Σήμερα Τρίτη 30/7,  ο νέος ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος συνάντησε τον Πρέσβη της Τουρκίας Burak Özügergin στα πλαίσια της εθιμοτυπίας. Αλλά ποια ακριβώς εθιμοτυπία;

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι Τούρκοι οδεύουν ολοταχώς για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανατολικά του συμπλέγματος της Μεγίστης. Υπολογίζεται από την αξιοποίηση των διαθέσιμων στοιχείων και πληροφοριών πως θα λάβει χώρα στα μέσα με τέλη Αυγούστου ίσως και τον Σεπτέμβριο. Αναμφισβήτητα θα πρόκειται για μια πολύ μεγάλη κλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας. Λογικό αφού εδώ και τόσο καιρό με όλα όσα κάνουν εντός της Κυπριακής ΑΟΖ δεν υπήρξε καμία ελληνική αντίδραση. Η πολιτική του κατευνασμού συνεχίζεται. Το αστείο όμως είναι ότι κάνουμε και εθιμοτυπικές συναντήσεις. Και φυσικά δεν είναι μόνον όσες προκλητικές ενέργειες λαμβάνουν χώρα μέσα στη Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και όσα συμβαίνουν σε καθημερινή βάση στο Αιγαίο: υπερπτήσεις, παραβάσεις και παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, πτήσεις UAV πάνω από Ελληνικά νησιά.

Η Τουρκία έχει αποφασίσει να συντηρεί μια μόνιμη ένταση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, το πολύ σημαντικό στοιχείο που ευνοεί σαφώς την ελληνική πλευρά είναι πως έχει έρθει σε ρήξη με τις ΗΠΑ κάτι το οποίο η Ελλάδα δεν το εκμεταλλεύεται όσο θα έπρεπε. Ιστορικά όταν η Τουρκία έρχονταν σε ρήξη με τον αγγλοσαξονικό κόσμο η Ελλάδα βρίσκονταν ωφελημένη.

Το θέμα είναι ότι όχι μόνον δεν απαντάμε δυναμικά στις τουρκικές προκλήσεις αλλά συνεχίζουμε ακάθεκτοι μια πολιτική στρουθοκαμηλισμού. Και εξηγούμαστε: για ποιον λόγο να δει ο νέος ΥΕΘΑ τον Τούρκο πρέσβη; Για ποιον λόγο συνεχίζουμε τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης; Για ποια εμπιστοσύνη μιλάμε με την Τουρκία; Τη Τουρκία που όπως επιβεβαιώνει το Ελληνικό ΓΕΕΘΑ έκανε έρευνες και έβαλε γεωτρύπανο μέσα στη Κυπριακή ΑΟΖ; Μήπως ξεχάσαμε πως στη Κύπρο η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη;

Η Ελλάδα πρέπει να δεσμεύσει με NAVTEX για μεγάλη διάρκεια τις περιοχές Ανατολικά του συμπλέγματος της Μεγίστης και να αποτρέψει με κάθε τρόπο και κόστος τυχόν τουρκική απόπειρα ερευνητικής φύσεως. Η παραπάνω ενέργεια θα ήταν μια προσωρινή λύση ώστε να αποτρέψει τις τουρκικές δραστηριότητες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δέσμευση με NAVTEX περιοχών για πυρά στα πλαίσια ασκήσεων.

 Δεν έχουμε καταλάβει ή δεν θέλουμε να καταλάβουμε πως όταν έρχεται ο Τούρκος και βάζει γεωτρύπανο μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι σαν να έρχεται σε ελληνικό έδαφος και να βάζει γεωτρύπανο.

Ο κατευνασμός και η υποχωρητικότητα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε εθνική ήττα και εθνικό εξευτελισμό. Η Τουρκία είναι πλέον μια ανεξέλεγκτη χώρα που οδεύει με γνώμονα την αλαζονεία της και την υπεροψία της. Είναι αδίστακτοι και σε αυτό συνηγορεί και η μηδενική ελληνική αντίδραση.

Συνεπώς, εθιμοτυπικές επισκέψεις του Τούρκου πρέσβη ή ΜΟΕ όταν οι Τούρκοι προκαλούν καθημερινά όχι μόνον δεν βοηθούν αλλά στέλνουν και το λάθος μήνυμα.

Εκτός και εάν πάσχουμε από το Σύνδρομο της Στοκχόλμης.

Comments

 1. Τα είπες όλα Γιάννη..τί να σχολιάσει κανείς..αυτή είναι η «πατριωτική» Δεξιά που περιμέναμε??εδώ μπήκε η Ακσενέρ,που μας βρίζει και μας απειλεί συνέχεια, σάν να είναι ¨»τσιφλίκι» της η Θράκη μίλησε περι «Τουρκικής μειονότητας’ και έφυγε σαν κυρία.. μένει κανείς άναυδος με την στάση μας,αποκλείεται να υπάρχει άλλη χώρα,στον κόσμο,που να συμπεριφέρεται έτσι με τέτοια ψοφοδεή συμπεριφορά..και μετά σκέφτεσαι…να πολεμήσω??ΓΙΑΤΙ?ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ?Για κάτι που,όπως δείχνουν τα πράγματα,είναι εξ αρχής «στημένο»?? Και μή μου πεί κάποιος κάτι διαφορετικό,γιατί έχουμε και τα Ιμια ώς παράδειγμα..συγγνώμη αν εξόργισα κάποιους με τα λόγια μου,αλλα πιστεύω πως αυτή είναι η πικρή αλήθεια ,δυστυχώς..καλό βράδυ..

 2. Καλησπέρα σε όλους…

  Δυστυχώς τα πράγματα είναι όπως τα περιγράφεις και ίσως και λίγο χειρότερα…θα μάθουμε περισσότερα την Πέμπτη μετά την ενημέρωση του ΥΕΘΑ από τους Αξκούς του ΠΝ…όπου πέρα από την ενημέρωση που πρέπει να γίνει για το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής που έχει υποστεί ο στόλος , πρωτίστως εύχομαι να μην υπάρξει κάποιο περίεργο σχόλιο για αδυναμία ελέγχου και επιτήρησης της Αν. Μεσογείου γιατί και όπως παρατηρούμε γενικά για τον επανεξοπλισμό των ΕΔ της χώρας…γιατί γιαυτό πρόκειται πλέον, υπάρχουν οροφές σε πόσα χρήματα έχουμε να δαπανήσουμε αλλά και επίσης σε πόσο σύγχρονα συστήματα θα μας επιτρέψουν να έχουμε πρόσβαση οι σύμμαχοί μας και επίσης μετά από τις συνεχείς δηλώσεις/ ανακοινώσεις των τελευταίων χρόνων πανταχόθεν συμμάχων η μη για συνεργασίες, πλατφόρμες και συνεργίες ότι σύντομα θα μας ανακοινώσουν εννοώ ίσως μετά το 15αυγουστο μετά από θερμό επεισόδιο η και καλά πριν συμβεί ότι συζητείται πλέον σε εθνικό επίπεδο Ελλάδος -Τουρκίας η συνεργασία για εξεύρεση ικανών κοιτασμάτων για γεώτρηση στην Αν. Μεσόγειο και αυτό σαν κατευνασμό των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο στο οποίο και μετέπειτα θα επεκταθεί η όποια ¨συνεργασία¨ για το καλύτερο δυνατό μέλλον για όλους!!!

  Με Υγεία σε όλους…

 3. Δεν νομίζω να κάνουν τελικά έρευνες στο Καστελλόριζο απλώς βολιδισκοπούν αντιδράσεις, άν όμως επικρατήσει ο παραλογισμός και το επιχειρήσουν τότε αναγκαστικά, άν θέλουμε να είμαστε σοβαρό κράτος, θα πρέπει να τους σταματήσουμε με στρατιωτικά μέσα με ότι αυτό συνεπάγεται! Αυτό το γνωρίζουν ή το πιθανολογούν και οι Τούρκοι τώρα απο εκει και πέρα το τι θα συμβεί θα μας το δείξει η…νεκροψία.

 4. Δυστυχώς τα πράγματα είναι απλά όπως τά περιέγραψες φιλε Μάνο υπηρέτησα 1 ΜΑΛ πριν 25 χρόνια και αν με ρωτούσαν τότε αν θα πολεμήσω θα έλεγα φυσικά και θα πολεμήσω αν με ρωτήσουν τώρα το μόνο που θα πω είναι ότι για ποιον λόγο να πολεμήσουμε για το ψεύτικο σύστημα που θα μας κοροϊδεύουν κιόλας στο τέλος και δεν θα δίνουν δεκάρα για μας.

  1. Ειλικρινά,δέν μπορείς να φανταστείς,με τί πόνο στην ψυχή ,έγραψα αυτό το σχόλιο ,φίλε μου Δημήτρη..να δώσω χίλιες φορές την ζωή μου για την πατρίδα..αλλα θέλω να ξέρω οτι δέν θα συμμετέχω σε ένα στημένο παιχνίδι,δέν θα «πουλήσουν» το κουφάρι μου,οι «ηγέτες μας» στο τέλος ρε διάολε!!Για να μου στήσουν άγαλμα και να καταθέτουν υποκριτικά,στεφάνια,για να βγάλουν την υποχρέωση αυτοί που με πούλησαν!!Μόνο η δική μου οικογένεια θα με κλάψει πραγματικά,αυτοί θα γυρίσουν στην καλοζωία τους και στους παχυλούς μισθούς τους,σάν να μην συμβαίνει τίποτα!
   Και τα λόγια μου δέν απευθύνονται μόνο προς την πολιτική ηγεσία…απευθύνονται κυρίως στην στρατιωτική!Που είναι όλοι αυτοί οι στρατηγοί,ταξίαρχοι και λοιποί γαλονάδες ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ και να πούν,’Δέν ανεχόμαστε άλλο αυτή την κατάσταση,η πατρίδα κινδυνεύει ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΩΡΑ!!Δημόσιοι υπάλληλοι,έχουν καταντήσει και αυτοί,για τον μισθό τους την προαγωγή τους και την συνταξούλα τους νοιάζονται μόνο,άντε και για κανένα «σουαρέ» στην λέσχη αξιωματικών..δέν τους βλέπεις?? 18 χρόνια κάνουν να πάρουν 50 τορπίλες(!!!) και τα υποβρύχια που πληρώσαμε με το αίμα μας,είναι στην ουσία άοπλα!
   Και θα έρθει μετά αυτός ο τάδε Στρατηγός ταξίαρχος κλπ..να μου κάνει κήρυγμα για την πατρίδα και με διατάξει να πολεμήσω??Με τί «ειδικό βάρος» Σε εμπνέουν για ‘πολεμικοί ηγήτορες «όλοι αυτοί φίλε μου Δημήτρη??Οι περισσότεροι για την καριέρα μπήκανε,το ξέρεις και το ξέρω!!
   Και να τα βράσω και τα αστέρια τους και τα αξιώματα τους και όλα τα πτυχία τους απο τις σχολές Αμύνης,πολέμου κλπ… καλό μεσημέρι…

 5. Αφού καταχεριάσατε τον προηγούμενο ΥΕΘΑ κο Αποστολάκη για μειοδοσίες και τα συναφή ( και μάλιστα με κομματικούς υπαινιγμούς), τώρα πιάνετε και τον (κομματικά) δικό σας… Με ύφος 17 καρδιναλίων προτείνετε και την Εξωτερική Πολιτική & την Αμυντική Πολιτική. Και ενώ «χθές» λέγατε οτι αμυντικά » είμαστε ξεβράκωτοι» (ή περίπου αυτό), τώρα θέλετε να πουλήσουμε και στρατιωτικό τσαμπουκά (περίπου). Αλλά τί ισχύει??? Ξεχνάτε οτι είμαστε μιά χρεοκοπημένη χώρα και οτι (σύμφωνα με την χθεσινή έκθεση) η φοροδιαφυγή ανέρχεται στα 16 δις Ευρώ ετησίως ??? Αυτοί (οι φοροφυγάδες) «πατριώτες» θα πολεμήσουν ή οι 50-ρηδες ΕΠΟΠ ??? Αλλά αντί για φρέσκο αίμα στο Στρατό και τα σύνορα, ας προσλάβουμε 1600 αστυνομικούς για να φυλάνε τα Λαμόγια και να κάνουν τις ορντινάτσες στις κυρίες των Λαμόγιων… Μήπως άραγε συμβαίνει αλλιώς και δεν το ξέρω ???
  Σε κάθε περίπτωση ο κος ΥΕΘΑ έκανε το αυτονόητο, όπως έκανε σωστά να διατηρήσει το πορτραίτο του Βενιζέλου που κοσμούσε και το γραφείο του κου Αποστολάκη. Έτσι για να το βλέπουν και οι Τούρκοι και Εμείς.

 6. Το πολιτικό σύστημα της χώρας είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για την «αξία» που έχει πάρει αυτός ο αχταρμάς νομαδικών άξεστων και βάρβαρων φυλών που μόνο με τα ορκ του Τόλκιν μπορεί να συγκρίνει κανείς! Εμείς τους βάλαμε στο ΝΑΤΟ, εμείς έχουμε λυσσάξει να μπούνε και στην Ε.Ε. Εμείς τους δίνουμε δικαιώματα καθημερινά εις βάρος μας. Να τελειώσει επιτέλους αυτός ο καταστροφικός ραγιαδισμός που συστηματικά οδηγεί σε μια νέα νομιμοποιημένη πλέον τουρκοκρατία επι του Ελληνισμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *