Είναι κοινώς παραδεκτό πως η Σερβική αμυντική βιομηχανία και συγκεκριμένα η Yugoimport–SDPR παρουσιάζει πολύ αξιόλογες λύσεις τόσο για τον ΕΣ όσο και για την Εθνική Φρουρά. Η τελευταία μάλιστα προμήθεια της Εθνικής Φρουράς για τα Nora B52 αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον της εταιρείας και για τον Ελληνικό Στρατό ενώ οι άριστες εντυπώσεις που έχουν αφήσει ως τώρα τα Σερβικά Nora B52 δίνουν τη δυνατότητα επέκτασης με νέες παραγγελίες. Βρεθήκαμε στο Βελιγράδι για 4 ημέρες στο οποίο οι μνήμες από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του 1999 είναι ακόμα νωπές. Από τα πλέον εντυπωσιακά μουσεία που έχουμε επισκεφθεί το Πολεμικό Μουσείο στο Βελιγράδι καθώς και το Αεροπορικό εκεί όπου εκτίθενται συντρίμμια από το καταρριφθέν αμερικανικό βομβαρδιστικό F-117. Θα ετοιμάσουμε σύντομα μια νέα παρουσίαση.

Σήμερα παρατίθεται το πρώτο μέρος του αφιερώματος.

Αντιαρματικά και παράκτιας άμυνας βλήματα ALAS

Το ALAS (Advanced Light Attack System) είναι ένα βλήμα πολλαπλού ρόλου, αντιαρματικό και παράκτιας άμυνας. Στην αντιαρματική έκδοση ALAS-A το βλήμα επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 25 χιλιόμετρα, ενώ στην έκδοση ALAS-B, το μέγιστο βεληνεκές έχει αυξηθεί σημαντικά στα 60 χιλιόμετρα. Και στις δύο εκδόσεις τα βλήματα πετούν σε μέγιστο ύψος 500 μέτρων, ενώ μπορούν να διατρήσουν θωράκιση πάχους 800 χιλιοστών (RHA : Rolled Homogenous Armor).

Στην έκδοση παράκτιας άμυνας ALAS-C, η οποία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (HAE) για τα ΗΑΕ, η μέγιστη εμβέλεια είναι της τάξεως των 25 χιλιομέτρων, με προοπτική-στόχο την αύξηση του μέγιστου βεληνεκούς στα 60 χιλιόμετρα, στο εγγύς μέλλον. Στην έκδοση παράκτιας άμυνας το ALAS φέρεται επί τροχοφόρου οχήματος 6 x 6 με έξι (6) βλήματα έτοιμα προς βολή. Η έκδοση ALAS-C έχει αναπτυχθεί ως σύστημα που ολοκληρώνει τα βλήματα παράκτιας άμυνας μεγάλου βεληνεκούς, όπως είναι οι MM-40 Exocet, για παράδειγμα, και ενδείκνυται για χρήση κατά μικρών και ευέλικτων απειλών όπως είναι τα ταχύπλοα σκάφη και τα μη-επανδρωμένα θαλάσσια συστήματα.

Το ALAS είναι ιδανική προσθήκη για ΕΣ και Εθνική Φρουρά.

Το ALAS ενσωματώνει αδρανειακό σύστημα πλοήγησης, ενώ μπορεί να εφοδιαστεί και με σύστημα καθοδήγησης GPS, άρα να αποκτήσει δυνατότητα προσβολής στόχων εδάφους. Φέρει πολεμική κεφαλή θραυσμάτων. Κατά την πτήση το βλήμα ακολουθεί προ-προγραμματισμένη διαδρομή, ενώ στην τερματική φάση χρησιμοποιεί αισθητήρα θερμικής απεικόνισης. Τα δεδομένα που συλλέγει ο θερμικός αισθητήρας αποστέλλονται, σε πραγματικό χρόνο, στο κέντρο διοίκησης και ελέγχου, μέσω οπτικής ίνας. Έτσι υπάρχει η δυνατότητα ακύρωσης του πλήγματος ή επιλογής στόχου ενώ το βλήμα βρίσκεται σε πτήση.

Το Ground Control Station (GCS) εκεί όπου γίνεται η καθοδήγηση των βλημάτων. Δύναται να εγκατασταθεί σε οχήματα.

Στη διεθνή έκθεση «IDEX 2019» η Yugoimport παρουσιάστηκε την έκδοση RALAS (Rocket Advanced Light Attack System). Στην έκδοση αυτή το βλήμα δεν ενσωματώνει στροβιλοκινητήρα (turbojet) και πυραυλοκινητήρα (rocket), αλλά μόνο πυραυλοκινητήρα. Έχει μεγαλύτερο μήκος και μεγαλύτερο βάρος από τον ALAS, αλλά διατηρεί το ίδιο διαμέτρημα των 175 χιλιοστών. Το μέγιστο βεληνεκές του όμως έχει περιοριστεί στα 10 χιλιόμετρα. Διαφορά υπάρχει και στο σύστημα ελέγχου πτήσης όπου το ALAS ενσωματώνει πτερύγια (canard), ενώ το RALAS πηδάλια κλίσης (ailerons). Η χρήση πηδαλίων κλίσης αυξάνει τη σταθερότητα κατά την πτήση, αλλά περιορίζει την ευελιξία.

Προσθήκη που θωρακίζει την ΑΣΔΕΝ και το Δ Σώμα Στρατού.

Το RALAS μπορεί να ενσωματώσει δύο (2) διαφορετικούς ερευνητές: Θερμικής απεικόνισης ή τηλεοπτικό και σύστημα καθοδήγησης INS/GPS (ο ερευνητής ενεργοποιείται στην τερματική φάση). Ενσωματώνει πολεμική κεφαλή βάρους 10,5 κιλών με ικανότητα διάτρησης θωράκισης πάχους 1.000 χιλιοστών RHA. Εναλλακτικά μπορεί να ενσωματώσει πολεμική κεφαλή θραυσμάτων θανατηφόρας ακτίνας 25 μέτρων. Το RALAS έχει πιστοποιηθεί επί τεθωρακισμένου οχήματος Lazar-3 (δύο δίδυμοι εκτοξευτές).

Το βλήμα LORANA (LOng RAnge Non line of sight Attack system) είναι μια έκδοση του ALAS με σύστημα προώθησης στερεού καυσίμου, αντί του στροβιλοκινητήρα, με μέγιστο βεληνεκές 9 χιλιόμετρα, αλλά με μεγαλύτερη ταχύτητα. Ενσωματώνει πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας (HEAT) βάρους 10 κιλών και ικανότητα διάτρησης 1.000 χιλιοστών θωράκισης RHA.

Αυτοκινούμενο τροχοφόρο πυροβόλο Aleksandar

Το αυτοκινούμενο τροχοφόρο πυροβόλο Aleksandar των 155 χιλιοστών αποτελεί μια βελτιωμένη έκδοση του Nora B52. Το Nora B52 είναι τοποθετημένο επί οχήματος 8 x 8 και ενσωματώνει αυτόματο σύστημα γέμισης με αναχορηγία 36 βλημάτων, εκ των οποίων 12 βλήματα εντός του αυτόματου συστήματος γέμισης και 24 βλήματα σε αποθήκευση. Με συμβατικά βλήματα το μέγιστο βεληνεκές ανέρχεται στα 32 χιλιόμετρα, ενώ με βλήματα αυξημένου βεληνεκούς το μέγιστο βεληνεκές είναι 40 χιλιόμετρα (η μέγιστη εμβέλεια που έχει καταγραφεί είναι αυτή των 56 χιλιομέτρων με βλήματα HE ERFB/RA-BB VLAP). Ο μέγιστος ρυθμός βολής είναι 6-12 βλήματα το λεπτό, ανάλογα της έκδοσης.

Το Aleksandar θα αποτελούσε μια σχετικά οικονομική απόκτηση για το Ελληνικό πυροβολικό.

Το Aleksandar είναι τοποθετημένο επί τροχοφόρου οχήματος της γερμανικής MAN (8 x 8). Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2017, επί οχήματος της ρωσικής Kamaz. Ενσωματώνει πλήρως αυτόματο σύστημα γέμισης χωρητικότητας 12 πυρομαχικών, ενώ άλλα 12 πυρομαχικά είναι σε αποθήκευση. Το μέγιστο βεληνεκές εξαρτάται από τον τύπου του πυρομαχικού. Έτσι με συμβατικά πυρομαχικά το μέγιστο βεληνεκές ανέρχεται στα 32,5 χιλιόμετρα, ενώ με τη χρήση των πυρομαχικών υψηλής εκρηκτικότητας αυξημένου βεληνεκούς ERFB RA/BB το μέγιστο βεληνεκές ανέρχεται στα 49-62 χιλιόμετρα. Έχει ταχυβολία έξι (6) βλημάτων το λεπτό.

Πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών Shumadia και Tamnava

Ο πολλαπλός εκτοξευτής ρουκετών Shumadia παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2017, στη διεθνή έκθεση «Partner 2017», που έγινε στο Βελιγράδι. Είναι τοποθετημένος σε όχημα 8 x 8 της ρωσικής Kamaz, με θωρακισμένη καμπίνα για την ασφάλεια του πληρώματος (μέγιστη ταχύτητα: 100 χιλιόμετρα την ώρα, μέγιστη εμβέλεια: 600 χιλιόμετρα). Το Shumadia μπορεί να εκτοξεύσει δύο τύπους πυρομαχικών: Τον πύραυλο Jerina-1, μέγιστου βεληνεκούς 285 χιλιομέτρων, και τις ρουκέτες Jerina-2, μέγιστου βεληνεκούς 70 χιλιομέτρων. Συνολικά, το Shumadia μπορεί να εκτοξεύσει 4-8 Jerina-1 (2-4 κάνιστρα με δύο πυραύλους έκαστο κάνιστρο) ή 12 Jerina-2 (4 κάνιστρα με τρείς ρουκέτες έκαστο κάνιστρο). Η μη κατευθυνόμενη ρουκέτα Jerina-2 είναι διαμετρήματος 262 χιλιοστών και μέγιστου βεληνεκούς 70 χιλιομέτρων. Ενσωματώνει πολεμική κεφαλή βάρους 110 κιλών.

O κατευθυνόμενος πύραυλός Jerina-1 είναι διαμετρήματος 400 χιλιοστών και μπορεί να καταστρέψει εχθρικές δυνάμεις, τόσο σε επίπεδο περιοχής όσο και σε επίπεδο σημείου, σε αποστάσεις από τα 70 έως τα 285 χιλιόμετρα. Ο διττός ρόλος του βλήματα, δηλαδή ως πυρομαχικό προσβολής περιοχής και σημείου, προκύπτει από την ικανότητα του να ενσωματώνει δύο (2) διαφορετικές πολεμικές κεφαλές: Υψηλής εκρηκτικότητας, για προσβολή στόχων σημείου, και θραυσμάτων, για την προσβολή στόχων περιοχής. Και στις δύο (2) περιπτώσεις το βάρος της πολεμικής κεφαλής είναι 200 κιλά. Χρησιμοποιεί σύστημα καθοδήγησης INS/GPS. Σύμφωνα με την Yugoimport η πιθανότητα κυκλικού σφάλματος (CEP) του Jerina-1 είναι κάτω των 50 μέτρων, στο μέγιστο βεληνεκές, με καθοδήγηση INS/GPS ή κάτω των 150 μέτρων, στο μέγιστο βεληνεκές, με καθοδήγηση INS.

Το Shumadia μπορεί να εκτοξεύσει 4-8 Jerina-1 (2-4 κάνιστρα με δύο πυραύλους έκαστο κάνιστρο) ή 12 Jerina-2 (4 κάνιστρα με τρείς ρουκέτες έκαστο κάνιστρο). Η μη κατευθυνόμενη ρουκέτα Jerina-2 είναι διαμετρήματος 262 χιλιοστών και μέγιστου βεληνεκούς 70 χιλιομέτρων.

Το Tamnava είναι ένα σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών διαμετρήματος 122 ή 267 χιλιοστών, μέγιστου βεληνεκούς 40 και 70 χιλιομέτρων αντίστοιχα. Συνολικά το Tamvana μπορεί να μεταφέρει 25 ρουκέτες των 122 χιλιοστών ή έξι (6) ρουκέτες των 267 χιλιοστών. Το όχημα-φορέας είναι το Kamaz 6560 (8 x 8). Υπηρετείται από τρία (3) άτομα και το ολικό βάρος μάχης είναι 35 τόνοι. Ο κύκλος δράσης του συστήματος (ανάπτυξη-βολή-αποχώρηση) είναι 3 λεπτά. Στην κατηγορία των ρουκετών 122 χιλιοστών, υπάρχουν οι G2000 με μέγιστο βεληνεκές 40,1 χιλιομέτρων. Το μήκος της είναι 2,87 μέτρα και το βάρος της 69,1 κιλά, εκ των οποίων τα 27,3 κιλά είναι το βάρος του κινητήρα συνθετικής θερμοπλαστικής ύλης. Ενσωματώνει πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας βάρους 19 κιλών. Εξέλιξη της G2000 είναι και η ρουκέτα G2000/52 μέγιστου βεληνεκούς 52 χιλιομέτρων. Το μήκος της είναι 2,86 μέτρα και το βάρος της 64 κιλά. Ενσωματώνει πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας ή θραυσμάτων βάρους 18,4 κιλών.

Το Tamvana μπορεί να μεταφέρει 25 ρουκέτες των 122 χιλιοστών ή έξι (6) ρουκέτες των 267 χιλιοστών

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Yugoimport έχει αναπτύξει και ένα σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών (φορέας) με σπονδυλωτή σχεδίαση έτσι ώστε να μπορεί να δεχθεί, σε σύντομο χρόνο και με μικρή τεχνική υποστήριξη, ρουκέτες διαφορετικού διαμετρήματος: Μ07 των 107 χιλιοστών, μέγιστου βεληνεκούς 11,5 χιλιομέτρων, Grad-2000 των 122 χιλιοστών, μέγιστου βεληνεκούς 40 χιλιομέτρων, Plamen-A των 128 χιλιοστών, μέγιστου βεληνεκούς 8,6 χιλιομέτρων, Plamen-D των 128 χιλιοστών, μέγιστου βεληνεκούς 12,6 χιλιομέτρων και Oganj M77 των 128 χιλιοστών, μέγιστου βεληνεκούς 20,6 χιλιομέτρων. Ο εκτοξευτής μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε πελάτη. Οι λειτουργίες είναι πλήρως αυτοματοποιημένες και ενσωματώνει σύστημα διοίκησης και ελέγχου πυρός με INS/GPS συστήματα και αισθητήρα μετεωρολογικών δεδομένων. Ο κύκλος δράσης του (ανάπτυξη-βολή-αποχώρηση) είναι μόλις 90 δευτερόλεπτα.

Συνεχίζεται στο 2ο Μέρος.

Comments

 1. Προσαρμογή της κάνης του Nora b52 στο Μ109 (με όλες τις τεχνικές παρεμβάσεις που χρειάζεται) και τοποθέτηση ηλεκτρονικών βελτιώσεων από ελληνικές αμυντικες βιομηχανίες, έτσι καλύπτουμε τις ανάγκες μας δίνοντας δούλειες εγχώρια αλλά και προοθωντας ένα φτηνο εκσυγχρονιστικο πακέτο για ένα όχημα που υπηρετεί σε δεκάδες χώρες.

 2. Θα μου επιτρέψετε – όσο αγαπητοί και αν είστε – να γίνω λίγο δυσάρεστος . . .

  1. Προτείνετε να προμηθευτούν οι ένοπλες δυνάμεις αντιαρματικά και παράκτιας άμυνας βλήματα ALAS όταν δεν το έχουν προμηθευτεί οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας που το παράγει; (αν εξαιρέσουμε τα ΗΑΕ που είναι υποψήφιος αγοραστής του ALAS-C); Με ποια λογική κάποιος να το πράξει αυτό ;
  Ομοίως και για το βλήμα LORANA το οποίο μπορεί να βληθεί από το ΠΕΠ ORKAN. Μάλιστα οι Σέρβοι είναι τόσο ικανοποιημένοι και από τα δύο που εξετάζουν την προμήθεια ΠΕΠ BM-30 Smerch. Επίσης και το βλήμα LORANA δεν έχει εισέλθει σε υπηρεσία!
  2. Το αυτοκινούμενο τροχοφόρο πυροβόλο Aleksandar των 155 χιλ,το οποίο όπως ορθώς αναφέρεται είναι εξέλιξη Nora B52 М15,προτείνεται να το εξετάσουμε όταν ο σερβικός στρατός έχει προμηθευτεί μέχρι σήμερα …. 6 (έξι) μόνο πυροβόλα; Και πότε πρόλαβαν τόσο οι Κύπριοι όσο και οι Έλληνες αξ/κοί να τα γνωρίσουν σε βάθος ώστε να τους αφήσουν άριστες εντυπώσεις ;
  3.Πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών Shumadija και Tamnava
  3α. Sumadija: Δεν έχει μπει ακόμη σε υπηρεσία και έχουμε τα MLRS
  3β. Tamnava: Δεν έχει μπει ακόμη σε υπηρεσία και έχουμε τα RM-70

  Τέλος διερωτώμαι, γιατί να γίνουμε εμείς το όχημα για τους Σέρβους και για τον κάθε πονεμένο και ταλαίπωρο ώστε να τους ανοίξει η νατοϊκή αγορά; Αυτά τα οποία προσφέρουν (δίχως να υπονοώ κάτι για την αξία τους) , δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να προσφέρει κατ΄εμέ η ελληνική πολεμική βιομηχανία (εάν και εφ΄όσον λύσουμε κάποιες παθογένειες)! ! ! Απατώνται οικτρά όσοι νομίζουν ότι θα μας τα προσφέρουν όλα απλόχερα και πολλώ δε μάλλον και σε καλή τιμή ! ! !
  Το πιο πιθανό είναι να προσπαθήσουν να βγάλουν από εμάς από την μύγα ξύγκι . . . . ! ! !

  ΥΓ:
  1. @ Ευθύμιος Λάζος: Για το Θεό που πήγατε και είδατε ότι εν έτη 2019 οι μνήμες από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του 1999 είναι ακόμα νωπές;;;
  2. Όχι πολλές δουλειές με τους Σέρβους . . . ΠΡΟΣΟΧΗ . . . ! ! !
  3. Ελπίζω να μην πει κανείς βλακείες περί ελληνοσερβικής φιλίας,ορθοδοξίας κτλ . Ούτε και αυτοί τα πιστεύουν και αυτά δεν υπάρχουν σε τέτοιου είδους . . . δουλειές! ! !
  4. Ομολογώ ότι το ΜΕΡΟΣ 1 με τρόμαξε! Χωρία καμία δόση ειρωνείας ελπίζω στο ΜΕΡΟΣ2 να μην προτείνετε τα άρματα Μ84,τα MILOS, Lazar 2,3 ή ακόμη και τα G-4 Super Galeb . . .

  Με εκτίμηση

  1. Αν δοκιμαστούν και μας κάνουν και έχουν ανταγωνιστικές τιμές δεν καταλαβαίνω γιατί όχι.
   Είτε ειναι Σερβοι, είτε Ν. Κορεάτες, είτε Ισραήλ και Ν. Αφρική!
   Εύκολα μπορεί να πάρει κανείς βιομηχανικά μεγάλα βιομηχανικά ανταλλάγματα, από αυτές τις αγορες.

   Για παράδειγμα θα μπορούσαμε να παραγουμε ένα G6-52 στην χώρας μας με υψηλότατη ΕΠΑ σε τιμές φθηνότερες ενός PzH-2000, ή ενός M-109A7 δεν βλέπω το λόγο να μην το πράξουμε.

  2. 1/ Δεν προτείνουμε αγορές, αλλά καταθέτουμε προτάσεις και λύσεις για τις ανάγκες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, είτε αυτές έρχονται από τις ΗΠΑ, είτε από τη Σερβία, είτε το Ισραήλ, τη Γαλλία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα και πάντα υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συμπαραγωγή και μεταφορά τεχνογνωσίας-τεχνολογίας στην Ελλάδα. Επίσης πάντα καταδεικνύουμε την ανάγκη ανάπτυξης και εξέλιξης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας. Ποιος μίλησε για πρόταση αγοράς; Άλλο πρόταση αγοράς και άλλο αξιολόγηση του σερβικού συστήματος, στο πλαίσιο αξιολόγησης και άλλων παρόμοιων συστημάτων από άλλες χώρες. Αν στην αξιολόγηση τους, από τον ΕΣ, δεν ικανοποιήσουν να μην τα πάρουμε. Τι σημασία έχει ότι οι Σερβικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν το έχουν επιλέξει. Το ότι δεν έχουν τα αναγκαία κονδύλια για κάτι τέτοιο δεν το σκεφτήκατε; Είναι εντελώς αυθαίρετη η σύνδεση της αξίας ενός συστήματος με το αν υπηρετεί στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας που το παράγει. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο.
   2/ Για το πυροβόλο Aleksandar: Είναι είναι εξέλιξη του Nora B52. Σας πληροφορώ ότι οι Κύπριοι, πριν το επιλέξουν το αξιολόγησαν και έμειναν ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις τους. Επαναλαμβάνω: Δεν έγραψα πουθενά να πάμε και να αγοράσουμε το Aleksandar. Αυτό που έγραψα και επαναλαμβάνω είναι ότι στο πλαίσιο μιας πιθανής αγοράς τροχοφόρων πυροβόλων θα πρέπει να αξιολογηθεί, όπως και οι άλλες πιθανές υποψηφιότητες (CAESAR, Archer κλπ). Έχω γράψει σχετικό άρθρο παρουσιάζοντας όλες τις επιλογές. Μπορείτε να το διαβάσετε. Το ίδιο ισχύει και για τα ΠΕΠ Shumadija και Tamnava, τα οποία δεν παρουσιάστηκαν ως αντικαταστάτες των MLRS ή των RM-70 (που το είδατε αυτό να το γράφω;), αλλά στο πλαίσιο της παρουσίασης των επιτευγμάτων της Σερβικής Αμυντικής Βιομηχανίας.
   Όχημα πρέπει να γίνουμε σε όπια χώρα είναι διατεθειμένη για συμπαραγωγές και μεταφορά τεχνογνωσίας-τεχνολογίας, αφού εμείς δεν έχουμε αναπτύξει τη δική μας (ΗΠΑ, Σερβία, Ισραήλ κλπ.).
   ΥΓ:
   1/ Πήγαμε στο Βελιγράδι και είδαμε τις καταστροφές από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ. Πολλά κτίρια παραμένουν έτσι από τότε (έχουμε σχετικές φωτογραφίες). Στο Βελιγράδι είδαμε και τεράστιες αφίσες στους δρόμους με αναφορά σ’ εκείνα τα γεγονότα. Άρα οι μνήμες όντως παραμένουν νωπές!!!
   2/ Το «όχι πολλές δουλειές με τους Σέρβους . . . ΠΡΟΣΟΧΗ . . . ! ! !» ομολογώ πως δεν το κατάλαβα. Αν έχετε κάτι να μοιράστηκε μαζί μας που να αποδεικνύει τον υπαινιγμό σας, μοιραστείτε το.
   3/ Με το σχόλιο σας περί ελληνοσερβικής φιλίας, ορθοδοξίας κτλ συμφωνώ. Όντως αυτές οι δουλειές γίνονται με βάση τη συνεργασίας, τη συνεννόηση, το αμοιβαίο όφελος και το καλύτερο δυνατό κόστος.

  3. παρακτια τι να τα κανει η σερβια? αν δε με απατα η μνημη μου ειναι περικλειστη χωρα (νομιζω με διαδρομο εμπορικο στο μαυροβουνιο), η σερβια μπορει να μην εχει τα χρηματα για να τα αγορασει τα οπλικα αλλα δεν τα απορριπτει πχ σαν την κονσερβα της λοκχιντ.Οι πολλαπλοι εκτοξευτες αν αξιολογηθουν κ βρεθουν οκ γιατι να μην παρουμε? mlrs τελος κ rm70 δεν παραγεται οποτε χρειαζομαστε κι αλλα το ιδιο κ τα πυροβολα,το lazar 3 τι κακο εχει κ σε τι ειναι χειροτερο απο αυτο που εχουμε? Συμφωνο για το ομοδοξο ισχυει κ για ρωσσια κ γενικα ειναι μπιζνες κ οχι συναισθημα.

 3. Προς defencereview :

  Παρατηρώ τώρα τελευταία πως υπάρχει μια τάση (δυστυχώς) ομοιότητας με την Π&Δ και άλλα παρόμοια sites όσον αφορά κάποια άρθρα σας τα οποία τα ονομάζω ‘άλλα ντάλα της Πρασκευής το γάλα/ό,τι του φανεί του λολοστεφανή’!

  Παρακαλώ παραμέινετε σοβαροί και αποφύγετε διολισθήσεις.

  Προτιμήστε την ποιότητα από την ποσότητα. Μην παρασυρθείτε από την επιθυμία για clicks και ‘επισκεψιμότητα’.
  Καταφέρατε μετά από χρόνο και κόπο να καθαρίσετε την ‘κόπρο του αυγεία’ σε ικανοποιητικότατο βαθμό. Με τέτοια άρθρα θα ξαναπροσελκύσετε ’15χρονα’ με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

  Όχι άλλο κάρβουνο με F-35/F-18/Eurofighter T1/εξοπλιστικά από Σερβία κτλ!Αυτά,δυστυχώς,δεν λείπουν από το Internet. Η σοβαρότητα λείπει και αυτό το κενό πρέπει να καλύψετε!

  Φιλικά όπως πάντα.

  1. Μια χαρά ειναι η θεματολογία του σημερινού θέματος, δεν αντιλαμβάνομαι τι πρόβλημα υπάρχει η παρουσίαση οπλων από μη παραδοσιακούς προμηθευτές!

  2. Δεν διολισθαίνουμε, και σίγουρα δεν εφαρμόζουμε πρακτικές «γράφουμε για να γράφουμε» μόνο για τα click. Μια απλή παρουσίαση είναι της Σερβικής Αμυντικής Βιομηχανίας, λόγω της παρουσίας μας στο Βελιγράδι. Έχουμε κάνει δεκάδες άρθρα-παρουσιάσεις οπλικών συστημάτων, από διάφορες χώρες, που, κατά την άποψη μας, θα άξιζαν τον κόπο να αξιολογηθούν. Δεν προτείνουμε αγορές. Απόψεις και σκέψεις καταθέτουμε, πάντα στο πλαίσιο γόνιμου διαλόγου και ανταλλαγής απόψεως με εσάς του αναγνώστες μας. Και πάντα καταλήγουμε σε κάτι που πιστεύουμε ακράδαντα: (α) Συμπαραγωγή και μεταφορά τεχνογνωσίας-τεχνολογίας στην Ελλάδα και (β) Ανάπτυξη και εξέλιξη της δική μας αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας.

   1. Με όλο τον σεβασμό, διολίσθιση είναι και δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά!

    Η 1η φορά ήταν όταν το καλοκαίρι (ίσως και να ήταν Μαίος) ενώ είχατε στο επάνω δεξί μέρος της ιστοσελίδας σας διαφήμιση του Alenia Aermacchi M-346 Master, δημοσιεύσατε άρθρο για ελαφρά μαχητικά για την Π.Α. όπου το…’σπρώχνατε’-προωθούσατε! Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια αλλά και να το δείχνει!

    Η 2η φορά ήταν πριν 1-2 μήνες όταν δημοσιεύσατε άρθρο-‘promotion’ του γενικού διευθυντή της LM στην Ελλάδα,όπου μιλούσε-διαφήμιζε-προωθούσε το…F-35!

    Η 3η (και φαρμακερή) είναι αυτό το άρθρο!

    Ξαναλέω με όλο τον σεβασμό και με διάθεση φιλική, προσπαθώντας να σας βοηθήσω, όχι άλλα τέτοια που δυστυχώς τα βρίσκει κανείς και σε άλλα sites αν θέλει. Αποφεύγω εδώ και καιρό ιστοσελίδες τύπου militaire, onalert, defencepoint, defencenews/pronews, Π&Δ. Παρακαλώ μην καταντήσετε και εσείς έτσι!

    Λίγες σοβαρές ιστοσελίδες έχουν απομείνει (e-amyna, belisarius21, doureios). Προσπαθείστε να μην λιγοστέψουν κι άλλο! Και τα αμυντικά θέματα και οι αμυντικοί εξοπλισμοί είναι πολύ σοβαρό θέμα!

    Εγώ προσωπικά θα προτιμούσα λιγότερα θέματα αλλά διατήρηση του ποιοτικού επιπέδου. Αφήστε την Π&Δ για τα 15χρονα με τα what if και think out of the box όπως ονομάζει τα άλλα ντα άλλα της Παρασκευής το γάλα/ό,τι του φανεί του λολοστεφανή θεματάκια της.

    Και τέλος να έχετε το θάρρος της γνώμης σας και να είναι ξεκάθαρη αυτή η γνώμη σας πάντα. Με επιχειρήματα και στοιχεία ώστε να αποθαρρύνονται οι τυχών flamers/15χρονοι.

    1. Kαλησπέρα ΑΛΑΣΤΩΡ. Σαν διαχειριστής να επισημάνω τα εξής με πολύ φιλική διάθεση. Το Μ346 είναι ένα εξαιρετικό αεροσκάφος και γι’ αυτό το παρουσιάσαμε με επιπρόσθετα άρθρα αναλύοντας τις δυνατότητες του. Από και πέρα όπως καταλαβαίνεις και είναι λογικό για να επιβιώσει και να προοδεύσει μια προσπάθεια πόσο μάλλον όταν είναι ιντερνετική χρειάζονται και έσοδα και αυτά είναι από διαφημίσεις. Εκτός από τη διαφήμιση δεν υπάρχουν άλλα έσοδα ούτε κάτω από το τραπέζι με μαύρα κονδύλια. Όμως άλλο πράγμα η διαφημιστική καταχώριση μιας εταιρείας άλλο πράγμα η άποψη μας. Υπάρχει σαφής δεοντολογία και τη σεβόμαστε απόλυτα. Το άρθρο για τη Σερβία είναι μια απλή παρουσιάση και τίποτα παραπάνω. Εννοείται ότι οι εξοπλισμοί είναι σοβαρό θέμα και δεσμευόμαστε για ποιότητα. Φίλε ΑΛΑΣΤΩΡ Καλή Κυριακή!

     1. Δεν διαφωνώ φίλτατε Γιάννη Νικήτα. Απλά σε κάποια πράγματα χρειάζεται λεπτός χειρισμός προς αποφυγή και της παραμικρής παρεξήγησης μιας που όπως είπα η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια αλλά πρέπει και να το δείχνει.

      Το Μ346 μπορεί να είναι ένα πάρα πολύ καλό αεροσκάφος, αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι παράλογος ο όποιος συνειρμός, όταν κάποιος βλέπει και αντίστοιχη διαφήμιση στην ιστοσελίδα που φιλοξενεί σχετικό άρθρο. Καλά κάνεις και διευκρινίζεις πάντως μιας που δεν πρέπει να υπάρχει ούτε σκία αμφιβολίας σε κάποια θέματα.

      Ευελπιστώ σε πιο συχνές παρεμβάσεις σου και των όποιων συνεργατών σου. Παρεμπιπτόντως, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να ξεχωρίζουν τα ονοματά σας για να καταλαβαίνουμε πως είστε admins/mods.

