scar πχ και θα κατεβάζω Harop η MAM-L
      Με εκτίμηση

     2. @Fylax1970
      Σε μια ιδανική περίπτωση θα υπήρχαν και σε σχηματισμούς στην ξηρά στην πρώτη γραμμή και στο ΠΒ για προστασία απο οπλισμένα UAV και επιθετικά ελικόπτερα, αλλά αυτό είναι ίσως ουτοπία για την ελληνική περίπτωση.

      Όσον αφορά τις ανακοινώσεις για αγορά νέου τυφεκίου εφόδου, νομίζω ότι αν πάρουν θα πάρουν μόνο για μερικές μονάδες επιλέκτων(μάλλον με εισήγηση του Α/ΓΕΕΘΑ που προέρχεται απο εκείνες τις μονάδες, που θα είναι υπόθεση ντεζαβού με τον ΟΥΚα ναύαρχο που έφερε τα MARK V), αφού θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να αγοραστεί FN SCAR για 5000 $ έκαστο για τον απλό οπλίτη που τον αντιμετωπίζουν ούτως η άλλως ως άνθρωπο και μαχητή 2ας κατηγορίας (η ως υπηρέτρια, ανάλογα με την περίπτωση) στο ελληνικό στρατιωτικό σύστημα. Όπως φαίνεται και απο τον απαρχαιωμένο ατομικό εξοπλισμό και ρουχισμό που μοιράζουν ακόμα.

 13. Τα συμπεράσματα που βγαίνουν, αν παρακολουθούμε τις εξελίξεις γύρω σπό τα drones και ειδικά αυτά των γειτώνων είναι απλά:
  ΔΕΝ μπορούμε αυτή την στιγμή να αντιμετωπίσουμε και να εξουδετερώσουμε αυτές τις απειλές.
  Με α/α και τεχνολογίες του 70′, 80′ ή 90′ δεν μπορείς να πας σε πόλεμο όταν ο άλλος σου έρχετε με τεχνολογίες του 21ου αιώνα.
  Είναι δύσκολα να ανιχνευτούν, έχουν πολύ μικρό ίχνος, πετάνε ψηλά, μπορούν με ηλεκτρονικό πόλεμο να θολώσουν το τοπίο και με βόμβες να καταστρέψουν ότι υπάρχει στο έδαφος.
  Διαβάζω «καλά, εμείς δεν ήμαστε Λιβυή ή Καραμπάχ».
  Εμείς πολλά δεν ήμαστε και περνιόμαστε για πιο ξύπνιοι, αλλά καλό θα ήταν να σοβαρευτούμε, πριν κλάψει ή μάνα το παιδί και περάσουμε στα πάθη των Αρμενίων.
  Ή αυτά των Σ. Αραβών όπου πάμφθηνα drones των ανταρτών της Υεμένης νίκησαν μία από τις ακριβότερες αεράμυνες του πλανήτη.
  Τώρα θορυβήθηκαν μ’αυτά όλλοι (και οι μεγάλες δυνάμεις) και τρέχουν να βρούνε τεχνολογικές λύσεις και αξιόπιστα αντίμετρα που ακόμη ΔΕΝ υπάρχουν.
  Σε Λιβυή και Καραμπάχ βάλε 10-20 drones έκαναν την ζημιά. 150 μπαϊρακταρ, ακινζί και καμιά 500αριά καμικάζι, δεν μπορούν να αντιμετωπίστουν με f16 και ακριβά όπλα που θα έχουν και άλλο μέγα έργο στη πλάτη τους.
  Με τις δορυφορικές επικοινωνίες που έρχοντε οι απέναντι θα κάθοντε μακριά και σίγουροι από τα όπλα μας πίσω από οθόνες.
  Θα στέλνουν φθηνά μη επανδρωμένα που σε γραμμές παραγωγής τα ρίχνουν όπως η volkswagen τα αμάξια.
  Τα 20 Sperwer και 2 Ηeron που δε λένε ακόμη να έρθουν δε μας φτάνουν.
  Εκτός από drones που να τραβάνε όμορφες φωτογραφίες και βίντεο χρειαζόμαστε έναν στόλο, 100-200αριά οπλισμένα μη επανδρωμένα, σμήνοι drones, drones ηλεκτρ.πολέμου και καμικάζι σε όλλους τους κλάδους των ΕΔ.
  Είναι τεχνολογία που πιστεύω μπορούμε να κάνουμε πολλά και πάει στο dna μας, έχουμε τα μυαλά.

 14. δεν χρειαζεται ουτε να τα δεις ουτε να τα ψαξεις ουτε να τα κυνηγησεις ουτε να τα καταριψεις.

  πρέπει να χτυπησεις τα κεντρα που τα χειριζονται που λογικα θα ειναι πολυ πολυ λιγότερα.

  σε αυτα τα κεντρα θα ειναι και οι ειδικοι τους.

  αντιστοιχα και για τα ραφαλ τα δικα μας και τους πιλοτους μας πρεπει να προστατευσουμε. ακόμα και ανωνυμια οσο γινεται.

  δεν θα ψαξει η τουρκια να τα καταριψει τα ραφαλ με φοβερες τεχνολογιες ακριβες.

  το προηγουμενο βραδυ θα στειλει πρακτορες της στα σπιτια των πιλοτων. πιστευω η ευπ θα εχει μεριμνησει αλλα ειναι αναγκαια και η ιδρυση στρατιωτικης υπηρεσιας πληροφοριων

  1. Σας ευχαριστώ για το σχόλιο σας. Δυστυχώς με την τεχνητή νοημοσύνη γίνεται απεμπλοκή της εξάρτησης του δρόνου από ένα κέντρο ελέγχου. Φυσικά αυτό επισύρει μερικά παράπλευρα θέματα, όπως κανόνες εμπλοκής εκτός ανθρώπινης τελικής επιβεβαίωσης και πρόβλεψη για IFF έτσι ώστε να μην υπάρχουν frienfly kills. Όμως τα κέντρα ελέγχου θα απεμπλακούν κάνοντας την soft-kill ανάσχεση δύσκολη, αφήνοντας ως αποτελεσματική λύση την hard kill των loitering munitions.

   1. εγω ευχαριστω για την απαντηση

    δηλαδη ενα ντρον μπορει να ελεγχεται απο διαφορετικα κεντρα ελεγχου?

    οπως και να εχει τα κεντρα ελεγχου δεν μπορει να ειναι 150 π.χ. οσα και τα ντρον και σε καθε περιπτωση θα ειναι πιο ευκολος στοχος και επαναλαμβανω και με τους ειδικους χειριστες μεσα.

    1. Η προσπάθεια είναι η δημιουργία drone swarm (σμήνος δρόνων) όπου η απόφαση για επίθεση κτλ θα λαμβάνεται από τα ίδια τα drones. Σας χρωστώ εδώ ένα ακόμη άρθρο, αλλά αν θέλετε κοιτάξτε μια συζήτηση που είχαμε κάνει με τον Καθ. κ. Κωνσταντίνο Γρίβα για τα uav στο NEMESISHD https://www.youtube.com/watch?v=BsuBh3dTn4Y

     1. Επειδή στο χώρο εργασίας μου (εξωτερικό) ασχολούμε λίγο και με αυτοματισμούς και Α.Ι. σε θέματα testing, ξέρω ότι σε μια αναμέτρηση τεχνητής νοημοσύνης και ανθρώπινου νου, φτάσαμε σήμερα στο σημείο να νικά πάντα η τεχνητή νοημοσύνη.
      Ο άνθρωπος κουράζετε, κάνει λάθη, δεν έχει πάντα τα ίδια αποτελέσματα, επηρεάζετε, έχει συναισθήματα, αργός και ακριβός.
      Δηλ. σε πεδία μάχης, τα σμήνοι drones με το που θα έχουν ολοκληρωμένοι εικόνα από αέρος, θα βγάζουν αστραπιαίες και «κρύες» αποφάσεις το πως να κινηθούν για να καταστρέψουν καλύτερα τον εχθρό.
      Θα νικά τελικά αυτός που θα έχει τα καλύτερα τεχνολογικά drones, με το καλύτερο kill-πρόγραμμα και αλγορίθμους.
      Το να στείλεις μετά ανθρώπους να πολεμίσουν «ρομπότ» είναι αυτοκτονία.

     2. @ ΓιώργοςΠάτρις

      ΠΑΝΤΑ νικαει η τεχνολογια και η εξυπναδα.

      Τα ρομποτ ειναι απλα κατασκευασμα της χωρας και συνεπως του πολιτισμου και των μυαλων που τα κατασκευασαν. ΠΟΤΕ δεν ειναι θεμα πορων.

      Οι ανταρτες Χουθι στην Υεμενη κατασκευαζουν ντροουν αυτοκτονιας κατα δεκαδες, και ενω απο πανω τους βομβαρδιζουν οι Σαουδαραβες με αεροσκαφη F-15. Οι ισλαμιστες στη Συρια κατασκευαζαν μικρα ντροουν της πολιτικης αγορας των 100 ευρω που μετεφεραν βομβιδια τα οποια αφηναν να πεσουν πανω απο Αμερικανικα αρματα μαχης και τεθωρακισμενα.

      Μυαλο χρειαζομαστε και οχι πετρελαια και αεριο. Μια απο τις πλουσιοτερες χωρες στον πλανητη σε αποθεματα πετρελαιου ειναι η Βενεζουελα, αλλα σχεδον δεν εχουν να φανε. Αντιθετως η Ιαπωνια, η Ταιβαν, η Νοτια Κορεα και το Ισραηλ που δεν εχουν σχεδον τιποτα, ειναι κορυφαιες στην τεχνολογια, επειδη επενδυουν στο ανθρωπινο δυναμικο τους, αντι να το εξαγουν σε αλλες χωρες οπως κανουμε εμεις.

      Πως θα αναπτυχθουν εταιριες στην Ελλαδα εαν ολοι οι ικανοι φευγουν στο εξωτερικο, τα πανεπιστημια ειναι μπαχαλα λογω ταραχοποιων και βανδαλων της ακρας αριστερας, οι παλαβοι κανουν πορειες και κλεινουν δρομους καθε μερα και το ΠΑΜΕ παει και κλεινει επιχειρησεις???

      Εαν δεν ληφθουν μετρα ωστε να περιοριστουν αυτα τα φαινομενα και ειδικα να πεταχθουν εξω απο τα πανεπιστημια οσοι κανουν ταραχες, καταληψεις και βανδαλισμους, και να εφαρμοστουν οι νομοι του κρατους, ποτε δεν θα παμε μπροστα ως χωρα.

    2. Με τις δορυφορικές επικοινωνίες και το καινούριο Bayraktar TB3 που τρέχουν αυτή τη στιγμή οι Τούρκοι, τα κέντρα ελέγχου και οι χειριστές μπορούν να βρίσκοντε και στη Μαύρη Θάλασσα, μακριά σπό την εμβέλεια των όπλων μας.

     1. Έχετε απόλυτο δίκιο. Ακόμη και οι ελιγμοί (> κάποια G που δεν θυμάμαι ακριβώς) που μπορεί να κάνει ένα drone θα ήταν αδύνατο για ένα πιλότο να τις αντέξει, όπως είχε δείξει και ένα πείραμα του αμερικανικού στρατού.

    3. Φίλε Δημήτρης Λ
     Τα κέντρα ελέγχου είναι γνωστά σε αυτούς που πρέπει να γνωρίζουν.
     Γνωρίζουν και τα αεροδρόμια που συνήθως χρησιμοποιούν και τους χώρους διασποράς στις ασκήσεις που γίνονται. Δοκιμές στον ηλεκτρονικό πόλεμο και στις παρεμβολές, γίνονται πολλές χωρίς
     να ανακοινώνονται. Σίγουρα πάσχουμε στην δική μας κατοχή ή παραγωγή δρόνων και εκεί πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα.
     Έχει ξαναειπωθεί όμως, οτι οι καλύτερες ‘μετρήσεις’ γίνονται στα Δωδεκάνησα και στον Έβρο

     Επίσης, δεν είναι εφησυχασμός αν δεν τρως αμάσητη την προπαγάνδα του Γείτονα που συνηθίζει να κάνει την τρίχα, τριχιά :
     https://doureios.com/poso-tromero-einai-pragmatika-to-bayraktar/

     1. Δηλ. και; Νομίζεις και 2χλμ. να είναι πάνω από τα κεφάλια μας, θα το πάρουμε χαμπάρι; Εδώ με πολιτικό drone μπήκαν Καστελόριζο και έβαψαν την σημαία μας χωρίς να πάρει κανείς χαμπάρι. Τώρα αν έρθουν τα μπαϊρακταρ 3 που θα έχουν δορυφορικές επικοινωνίες, τα κέντρα ελέγχου θα βρίσκοντε στη Μαύρη Θάλασσα και θα μπορούν να ξεκινούν και από έναν αυτοκινητόδρομο, ψάξε να τα βρείς…
      Η Σ. Αραβία με μία από τις ακριβότερες και φούλ αεράμυνες του πλανήτη νικήθηκαν από τα πάμφθηνα και ερασιτεχνικά drones των ανταρτών της Υεμένης.
      Είδαμε επιτυχίες των Τούρκων στη Λιβυή, Συρία, με τους Κούρδους και Καραμπάχ, εξάγουν το drone όχι επειδή είναι μακέτα.
      Οι Αρμένιοι πήραν το μάθημα τους και τρέχουν για εγχώρια drones. Εμείς, πρέπει να πάθουμε;
      https://www.defenseworld.net/news/27161/Some_23_Russian_Pantsir_Air_Defense_Systems_Destroyed_in_Syria__Libya__Reports#.YIMyvFObGdM

     2. Φίλε ΓιώργοςΠάτρις
      Είπαμε οτι είμαστε πίσω και χρειάζονται βήματα αποφασιστικά για να μπορούμε και εμείς να παράγουμε ή να υιοθετήσουμε δόγμα αντιμετώπισης των UAV/UCAV, αλλά μην υπερβάλουμε και μην χάνουμε τον ύπνο μας , γιατί οι γείτονες απλά κάνουν τα πρώτα βήματα στον τομέα, χωρίς να είναι πρωτοπόροι.

      Δεν είναι απαραίτητα μισοάδειο το ποτήρι, ας αποφύγουμε τις υπερβολές.
      Τα πεδία εφαρμογής που μου παραθέτεις, έχουν αναλυθεί από έμπειρους στρατιωτικούς αναλυτές, έχουν κοινό συμπέρασμα την απουσία εναέριας υπεροχής του αντιπάλου, το μη κορεσμένο περιβάλλον επιχειρήσεων και την απουσία διαστρωματικής αντιαεροπορικής άμυνας του αντιπάλου σε όπλα και αισθητήρες.

      Όλα τα πεδία που μου αναφέρεις οτι διέπρεψαν τα ‘Ιπτάμενα Μπουζούκια’ κατά ένα συνχολιαστή μας, ήταν ‘ εύφορα χωράφια προς σπορά’: Στην Λιβύη με την παντελή έλλειψη αεροπορικών μέσων , αλλά και διαστρωματικής αντιαεροπορικής άμυνας εκ μέρους του Χαφταρ, οι γείτονες κόβαν βόλτες ανενόχλητοι όπου γουστάρανε.
      Στην Βόρεια Συρία υπό την ανοχή των Ρώσων, κάνανε τα ίδια σε συγκεκριμένες περιοχές έναντι ανοργάνωτων παραστρατιωτικών ομάδων του Συριακού στρατού υπό εμφυλιακή εμπόλεμη κατάσταση! Σιγά τα Αβγά, που θα χάσω τον ύπνο μου.

      Επίσης, στο Ναγκόρνο, όλοι οι αναλυτές επεσήμαναν την απουσία αεροπορικής υπεροχής εκ μέρους των Αρμενίων, που είχε ως αποτέλεσμα τον έλεγχο, μεταφορά ασφαλούς εικόνας από το πεδίο, παραμέτρους στοχοποίησης και μεταφοράς αυτών στα μέσα βολής των αντιπάλων. Διαμορφ;vθηκαν καταστάσεις Shooting sitting ducks
      και αποθεώθηκαν οι Μπαιρακτάρηδες , για να γίνει το κατάλληλο Marketing το οποίο
      θα φοβίσει γείτονες και θα προμοτάρει εξαγωγές.
      Με λίγα λόγια , όλα αυτά τα απίθανα επιτεύγματα των Τούρκων δεν έχουν δοκιμαστεί απέναντι σε οργανωμένο στρατό , ούτε σε κορεσμένο περιβάλλον παρεμβολών ,αισθητήρων, όπλων ,τακτικών. Έχουν επιτυχώς μεν εφαρμοστεί έναντι ατάκτων ή ανταρτών, αλλά όχι εναντίον ενός σύγχρονου και δη κατά πρότυπα ΝΑΤΟ, στρατού.

      ΥΓ: H παραπομπή μου από το άρθρο του Κ. Βλάσση, αναφέρει συγκεκριμένες παραμέτρους από ασκήσεις βολής των Μπαιρακτάτηδων και όχι γενικόλογες προπαγανδιστικές θριαμβολογίες που σκοπό έχουν την είτε την πρόκληση φόβου, είτε
      την δημιουργία πελατολογίου για εξαγωγές.
      Αναφέρονται σε πραγματικά ύψη πριν την στοχοποίηση, παράμετροι βολών και ταχύτητες ..μπεκάτσας, που σε καρτέρι οργανωμένου κυνηγού που περιμένει σε καρτέρι, είναι καταδικασμένη να βρεθεί στο έδαφος.

      Ξέχασα να αναφέρω οτι τα προηγμένα Μπαιραχτάρ, χρησιμοποιούνται επιτυχώς και στην Ν,Α Τουρκία, κυνηγώντας τυφεκιοφόρους Κούρδους σε απόκρημνα βουνά και σπηλιές!

   2. @Θεόδωρος Κωστής
    Είμαστε αρκετά κοντά στην μέρα που θα χρησιμοποιούνται θωρακισμένα αυτόνομα οχήματα όπου η AI τους θα αποφασίζει αν και ποιόν να σκοτώσει. Terminator τελείως Ο.ο. Υπάρχουν δυνάμεις που δεν έχουν καμιά αναστολή και κανέναν ηθικό ενδοιασμό. Κίνα, Τουρκία πχ.

    Πριν απο αυτό όμως θα δούμε τεθωρακισμένα που θα κινούνται αυτόνομα ώστε να αποφευχθεί ο φόρτος για τον χειριστή (πολύ μεγαλύτερος για οδήγηση επι εδάφους σε σχέση με την πτήση νομίζω), αλλά το κουμπί για την εξολόθρευση θα το πατάει ο άνθρωπος χειριστής δια τηλεχειρισμού. Αναρωτιέμαι πότε θα δούμε όλα αυτά τα αποθηκευμένα τεθωρακισμένα να μετατρέπονται για τέτοιους σκοπούς. Ακόμα και άοπλα, για παραπλάνηση θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.

 15. Βλέπουμε στην βόρεια Συρία και στην Υεμένη τι συμβαίνει άμα ο ένας έχει μόνο drones(τουρκοι/huthi) και ο άλλος μαχητικά αεροπλανα(Ρώσοι/αραβοι).

  Είναι πολύ απλό το πραγμα.

  1. Δεν θεωρώ ότι είναι συγκρινόμενες περιπτώσεις. Στην περίπτωση Αράβων vs Χούτι έχουμε πλούσιους και μισθοφόρους με αεροπλάνα εναντίον ξυπόλητων που τους προμηθεύει ατελείωτα drones και intelligence το Ιράν και δεν τους ενδιαφέρουν οι απώλειες.

   Στην Συρία, πάλι δεν υπάρχει αρκετή αντιστοιχία καθώς η αεροπορία Συρίας συν Ρωσίας στην Συρία είναι πολύ μικρότερη, αλλά αν μέρη δείχνει τι γίνεται, μπορεί τα drones να κάνουν μικροεπιθέσεις, με αιφνιδιασμό και φεύγουν αλλά πόλεμο δεν κερδίζουν, μόλις σηκωθούν οι γάτες στον αέρα (αεροπλάνα) εξαφανίζονται τα ποντίκια (drones)

   1. Τίποτα δεν ειναι εύκολα συγκρίσιμα..απλα λέω ότι όπου αεροπορική κυριαρχία απο ισχυρή αεροπορική δύναμη..απλα drones ειναι στόχοι. Και άντε να περάσουν κανα διό..

 16. Το πρώτο και σημαντικότερο τεχνολογικό επίτευγμα για να την ανάπτυξη στρατιωτικών drones είναι οι τηλεπικοινωνίες και πιό συγκεκριμένα πως θα επικοινωνείς αξιόπιστα από μακριά. To ΑΙ στα drones έρχεται δεύτερο(μόνο ίσως για loitering munitions που εκεί παίζει πράγματι σημαντικό ρόλο) . Οι Τούρκοι έχουν κάνει(και συνεχίζουν να κάνουν) σημαντική έρευνα στον τομέα των τηλεπικοινονιών εδώ και 15-20 χρόνια χρησιμοποιώντας τόσο το TUBITAK, τα Πανεπιστήμια τους αλλά(δυστυχώς) και τα Ευρωπαικά προγράμματα για την έρευνα αυτή και έχουν πράγματι προχωρήσει πάρα πολύ. Δεν είναι τυχαίο που είναι μέσα στην 5-6 χώρες με drones μακράς ακτίνας δράσης. Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο πάντως στα ηλεκτρονικά είναι πολύ καλοί.
  Αυτό δεν σημαίνει πως και στην Ελλάδα δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παρόμοιο απλά τα Πανεπιστήμια δεν θέλουν(για πολλούς και διάφορους λόγους) αλλά και ο Ιδιωτικός τομέας είναι αρκετά αδύναμος τόσο τεχνολογικά όσο και γιατί γενικά δεν υπάρχει η νοοτροπία ανάπτυξης τέτοιων πολύπλοκων προιόντων χωρίς την πιθανότητα κάποιου κέρδους(το οποίο είναι και λογικό).
  Οι Τούρκοι(το τουρκικό κρατος ποιό σωστά) έχουν δώσει και συνεχίζουν να δίνουν άπειρα χρήματα(για δεκαετίες) απλά και μόνο για την ανάπτυξη drones(και αμυντικών συστημάτων γενικότερα) κάτι το οποίο αυτη την στιγμή τους επιφέρει $3.06billion σε εξαγωγές με άμεσο αντίκτυπο τελικά τις δυσκολίες στην καθημερινότητα του Τούρκου πολίτη.
  Αυτό στην Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει και ούτε πρόκειται να γίνει ποτέ γιατί απλόστατα δεν είμαστε κατακτητικός λαός αλλά δεν έχουμε και πολύ έντονο το αίσθημα της αυτοσυντήρησης σαν έθνος, κάτι που οι περισσότεροι Τούρκοι το έχουν, οπότε τελικά κατα πάσα πιθανότητα θα συνεχίσουμε να αγοράζουμε λύσεις εκτός Ελλάδος και να βρίσκουμε πατέντες να τα βολέψουμε με αυτά που έχουμε.
  Συγγνωμη εάν κούρασα….

 17. Ας σταματησουμε να σκεφτομαστε μονο αμυντικα, και ας σκεφτουμε ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ. Πρεπει να μπορεσουμε να μεταφερουμε τον πολεμο στο εδαφος του αντιπαλου. Αποτροπη σημαινει να μας φοβαται ο αντιπαλος, ωστε να μην τολμησει καποια εξυπναδα, γιατι θα υποστει μεγαλυτερη καταστροφη σε σχεση με αυτα που ελπιζει να κερδιζει.

  Aυτο που χρειαζομαστε γρηγορα, ειναι επιθετικα Μη Επανδρωμενα Αεροσκαφη αλλα και Περιφερομενα Πυρομαχικα (loitering munitions).

  Eπειδη οι δικες μας προσπαθειες σε αυτον τον τομεα θα χρειαστουν χρονο και χρημα, καλο θα ηταν να κανουμε μια συμφωνια με το Ισραηλ για συμπαραγωγη ή εστω αγορα τετοιων συστηματων ωστε να καλυψουμε το κενο στα γρηγορα. Το Ισραηλ ειναι κορυφαιο σε τετοια συστηματα, απο εκει απεκτησαν την τεχνολογια οι Τουρκοι, τις δεκαετιες του 1990 και 2000, οταν αγοραζαν Harpy, Heron, αλλα και τεχνολογια για εκσυγχρονισμο των αρματων Μ-60 σε Τ-60 Sabra. Ολα αυτα τελειωσαν οταν οι Ισραηλινοι εκαναν επιθεση στο Τουρκικο πλοιο Μavi Marmara που προσπαθουσε να σπασει τον αποκλεισμο στη Γαζα, και σκοτωσαν 9 Τουρκους.

  Για παραδειγμα τα loitering munitions HAROP μπορουν να περιφερονται στον αερα επι 6 ωρες, η να καλυψουν 600 χιλιομετρα αποσταση και να εντοπισουν αλλα και να καταστρεψουν εχθρικους στοχους. Θα μπορουσαμε να εξοπλισουμε τα νησια, τον Εβρο αλλα και τις πυραυλακατους του ΠΝ με τετοια συστηματα, καθως υπαρχει και εκδοση πλοιων. Οι Ισραηλινοι εχουν επισης βαλιστικους πυραυλους LORA που πουλανε, με βεληνεκες 400 χιλιομετρα. Αντι να σκεφτεται η Ελλαδα να αγορασει τυφεκια, καλυτερα να αγορασουμε τεχνολογια αιχμης.

  Σχετικα με την αμυνα απεναντι σε τετοια συστηματα, ενας συνδυασμος Αντι-Αεροπορικων μεσης εμβελειας οπως τα IRIS-T SLM η NASAMS σε συνδυασμο με συστηματα C-RAM θα ελυνε το προβλημα. Συστηματα ηλεκτρονικου πολεμου ειναι θετικα, αλλα πλεον δεν μπορουν να σταματησουν τα μεγαλου μεγεθους Μη Επανδρωμενα Αεροσκαφη των Τουρκων, καθως εχουν δορυφορικη επικοινωνια, η οποια ειναι εξαιρετικα δυσκολο να δεχθει παρεμβολες.

  Τελος, ο καλυτερος τροπος για να καταστρεψεις ενα εχθρικο Μη Επανδρωμενο Αεροσκαφος, ειναι να θεσουμε ως εθνικο στοχο την κατασκευη οπλισμενων Μη Επανδρωμενων Αεροσκαφων που θα εχουν τη δυνατοτητα να καταστρεψουν εχθρικων ΜΕΑ. Δεν γινονται απο τη μια μερα στην αλλη, αλλα εαν δεν θεσουμε εθνικους στοχους, δεν θα κατασκευασουμε ουτε βιδα στο τελος.

  1. Φίλε G_P
   Έχει πάθει θλάση το χέρι μου να το γράφω.
   Πρεπει να του κάνουμε τα ίδια και χειρότερα.
   Θα συμφωνήσω απόλυτα σε ότι έγραψες.
   Ο τούρκος είναι θρασύδειλος ,λειτουργεί πάντα με πονηριά και στα σίγουρα.
   Μολις δει θάρρος και τον κίνδυνο που προκύπτει μαζεύεται.
   Όσο εμείς σκεφτόμαστε αμυντικά μοιραία κάποια στιγμή θα φάμε και το γκολ.
   Με έκτιμηση.

   1. @ Fylax1970

    Φιλε, ας μην ξεχναμε πως εχουν συλληφθει για κατασκοπια σε Ελληνικα νησια , τοσο Ελληνες μουσουλμανοι, υπαλληλοι της Τουρκικης πρεσβειας μεχρι και Ευρωπαιοι συνταξιουχοι που λαμβαναν χρηματα απο τις Τουρκικες μυστικες υπηρεσιες ωστε να φωτογραφησουν και να καταγραψουν τις θεσεις και τις κινησεις των Ελληνικων δυναμεων.

    Oι Τουρκοι παντα ειχαν στην υπηρεσια τους Βασιβουζουκους.

    Οι λαθρομεταναστες που ερχονται στην Ελλαδα κανουν και αυτες τις δουλειες. Γι αυτο καποια πολιτικα κομματα στην Ελλαδα θελουν ανοιχτα συνορα, και τους λαθρομεταναστες ελευθερους να κυκλοφορουν οπου θελουν ανενοχλητοι, αντι να ειναι κλεισμενοι σε κεντρα λαθρομεταναστων οπως η Αμυγδαλεζα, οπως δηλαδη γινοταν μεχρι το 2015. Ειχαν μεχρι και τον Διπλωματικο Συμβουλο του Τσιπρα τον Καλπαδακη που συζουσε στο ιδιο σπιτι με την κορυφαια Τουρκαλα Διπλωματη στην Αθηνα επι 4μιση χρονια, και ο δεσμος διαλυθηκε μολις εφυγαν απο την κυβερνηση. Ειχαν γνωριστει οταν ο Καλπαδακης ηταν στην Αγκυρα !!! Τι συζητουσαν αυτοι επι 4μιση χρονια, για το ποδοσφαιρο μηπως? Αυτα δεν ειναι καθολου τυχαια.

    Ο Στελιος Κουλογλου και ο Παπαδημουλης κανουν καθε εβδομαδα καταγγελια στο ΕυρωΚοινοβουλιο ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ και ΣΤΡΑΤΟΥ , οτι σκοτωνει και οτι βασανιζει «προσφυγες», δηλαδη λαθρομεταναστες. Δρουν σαν υποχειρια και ως πρακτορες της Τουρκιας στο Ευρωκοινοβουλιο, και υιοθετουν πληρως της θεσεις της Τουρκιας. Λυπαμαι που το παω εκει, αλλα δυστυχως στην Ελλαδα εχουμε Δουρειο Ιππο που πρεπει να αντιμετωπιστει, καθως στην κρισιμη ωρα θα μας χτυπησουν πισωπλατα οι εφιαλτες.

    1. Φίλε G_P
     Πρεπει να το χωνέψουν όλοι.
     Αρέσει δεν αρέσει η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη από ότι πιστεύει ο κάθε ένας σας….
     Δεν ξεχωρίζω προηγούμενους και επόμενους και εξηγούμε.
     Για τους προηγούμενους αναφέρθηκες εσυ…Θα δεχθώ ότι είναι ετσι το πιστεύω και η επακόλουθη λειτουργία τους.
     Οι επόμενοι λοιπόν ξύπνησαν πέρσι τον Μαρτη στον Έβρο μετά την ξεφτίλα της Χίου.
     Κατά την διάρκεια των γεγονότων του Έβρου όπως καταλαβαίνεις εγώ είχα πάθει παράκρουση γιατί δεν μπορούσα να παω Έβρο προς συνδρομή στα αδέρφια μας(δεν αφήνεις την μια μεριά της γραμμής να πας στην αλλη)
     Ταυτόχρονα είχαν αυξήσει τις ροές και στα νησιά πάνω στην αναμπουμπούλα.Προσφεσθηκαμε εμείς όταν άρχισαν να σκάνε βάρκες στις παραλίες να τις φυλάξουμε με ωραρία κυλιόμενα ειδικά την νύχτα (αμάξια,βενζίνες,μέσα παρατήρησης,δίκτυο επικοινωνιών με εξοπλισμό,ΔΙΚΑ ΜΑΣ) και έπεσε ακυρο.Αποτελεσμα να σκάσουν κάτι βάρκες και οι επενδυτές να χωθούν και στην πόλη.
     Οι επενδυτές λοιπόν για να ξέρουν οι αγαπητοι φίλοι εκτός του ότι δουλεύοντας στην ύπαιθρο γνωρίζουν διαδρομές και δομές των νησιών έχουν και συντονισμένη επικοινωνία μεταξύ τους!
     Για να κλείσω γιατί είμαστε και εκτός θέματος.
     Δεν ξέρετε που,ποτε και πόσες κρύπτες με οπλισμό βρίσκονται ανα την Ελλάδα προωθημένες κυρίως από όμορες ‘φιλικές-καλοταισμενε’
     χώρες ,που δεν δημοσιεύονται σε αντίθεση φυσικά με τα απανωτά ντου αφοπλισμου(παράνομου φυσικά)Ελλήνων που ανακαλύπτονται τακτικότατα.
     Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ξεκουμπιστουν αλλά κατά δήλωση του τωρινού είναι καλοδεχούμενοι!
     Μάνατζερ χρεωκοπημενων μαγαζιών ,καλλιεργητές διχόνοιας!Δεν ξεχωρίζω τίποτα το ωραιο όταν σηκώνω το καπάκι σε ένα βόθρο!!
     Εσυ που το διαβάζεις αυτό και συμφωνείς μαζί μου ,γίνε ο βράχος που σπάει το κύμα,γίνε
     Φύλακας.
     Με εκτίμηση

     1. @ Fylax1970

      Εγω φιλτατε ειχα προβλεψει σε παρα πολυ κοσμο, πριν το τελος του 2014, οτι η Ελλαδα θα αντιμετωπιζε μεσα στο 2015 τεραστιο προβλημα λαθρομεταναστευσης και οτι θα μας εκλειναν τα συνορα, και ισως να μας πεταγαν εξω απο τη Σενγκεν.

      Οχι, δεν εχω κληρονομικο χαρισμα, ουτε ειμαι μαντης. Απλα γνωριζα τις ιδεολογικες εμμονες της ακρας Αριστερας και την πολιτικη «ανοιχτων συνορων» που δηλωναν δημοσιως οτι θα ακολουθησουν, σε συνδυασμο με τις συνεχεις κραυγες για ανοιγμα της Αμυγδαλεζας. Γνωριζω επισης τα μετρα καταπολεμησης της λαθρομεταναστευσης που εφαρμοζουν αλλες Δυτικες χωρες (π.χ. Ισπανια, ΗΠΑ, Αυστραλια κτλ).

      Ηταν απλο λογικο συμπερασμα λοιπον οτι αν αφηναν τα συνορα ανοιχτα, θα ερχοταν στην Ελλαδα λαθρομεταναστες απο ολο τον πλανητη, οπως και εγινε. Ερχοταν κοσμος απο το Μαροκο, που εχει χερσαια και θαλασσια συνορα με την Ισπανια, ερχοταν κοσμος απο ολη την Αφρικη, μεχρι και απο την Ινδονησια !!!

      Ολοι αυτοι οι λαθρομεταναστες, λες να πηγαν με τα ποδια στην Τουρκια??? Οχι φυσικα, πηγαν με τις Τουρκικες Αερογραμμες, με επιδοτουμενα εισητηρια απο τους Τουρκους. Κατηργησαν ακομη και τη βιζα. Και χρεωναν μερικες χιλιαδες για το καθε ατομο μεσω συνεργατων-διακινητων-πρακτορων της ΜΙΤ τους ωστε να τους περασουν στην Ελλαδα απο τον Εβρο και τα νησια.

      Για σκεψου, ποιο ηταν το μηνυμα της κυβερνησης εκεινη την εποχη, το 2015? Μηπως οτι ειναι προσφυγες πολεμου? Ποιο ηταν το μηνυμα που προωθουσε η κυβερνηση στα ΜΜΕ, απειλωντας τα με κλεισιμο εαν δεν ακολουθουσαν τη γραμμη τους? Τις γιαγιαδες που πηγαιναν και υποδεχονταν τους προσφυγες με γλυκα και δωρα δεν τις ειχες δει? Τις παραξενες ΜΚΟ που εμφανιστηκαν ξαφνικα? Το λιμενικο εκανε παραλαβη λαθρομεταναστων απο τα Τουρκικα χωρικα υδατα και τους εφερνε στα Ελληνικα νησια, απο οπου γινοταν μεταφορα με πλοια της ακτογραμμης στην ενδοχωρα. 2 εκατομμυρια κοσμος περασε απο την Ελλαδα. Ξερεις ποσα χρηματα εβγαλε η Τουρκια απο αυτη τη δουλεια διακινησης λαθρομεταναστων? Περιπου 10 χιλιαρικα το ατομο. Προκειται δηλαδη για 20 δισεκατομμυρια ευρω μονο απο διακινηση λαθρομεταναστων σε βαρος της Ελλαδας και της Ευρωπης.

      Αυτος ειναι και ο λογος που οι Ευρωπαικες χωρες συμφωνησαν να δωσουν 6 δισεκατομμυρια στην Τουρκια ωστε να σταματησει να στελνει λαθρομεταναστες προς την Ελλαδα. Συνολο δηλαδη 26 δις ευρω για την Τουρκικη αμυντικη βιομηχανια. Τα τεθωρακισμενα Hizir που πηγαν να ριξουν τον φρακτη στον Εβρο, εχουν πληρωθει απο την ΕΕ και απο την Ελλαδα !!!

      Που ηταν οι νησιωτες να αντιδρασουν οταν γινοταν αυτα??? Πουθενα. Γιατι κανενας δεν βγηκε να διαμαρτυρηθει επι 5 χρονια ????

      Λες για την «ξεφτιλα της Χιου». Εχεις αντιληφθει τι εγινε τοτε? Πολυ απλα, ειχε γινει γνωστο ΗΔΗ απο τον προηγουμενο Οκτωβριο-Νοεμβριο οτι η Τουρκια ετοιμαζε κινηση με μαζικη εισοδο λαθρομεταναστων ωστε να γονατισει την Ελλαδα, να εκβιασει την ΕΕ για περισσοτερα χρηματα, και ως προπομπο για τις ερευνες στην Ελληνικη υφαλακρηπιδα το καλοκαιρι. Ολα αυτα ειχαν αρχισει να ακουγονται δημοσια τοτε, Οκτωβριο-Νοεμβριο 2019, τοτε που μολις υπεγραψαν το μνημονιο με τη Λιβυη. Ηδη ειχαν αρχισει να αυξανονται οι ροες τοτε. Η Τουρκικη πιεση για υπογραφη του μνημονιου με τη Λιβυη ηταν γνωστη απο το 2017, δηλαδη 2 χρονια πριν υπογραφει. Μαλιστα η Καθημερινη ειχε και σχετικο αρθρο το 2018.

      Η κυβερνηση αποφασισε να δημιουργησει δομες λαθρομεταναστων με ελεγχομενη εισοδο και εξοδο, ωστε να μπορεσει να κλεισει τις πορτες εαν υπαρχει αναγκη. Και τοτε, εμφανιστηκαν διαφοροι, που παρισταναν τους πατριωτες και οι οποιοι αρχισαν να μιλουν οτι ΔΕΝ πρεπει να δημιουργηθουν κλειστες δομες, και οτι θα εγκαταστησουν περισσοτερους λαθρομεταναστες μονιμα κτλ. Αυτοι αρχισαν τα ρητορικη εμποδισης της κατασκευς κλειστων δομων και εκαναν εκτροπα κατα της αστυνομιας και παρεσυραν και πολυ αλλο κοσμο με παραμυθια. Ξερεις τι ηταν αυτοι? Οργανα της Τουρκικης κυβερνησης και ενος Ελληνικου πολιτικου κομματος. Προσπαθησαν να εμποδισουν τη δημιουργια κλειστων κεντρων, ωστε να εχουν το πανω χερι, και να μπορουν να στειλουν τους λαθρομεταναστες-πρακτορες τους να αναλαβουν δραση και να κανουν δολιοφθορες, οπως και εκαναν στη Λεσβο αλλα και τη Ροδο.

      Λυπαμαι φιλτατε, καθως επεσες μαζι με πολυ κοσμο, θυμα εξαπατησης και Ψυχολογικων Επιχειρησεων (PsyOps) της Τουρκιας. Υπηρχε συγκεκριμενος λογος που σου ειπαν να μην αναμειχθεις τον Μαρτη, καθως δεν ηθελαν καποιο ανεξελεγκτο περιστατικο να χρησιμοποιηθει απο την Τουρκια. Και στον Εβρο το ιδιο εγινε, ΔΕΝ μπηκε ο στρατος μπροστα, αντιθετως μπηκε η αστυνομια (και το λιμενικο στα νησια), πολυ απλα επειδη η Τουρκια προσπαθουσε να χρησιμοποιησει τους λαθρομεταναστες ως «πολιορκητικο κριο» και ως δηθεν θυματα της «κακιας και απανθρωπης Ελλαδας που σκοτωνει προσφυγες» , με σκοπο να πιεσουν την Ευρωπαικη κοινη γνωμη και ηγεσια να ζητησει απο την Ελλαδα ανοιγμα των συνορων.

      Μεχρι και στημενα ρεπορταζ χρηματοδοτησε η Τουρκικη μυστικη υπηρεσια ΜΙΤ στους New York Times, Bellingcat και στο Γερμανικο Der Spiegel, oτι δηθεν η Ελλαδα σκοτωσε τον Muhammad Gulzar στα συνορα. Μεχρι στο Ευρωκοινοβουλιο συρθηκε η Ελλαδα για να καταθεσει λογω των ψευδων αυτων δημοσιευματων.

      Η Τουρκια και οι συνεργατες της, εργαζονται για αυτο καθε μερα. Δες ποιοι κανουν καταγγελιες για βιαιη απωθηση μεταναστων. Δες ποιοι στηριζουν τη ρητορικη της Τουρκιας οτι οι Ελληνες σκοτωνουν μεταναστες στα ΜΜΕ. Δες ποιοι ζητουν συγκεκριμενες αλλαγες στα ανακοινωθεντα και τα ψηφισματα ωστε να πληξουν την Ελλαδα. Κουλογλου και Παπαδημουλης.

      Ποιος ειναι αυτος που βγαινει και ισχυριζεται οτι «οι προσφυγες ειναι οι δικοι μας Φλουντ» και οτι «Στον Έβρο πέρυσι δεν υπερασπιστήκαμε τους μετανάστες – Κατάπιαμε τη γλώσσα μας». Ο Νικος Φιλης.

     2. @ G_P

      Οι πριν και οι τωρα, το ιδιο τοξικο ξενοφερτο προιον ειναι,
      με αλλο περιτυλιγμα.
      Καποια στιγμη θα ξεκολλησεις και εσυ απο το να βλεπεις
      διαφορες εκει που δεν υπαρχουν.
      Ο Ζαεφ παντως δεν βλεπει διαφορες, ουτε ο σουλτανος.

 18. Σε όσα βίντεο είδα και στο βαθμό που μπόρεσα να διακρίνω, δεν είδα ούτε μια περίπτωση οπού το βλήμα εκτοξευόταν από το πετούμενο που βιντεοσκοπούσε. Όπου φαινόταν έρχονταν από τελείως άλλη κατεύθυνση, οπότε είτε το ντρον στοχοποιούσε (με λέιζερ ή στίγμα) και το βλήμα εκτοξεύονταν από αλλού, ή απλά έκανε ρεπορτάζ.
  Επίσης οι λήψεις ήταν τελείως ακίνητες για πολλά δευτερόλεπτα, πράγμα αδύνατον με το TB2.
  Για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις εχθρικά ντρον το πρώτο μέλημα είναι να ξέρεις τις δυνατότητες τους. Και στην συνέχεια, όσο θα εξελίσσονται να προσαρμόζεσαι. Δεν είναι δυνατόν να στήσεις τώρα ένα σύστημα άντι-ντρον που να σε καλύπτει για τα επόμενα χρόνια.

 19. Βρε μάγκες όταν πρότεινα πριν από 25+ χρόνια την κατασκευή ιπτάμενων βομβών.
  Κάτι σαν της V-1 αυλωθητή όμως των 1000 λιβρών ώση .
  Με φτηνό κόστος με απλά υλικά το Ελληνικό κράτος έτρεξε να ενδιαφερθεί!
  Η λύση ήταν η μαζική χρήση σε έναν στόχο πχ 100 ταυτόχρονα κλπ.
  Η ίδια βόμβα θα μπορούσε να καταστρέψει πλοία και άλλους στόχους.
  Με ρουκέτες – βόμβες με έλεγχο είτε από απόσταση είτε με τους δικούς της αισθητήρες.

  ΠΧ σε χαμηλό ύψος θα εξαπέλειε ρουκέτες εναντίον ενός πλοίου από μακριά
  με καθοδήγηση είτε μέσο υπέρυθρης ακτινοβολίας είτε ανίχνευσης ραντάρ και μετά
  θα συντριβόταν επάνω στο πλοίο.
  Δεν θα γράψω άλλα κανείς δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ.
  Μέσα στην μελέτη υπήρχαν και τα στοιχεία παραπλάνησης και δυνατοτήτων των φαλάνξ.

   1. @skylab
    Φίλε μου αυτό που βλέπεις στην Χίο δεν θάναι καθολου αστείο πίστεψε με,
    μολις εξελιχθεί φυσικά κατά προσωπικού και ελαφρά θωρακισμένων οχημάτων….
    Φέτος το καλοκαίρι αν καταφέρουμε και δουλέψουμε(να μας περισσέψει κανα ευρώ) τον χειμώνα αν δεν με προλάβουν τα γεγονότα ,θα φτιαχτεί κάτι πολύ πιο δυνατό και αποτελεσματικό,δώρο από μένα στα κοπρόσκυλα ….
    Όλοι πρεπει παραφράζοντας τον μέγιστο Καραϊσκάκη να λένε αντί όταν επιστρέψω θα τους ξαναγ@μ@σ@,να πράττουν το είμαι εδώ όρθιος και σε περιμένω να σε γ@μ@σ@!
    Με εκτίμηση σε όσους παίρνουν το ρίσκο να είναι Φόβου τους Δαναούς και Δώρα φέροντες ….

 20. Μερικές προτάσεις για την ενίσχυση του δόγματος A2/AD:
  Ενίσχυση των Erieye με τα Global Eye των συμμάχων Εμιρατιανών σε ασκήσεις και σε περιόδους έντασης.
  Επί μακρόν μεταστάθμευση έστω και 6 σαουδαραβικών F-15 στην Κρήτη,ιδιαιτέρως σε περιόδους κρίσης.
  Προμήθεια Spike Nlos για τα οποία έχω διαβάσει ότι εξουδετερώνουν και UAV. Τα όπλα αυτά μπορούν να συνεργάζονται με τα ισραηλινά UAV επιτήρησης στα πλαίσια δίκτυο κεντρικού συστήματος μάχης,όπως το Fire Weaver. Δεν γνωρίζω κατά πόσο σε ένα τέτοιο combat network μπορούν να ενσωματωθούν και οι Stinger στις μονάδες του Ανατολικού Αιγαίου.
  Προμήθεια της ειδικής έκδοσης Stinger για τα Kiowa.Επίσης έχω διαβάσει ότι και τα μη επανδρωμένα camcopter Schiebel θα μπορούν μετά το 2023 να φέρουν α/α πυραύλους.
  Προμήθεια επιπλέον Scalp EG.Σε κάθε έξοδο των Mirage και Rafale θα μπορούν να εξαπολύονται δεκάδες τέτοιοι πύραυλοι για να εξουδετερώνουν μακρινούς στόχους απο όπου θα επιχειρούν ,θα σταθμεύουν ή θα ελέγχονται τα αντίπαλα UAV/Ucav.

 21. TO ΠΡΩΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥ Α2 ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΣΚΑ ΗΤΑΝ,ΟΤΙ ΣΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΠΑΡΕΜΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΙ ΥΠΟΚΛΕΠΤΕΤΑΙ….ΟΠΟΤΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ JAMMING Η ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ UCAVS

  1. Σας ευχαριστώ για το σχόλιο σας. Σίγουρα μπορεί να γίνει υποκλοπή σημάτων με τις κατάλληλες κεραίες και τις κατάλληλες συνθήκες (ικανό SNR), αλλά τα σήματα δεν θα πρέπει να είναι κρυπτογραφημένα ή θα πρέπει να γνωρίζουμε το κλειδί για την αποκρυτπογράφηση. Στο άλλο σημείο, για την ακρίβεια η παρεμβολή γίνεται πάντα στον δέκτη, άρα στοχεύουμε το uav για jamming (soft-kill). Επίσης όπως σωστά λέτε μόνο hard-kill (πχ anti radiation missiles) στα κέντρα ελέγχου, μιας και το jamming δεν προορίζεται για την πηγή των σημάτων αλλά για τον αποδέκτη τους (uav).

   1. Περισσότερες πληροφορίες για τις κεραίες ηλεκτρονικού πολέμου και για το πεδίο του ηλεκτρονικού πόλεμου με ιδιαίτερη μνεία στο ECM/ECCM για αντιπλοϊκούς πυραύλους βρίσκονται στο βιβλίο μου «Ραντάρ & Ηλεκτρονικός Πόλεμος» που σύντομα θα είναι διαθέσιμο. Η λίστα των περιεχομένων των κεφαλαίων βρίσκεται εδώ: https://www.researchgate.net/publication/350006484_Rantar_Elektronikos_Polemos_-_Pinakes_Periechomenon?_sg=fw5lEYHV-jthbrCoFdNpj7LyP1L9S6AXdipCWYu6Z0cC_rKirN3AzgoUfqKMuJmuAx1gOOBYf-oTXZPuy1nae46PdsPQXwQSz4OkDiRI.r9fGfRRDiniOIEmNS6GpwYIhZTYqQhl0CxXXWDvjYOBxhHv1p4SAcTYZMd7PSFtw4lRBnQAA2dn8eZA0p8KyPQ

 22. Κοίτα τώρα τι έγκλημα πάει να γίνει με τον τενεκέ35.
  Αφού θα πάρουμε ευρωπαική φρεγάτα (εκτός αν θέλουμε να αυτοκτονήσουμε και πάρουμε τις τράτες)
  Ολλανδικη, Γαλλική, αγγλική (κατά σειρά πιθανοτήτων)
  και αφού μάλλον με τα ραφάλ κλείσαμε με τα 24 (18+6) (ελπίζω με τα 200εκρια της επαναγορας των απλων διλιτρων μιραζ απο τη γαλλικη αεροπορια το 2023 να παρουμε ειτε 2 καινουργια ειτε 4 μεταχειρισμένα αρα σύνολο 26-28 ραφάλ) μας μένει η «υποχρέωση» δυστηχως να δωσουμε και ενα μεγάλο συμβόλαιο στους αμερικανούς.
  Εδω χρειάζονται τα κότσια ενος ελληνα πρωθυπουργου που θα πάρει τηλεφωνο τον αμερικανο και θα του πει
  «κοιτα κατανοω οτι πρεπει να σας δωσω ενα συμβολαιο, αφου πηρα ραφαλ και φρεγατες απο ευρωπη, αλλα μην με εχετε δεδομενο οτι πρεπει να παρω ΛΜ, θα αγοράσω μποινγκ και αυτη αμερικανικη εταιρεια δικιά σας ειναι»
  Και ετσι να πάρουμε 20 F-18 Growler με τα ιδια και λιγοτερα λεφτα για 20 τενεκεδες35.
  Πέρα απο την ελλειψη πυροβολου (έχει αφαιρεθει για να μπει η κεραια τζαμαρισματος) το Growler περνει ακριβως τα ίδια οπλα με το Super Hornet.
  Τεραστιο οπλικο φορτιο σε σχεση με το τενεκε, τεραστια εμβελεια (σε σχεση με το τενεκε) δικινητηριο, ευελικτο.
  Διατηρει ολα τα πλεονεκτηματα του Super Hornet, αλλα εμεις κυρίως θα το αγοράσουμε για τις τεράστιες ικανότητες παρεμβολών που εχει.
  5-6 να πετάνε μόνιμα πίσω απο τα μεγάλα νησιά του αιγαιου (λεσβο, χιο, σαμο, κω, ροδο) και ολα τα αστικά κεντρα των παραλιων της μικρας ασιας δεν θα εχουν ουτε σημα στο κινητο τηλεφωνο τους, δε μιλάμε για τα ρανταρ των μπαιρακταρηδων και των ακινζι, αυτα θα τα παίξουν κανονικά.
  Αν ειναι να εισαγουμε οπωσδηποτε ενα νεο αμερικανικο τυπο και να φαμε το επιπλεον κοστος πολυτυπιας, γιατι να ειναι ο τενεκες που δεν προσφερει τιποτα? και να μην ειναι ισαριθμα Growler που διατηρουν ακεραια τη μαχητικη τους ικανοτητα σαν τα Super Hornet, εχουν το μισο και λιγοτερο κοστος χρησης απο το τενενε (αν και δικινητηρια, νομιζω εχουν και μικροτερο απο τα επισης δικινητηρια ραφαλ) και κυρίως μας δινουν αδιανοητες ικανοτητες ηλεκτρονικου πολεμου (20 αεροσκαφη).

  1. @ Romeo60

   Τενεκε 35 δεν μας δινουν οσο οι απεναντι εχουν τους S-400.
   Ευρωπαικη φρεγατα θα παρουμε Αγγλικη και για να χρυσωσουμε το χαπι
   θα παρουμε
   6 καινουργια ραφάλ (δωρεα απο ολιγαρχες)
   και 12 μεταχειρισμενα
   2 Γερμανικα υποβρυχια
   και οταν το ανθρωπακι παει στον θειο θα γινει αγορα 25 F-16V.

   Αν οι Γαλλοι κανουν το θαυμα τους και παρουμε Γαλλικες φρεγατες,
   θα μεινουμε με αυτες και τα 25 F-16V απο τον θειο.

   1. 18 EXTRA RAFALE
    25 F-16V
    2 Γερμανικα υποβρυχια
    Αγγλικη φρεγατα

    Είναι A’ΡΙΣΤΕΣ επιλογές και το ανθρωπάκι θα αφήσει Ιστορία στους Εξοπλισμούς!!

    Αλλα…

    1. Βαριά φορτωμένη αγγλική με όπλα και φος θα πάει στο 1 δις δεν γλυτώνεις και τίποτα σπουδαίο σε κόστος από το 1,087 δις της μπελάς.
     Ελαφρα φορτωμένη αγγλική δε λέει τίποτα καλύτερα η ελαφρια φορτωμένη ολλανδική σίγμα στα ίδια λεφτά που ίσως βγει και φτηνότερη και να έχουμε
     και την την εύνοια της Ολλανδίας στα Γιούρο γκρουπ.
     Εκτος ΕΕνωσης να δώσουμε 5 δις εκτός από τους ουσαιους στην Αγγλία το αποκλειω.
     Έχτρα ραφαλ δυστηχως δεν θα υπάρξουν καθώς οι ουσαιοι περιμένουν συμβόλαιο αν όπως γράφω παραπάνω πάρουμε 2-4 ακόμα και γίνουν 26-28 συνολικά ευχαριστημένοι να είμαστε.
     Αφου δεν παίρνουμε τις τρατες πρέπει ένα συμβόλαιο να πάει Αμερική και τα 25 καινούργια βαιπερ που προτείνεις πέρα από αριθμούς να συμπληρώσουν αυτά που θα αναβαθμισουμε( 84) δεν προσφέρουν καμία τεχνολογική υπέροχη ούτε κανένα εξτρα αξιόλογο όπλο.
     Το κσστος εισαγωγής ενός νέου τύπου θα το αποροφουσαμε έτσι κι αλλιώς με τον τενεκε εις το υπερδιπλάσιο του growler.
     Οι γερμανοι που αποριψαν το F35 και παίρνουν ένα σωρό δικούς τους τυφωνες (λογικό)
     Και 30 F18 super hornet αλλά κυρίως 15 F18 growler μαζί τους δεν νομίζω ότι είναι βλακες.
     Εμείς με 20 F18 μόνο growler αντί για 20 τενεκεδες 35, θα τζαμαρουμε τα πάντα από ραντάρ S400 μέχρι τις επίγειες εγκαταστάσεις ελέγχουν τον drones των μεμμετηδων και θα ανοίξουμε το δρόμο στο σύνολο της αεροπορία μας αφού θα μπλοκάρομε κάθε είδους ραντάρ του εχθρού με τόσα growler στον αέρα για να στείλει τις υποδομές των μεμμετηδων στο μεσαίωνα.
     Μπλοκάρεις από εχθρικά αντιαεροπορικα ραντάρ μέχρι εναέρια ραντάρ μαχητικων η awacs, μεχρι ραντάρ drones και επίγειους σταθμούς ελέγχου τους, μέχρι ραντάρ πλοίων, μέχρι ραντάρ επακτιων αντιπλοικων atmaca.

     1. @CK, Romeo60
      Mην ξεχνάτε στους υπολογισμούς σας ό,τι ανακοινώθηκε μετά την αγορά των Rafale: υπήρχε πρόθεση αγοράς συνολικά 40 αεροσκαφών. Άρα η επόμενη αγορά. λογικά, θα αφορά (40-18 Rafale) 22 αεροσκάφη

     2. @Δευκαλίων
      Και αυτά είναι τα F35 φοβάμαι
      Ακόμα και εάν τα παραλάβουμε κατά το 27/28 οι προκαταβολές πρέπει να πέσουν από τώρα!!

     3. @ROMEO 60

      Η ARROWHEAD ξεκινάει από 500mil
      Βάλε ένα τ50ari extra tο APAR2
      Πας στα 550 MIL
      Με 32 cell MK41 + TACTICOS+RAM+STRAHLES+CAPTAS+HMS όπως έχει γραφει

      Το πλοίο σηκώνει απάνω ότι αντέχει το πορτοφόλι σου!!

      Και δεν αντέχει τώρα το πλοίο έχει τους χώρους και τις υποδομές να τα βάλεις αργότερα!!

      Είναι επιλεγμένο από δυο ΝΑΤΟΪΚ’ ναυτικά και δοκιμασμένο

      Το TACTICOS είναι ήδη γνωστό στο Ναυτικό και εξασφαλίζει μinteroperability ε υπάρχοντες μονάδες

      Οι MEKO εκσυχρονίζονται παρα πολύ εύκολα στο TACTICOS

      Επαναλαμβάνω πως πάνω από 70% του κόστους του πλοίου θα πάει σε Γερμανία Γαλλία Ολλανδία και Αμερική

      Μπορούμε να κάνουμε στην Ελλάδα τα τελικά βαψίματα και να το παρουσιάσουμε ως Εθνικό Πλοίο

      Δεν συγκρίνετε με τις αδοκίμαστες υποεξοπλισμενες και πανάκριβες [email protected]
      η τις paper boat sigma!!

     4. @ Δευκαλίων.
      26 Rafale (18+6+2) και 18 F-18 Growler θα ήταν άριστος συνδιασμός για να φτάσουμε oxi τα 40 alla kai ta 44 μαχητικά.
      Νομίζω και 18 αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολεμου μας φτάνουν και έχουν και λίγο λιγότερο φόρτο απο τα ραφάλ αλλα σχεδόν διπλάσιο απο τα F-16
      Αν με ενα συμβολαιο 2μιση δις πάρουμε απο τη boeing αυτά τα αεροσκάφη με υποστήριξη και κυρίως με αλλο μισό δις για 60-70 harpoon τελευταιας εκδοσης των 270 χιλρων που κανουν SeaSkimming και 60-70 Slam-er (η boieng κατασκευαζει αυτους του πυραυλους αρα πακετο στο συμβολαιο) που εχουν την ιδια εμβελεια και χτυπαν και ξηρα,
      τοτέ οπλίσαμε και τα 84 viper που ειναι ηδη πιστοποιημενα και στους 2 πυραυλους.
      Φοβερο ντηλ με 3 δις για να αποκτησεις 18 αεροσκαφη ηλεκτρονικου πολεμου που στην ουσια ειναι και «αμερικανικα ραφαλ» me λιγο μικροτερο οπλικο φορτιο αλλα σε καθε περιπτωση σχεδον 2πλασιο των F-16 και με 120-150 πυραυλους να εξοπλισεις και αυτα και τα viper για κρουση και σε θαλασσα και σε ξηρα, που τωρα δεν εχουν σχεδον τιποτα.

      Εχει τα κοτσια ελληνας πρωθυπουργος να παει κοντρα στο κατεστημενο της ΛΜ και να πει στους αμερικανους.
      «μη με εχετε δεδομενο στη λοκχιντ, το γκροουλερ της μποινγκ μας ταιριαζει καλυτερα και αυτο θα παρουμε αλλωστε και αυτη αμερικανικη εταιρεια ειναι, αρα εγω σας εδωσα συμβολαιο»

     5. @CK
      ευσεβεις ποθοι η φτηνη Α140 αν την φορτωσεις.
      Στα 500 εκρια δεν υπαρχει τιποτα μεσα με apar+ 3o+4o Mark41+ captas4 που στη βασικη των 500 σιγουρα δεν εχει κτλ κτλ, επιπλεον τροποποποιησεις θα παει σιγουρα 650εκρια. Αν δε παρει και NS 200 γιατι το ΝS 110 είναι πολυ υποδεεστερο του Seafire, και το apar δεν εχει μεγαλες εμβελειες αλλα ειναι κυριως για καθοδηγηση οπλων, θα πλησιάσουμε και τα 700.
      Τωρα η μπέλα για 32 aster30+ 8 exocet+21 rim+ torpedo+ πυρομαχικα πυροβολου +
      υποστηριξη πηγαινει στα 320 εκρια.
      Με τα αντιστοιχα στην Α140 αλλα αντι για 32 aster30 πρέπει να βάλεις 24 SM-2 kai 32 essm τοτε ξεπερνάει κατα πολύ τα 350 εκρια τα οπλα μαζι με την υποστήριξη.
      Το 1 δις είναι σιγουρο, και μαλλον με την παλιοτερη εκδοση του SM-2 (δεν αποδεσμευεται για εμας νεοτερη)
      που ειναι και απειρως υποδεεστερη σαν ΑΑ του aster30

     6. @Romeo60
      Πράγματι ευσεβείς πόθοι μερικών να αγοράσουν μεγάλα πλοία χωρίς να ξοδευτούν.

      Οι ειδικοί πάντως δεν πιστεύουν στο αγγλικό miracle με τις «φθηνές» φρεγάτες, και λένε ότι αγοράζεις μεν αρκετό εκτόπισμα για λίγα χρήματα αλλά χωρίς αξιόλογο πακέτο αποστολής.

      Arrowhead Wins Cost Battle in U.K. Type-31 Frigate Competition

      By: Jon Rosamond
      September 23, 2019 1:11 PM

      «By acquiring five Arrowheads for just $1.6 billion for all the hulls, the Ministry of Defence (MoD) and Royal Navy are getting a lot of more tonnage for their money. The payoff, however, is a comparatively lightweight weapons and sensor fit intended for constabulary operations rather than high-end offensive warfare.»

      «Key features include a vertical launch system with 24 Sea Ceptor anti-air missiles, Bofors 57mm Mk 110 gun (already in U.S. Navy service), two Bofors 40mm Mk 4 guns (instead of the widely-expected Phalanx close-in-weapon system), four boat bays, a flight deck and hanger for a Merlin helicopter or two Wildcats, and a mission space beneath for four 20ft containers.»

      https://news.usni.org/2019/09/23/arrowhead-wins-cost-battle-in-u-k-type-31-frigate-competition

    2. @CK
     Ως ποτέ θα ασχολούμαστε με ένα αεροσκάφος που σχεδιάστηκε πρίν 50 χρόνια για τις απαιτήσεις εκείνης της εποχής για εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων;
     Οι γείτονες ασχολούνται με το μέλλον εμείς με το παρελθόν, για αυτό έχουμε μένει πίσω στους εξοπλισμούς και πολλά αλλά σημεία.
     Αγοράζουμε μερικά σύγχρονα (Rafale,214,Leo2A6,PzH,NH90) για να λέμε ότι έγινε εκσυγχρονισμός, και συμπληρώνουμε αριθμούς με παλιατζούρες που είναι και πανάκριβες ενώ είναι παλιά σχέδια.
     Η αρχαιολάγνεια πρέπει να έχει και όρια.
     Ότι παλιό αποσύρεται πρέπει να έχει αντικατάσταση απο σύγχρονο και όχι με το ίδιο πράγμα παλιάς σχεδίασης με άλλη «ονομασία» σε άλλο χρώμα.

     1. @WTF
      Σε ποιο αναφέρεσαι ?στο F16?
      Ξέρεις ποσο είναι το κόστος /FH του RAFALE?
      Για να μην σου γράψω για το F35!!

      Μια χαρά τη κάνει τη δουλειά του σε σχέση με την απειλή που αντιμετωπίζουμε
      Βεβαια εξακολουθώ να μην πιστεύω πως οι γείτονες θα μείνουν εκτος του F35 για πολλά χρονια!!

     2. Ακριβώς σε αυτό αναφέρομαι.
      Ασφαλώς έχω μια ιδέα για τα μόδα λειτουργίας, αλλά άμα χρειάζεσαι απλά ένα οικονομικό αεροσκάφος για αεροαστυνόμευση υπάρχουν και πιο οικονομικά μαχητικά απο το Viper, αν είναι αυτό το πρόβλημα.

      Η προκλήσεις που αντιμετωπίζεις σήμερα δεν θα είναι συνέχεια οι ίδιες, επειδή οι γείτονες δεν ασπάζονται την στασιμότητα (όπως ορισμένοι υπεύθυνοι στην Ελλάδα) αλλά την πρόοδο σε όλα τα μήκη και πλάτη, όπως θα έχεις αντιληφθεί.
      Με αναπαλαίωση του στόλου αγοράζοντας ένα παλιό σχέδιο αεροσκάφους με λίγο μακιγιάζ σε αλά οστά σημεία και χωρίς πακέτο ενσωματωμένων αισθητήρων όπως είναι σήμερα στάνταρ δεν αντιμετωπίζεις αντιπάλους που έχουν ανακοινώσει αγορά μεγάλου αριθμού σύγχρονων αεροσκαφών, ούτε χτίζεις αποτροπή για τις σημερινές και μελλοντικές προκλήσεις. Σπαταλάς απλά πολύτιμους οικονόμους πόρους για να συντηρείς την γραμμή παραγωγής μιας ξένης εταιρίας που δρν μπορεί να είναι ο σκοπος που αγοράζεις αεροσκάφη.

  2. @ Romeo60
   Έχει λογική η πρότασή σου. Εάν είναι να εντάξουμε έναν ακόμη τύπο, ας είναι τα F-18 Growler που προσφέρουν πολλά εκεί που υστερούμε (ηλεκτρονικός πόλεμος, φορτίο όπλων ).

   Το δύσκολο είναι οτι θα σηκώσουν λάβαρο επανάστασης ο Τζέφρυς, η LM και οι συν αυτώ δουλοπάροικοι

   Πάντως θα άξιζε μια LOR για F-18 Growler , για να δούμε αντιδράσεις και ..ιδρώτες

   1. Αν είναι να εντάξουμε κάποια στιγμή στο μέλλον έναν ακόμη τύπο θα πρέπει να είναι 5+ γενιάς(και δεν αναφέρομαι στα προβληματικά F-35).Το να εντάξεις άλλο ένα αεροσκάφος 4+ γενιάς όπως το F-18 ήδη σε λίγο θα έχουμε F-16V & rafale δεν έχει νόημα. Όσον αφορά τον Η/Π που υστερούμε τα rafale θα έχουν το spectra(με ότι αυτό σημαίνει), και στην περίπτωση των F-16 θα μπορούσαμε να είχαμε κάποιο αντίστοιχο αξιόλογο σύστημα(χωρίς να δημιουργεί παρεμβολές όπως το Aspis II) αλλά δεν μας φταίει κάποιος, πληρώσαμε τόσα για την αναβάθμιση και τσιγκουνευτήκαμε σε κρίσιμα υποσυστήματα του α/φ καλάνα πάθουμε.

    1. Φίλε και Σύγγαυρε thrilosg

     Είναι κορυφαίο το spectra αδιαμφισβήτητα αλλά είναι είναι ένα σύστημα που καλύπτει κυρίως το αεροσκάφος φορέα ή μικρότερες ακτίνες σε σχέση με το F18 growler το οποίο είναι κυρίως αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου , εφοδιασμένο με εξειδικευμένα ατρακτίδια (δύο ALQ-99 jammer pods χαμηλών και υψηλών συχνοτήτων), πλήθος συσκευών όπως: INterference CANcellation System (INCANS) ,communication countermeasures set(CCS) , antenna interface unit (AIU),electronic attack unit (EAU) και δορυφορικές επικοινωνίες SATCOM.
     Μπορεί να τυφλώσει/παρεμβάλλει μεγάλες περιοχές και συστήματα (εδάφους, επιφανείας, αέρος)που υπάρχουν σε αυτές.
     Το θέμα της πολυτυπίας είναι υπαρκτό, αλλά μπορεί να εξισωθεί με την απόσυρση των
     γερόλυκων και κοστοβόρων πλέον F-4. Όσον αφορά το 5ης γενιάς, έχεις δίκιο για την απόκτησή του, αλλά με δεδομένα τα προβλήματα του F-35, πρέπει να κοιτάξουμε πλέον στο FCAS, το οποίο θα χρειαστεί χρόνια και υπομονή

     1. Σαφώς και το F-18 είναι αξιόλογο αεροσκάφος δεν αντιλέγω αλλά η επιλογή του θα ήταν καλή μόνο αν το επιλέγαμε αντί των F-16 όταν πήραμε τα πρώτα F-16, τώρα δεν έχει νόημα η αγορά ενός ακόμη 4ης γενιάς αεροσκάφους.

  3. @ Romeo

   Ένα άλλο win-win σενάριο, είναι να δώσει μεγάλο συμβόλαιο για όπλα των φ16 (JSM, JASSM κτλ ).

   Επίσης ίσως έχει νόημα να γίνουν τράμπα 30άρια με viper για να αυξηθεί η ομοτυπία.

 23. Στον πόλεμο ότι κινείται τρώγεται. Τα αεροσκάφη μας θα ίπτανται συνεχώς και πιστεύω ότι θα καταρρίψουν με τα πυροβόλα ότι μη επανδρωμένο και τηλεκατευθυνόμενο πετάει. Αξιόλογα radar χρειαζόμαστε σε στεριά, αέρα και θάλασσα.

  1. @SAAB
   Συμφωνώ μαζί σου. Άλλωστε τα πολυδιαφημισμένα Μπαιρακτάρια έδρασαν (Λιβύη, Β.Συρία, Ναγκόρνο) εκεί που δεν υπήρχε αντίπαλη αεροπορική υπεροχή, το περιβάλλον δεν ήταν κορεσμένο από αισθητήρες, όπλα, ηλεκτρονική επιβάρυνση και δεν υπήρχε πολυστρωματική αντιαεροπορική άμυνα. Είπαμε οτι έχουμε μείνει πίσω στην έρευνα και παραγωγή UAV/UCAV, αλλά δεν θα πιάσουμε και τις σπηλιές κάθιδροι γιατί μπορεί να πετάει ανέμελο κάποιο Μπαιρακτάρι.
   Αυτά δεν αναιρούντο γεγονός της άμεσης υιοθέτησης τακτικών άμυνας έναντι τέτοιων απειλών, στην αρχή με στοχευμένες αγορές που απαιτούν συμπαραγωγή και μεταφορά τεχνογνωσίας

 24. Σε ότι αφορά την αγορά καινούργιων Viper,να λάβουμε υπόψη ότι το κάθε καινούργιο F-16 block 72 του Μαρόκου κοστίζει 125 εκ.ευρώ(με όπλα και υποστήριξη).Το καλύτερο για την Ελλάδα θα ήταν μια αγορά μικρού αριθμού καινούργιων/μεταχειρισμένων Rafale με ταυτόχρονη διαπραγμάτευση με την Dassault για την συμπαραγωγή του ευρωπαϊκού μαχητικού 6ης γενιάς στη μονοκινητήρια έκδοση ,με στόχο την αντικατάσταση όλου του στόλου των ελληνικών F-16 σταδιακά από το 2035-2040.Στο μεσοδιάστημα η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξει την συμπαραγωγή stealth jet UAV,όπως το Loyal Wingman της Boeing,που έχει κόστος ανά μονάδα 32 εκ.ευρώ.

  1. @ Avk
   Πράγματι το Loyal Wingman της Boeing ή Airpower Teaming System (ATS) είναι ένα πολλά υποσχόμενο τεχνητής νοημοσύνης UAV, πολλαπλών ρόλων με στελθ ιδιότητες. Δεν είναι ξεκάθαρο αν παραχθεί άμεσα και για άλλες χώρες πέραν της Αυστραλίας που έχει αναλάβει την έρευνα και ανάπτυξη (Boeinf Australia),

   Eπίσης είναι αρκετά νωρίς μιας και αυτήν την στιγμή υπάρχει ένα πρωτότυπο που έκανε την πρώτη δοκιμαστική του πτήση στις 21.02.21, ενώ τώρα κατασκευάζεται και δεύτερο πρωτότυπο. Εάν ισχύει η τιμή που ανέφερες, είναι μια πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση Το εντυπωσιακό στοιχείο που βοήθησε στην ανάπτυξη και πρώτη πτήση του πρωτοτύπου, ήταν η ύπαρξη ‘δίδυμου ψηφιακού αδελφού’ ,δηλαδή εικονικού αεροσκάφους που είχε πραγματοποιήσει 10.000 εικονικές ώρες δοκιμών.

   Αν δε, ισχύσει η εμβέλεια των 2000 νμ (3.700 χλμ) που υπόσχεται η ομάδα ανάπτυξης , θα μιλάμε για πολύ αξιόλογη πλατφόρμα , η οποία θα δρα αυτόνομα ή συνεργαζόμενη με μη επανδρωμένα ή και
   με επανδρωμένα αεροχήματα.
   https://www.flightglobal.com/military-uavs/boeing-raaf-loyal-wingman-raises-the-bar-down-under/142738.article

 25. Α. Άμεση λύση εκτός από την χρήση παρεμβολέων -Η/Π που ήδη κάτι γίνεται : Να θυμίσω ότι διαθέτουμε μεγαλύτερο απόθεμα πυραύλων Α-Α απο την γείτονα,ένα τεράστιο απόθεμα από παλαιούς,φθηνούς αλλά αξιόπιστους :1.WVR(IR) Όχι Αll Aspect : α. +750 ΑΙΜ9P4 ίσως και Ρ3 Sidewinde, β. ~300 R550 Magic II, γ. ~400 ΑΙΜ9J/I-1 Sidewinder και 2. BVR(EM) τύπου SARH : α. ~100 AIM7E2/F Sparrow, β. ~80 R530D Super. Αυτό όλο το απόθεμα μπορεί να αξιοποιηθεί με απλή επαναπιστοποίηση ή αναβάθμιση αν απαιτείται και πιστοποίηση χρήσης εκτός των μαχητικών από εκπδκά α/φ Τ2Ε Buckeye ,Τ6Α ΝΤΑ Texan ll, ε/π ΑΗ64Α+/D και ΟΗ58D(ήδη είναι πιστοποιημένα για Stinger) αλλά και από χερσαίες ή θαλάσσιες πλατφόρμες με προγράμματα σαν το Σέρβικο .ΜΌΝΟ από αυτήν την κίνηση θα αναγεννούνταν η αμυντική μας βιομηχανία με συνεργασία με ποιον άλλον, Ισραήλ. Β. Σε δεύτερο χρόνο εφαρμογή όλων των προηγνένων προτάσεων Αντιdrones,jammers,AI. κλπ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *