Σήμερα Τρίτη 30/7,  ο νέος ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος συνάντησε τον Πρέσβη της Τουρκίας Burak Özügergin στα πλαίσια της εθιμοτυπίας. Αλλά ποια ακριβώς εθιμοτυπία;

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι Τούρκοι οδεύουν ολοταχώς για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανατολικά του συμπλέγματος της Μεγίστης. Υπολογίζεται από την αξιοποίηση των διαθέσιμων στοιχείων και πληροφοριών πως θα λάβει χώρα στα μέσα με τέλη Αυγούστου ίσως και τον Σεπτέμβριο. Αναμφισβήτητα θα πρόκειται για μια πολύ μεγάλη κλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας. Λογικό αφού εδώ και τόσο καιρό με όλα όσα κάνουν εντός της Κυπριακής ΑΟΖ δεν υπήρξε καμία ελληνική αντίδραση. Η πολιτική του κατευνασμού συνεχίζεται. Το αστείο όμως είναι ότι κάνουμε και εθιμοτυπικές συναντήσεις. Και φυσικά δεν είναι μόνον όσες προκλητικές ενέργειες λαμβάνουν χώρα μέσα στη Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και όσα συμβαίνουν σε καθημερινή βάση στο Αιγαίο: υπερπτήσεις, παραβάσεις και παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, πτήσεις UAV πάνω από Ελληνικά νησιά.

Η Τουρκία έχει αποφασίσει να συντηρεί μια μόνιμη ένταση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, το πολύ σημαντικό στοιχείο που ευνοεί σαφώς την ελληνική πλευρά είναι πως έχει έρθει σε ρήξη με τις ΗΠΑ κάτι το οποίο η Ελλάδα δεν το εκμεταλλεύεται όσο θα έπρεπε. Ιστορικά όταν η Τουρκία έρχονταν σε ρήξη με τον αγγλοσαξονικό κόσμο η Ελλάδα βρίσκονταν ωφελημένη.

Το θέμα είναι ότι όχι μόνον δεν απαντάμε δυναμικά στις τουρκικές προκλήσεις αλλά συνεχίζουμε ακάθεκτοι μια πολιτική στρουθοκαμηλισμού. Και εξηγούμαστε: για ποιον λόγο να δει ο νέος ΥΕΘΑ τον Τούρκο πρέσβη; Για ποιον λόγο συνεχίζουμε τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης; Για ποια εμπιστοσύνη μιλάμε με την Τουρκία; Τη Τουρκία που όπως επιβεβαιώνει το Ελληνικό ΓΕΕΘΑ έκανε έρευνες και έβαλε γεωτρύπανο μέσα στη Κυπριακή ΑΟΖ; Μήπως ξεχάσαμε πως στη Κύπρο η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη;

Η Ελλάδα πρέπει να δεσμεύσει με NAVTEX για μεγάλη διάρκεια τις περιοχές Ανατολικά του συμπλέγματος της Μεγίστης και να αποτρέψει με κάθε τρόπο και κόστος τυχόν τουρκική απόπειρα ερευνητικής φύσεως. Η παραπάνω ενέργεια θα ήταν μια προσωρινή λύση ώστε να αποτρέψει τις τουρκικές δραστηριότητες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δέσμευση με NAVTEX περιοχών για πυρά στα πλαίσια ασκήσεων.

 Δεν έχουμε καταλάβει ή δεν θέλουμε να καταλάβουμε πως όταν έρχεται ο Τούρκος και βάζει γεωτρύπανο μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι σαν να έρχεται σε ελληνικό έδαφος και να βάζει γεωτρύπανο.

Ο κατευνασμός και η υποχωρητικότητα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε εθνική ήττα και εθνικό εξευτελισμό. Η Τουρκία είναι πλέον μια ανεξέλεγκτη χώρα που οδεύει με γνώμονα την αλαζονεία της και την υπεροψία της. Είναι αδίστακτοι και σε αυτό συνηγορεί και η μηδενική ελληνική αντίδραση.

Συνεπώς, εθιμοτυπικές επισκέψεις του Τούρκου πρέσβη ή ΜΟΕ όταν οι Τούρκοι προκαλούν καθημερινά όχι μόνον δεν βοηθούν αλλά στέλνουν και το λάθος μήνυμα.

Εκτός και εάν πάσχουμε από το Σύνδρομο της Στοκχόλμης.