      Ευχαριστώ για την διευκρινιστική παρέμβαση και καλή συνέχεια.

    2. Χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης
     με κανέναν, να πω πως βλέπω θετικά την όποια καταχώρηση εταιρείας, μακάρι να αυξηθούν για όλους.
     Τώρα αν με την κρούση η κάθε εταιρεία δίνει και πληροφορίες για να σταθεί και ένα άρθρο, ακόμα καλύτερα.
     Αρκεί να προσθέτει ο κάθε αρθρογράφος το… «σύμφωνα με την εταιρεία»… σε κάθε συμπέρασμα.
     Για το m346… Να πω με την ευκαιρία πως δεν μου άρεσε ποτέ ιδιαίτερα, το βιομηχανικό έργο συμμετοχής έχει κλείσει από άλλες χώρες πιστεύω που προηγήθηκαν στην αγορά του, θα μείνει μόνο τυπικό μέρος σε δική μας αγορά και μόνο για αυτή.
     Πάντως η ΠΑ στον διαχρονικό σχεδιασμό της ζητούσε επιλογή εκπαιδευτικού που θα ήταν και ελαφρύ μαχητικό.
     Πριν λίγα χρόνια μάλιστα, ελάχιστα προ κρίσης μιλούσε για 2 μοίρες των 36 σκαφών +4 αν εξυπηρετούσε και αλλοδαπούς φοιτητές.
     Τώρα πως φτάσαμε να μιλάμε για πώληση μαχητικών και για 40 εισακτεους ιπτάμενους; τον χρόνο μόνο η μετα ζιφκοφ Βουλγαρία μπορεί να το καταλάβει;

 4. Θα ήταν ενδιαφέρον να γράψετε τι διαφορές έχει το σύστημα ALAS από το Spike του Ισραήλ. Γιατί να επιλέξει κάποιος το πρώτο από το δεύτερο;

  Νομίζω το πιο κοντινό σύστημα στις Ελληνικές ανάγκες είναι οι ρουκέτες G2000 προς χρήση από τα RM-70, ιδιαίτερα αν η αγορά τους προβλέπει παράλληλα μεταφορά τεχνογνωσίας και εγχώρια παραγωγή τους. Με βεληνεκές 40 και 50 χιλιόμετρα ξεπερνάνε τα αντίστοιχα μεγέθη των ρουκετών των MLRS που διαθέτει αυτή τη στιγμή ο ΕΣ.

 5. Σοβαρευτειτε κυριοι.
  Ουτε κατα διανοια δεν πρεπει να παρει σερβικο στρατιωτικο εξοπλισμο ο Ελληνικος Στρατος.
  Η ΕΦ πηρε σερβικα πυροβολα, -κακως, κακιστα- διοτι βιαζοταν, διοτι δεν ειχε λεφτα για κατι καλυτερο, και διοτι για πολιτικους λογους δεν μπορουσε να παρει απο Ρωσια ή ΗΠΑ.

  Η μοναδικη χωρα του πρωην ανατολικου μπλοκ που μπορει να μας δωσει αξιολογο υλικο ειναι η Ρωσια, αλλα αυτη η αγορα ειναι επι του παροντος κλειστη, για τους γνωστους πολιτικους λογους.

  1. Μια απλή παρουσίαση είναι της Σερβικής Αμυντικής Βιομηχανίας, λόγω της παρουσίας μας στο Βελιγράδι. Δεν είπαμε ότι πρέπει να αγοράσουμε όπλα από τους Σέρβους ντε και καλά. Σχετικά με το πυροβόλο Nora B52 θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι Κύπριοι το αξιολόγησαν πριν το επιλέξουν και έμειναν ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις τους.

   1. Εγω παλι λεω οτιοι Κυπριοι απλα πηραν σερβικα επειδη ο Ανα(ν)στασιάδης ειχε καβουρια στις τσεπες και δεν εδινε λεφτα για αγορα πυροβολων απο απο καποια δυτικοευρωπαικη οπλοβιομηχανια εγνωσμενου κυρους. Ουτε μπορουσαν να παρουν μεταχειρισμενα Μ109 απο εμας λογω των αμερικανικων περιορισμων, ουτε ρωσικα για τους γνωστους πολιτικους λόγους.

    Παιδια ευχαριστουμε για το αρθρο, καλη και ενδιαφερουσα η «εγκυκλοπαιδικη» παρουσιαση του σερβικου οπλισμου, αλλα δεν αφορα καθολου τη χωρα μας.

    1. Σίγουρα το οικονομικό έπαιξε ρόλο, αλλά είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι τα πυροβόλα αξιολογήθηκαν από την Εθνική Φρουρά, τόσο σε επίπεδο επιδόσεων ευκινησίας όσο και σε επίπεδο ικανοτήτων (βολές).

  2. Σωστά NF και αμφιβάλλω αν τα…15χρονα γνωρίζουν τι εστί πυροβόλα SUZANA και γενικώς ποιότητα οπλικών συστημάτων από χώρες πρωην ανατολικού μπλοκ!

   1. Τα suzana από όσο θυμάμαι πέρασαν από αξιολόγηση επιτροπής του ΕΣ και… Κόπηκαν.
    Αν δεν κάνω λάθος το πόρισμα συνοδεύτηκε/αιτιολογηθηκε με συγκεκριμένες παρατηρήσεις;
    Η πρόταση αγοράς επανήλθε και ξανά απορρίφθηκε, τελικώς η αγορά έγινε με εντολή υπουργού και συνεργατών του, τα πυροβόλα πάλι νομίζω δεν εντάχτηκαν ποτέ στον ΕΣ αλλά ταξίδεψαν στην Κύπρο, για το καθεστώς παραχώρησης δεν είμαι σίγουρος αν πρόκειται για δωρεά όμως.
    Με κάθε επιφύλαξη τα παραπάνω από μνήμης.

 6. Καλη τυχη τωρα να πεισεις το πολιτικο και στρατιωτικο προσωπικο για τις προοπτικες συνεργασιας και εξοπλισμου των ΕΔ απο χώρες πλην Γαλλιας, Αμερικης, Γερμανιας.

  Οι Σερβοι θα μας εδιναν γη και υδωρ (συμπαραγωγη) για τους αριθμους που χρειαζόμαστε πυροβολικο, τεθωρακισμενα 4×4, ALAS, κλπ. Θα βοηθουσαμε και την δικη μας βιομηχανια και τις ενοπλες δυναμεις με ικανα συστηματα.

  1. Για δοκίμασε να μας πείσεις λοιπόν ξεκινώντας από το τι ‘γη και ύδωρ’ θα μπορούσαν να μας δώσουν οι Σέρβοι.

   Ξαναλέω φιλικά, ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ!

   Το γεγονός πως εμείς δεν καταφέραμε να αναπτύξουμε σοβαρή αμυντική-στρατιωτική βιομηχανία, ΔΕΝ σημαίνει πως η Χ βιομηχανία (στην συγκεκριμένη περίπτωση η Σερβική) είναι καλόυ επιπέδου που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις όποιες ανάγκες μας!

   Για τον ίδιο ακριβώς λόγο ΔΕΝ πιστεύω πως και η τουρκία έχει αναπτύξει σοβαρή αμυντική βιομηχανία. Αμυντική βιομηχανία έχει (για να μην παρεγηξηθώ) ΑΛΛΑ σοβαρή ΔΕΝ είναι.

   Παράδειγμα ‘σοβαρής στρατιωτικής βιομηχανίας’ με σούπερ τεχνολογία:
   https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ9Pf3kk9NpI7tXOanHMzCHjvm4Xq43ZWHNSPiGX9vUJ34n1MRi&s

   https://i.dailymail.co.uk/i/pix/scaled/2013/02/06/article-2274025-17619153000005DC-480_308x185.jpg

   Ξαναλέω, μόνο 15χρονα ξελογιάζονται και πιστεύουν ότι διαβάζουν.

   Υ.Γ. ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ!!!

   1. Περι σοβαροτητος:
    Αν κάτι το τεσταρεις και σου κάνει, ανταποκρίνετε σε αυτα που λεει ο κατασκευαστης και στις δικες σου προσδοκιες, το προβλημα που εντοπιζεται?

    1. Το πρόβλημα είναι tallyho πως δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για σοβαρά οπλικά συστήματα από την Σερβία ! Δεν μπορεί κάποιοι να βάζουν στην ίδια ζυγαριά ένα zastava και μια mercedes π.χ.!

     Τι θα πετύχει η χώρα μας με μια αγορά από την Σερβία; Ξέρουμε τι είδους support θα μας προσφέρει μετά την αγορά; Θα μπορούσα να συνεχίζω αλλά αν κάποια αυτονόητα δεν αρκούν τότε δεν ξέρω τι θα αρκούσε.

     1. Άστοχες συγκρίσεις… το τι ειναι καλό και τι όχι δεν μπορεί να εξάγεται με όρους αυτοκινητοβιομηχανίας.-
      Δηλαδή κάπου ήμαρτον.
      Αν αποδειχθούν στην πράξη αυτά που λένε οι Σέρβοι και είτε δίνουν καλές τιμές και παραχωρούν βιομηχανικά ανταλλάγματα δεν καταλαβαίνω που ειναι το πρόβλημα.

      Ειναι απίθανο δηλαδή για σένα να έχουν καταφέρει οι Σερβοι να επιτύχουν ανταγωνιστικές επιδόσεις σε ρουκέτες των 122mm? Δεν μιλάμε άλλωστε για καμιά αιχμή της τεχνολογίας.

      Ή το Aleksandar προσφέρεται στο μισό του κόστους άλλων ανταγωνιστικών συστημάτων;

     2. Οποτε επειδη εμεις ειμαστε ακομα χειροτεροι απο την Σερβια (πολυ κιολας, γιατι αυτοι εχουν παραδοση στην βαρια βιομηχανια και μηχανολογικο εξοπλισμο) τι φτιαχνουμε διοπτρες, τι φτιαχνουμε σταθεροποιουμενα οπτικα για το ΠΝ, και θελουμε να φτιαξουμε και φρεγατα παναθεμα μας? Δεν ειναι δυνατον να μιλαμε για σοβαρα οπλικα συστηματα απο Ελλαδα. Μην συγκρινουμε Pony με Mercedes. Καταλαβαινεις που το παω…

      Εγω κολληματα με μάρκες-χωρες δεν εχω. Αν μου κάνει αυτο που πουλας και το δινεις με συμφέροντες ορους-τιμες, θα το αγοράσω.

      Σίγουρα το να αγοραζεις απο μια μικρη χωρα οπως η Σερβια η το Ισραηλ, περιλαμβάνει μικροτερες εγγυησεις στην υποστηριξη. Εκει ομως ερχεται το θεμα της διαπραγματευσης. Αν πχ εγω παω και πω στους Σερβους θελω 1000 απο τα τετρακινητα οχηματα σας… μπορω πολυ πιθανα να εξασφαλισω περισσοτερα ανταλλαγματα σε σχεση με τον μεγαλοκατασκευαστη (KraussMaffei ας πουμε) που θα μπορουσαν να περιλαμβανουν περαν της οποιας υποκατασκευης εδω, και την υποδομη για την αυτονομη πληρη υποστηριξη τους εδω (για να διασφαλισεις το support)

      Και συνεχίζω. Απο την Σερβια ή την Σλοβακια ή το Ισραηλ (κλπ), δεν θα πας να ψωνισεις Μαχητικο Αεροσκαφος, αλλα καποια συστηματα λιγοτερο ακριβα, λιγοτερο πολυπλοκα, τακτικης και οχι στρατηγικης σημασίας.

      Και ναι, οι μεγαλοι κατασκευαστες του χώρου μπορει να προσφερουν ενα συνολικα καλυτερο προιον, αλλα συναμα και ενα σαφως ακριβοτερο προιον που εσυ δεν μπορεις να αποκτησεις στις ποσοτητες που θες. Η ενναλακτικη σου ειναι να γεμιζεις με βαρια μεταχειρισμενο υλικο το οποιο εχει και αυτο το κοστος του και μικροτερο προσδοκιμο ζωης.
      Ο αλλος δρομος ειναι να κοιταξεις εναλλακτικες αγορές εστω και λιγο χειροτερες σε επιδοσεις, παραυτα καλυτερες απο τα σκουπιδια που ηδη έχεις ή τα μεταχειρισμενα που θα μπορουσες να παρεις, και να δεις πως μπορεις να φερεις στα μετρα σου αυτη την ενδεχομενη αγορα και γιατι οχι να εξασφαλισεις και συνεργασια σε βιομηχανικο επιπεδο.

      Επαναλαμβανω: Δεν θα ειναι τα καλυτερα, θα ειναι ομως ικανοποιητικα, θα ειναι προσιτα και στους αριθμους που θελουμε. Και καπως ετσι θα κανεις και τα βηματα να επανεκκινησεις την αμυντικη σου βιομηχανια.

 7. Οι απέναντι όσο πάνε και ξεφεύγουν τελείως πάντως.

  Περίεργο που κάποιοι προσπάθησαν να θάψουν μια τόσο σοβαρή πρόκληση!

  http://e-amyna.com/%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%b9%ce%ba%ce%ac-uavs-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b1%ce%b9%ce%b3%ce%b1%ce%af%ce%bf-%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%81-%ce%bf%ce%bb%ce%af%ce%b3%ce%bf%ce%bd/

  Και από την άλλη το πολιτικό προσωπικό βρίσκεται σε λήθαργο ενώ η δουλοπρέπεια ξεπερνά κάθε φαντασία.

  https://www.militaire.gr/i-dilosi-toy-yetha-gia-toys-quot-ellines-poy-matosan-dipla-se-amerikanoys-quot-anapse-foties/

 8. Κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να συμβεί και με τις αμυντικές βιομηχανίες του Ισραήλ, της Νοτίου Αφρικής και της Ινδίας. Δεν έχουμε εκμεταλλευτεί καν τις σχέσεις με ένος εκ των βασικών προμηθευτών αμυντικού υλικού, όπως είναι η Γαλλία! Το πρόβλημα είναι γνωστό και είναι στην κεντρική εξουσία της χώρας που σχεδόν αποκλείει κάθε σκέψη. Δυστυχώς!

 9. Τόσο δύσκολο θα ήταν να προχωρήσουμε σε συμπαραγωγές με τη φιλική χώρα Σερβία και ταυτόχρονα να καλύψουμε πάγιες ανάγκες με προσιτό κόστος και απογειώνοντας την πολεμική μας βιομηχανία;

  Τελικά όλα είναι πολιτική βούληση.

 10. Προσωπικά βρήκα δελεαστική την μετατροπή των RM-70 στην έκδοση τη συμβατή με τον ATACMS.

  Η Τουρκία είναι φανερό ότι επιθυμεί να αποκτήσει υπεροχή σε όλα τα οπλικά συστήματα έναντι της Ελλάδος και να ανατρέψει την ισορροπία ισχύος σε απόλυτο βαθμό. Σημαντικό μέρος αυτής της στόχευσης είναι να αντιμετωπίσει το κενό αεράμυνας που σήμερα έχει . Είναι φανερό ότι μετά την αγορά των S-400 θα ακολουθήσει αγορά επιπλέον S-400 καθώς και αγορά (ή/και παραγωγή) συστημάτων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς. Αυτό σημαίνει ότι οι δυνατότητες διείσδυσης της ΠΑ θα περιορισθούν.

  Η κρούση σε μεγάλο βάθος μοιραία θα (πρέπει να) αυξηθεί και να ανακατανεμηθεί ως δυνατότητα περιλαμβάνοντας στρατό και ναυτικό σε σημαντικό βαθμό. Από αυτή την άποψη η δυνατότητα εκτόξευσης του ATACMS από τα RM-70 είναι μια καλή περίπτωση ειδικά αν συνοδευτεί με την αγορά και αναβάθμιση των επιπλέον MLRS και την αγορά του deepstrike. Θα αποκτήσουμε πλατφόρμες πυροβολικού για μεσαίο και μεγάλο βεληνεκές σε ικανοποιητικό βαθμό για να συμπληρώσουμε τις ικανότητες των scalp από αέρος και θαλάσσης (π.χ. μπελάρες και υποβρύχια).

 11. Πολύ αξιόλογα οπλικά συστήματα από μια χώρα που επλήγη όσο λίγες μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου. Και όμως έχει καταφέρει να γυρίσει σελίδα και να συμβαδίζει με τις εξελίξεις. Το σχόλιο μου όμως σχετικά με την κάλυψη αναγκών του ΕΣ από τα εν λόγω συστήματα θα με βρεί αντίθετο καθώς σε κάθε περίπτωση των συγκεκριμένων υλικών έχουμε ήδη αντίστοιχα και αν και φθηνά εντούτοις είναι πολύ ακριβότερα καθώς θα γίνει εισαγωγή ενός νέου τύπου. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βασιστούμε σε εγχώριες βιομηχανίες για να καλύψουν ανάγκες που έχουμε και μιλάω για το τεράστιας σημασία σύστημα C4ISR(από επίπεδο ομάδας μέχρι και ΣΣ) σε συνδυασμό με μαζική εισαγωγή UAV( απλά τετρακόπτερα για τις Δριες αναγνώρισης, ένα σύστημα ανά μοίρα πυροβολικού συν ένα σύστημα 4 αεροσκαφών ανά ΑΔΤΕ/Μεραρχία + μικρά για καταδρομείς και ομάδες μάχης ειδικού τύπου) που θα πρέπει να λάβουν απόλυτη προτεραιότητα. Στα υπόλοιπα συστήματα ο ΕΣ θα πρέπει να κινηθεί και να συμπληρώσει τους αριθμούς υπαρχόντων συστημάτων. Έτσι πρέπει να πάρουν την θέση των RM-70/M-110 τα MLRS/ATACMS, να γίνει η προμήθεια Μ577(ας δούμε λίγο τι έκανε η βραζιλία που μάζεψε εκατοντάδες Μ577 για διοικητικά και ασθενοφόρα), αν απατείται προμήθεια επιπλέον Μ-109 από ΗΠΑ, συμπλήρωση απλά των αριθμών με TOW 2A/B και MILAN3, VBL από Γαλλία(πάνω από 1000 θα αποσύρει μπας και μπουν στη δεύτερη γραμμή τα G-240). Να γίνει προμήθεια πάση θυσία επιπλέον AVENGER/ή ASRAD και αν γίνεται έστω ως φθηνό υποκατάστατο DMS/Stinger, η προμήθεια TPQ-36/37/MPQ64(δεκάδες θα αποσύρουν οι ΗΠΑ), η προμήθεια πυροβόλων L-119 στην θέση των Μ-101/Μ-56, την προμήθεια όλμων των 120mm(πάνω από 300 απέσυραν οι Αμερικανοί πεζοναύτες) , και είμαστε μια χαρά. Ο ΕΣ πρέπει να καταλάβει ότι το πεδίο μάχης λόγω μικρότερων δυνάμεων και λόγω αμυντικώς υφής αντιπαράθεσης θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα ενιαίο επίπεδο(όποιος βλέπει τον εχθρό θα καθοδηγεί τα πυρά όλης της περιοχής όχι μόνο τα άμεσης χρήσης), να γίνεται αλληλοσυμπλήρωση για ενίσχυση αποτελέσματος. Αν κάπου μπορούμε να συνεργαστούμε με Σερβία είναι η προμήθεια κατευθυνόμενων βλημάτων πυροβολικού και όλμων.

 12. Εύγε για το άρθρο, αναμένουμε με ενδιαφέρον το μέρος Β.

  Απορώ δε ειλικρινά για τις διαμαρτυρίες μερικών έχοντας ως δεδομένα από την μια την κατάσταση της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας στην Ελλάδα και από την άλλη την εντυπωσιακή πρόοδο της αντίστοιχης Τουρκικής, και γενικά το πως έχει διαμορφωθεί το αμυντικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών σε βαθμό που χρειάζονται άμεσες και δραστικές κινήσεις από την μεριά μας.

  Τουλάχιστο με χώρες όπως η Σερβία μπορεί δυνητικά να υπάρξει μια μακροπρόθεσμη, ισότιμη και αμοιβαία επωφελής συνεργασία. Βλέπουμε στην πράξη που έχει φτάσει η αμυντική ισχύς και η αποτροπή της χώρας μας έχοντας ως τώρα τους «παραδοσιακούς» μας προμηθευτές που είναι και παράλληλα επίσημοι «σύμμαχοί μας». Τώρα κοιμόμαστε ήσυχοι δηλαδή, ενώ η πιθανή συνεργασία για κάποια βασικά συστήματα με την Σερβία… μας ανησυχεί.

  Μακάρι να υπάρξει πρόοδος με την Σερβία με την οποία έχουμε τόσα κοινά συμφέροντα (και προβλήματα) στα Βαλκάνια. Να σπάσουν και μερικά καλούπια, να μην θεωρούμαστε και τελείως προβλέψιμοι και δεδομένοι. Αυτό βέβαια είναι και το πιο δύσκολο σε μια χώρα σε καθεστώς πλήρους πολιτικής και οικονομικής υποτέλειας όπως η Ελλάδα, γι’αυτό και προσωπικά δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος για την συνέχεια. Θα χτυπήσουν μερικά τηλέφωνα και θα μας επαναφέρουν στην «τάξη».

  1. Αναφορικά με τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της πατρίδας μας κάτι που αξίζει προσοχής είναι όχι απλώς η πολυτυπία αλλά το γεγονός πως αγοράζουμε από σχεδόν όλες τις χώρες του πλανήτη! Αμερική, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία,Ολλανδία,Μεγ.Βρετανία, Βραζιλία, Σουηδία, Πολωνία, Βέλγιο, Σλοβακία,οπλικά συστήματα από πρώην Σοβιετική Ένωση και είμαι σίγουρος πως ξεχνώ και άλλες!!!

   Ε,ναι ας πάρουμε και από την Ζιμπάμπουε για να γίνει πλήρης η λίστα!

   Είπαμε να μην βάζουμε όλα τα αυγά μας σε ένα καλάθι αλλά η δική μας περίπτωση ίσως είναι μοναδική στον κόσμο!

   ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ ή τουλάχιστον απομακρυνθείτε από το πληκτρολόγιο!

   1. @ ΑΛΑΣΤΩΡ Μήπως να αφήστε ένα email ή κάτι να ζητάμε την άδειά σας και να λογοκρίνετε το περιεχόμενο αν είναι σοβαρό ή όχι ως ειδικός του πληκτρολογίου; Αν είστε τόσο σίγουρος για την γνώμη σας τότε απλά τεκμηριώστε την καλύτερα και σταματήστε τις νουθεσίες και τους χαρακτηρισμούς. Η συμπεριφορά αυτή σας στερεί από κάθε σοβαρότητα την οποία αρέσκεστε να επικαλείστε για τον εαυτό σας.

    Προσωπικά μου φέρνετε στο νου το φαινόμενο Ντάνινιγκ-Κρούγκερ, που παρατηρείτε συχνά σε εριστικούς διαδικτυακούς «ειδήμονες»:
    «Το φαινόμενο Ντάνινγκ–Κρούγκερ είναι μια γνωστική διαταραχή στην οποία άτομα περιορισμένων δεξιοτήτων αποκτούν μια ψευδαίσθηση ανωτερώτητας, εκτιμώντας εσφαλμένα οτι οι γνωστικές τους ικανότητες, είναι υψηλότερες από ό,τι πραγματικά είναι. Οι Ντάνινγκ και Κρούγκερ απέδωσαν αυτή την προκατάληψη σε μια μεταγνωστική αδυναμία των ανειδίκευτων να αναγνωρίσουν τη δική τους ανεπάρκεια και να αξιολογούν με ακρίβεια την δική τους ικανότητα.»

    1. Την γνώμη μου την τεκμηρίωσα σε όλα τα σχόλιά μου (και προς άλλους) σε αυτό το θέμα.Δεν φταίω εγώ που κάποιοι δεν μπορούν να το αντιληφθούν μιας που ποτέ στην ζωή τους δεν κατάφεραν να σχηματίσουν μια πραγματικά δική τους γνώμη/άποψη αφού κάτι τέτοιο προυποθέτει κτιρική ικανότητα και δυνατότητα σύνθεσης-ανάλυσης.

     Και το κυριότερο είναι πως αναφέρθηκα προς την ιστοσελίδα και όχι προς τα όποια 15χρονα που το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να το γυρίσουν σε flame μιας που στερούνται επιχειρημάτων και λογικής!

     Για τα περί ‘Ντάνινγκ–Κρούγκερ’ πρώτα θέλω να μου δείξεις το πτυχίο σου…γιατρέ!

     Αλλά βέβαια ισχύει το εξής:

     Ο έξυπνος παραδέχεται… Ο πονηρός δικαιολογείται… Ο α-νόητος επιμένει!

 13. ομολογω οτι ημουν ερωτευμενος με το συστημα ALAS οταν πρωτοπαρουσιαστηκε πριν περιπου δεκα χρονια

  το γεγονος ομως οτι παραμενει σε μια ομιχλωδη φαση εξελιξης εδω και δεκα χρονια ειναι πολυ ανησυχητικο για το επιπεδο της τεχνολογιας που μπορουν να παραξουν οι σερβοι. Μια ματια στην κονσολα κατευθυνσης αρκει για να δεν κανεις το πραγματικα πρωτογονο τεχνολογικο επιπεδο.

  Το κυριο προβλημα με την οπτικη ινα ειναι ο κινδυνος να κοπει ειδικα εαν ο πυραυλος πεταξει πανω απο θαλασσα/αυτοκινητοδρομους/ πυλωνες ρευματος, εαν εχει ισχυρο αερα κλπ

  δεν ειναι τυχαιο που οι ισραηλινοι, παρα την μεγαλη εμπειρια τους με οπτικη ινα στον μεσαιο Σπαικ, επελεξαν ραδιοζευξη για τον Σπαικ μεγαλου βεληνεκους

  δεν ειναι τυχαιο που επισης οι σερβοι ανεπτυξαν τον Αλασ με πυραυλοκινητηρα καθως η καμπυλη τροχια του και το μικροτερο βεληνκες ενεχει μικροτερους κινδυνους η οπτικη ινα να φτασει στο εδαφος και να κοπει. Βεβαια η εκδοση του Αλας με πυραυλοκινητηρα χανει ολα τα υπολοιπα πλεονεκτηματα του Αλας (βλεπε βεληνεκες, χαμηλο προφιλ πτησης για μη αποκαλυψη της θεσης εκτοξευσης και αυξημενη επιβιωσιμοτητα του πυραυλου κλπ κλπ)

  Κατα συνεπεια, ευχαριστω αλλα δεν θα παρω Αλας

 14. Το άρθρο εξαιρετικό και τεκμηριωμένο.Μην μπαίνετε σε διαδικασίας απολογίας.για κάποιους αναιδείς ,αλαζόνες κι αυθαίρετους ως προς την άποψη τους,ντροπή τους. Μάλλον αυτοί είναι οι 15 χρονοι! Δεν κατάλαβα ποιοι είναι αυτοί και με ποιο δικαίωμα να ομιλούν έτσι; Μάλλον αυτοί πρέπει να σοβαρευτούν. Και για να μαθαίνουν κιόλας καποιοι ,όταν η Γιουγκοσλαβία πουλούσε οπλικά συστήματα και χρησιμοποιούνται και σήμερα ,αφού δοκιμαστήκαν και σε επειχηρήσεις ,οι κάποιοι δεν είχαν
  πληκτρολόγιο να αναπτύσουν την αυθαιντεία τους!

  1. Είναι αυτοί που χρησιμοποιούν λογική και επιχειρήματα και εδώ και μήνες σε αυτήν την ιστοσελίδα ‘are trying to school your sorry behinds’ mon petit garcon. Είναι αυτοί που ΔΕΝ χρειάζονται την δική σου άδεια για να εκφράσουν άποψη! Και ξαναλέω πως δεν είναι επιχείρημα το γεγονός πως μια χώρα κατασκευάζει οπλικά συστήματα. Το θέμα είναι τα συστήματα αυτά να αξίζουν. Γιατί με το δικό σου σκεπτικό ας αγοράσουμε και από την τουρκία. Όταν μεγαλώσεις θα καταλάβεις τι σου λέω. Επί του παρόντος πάνε παίξε με τα παιχνίδια σου για να την δεις στρατηγός!

   Και σαν γνήσιος ξερόλας που είσαι για πες μας ποιες είναι οι ‘επειχηρήσεις’ στις οποίες δοκιμάστηκαν τα σούπερ συστήματα που θέλεις να αγοράσει ο στρατός της πατρίδας σου!Γιατί εγώ πιστεύω πως οι ένοπλες δυνάμεις μας και μπορούν και πρέπει να έχουν το καλύτερο δυνατόν και όχι αυτό που προτείνεις εσύ, δηλαδή, ‘εμείς οι βλάχοι όπως και ό,τι λάχει’!

   Άλλη μια φορά για να το εμπεδώσουν κάποιοι:

   »Αναφορικά με τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της πατρίδας μας κάτι που αξίζει προσοχής είναι όχι απλώς η πολυτυπία αλλά το γεγονός πως αγοράζουμε από σχεδόν όλες τις χώρες του πλανήτη! Αμερική, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία,Ολλανδία,Μεγ.Βρετανία, Βραζιλία, Σουηδία, Πολωνία, Βέλγιο, Σλοβακία,οπλικά συστήματα από πρώην Σοβιετική Ένωση και είμαι σίγουρος πως ξεχνώ και άλλες!!!

   Ε,ναι ας πάρουμε και από την Ζιμπάμπουε για να γίνει πλήρης η λίστα!»

 15. Η Σερβία έχει πολύ νωπή τη μνήμη των βομβαρδισμών, μπορώ να το επιβεβαιώσω ιδίοις όμασι και εξ επαφής με Σέρβους. Αυτός ο λαός διατηρεί μια καλώς εννοούμενη περηφάνεια μαζί με λεπτότητα τρόπων και ταπεινοφροσύνη, αρετές που έχουμε ξε-χασει προ πολλού…
  Επισκέφτηκα βομβαρδισμενα κτίρια επίτηδες αφημένα έτσι για να θυμίζουν… Επισκέφτηκα το αεροπορικό μουσείο δίπλα απ’το διεθνές αεροδρόμιο Βελιγραδίου και είδα τα κομμάτια του f117 και του f16, αλλά πιο πολύ με εντυπωσίασε η αγάπη και η παράδοση που έχουν στην αεροπορική ιδέα με πλήθος (εκεί να δεις πολυτυπία) αεροσκαφών κάθε τύπου και εποχής, και κυρίως τα εγχώριας κατασκευής…
  Όσον αφορά τις συμβατές με το RM70 ρουκέτες και κάποια οικονομικά και αποδοτικά συστήματα αν καλύπτουν επάξια τις ανάγκες μας γιατί όχι;;;
  Επίσης η πολυτυπία σε κάποια αμυντικά συστήματα ΔΕΝ είναι κακή. ΤΟΥΝΑΝΤΙΟΝ είναι πλεονέκτημα. Π.χ. στα συστήματα αεράμυνας ως γνωστόν… Γιατί όχι και σε συστήματα επακτιας αμυνας αλλά και πυραύλων εδάφους-εδαφους εάν έχουν χαρακτηριστικά αξιοπιστίας και μικρών απαιτήσεων συντήρησης και χρήσης, χαρακτηριστικά δηλαδή συστημάτων του πρωην ανατολικού μπλοκ… Μπορεί να μην αρέσουν τα zastava αλλά εμένα τουλάχιστον μου αρέσουν τα cornet, club k, iskander κλπ… Και δεν έχω την πολυτέλεια να αντικαταστήσω τα rm70 με mlrs…

 16. Να συμπληρώσω ότι κι εμείς έχουμε εξαιρετικά προϊόντα τα οποία κατά κανόνα (άνωθεν εντολές) δεν χρησιμοποιούνται από τις δικές μας ένοπλες δυνάμεις π.χ. διόπτρες ΘΕΩΝ κλπ Αυτό δεν τις αποκλείει από εξαγωγικές επιτυχίες. Άρα το ότι κάποια συστήματα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις δεν είναι καταδικαστικό, ειδικά αν προέρχονται από βιομηχανία με παράδοση.
  Με αυτήν την λογική δεν θα έπρεπε να έχουμε πρωτοπορήσει με την αγορά των π.χ. Υ/Β 209, τη χρήση αεροσκαφών σε ναυτική συνεργασία- αναγνώριση (Α’ Βαλκανικοί πόλεμοι) και πάμπολλα άλλα παραδείγματα πνευματος πρωτοπορίας. Σεβαστη κάθε αντίθετη άποψη η οποία μάλιστα σε επιμέρους στοιχεία έχει βάση αλλά να μην αποκλείουμε ή συγκρουόμαστε χωρίς λόγο. Απο ανταλλαγή και κατάθεση απόψεων μόνο κέρδος πρέπει να υπάρχει.

  1. Εξκουβιτωρ ψύχραιμη η προσέγγισή σου αλλά ρε αδερφέ ξαναλέω, εκεί καταντήσαμε; Να σκεφτόμαστε την Σερβία για αγορές όπλων λες και μας έχουν κάνει εμπάργκο όλοι οι άλλοι; Και να έφτιαχναν κανένα φοβερό και τρομερό οπλικό σύστημα να το συζητήσουμε. Εδώ για τι μιλάμε; Για κάτι που δεν μπορούμε να βρούμε αλλού ή που δεν μπορούμε να το φτιάξουμε εμείς; Για τέτοιο κατάντημα μιλάμε!

   Γιατί κάποιοι ξεχνούν πως έχουμε να λαμβάνουμε τεράστια ποσά τα επόμενα χρόνια από τον ορυκτό μας πλούτο (εκεί είναι το ίντερνετ ας ψάξει όποιος θέλει για τα ποσά) και άρα μπορούμε να ψωνίσουμε από τα καλύτερα μαγαζιά και επίσης ξεχνούν πως ξανά και ξανά μιλούσαμε τόσα χρόνια για το πόσο σημαντικό θα ήταν να επανακινούσαμε την αμυντική μας βιομηχανία! Αντ’ αυτού βάζουμε και άλλο καρφί στο φέρετρο μιας τέτοιας ιδέας ‘καταφέυγοντας’ έστω και θεωρητικά σε αγορές από Σερβία και Ζιμπάμπουε ας πούμε!

   Μπράβο σας! Ίσως γι’αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και δυστυχώς βλέπω η κατρακύλα δεν έχει τελειωμό!

 17. @ AIM

  ‘Αν αποδειχθούν στην πράξη αυτά που λένε οι Σέρβοι και είτε δίνουν καλές τιμές και παραχωρούν βιομηχανικά ανταλλάγματα δεν καταλαβαίνω που ειναι το πρόβλημα.

  Ειναι απίθανο δηλαδή για σένα να έχουν καταφέρει οι Σερβοι να επιτύχουν ανταγωνιστικές επιδόσεις σε ρουκέτες των 122mm? Δεν μιλάμε άλλωστε για καμιά αιχμή της τεχνολογίας. ‘

  AIM αδύνατο δεν είναι απίθανο ναι. Και ενώ πιστεύω πως οι αγορές στρατιωτικού υλικού πρέπει να γίνονται κατά κύριο λόγο με βάση στρατιωτικά κριτήρια, θα έλεγα επίσης πως σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να λάβουμε υπ’όψιν μας και τις όποιες πολιτικές προεκτάσεις-παραμέτρους. Τι έχουμε να κερδίσουμε από ένα τέτοιο πάρε-δώσε με τους Σέρβους; Μήπως (λέω εγώ τώρα) μια τέτοια σύσφιξη σχέσεων θα επιδείνωνε σχέσεις μας με άλλες χώρες;

  Και στο φινάλε ρε συ AIM θέλω εσύ ή κάποιος άλλος υποστηρικτής μιας τέτοιας αγοράς να μου πει και εμένα και να με ενημερώσει αν μου διαφεύγει (μιας που δεν έχω το αλάθητο του Πάπα) τι πούλησαν οι Σέρβοι και σε ποιον, πότε και τι support παρείχαν. Τέλος πόσο ευχαριστημένοι ήταν οι αγοραστές των όπλων τους και από που κι ως που θεωρούνται τα Σερβικά συστήματα δοκιμασμένα;

  Ποτέ δεν είχαμε πραγματικά καλές σχέσεις με την Σερβία (αν δεν με απατά η μνήμη μου αναγνώρισαν και τα σκόπια ως Μακεδονία!), εκτός αν κάποιοι πιστεύουν πως επειδή η μάνα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου ήταν Σερβίδα πρέπει εμείς να αγοράσουμε οπλικά συστήματα από αυτούς!

  Εκεί καταντήσαμε; Να αγοράσουμε οπλικά συστήματα από την Σερβία; What’s next? Zimbabwe?
  Πιστεύω πως μπορούμε να φτιάξουμε καλύτερα συστήματα. Το έχουμε πράξει και στο παρελθόν (Artemis-30,όλμος ARES το θυμάται άραγε κανείς; Και άλλα).

  Τέλος από πόσες χώρες θέλετε να αγοράζει η χώρα σας οπλικά συστήματα;
  Δεν φτάνουν οι 13 χώρες που έχω παραθέσει σε προηγούμενα σχόλιά μου; Πρέπει να γίνουν 14;

  1. Συγνώμη αλλά αν η Ελλάδα παραγγείλει σε μεγάλες ποσότητες ρουκέτες G2000 και επιτύχει τη δημιουργία γραμμής παραγωγής εδώ θα μας χαλάσει; Έχουμε τόσο αναπτυγμένη πυραυλική τεχνολογία και δεν το γνωρίζω; Ειλικρινά πιστεύουμε ότι μία τέτοια αγορά θα διαρρήξει τις σχέσεις μας με τον οποιονδήποτε;

 18. @ tallyho 10 Νοεμβρίου 2019 στις 12:33

  Για να μην γράφω σεντόνια, μπορείς να μου πεις πια χώρα πρωην ανατολικού μπλοκ έφτιαξε κάτι που πραγματικά άξιζε σε στρατιωτικό υλικό; Για να μην χάνουμε άδικα τον χρόνο μας που κάποιοι προσπαθήτε να παρουσιάσετε την Σερβία ως σοβαρή χώρα κατασκευής σούπερ ντούπερ οπλικών συστημάτων.

  Ρώτησα και προηγουμένως,τι πούλησαν ,σε ποιον, πότε, τι after sales support του έδωσαν,πόσο ευχαριστημένοι ήταν οι πελάτες των Σέρβων και τέλος πόσο δοκιμασμένα επιτυχώς ήταν αυτά τα οπλικά συστήματα. Γιατί ναι και άλλα ‘αδοκίμαστα’ οπλικά συστήματα αγοράσαμε όπως αναφέρθηκε αλλά όχι από αδοκίμαστους προμηθευτές.

 19. Χωρίς να είμαι τυφλά υπέρ της Σερβικής αγοράς και με καθαρά ρεαλιστικά κριτήρια πιστεύω ότι απ’τη στιγμή που δεν έχουμε παραγωγή ρουκετών ή ανάλογου απλής τεχνολογίας συστήματος, λόγω αυτοεμπαργκο ελληνικών λύσεων και ΕΑΝ κι εφόσον υπάρχει άμεση ανάγκη δημιουργίας αποθέματος τότε ΝΑΙ πρέπει να σκεφτούμε και τη σερβική επιλογή με αυστηρή σύγκριση επιδόσεων ΚΑΙ κόστους.
  Για καθαρά πολιτικούς λόγους βλέπουμε μια τάση επαναπροσέγγισης απ’την πλευρά των Σέρβων κυρίως η οποία κ μονο στη λογική ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος επιβάλλεται… Βλέπουμε τον πλήρη έλεγχο Αλβανίας, Σκοπίων απ’την Τουρκία. Εμείς θα απομονωθουμε; Ναι, αυτοί αναγνώρισαν τα Σκόπια ως Μακεδονία (το χουν μετανιώσει βέβαια τελευταία), όμως έχουν να λένε πικραμένοι για τις διευκολύνσεις που παρειχαμε σε Νατοικους την περίοδο του πολέμου. Εγώ σε ανάλογες συζητήσεις με Σέρβους τους ξεκαθάρισα ότι πρόκειται για ανακρίβειες αλλά όσο να’ναι έχουμε κι εμείς δώσει αφορμές…
  Ξεφεύγουμε λίγο απ’το θέμα με τις πολιτικές προεκτάσεις και θεωρητικολογουμε ουτοπικά πιστεύω. Όσο είμαστε υπό κατοχή τι να λέμε… Όπως πολύ σωστά επισημαίνεις θα μπορούσαμε να παράγουμε. Και να διεκδικήσουμε τα έσοδα από υδρογονάνθρακες.
  Σε ένα παράλληλο σύμπαν λέω εγώ.
  Αν δεν ξεφορτωθούμε τους μασωνοσπορους όλα είναι λόγια κι ευχές του αέρα…

 20. Νομίζω πως μερικοί αναλώνονται σε μια κοκορομαχία άνευ λόγου.

  Η θεματολογία ενός ιστολογίου είναι καθαρά θέμα του διαχειριστή ή διαχειριστών.

  Κανείς δεν μπορεί να κρίνει ή να επιβάλλει τη θεματολογία του.

  Αυτή η υπέρμετρη αλαζονεία εγωισμός και η έπαρση μερικών που τα γνωρίζουν όλα και χρησιμοποιούν απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για όσους δεν συμφωνούν με την άποψη τους δεν τους τιμά και δείχνει ανωριμότητα και κόμπλεξ.

  Δεν καταλαβαίνω και αυτούς τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για 15χρονα 17χρονα κτλ.

  Κάποτε και εμείς ήμασταν 15χρονα και όσοι από εμάς είχαν την «αρρώστια» με τα θέματα της Άμυνας ψάχναμε να βρούμε τα αντίστοιχα σάιτ και ιστολόγια για να μάθουμε.

  Σχετικά με το άρθρο έχει μεγάλο ενδιαφέρον και μπράβο στους διαχειριστές για τη θεματολογία τους.

  Δεν καταλαβαίνω επίσης για ποιο λόγο αν κάποιο οπλικό σύστημα από τη Σερβία μας κάνει τη δουλειά και είναι και προσιτό δεν βλέπω το λόγο να μην το προμηθευτούμε.

  Εξάλλου το τι θα προμηθευτούμε και τη όχι δεν θα το αποφασίσουμε εμείς ή ένα ιστολόγιο αλλά αυτοί που αποφασίζουν πάντα δηλαδή οι πολιτικοί και τα επιτελεία.

  Κλείνοντας να πως πως προτιμώ μια τέτοια θεματολογία εν αντιθέσει με την Πτήση & Διάστημα που έχει καταντήσει ένα φερέφωνο κυβερνητικό και η κατά βάση θεματολογία της εξαντλείται στις δημόσιες εμφανίσεις και ομιλίες του υπουργού άμυνας και των κυβερνητικών.
  Απορώ πως δεν ανέβασε άρθρο το τουίτ του Παναγιωτόπουλου με το τσίμπημα της μέλισσας!

  Υ.Σ Η θεματολογία του DR είναι πολύ καλή και καλό είναι να την στηρίξουμε όλοι μας αυτήν την προσπάθεια ενώ ταυτόχρονα να δώσουμε χώρο σε όλες της απόψεις χωρίς να προσπαθούν μερικοί να επιβάλλουν της απόψεις τους.
  Καλοπροαίρετα πάντα και φιλικά.

 21. Σχετικά με το άρθρο

  Θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε συμπαραγωγές σε διάφορα οπλικά συστήματα με παραχώρηση τεχνογνωσίας από μεριά της Σερβίας κάτι που δεν κάνουν εύκολα οι παραδοσιακές χώρες παραγωγής οπλικών συστημάτων και ταυτόχρονα οι δικές μας πολεμικές βιομηχανίες και τα δικά μας μυαλά να προβούν σε βελτιώσεις ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες μας 100% και γιατί όχι να μπορούμε να κάνουμε και εξαγωγές.

 22. Εγώ πάντως δεν βλέπω κανένα κακό στο να αξιολογηθούν συστήματα από οποιαδήποτε χώρα, ας είναι και η Ζιμπάμπουε, εφόσον αξιολογηθούν και κριθούν ικανά να εξυπηρετήσουν ανάγκες. Για ποιο λόγο θα πρέπει να απορριφθεί συλλήβδην κάτι πριν αξιολογηθεί; Επειδή έχουμε μάθει να ψωνίζουμε από τους «καλύτερους»; Γιατί καλή είναι η Mercedes, αλλά όταν τα έδωσες όλα για να την αγοράσεις και δεν έχεις φράγκο για τα τέλη κυκλοφορίας, την βενζίνη και την συντήρησή της, τότε να την βράσω…μου φτάνει και το Zastava.
  Επίσης δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση εμείς να απορρίπτουμε ως άχρηστη μια βιομηχανία (υπαρκτή) που τουλάχιστον σχεδιάζει και παράγει, έστω και σε περιορισμένους αριθμούς, μέχρι και αεροσκάφη (μετά από τόσα χρόνια πολέμων και καταστροφών, απομόνωσης και εμπάργκο), όταν η ελληνική βιομηχανία (ανύπαρκτη ακόμα και μετά από τόσες δεκάδες δισεκατομμύρια αμυντικών επενδύσεων και αγορών από τους «δοκιμασμένους») είναι τόσο άχρηστη, που δεν μπορεί να κατασκευάσει σωστά ούτε μια παρτίδα στρατιωτικά άρβυλα, χρησιμοποιώντας κιόλας γερμανική μηχανή άριστης τεχνολογίας.
  Μην ακούω για ελληνικά συστήματα Artemis 30 κλπ που βάζουν κάτω τους υπόλοιπους, γιατί κάτι με πιάνει. Για ποια μιλάμε; Αυτά με τις γερμανικές κάννες,κλείστρα, το βρετανικό ΣΕΠ, το σουηδικό ραντάρ κλπ; Μόνο ελληνικό δεν ήταν… μόνο την συναρμολόγηση κάναμε εμείς. Όπως και σε πολλά άλλα συστήματα,όπως Leonidas και πάει λέγοντας.
  Επιπλέον, όταν για παράδειγμα στο πυροβολικό είσαι με το Μ109Α1, δεκαετίας 60΄, σε τι θα μας χάλαγε να εξετάζαμε συστήματα πυροβολικού όπως τα Nora, αν και εφόσον φυσικά ξαναλέω πληρούσαν τις ελληνικές προδιαγραφές; Όταν είσαι με τα RM70, δεκαετίας 70΄και ανατολικής κατασκευής, σε τι θα μας χάλαγε να εξετάζαμε τις σέρβικες ρουκέτες για την αναβάθμιση των τόσο σημαντικών αυτών συστημάτων… Όταν στο πεζικό είσαι με Μ113, δεκαετίας 60΄, σε τι θα μας χάλαγε να εξετάζαμε τα Lazar ή τα milos;
  Και εφόσον είμαστε Ελληνάρες και κάνουμε τα πάντα καλύτερα από τους υπόλοιπους, ας συνεργαστούμε σε κάποια από αυτά τα συστήματα και ας τα κατασκευάσουμε για εμάς καλύτερα απ ότι τα κατασκευάζουν οι Σέρβοι, οι Ισραηλινοί, οι Ζιμπαμπουιανοί, οι Αρειανοί… Με αυτό τον τρόπο και επειδή παρθενογένεση δεν υπάρχει, η βιομηχανία θα αναπτυχθεί, θα αποκτήσουμε δυνατότητες και γνώσεις υποστήριξης των συστημάτων μας κλπ.
  Αν μας περισσεύουν από την άλλη τίποτα δισεκατομμύρια ευρώ, ας τα δώσουμε στην Lockheed να μας φέρει έτοιμα MLRS. Και όταν μετά δεν θα έχουμε πάλι φράγκο στην τσέπη μας, γιατί τα πετρέλαια αργούν πολύ ακόμα, θα καθόμαστε να κοιτάμε τα ληγμένα πυρομαχικά της «δοκιμασμένης» εταιρείας όπως γίνεται και τώρα. Σε διαφορετική περίπτωση ας χαλάσουμε λίγο την βόλεψή μας και ας στρώσουμε τον κώλο μας να δουλέψουμε λίγο μήπως και δούμε άσπρη μέρα.

 23. Θα προτιμούσα προσωπικά να δω μια εκδοση του Μ84 σε ΒΤΟΜΠ με οπίσθια ράμπα, δυτικό κινητήρα μπροστά και όσα εγχώρια υποσυστήματα μπορούμε να το φορτώσουμε για μεγαλύτερη ελληνική προστιθέμενη αξια, και φυσικά πολυ έξτρα θωράκιση.
  ΄Ισως κάποιο φτηνό τροχοφόρο τομπ, και αν υπαρχουν κάποια καλά πυρομαχικά για πεπ και σε καλη τιμη γιατι οχι, αλλα τα πυραυλικα τους συστήματα δεν τα βλεπω πολύ σόι.

 24. Η Ελλάδα χρειάζεται να περάσει από τα λόγια στις πράξεις. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψει ξανά τον τροχό αλλά να αποφασίσει τι χρειάζεται , να επιλέξει από τα τα υφιστάμενα δοκιμασμένα τροχοφόρα τεθωρακισμένα , ντροουνς ελαφρύ οπλισμό και ότι άλλο χρειάζεται και να προχωρήσει σε συμπαραγωγή στην Ελλάδα σε μεγάλους αριθμούς σε υγιή βάση και τιμές συμφέρουσες . Αυτά πρέπει να γίνουν σήμερα και όχι όταν και αν γίνουν γεωτρήσεις και βρεθεί αν βρεθεί αέριο και πετρέλαιο μετά από δεκαετίες.

 25. Δυστυχώς ενώ τα έχουμε πει πολλές φορές, κάποιοι καλοπροαίρετοι περιμένουν με αγωνία συμπαραγωγές και ζωντάνεμα της Στρατιωτικής Βιομηχανίας.
  Από ποιους; Μήπως από αυτούς που έκλεισαν για 15 χρόνια όλα τα Ναυπηγεία της χώρας που είναι πρώτη στο Κόσμο στην Ποντοπόρο Ναυτιλία; Η μήπως αυτών που δεν άφησαν ούτε ένα Στρ. Εργοστάσιο χωρίς να το ανατινάξουν εκ θεμελίων. Άλλωστε ακόμα και στα Λιανότουφεκα συναρμολόγηση γινόταν.
  Τι να πρωτοπεί κάποιος, να θυμηθούμε τον κύριο που έκλεισαν περί το 1975 με τις πετρελαιομηχανες που κατασκεύαζε, τρακτέρ κλπ με 3000 κόσμο να μένει στο δρόμο (Μαλκότσης);
  Τα ΡΟΝΥ που περιμένει μέχρι σήμερα στη Ν. Ρεδαιστο την έγκριση παραγωγής από το 2010;
  Τον ανθρωπάκο που έφτιαξε 3 αεροπλανακια στη Φλώρινα σε ένα υπόστεγο και για να στείλει το ένα στην Αυστραλία πήγε Ιταλία να βγάλει χαρτιά, η στον άλλο με τις Ρεπλικες στην Κατερίνη που πουλάει σε όλο το κόσμο αλλά για να πάρει έγκριση πήγε Βέλγιο αν δεν κάνω λάθος.
  Βέβαια υπάρχουν και πολλές άλλες περιπτώσεις, αλλά θα επισημάνω κάτι πολύ χαρακτηριστικό για έκδοση ασφαλών συμπερασμάτων. Όταν σε μία χώρα για να κατασκευάσεις ένα πλαστικό κοντάκι η χειροφυλακτηρα για Λιανότουφεκα κάνουν 3 χρόνια να τα εγκρίνουν μπορεί να Ελπίζει κάτι ενας λογικός άνθρωπος;
  Αυτό δε χαρακτηρίστηκε πολύ μεγάλη επιτυχία γιατί πρώτον δεν υπήρχαν χρήματα και για αυτό εγκρίθηκε αλλιώς θα πήγαινε εκεί που πήγαν όλα τα άλλα. Αλλά το πιο ωραίο είναι ότι αυτό έγινε με κόστος κάτω του 5€ το κομμάτι αλλά όταν υπηρχαν χρήματα αγοράζονταν 69€ και 82€.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *