Οι Ελβετική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τις δοκιμές των πέντε (5) υποψήφιων μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία προορίζονται για την αντικατάσταση των F-5E/F Tiger II και F/A-18 Hornet, στο πλαίσιο του προγράμματος «Air2030». Οι υποψηφιότητες είναι το ευρωπαϊκό Eurofighter, το γαλλικό Rafale, τα αμερικανικά F/A-18E/F Super Hornet και F-35A Lightning II και το σουηδικό JAS-39 Gripen. Οι συγκριτικές δοκιμές των πέντε (5) αεροσκαφών θα ολοκληρωθούν το 2020.

Το πρόγραμμα «Air2030» αφορά, σε πρώτη φάση, στην προμήθεια 40 μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλού ρόλου προς αντικατάσταση των 53 παλαιών F-5E/F Tiger II, εκ των οποίων μόλις 26 είναι επιχειρησιακά. Τα νέα αεροσκάφη θα επιχειρούν παράλληλα με τα 30 F/A-18C/D Hornet, τα οποία θα παραμείνουν σε υπηρεσία έως το 2030, οπότε και θα αντικατασταθούν. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογιστεί στα $ 8 δισεκατομμύρια, ενώ απαράβατος όρος είναι ο νικητής του διαγωνισμού να αποδώσει αντισταθμιστικό όφελος στην ελβετική βιομηχανία σε ποσοστό 100%. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι παραδόσεις των νέων αεροσκαφών θα πρέπει να ξεκινήσουν το 2025.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ελβετία έχει αποφασίσει να αυξήσει τις αμυντικές τις δαπάνες, σταδιακά, έτσι ώστε το 2023 να ανέλθουν στο ποσό των $ 6,5 δισεκατομμυρίων. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, αρχής γενομένης από το 2019, οι αμυντικές δαπάνες της χώρας θα αυξάνουν με ετήσιο ρυθμό 4,67%, ενώ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε σχέση με το 2017 οι αμυντικές δαπάνες του 2018 παρουσίασαν αύξηση σε ποσοστό 6,7%.

Η αύξηση των αμυντικών δαπανών κρίθηκε ως επιβεβλημένη, προκειμένου η χώρα να επενδύσει στις νέες τεχνολογίες, στον τομέα της άμυνας, και να εντάξει σε υπηρεσία προηγμένα οπλικά συστήματα. Συγκριτικά, η συνολική αύξηση των αμυντικών δαπανών της Ελβετίας, για την περίοδο 2014-2018, ήταν της τάξεως του 22,7%, ενώ η συνολική αύξηση για την περίοδο 2019-2023 θα είναι της τάξεως του 24,7%.

Comments

  1. ΟΙ ΕΛΒΕΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ ΙΔΙΑ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΟΠΟΤΕ ..ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ [ ΠΡΟΙΟΝ ]…ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥΣ…ΙΔΩΜΕΝ…..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *