Συνεχίζοντας το αφιέρωμα στη Σερβική Αμυντική Βιομηχανία, επ’ ευκαιρία της τετραήμερης επίσκεψης μας στο Βελιγράδι και τη Yugoimport, στο δεύτερο μέρος θα παρουσιάσουμε ραντάρ αντιπυροβολικού και εντοπισμού πυρών, τεθωρακισμένα οχήματα και UAV που έχουν αναπτύξει οι Σέρβοι. Στο πρώτο μέρος είχαμε επικεντρωθεί στα συστήματα πυροβολικού και το βλήμα ALAS.

Ραντάρ αντιπυροβολικού

Το HEMERA είναι ένα ακουστικό σύστημα εντοπισμού πυρών, πυροβόλων, όλμων και ρουκετών. Κάθε σύστημα αποτελείται από έξι (6) σταθμούς τοποθετημένους σε ισάριθμα σημεία, όλα τους διασυνδεδεμένα μεταξύ τους. Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο σύστημα στο πεδίο της μάχης, το οποίο επιτρέπει τον άμεσο και έγκαιρο εντοπισμό του ακριβούς σημείου ενός πυροβόλου, όλμου ή ρουκετοβόλου. Αυτό με τη σειρά του επιτρέπει την προσβολή αυτών των μέσων από τις φίλιες δυνάμεις.

Το ακριβές σημείο σημαίνει εντοπισμό των συντεταγμένων, από τις οποίες έρχονται οι βολές, μέσω της συλλογής και επεξεργασίας των ακουστικών αποτελεσμάτων της βολής. Το σύστημα μπορεί να είναι φορητό ή επί οχήματος, ενώ έχει μέγιστο βεληνεκές 30 χιλιόμετρα και ακρίβεια 98,5% στο βεληνεκές των 15 χιλιομέτρων (δηλαδή η πιθανότητα κυκλικού σφάλματος έχει οριστεί στα 225 μέτρα στα 15 χιλιόμετρα). Σύμφωνα με τους Σέρβους το σύστημα λειτουργεί εξίσου καλά υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και σε περιβάλλον έντονων ηλεκτρονικών παρεμβολών και επιθέσεων.

HEMERA

Το UORZ είναι ένας αισθητήρας, ψηφιακής τεχνολογίας, προειδοποίησης και εντοπισμού πυρών. Το σύστημα είναι κυρίως φορητό, αλλά μπορεί να τοποθετηθεί και σε όχημα, ακόμα και σε ελικόπτερο. Το UORZ ενσωματώνει προ-προγραμματισμένη βάση δεδομένων απειλών, η οποία ανανεώνεται από το χρήστη και στη συνέχεια επεξεργάζεται στοιχεία όπως το σύστημα έρευνας της επερχόμενης απειλής. Τα στοιχεία αυτά τα συγκρίνει με τη βάση δεδομένων, αναγνωρίζει την απειλή, παράγει ηχητικό σήμα προειδοποίησης και αντίμετρα. Παράλληλα μπορεί να καταγράψει επιχειρησιακά δεδομένα και να τα αποθηκεύσει στο πλαίσιο της διαδικασίας ανανέωσης της βάσης δεδομένων του.

UORZ

To RADANA είναι ένα παθητικό ραντάρ, με ενσωματωμένο σύστημα συλλογής πληροφοριών ELINT (Electronic Intelligence). Αποστολή του είναι ο παθητικός εντοπισμός, η αναγνώριση και η ανίχνευση ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών από χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές πλατφόρμες στη ζώνη συχνοτήτων 0,5-18 GHz. Μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα ή, για καλύτερα αποτελέσματα, στο πλαίσιο του εθνικού δικτύου έγκαιρης προειδοποίησης. Η δυνατότητα ELINT επιτρέπει στο σύστημα να αναλύει και να επεξεργάζεται τα συλλεγόμενα σήματα και να παράγει πληροφορίες για τις εχθρικές δυνάμεις.

Τα επεξεργασμένα δεδομένα προβάλλονται με γραφικά επί ψηφιακού χάρτη για εύκολη και γρήγορη επίγνωση της τακτικής κατάστασης. Όπως και στην περίπτωση του UORZ, το RADANA ενσωματώνει βάση δεδομένων συστημάτων, τα οποία συμβάλουν στη γρήγορα αναγνώριση της απειλής (ραντάρ, για παράδειγμα) και συνεπώς τον φορέα (πλοίο, για παράδειγμα). Έτσι ο χρήστης γνωρίζει ότι το τάδε πλοίο βρίσκεται στο τάδε σημείο, επιτρέποντας στις φίλιες δυνάμεις να αποφασίσουν την κατάλληλη αντίδραση. Έχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης ανίχνευσης 200 στόχων. Στην τυπική του σύνθεση το σύστημα RADANA αποτελείται από τρείς (3) κινητούς σταθμούς, επί οχημάτων και εντός τυπικών εμπορευματοκιβωτίων. Το ένα όχημα ενσωματώνει το ραντάρ, το δεύτερο τα συστήματα επικοινωνιών και το τρίτο το κέντρο διοίκησης και ελέγχου.

RADANA

UAV

Στον τομέα των UAV η Yugoimport έχει αναπτύξει το σύστημα μικρού βεληνεκούς VRABAC. Το VRАBАC έχει μήκος 1,94 μέτρα, άνοιγμα φτερών 2,8 μέτρα και μέγιστο βάρος απογείωσης 9 κιλά. Πετά σε μέγιστο υψόμετρο 500 μέτρων και με μέγιστη ταχύτητα 120 χιλιόμετρα την ώρα (ταχύτητα πλεύσης: 61 χιλιόμετρα την ώρα). Η ελάχιστη ταχύτητα του είναι 35 χιλιόμετρα την ώρα. Ο μέγιστος ρυθμός ανόδου είναι 2,5 μέτρα το δευτερόλεπτο. Η μέγιστη εμβέλεια του είναι 10 χιλιόμετρα ή 1 ώρα πτήσης. Άξιο λόγου είναι και το πρόγραμμα μετατροπής του ελαφρού ελικοφόρου αεροσκάφους SILA-750 σε ένοπλο UAV. Το αεροσκάφος αναπτύχθηκε το 2013. Έχει άνοιγμα φτερών 9,4 μέτρα και μέγιστο βάρος απογείωσης 472,5 κιλά. Ενσωματώνει έναν κινητήρα Rotax 912ULS μέγιστης ισχύος 101 ίππων. Επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 220 χιλιόμετρα την ώρα με ταχύτητα πλεύσης τα 190 χιλιόμετρα την ώρα. Επίσης επιτυγχάνει μέγιστο ρυθμό ανόδου τα 5,6 μέτρα το δευτερόλεπτο.

VRABAC
SILA-750

Στον τομέα των UAV, εκτός της Yugoimport, αξιόλογα συστήματα έχουν αναπτύξει και ιδιωτικές εταιρίες. Συγκεκριμένα, στη διεθνή έκθεση «SEAS 2018» η CTT παρουσίασε τρία (3) νέα UAV. Το Pupin μέγιστου υψομέτρου 66.000 ποδών (20 χιλιομέτρων), το οποίο λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και μπορεί να παραμείνει στον αέρα για μήνες, δεδομένου ότι «ανεφοδιάζεται» από ηλιακή ενέργεια, με φόρτο συστήματα τηλεπικοινωνιών και επιτήρησης. Τα άλλα δύο συστήματα, NT-155 και NT-161, ανήκουν στην κατηγορία MALE και μπορούν να ενσωματώσουν αισθητήρες συλλογής πληροφοριών και παρατήρησης, καθώς και όπλα. Επίσης έχουν πιστοποιηθεί και για μεταφορά εξωτερικών δεξαμενών καυσίμου. Αμφότερα έχουν μέγιστο βάρος απογείωσης 1.000 κιλά, ταχύτητα πλεύσης 140 χιλιόμετρα ανά ώρα και μέγιστη διάρκεια πτήσης 16 ώρες.

Στη διεθνή έκθεση «UMEX 2018», η EDePro παρουσίασε το ένοπλο ελικοφόρο UAV Strsljen, ένα πολλαπλού ρόλου σύστημα (αναγνώριση, επιτήρηση, καταγραφή και διαβίβαση δεδομένων, ηλεκτρονικού πολέμου, προσβολής στόχων και παροχής πυρών υποστήριξης). Ο εξοπλισμός μάχης του Strsljen αποτελείται από ένα πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών και 4 κατευθυνόμενα αντιαρματικά βλήματα Spider, επίσης της EDePro, καθοδήγησης οπτικής ίνας, με διπλή πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας και ικανότητας διάτρησης θωράκιση πάχους 1.000 χιλιοστών και μέγιστο βεληνεκές 9 χιλιομέτρων. Εναλλακτικά μπορεί να μεταφέρει και μη-κατευθυνόμενες ρουκέτες S-8 μέγιστου βεληνεκούς 4 χιλιομέτρων. Επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 180 χιλιομέτρων την ώρα (ταχύτητα πλεύσης: 160 χιλιόμετρα την ώρα). Το μέγιστο επιχειρησιακό υψόμετρο είναι τα 4.000 μέτρα, ενώ ο μέγιστος χρόνος πτήσης είναι 4 ώρες. Το ολικό μήκος του Strsljen είναι 8,75 μέτρα, ενώ μπορεί να μεταφέρει μέγιστο βάρος της τάξεως των 750 κιλών.

Strsljen

Τεθωρακισμένα οχήματα

Οι δύο πιο αξιόλογα συστήματα που εντοπίσαμε είναι το ελαφρύ όχημα BOV M16 Milos και το Lazar-3, αμφότερα τροχοφόρα 4 x 4 και 8 x 8 αντίστοιχα. Υπενθυμίζουμε ότι το BOV έχει επιλεγεί και από την Κύπρο, στο πλαίσιο της προμήθειας των πυροβόλων Bora. Το BOV είναι ένα όχημα πολλαπλού ρόλου, με βάρος μάχης τους 14 τόνους (περιπολίας, αναγνωρίσεων, διοίκησης, μεταφοράς προσωπικού και εφοδίων, διακομιδής τραυματιών και ασθενών, ειδικών επιχειρήσεων και φορέας οπλικών συστημάτων). Ενσωματώνει πετρελαιοκινητήρα CUMMINS ISB 300 μέγιστης ισχύος 300 ίππων και σύστημα μετάδοσης της κίνησης Allison 3500SP. Επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα άνω των 110 χιλιομέτρων την ώρα. Η κατασκευή του προσφέρει προστασία επιπέδου Level III (στο εμπρός τόξο) και Level II (στο υπόλοιπο όχημα) από φυσίγγια μικρού διαμετρήματος και επιπέδου Levels IIA/IIB κατά ναρκών.

BOV

Το Lazar-3 είναι ένα τεθωρακισμένο όχημα πολλαπλού ρόλου, το οποίο προσφέρει βαλλιστική προστασία Level ΙΙΙ, ενώ στο εμπρόσθιο τόξο προσφέρει προστασία Level ΙΙΙ+. Κατά ναρκών προσφέρει προστασία επιπέδου Level ΙΙΙA/IIIB. Το επίπεδο προστασίας του οχήματος μπορεί να αυξηθεί στο Level IV, ενώ το επίπεδο προστασίας του εμπρόσθιου τόξου μπορεί να αυξηθεί στο Level V. Ο αριθμός των μεταφερόμενων στρατιωτών είναι συνάρτηση της αποστολής και του εξοπλισμού. Για παράδειγμα, όταν είναι εφοδιασμένο με έναν τηλεχειριζόμενο πύργο μπορεί να μεταφέρει τρία (3) άτομα πλήρωμα (Αρχηγός, οδηγός και πυροβολικής) και Ομάδα Πεζικού εννέα (9) ατόμων, ενώ εάν δεν υπάρχει πύργος μάχης η μπορεί να μεταφέρει διμελές πλήρωμα (Αρχηγός και οδηγός) και Ομάδα Πεζικού δέκα (10) ατόμων.

Έχει μήκος 7,92 μέτρα, πλάτος 2,95 μέτρα και ύψος (χωρίς τον πύργο μάχης) 2,32 μέτρα. Το βάρος μάχης είναι 24-26 τόνοι, ανάλογα της διαμόρφωσης. Επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 110 χιλιομέτρων την ώρα. Ενσωματώνει κινητήρα μέγιστης ισχύος 500 ίππων. Ανάλογα της διαμόρφωσης μπορεί να εφοδιαστεί και με τηλεχειριζόμενο πύργο με πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών ή με πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών (μη-τηλεχειριζόμενο), αμφότερα μέγιστου βεληνεκούς 1.500 μέτρων κατά στόχων αέρος και 2.000 μέτρων κατά στόχων στο έδαφος. Επίσης μπορεί να εφοδιαστεί με πύργο μάχης με κύριο πυροβόλο 2A42 των 30 χιλιοστών, συζυγές PKTM των 7,62 χιλιοστών και αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων AG-17 των 30 χιλιοστών.

Lazar-3

Επίλογος

Η παρουσία μας στο Βελιγράδι μας έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε από κοντά της Σερβική Αμυντική Βιομηχανία. Τα συστήματα που παρουσιάσαμε, στο πλαίσιο αυτής της δημοσιογραφικής αποστολής, δεν είναι τα μόνα που έχουν αναπτύξει οι Σέρβοι, αλλά είναι ενδεικτικά και, κατά την άποψη μας, αξιόλογα, όπως το ALAS για παράδειγμα, ένα βλήμα, κατευθυνόμενο, πολλαπλού ρόλου, μεγάλου βεληνεκούς. Το συμπέρασμα είναι ότι αφού η Σερβία, με μικρότερο ΑΕΠ από τη χώρας, μπορεί να διατηρεί μια αξιόλογη αμυντική βιομηχανία το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και εμείς. Ο λόγος που δεν το έχουμε κάνει είναι η εγκληματική αδιαφορία όλων των ελληνικών κυβερνήσεων για την ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας.

Η ανάπτυξη εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας δεν είναι μόνο οικονομικό μέγεθος, αλλά έχει να κάνει και δομικές συνθήκες εθνικής άμυνας: Μια χώρα με δική της αμυντικής βιομηχανία μπορεί να εντάξει σε υπηρεσία την ποσότητα που επιθυμεί, χωρίς να χρειάζεται την έγκριση του εκάστοτε προμηθευτή, ενώ, ίσως το σημαντικότερο, έχει την τεχνολογία και την τεχνογνωσία να αναπτύξει ελεύθερα και κατά βούληση νέες εκδόσεις με καλύτερες επιδόσεις και επιχειρησιακά χαρακτηριστικά. Σε διαφορετική περίπτωση το οπλοστάσιο μας τελεί υπό την «έγκριση» και τις καλές προθέσεις του εκάστοτε προμηθευτή.

Το παράδειγμα της Σερβίας το παρουσιάσαμε ως ένα από τα παραδείγματα που θα μπορούσε να αποτελέσει «οδικό χάρτη» και για την Ελλάδα. Υπάρχουν όμως και άλλα παραδείγματα, εκτός της Σερβίας, όπως είναι το Ισραήλ, η Νότιος Αφρική και, δυστυχώς για εμάς η Τουρκία, που, τα τελευταία 30 χρόνια έχει αναπτύξει, αργά αλλά σταθερά και μεθοδικά της δική της αμυντικής βιομηχανία η οποία έχει επιτύχει να καλύψει μεγάλο μέρος των τουρκικών εξοπλιστικών αναγκών, αλλά και να επιτύχει σημαντικές εξαγωγικές επιτυχίες. Ένας ευρεία δεδομένος τρόπος ανάπτυξης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας είναι αυτός της συμπαραγωγής και της μεταφοράς τεχνογνωσίας και τεχνολογίας. Ο τρόπος αυτός επιβαρύνει μεν το τελικό κόστος προμήθειας ενός οπλικού συστήματος, αλλά το όφελος υπερβαίνει το κόστος, διότι πια θα γνωρίζουμε πώς να σχεδιάζουμε, να αναπτύσσουμε και να παράγουμε μόνοι μας και με δικά μας μέσα το οπλικό σύστημα που προμηθευτήκαμε αρχικά από το εξωτερικό.

Comments

 1. Οδικό χάρτη για την Ελλάδα λέει χάχα. Αν δεν δώσουν το οκ τα αφεντικά ούτε σφεντόνα δεν μπορούμε να παράξουμε ή απλά δεν θέλουμε. Τόσο απλό.

 2. Πόσο άσχετος και κακομοίρης πρέπει να είναι ένας Έλληνας για να ξερογλείφεται με Σέρβικα προϊόντα!

  Κατάντια, απλά κατάντια!

    1. Το πόσο χαλαρός είσαι φάνηκε από τη στιγμή που πετάχτηκες να σχολιάσεις το άρθρο χαρακτηρίζοντας τους υπόλοιπους άσχετους,κακομοίρηδες χωρίς να ασχοληθεί κανείς μαζί σου αλλά και χωρίς να ασχοληθείς εσύ εντέλει με το άρθρο.
     Όσο για την απάντησή σου στο σύνολό της…ούτε δεκαπεντάχρονο! Και να ήσουν τέτοιο θα είχες δικαιολογία, αλλά μάλλον μιλάμε για νοητική ικανότητα μόνον δυστυχώς. Κρίμα, αλλά μην χάνεις τις ελπίδες σου…η ιατρική έχει κάνει άλματα προόδου. Αν ζητήσεις βοήθεια δεν θα σε λοβοτομήσουν.

     1. Εγώ και στο Α’ μέρος και σε αυτό το Β’ μέρος ΔΕΝ ασχολήθηκα με τα 15χρονα αλλά με το άρθρο και την απόφαση της ιστοσελίδας να ασχοληθεί με Β’ και Γ’ διαλογής/ποιότητας υλικό για τις Ε.Δ. μας. Και στο Α’ μέρος και στο Β’ εσείς τα 15χρονα ασχοληθήκατε με τις τοποθετήσεις μου!

      Όποιος έχει την μύγα…που λέει και ο λαός μας!

      Και όπως είπα,ξυδάκι…

   1. Μην ανησυχείς μπρε, έχουμε λαμβάνειν πολλά δις € από πετρελαια~φυσικά αέρια κλπ όπως λέει ο αγαπητός Αλλαστωρ. Θα πάρουμε τον αφρό, από Μπελχαρα και άνω κοιτάζουμε.

    1. Ως γνήσιος νεοέλληνας είσαι το κορόιδο των πολιτικάντηδων από την στιγμή που γεννιέσαι μέχρι που θα πεθάνεις. Σε δουλέυουν και σου λένε ψέματα και σε έχουν κακομοίρη αφού σε έπεισαν πως είσαι φτωχός,μικρός και ανίκανος για κάθε τι σπουδαίο.Και το πέτυχαν αφού σε έπεισαν πως δεν μπορείς να έχεις τα καλύτερα αλλά τα χειρότερα!

     Και ναι mon petit garcon,σε λίγα χρόνια θα έχεις ΤΡΙΣ και όχι απλά ΔΙΣ. Όχι άμεσα αλλά σε βάθος χρόνου.Και εσύ και τα παιδιά σου! Αρκεί να πάψεις να είσαι ΡΑΓΙΑΣ!

     Όταν σου τύχει το τζακποτ,πάνε να πάρεις zastava/yugo! Εγώ θα διαλέγω από Mercedes/BMW/Audi/Volvo κτλ!

     Οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αξίζουν το καλύτερο!Και σίγουρα αυτό ΔΕΝ είναι από την Σερβία!

     1. Σε βλέπω με το επόμενο ban το ΑΛΛΑΣΤΩΡ να το γράφεις και με 3 ΛΑΜΔΑ με τα μυαλά 15χρονου που κουβαλάς.
      Ήρθες κι είπες την ασυνάρτητη μουρμούρα σου, προχώρα και παρακάτω όμως κι άδειασε μας την γωνιά.

     2. Ξεκινα εσυ την επανασταση καραισκακη του πληκτρολογιου κ ερχομαστε κ μεις.
      Κλασσικος ψωνισμενος νεοελληνας, δεν εχει να φαει θελει κ αι φον. Κραταμε μουσειακες μοναδες με νυχια κ με δοντια, παρακαλαμε δεξια κ αριστερα για μεταχειρισμενα κ απομειναρια κ η αυτου εξοχωτης θελει να ψωνισει κ απ το πανω ραφι. Οταν σου κατσει το τζοκερ του φυσικου αεριου ψωνισε κ zumwalt τωρα θα ψωνισεις μεχρι εκει που φτανει το χερι σου. Αιντε γιατι με κατι bmw audi merc k cayenne το φαγες το μνημονιο νεοελληνα επαναστατη.
      Κ οσο για τη σερβικη βιομηχανια μπορει να ειναι β η γ διαλογης αλλα το ιδιο θεωρειται κ η τουρκικη. Κ στη συρια κ στο αιγαιο ομως μια χαρα δουλευει… Κοιτα καλυτερα που εσυ δε παραγεις τιποτα περα απο συνδικαλες κ ασε τις κριτικες

     3. Μην βρίζετε. Πως αλλιώς να το γράψω; Εκφράσεις του τύπου μύξες και τα συναφή δεν γίνονται ανεκτά και αποδεκτά. Δεν αναφέρομαι σε αυτό το σχόλιο αλλά σε άλλο σχόλιο για τις FTI. σχόλιο

     4. Εσένα που δεν σε έχουν πείσει και δεν είσαι γνήσιος νεοέλληνας και κορόιδο των πολιτικάντηδων, ούτε κακομοίρης κλπ, για πες μας τι σπουδαίο έχεις κάνει στην ζωή σου και σου δίνει το δικαίωμα να συμπεριφέρεσαι σαν κάφρος των γηπέδων έναντι των άλλων; Για πες μας που οφείλεται πιστεύεις η ανωτερότητά σου;

 3. Νομίζω ότι το πυροβολικό των Σέρβων είναι πιο ενδιαφέρον για εμάς. Για τα λοιπά δεν τρελάθηκα. UAV πήραν και αυτοί κάτι Κινέζικα πρόσφατα, ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ έχουμε και εμείς μια χαρά σχέδια αν θέλαμε να προχωρήσουμε και να μην τα φάει το σκοτάδι. Ίσως το BOV (?). Για ραντάρ δεν νομίζω, γιατί π.χ. ανάλογα το Giraffe 1X, δεν είναι ακριβό και έτη φωτός μπροστά, όπως καλύτερα και επίσης οικονομικά είναι τα Ισραηλινά (αν θέλαμε κάτι out of the box).

 4. Το ότι ισχυρίζονται 30 χλμ εμβέλεια για ένα ακουστικό σύστημα εντοπισμού
  Το ότι ισχυρίζονται ότι δεν επηρεάζεται από καιρικές συνθήκες το ακουστικό σύστημα εντοπισμού

  Μυρίζει από μακριά επικοινωνιακού τύπου υποσχέσεις ρωσικού τύπου και μειώνει σημαντικά την αξιοπιστία των λεγόμενων τους

  Προσωπικά αυτό με κάνει να αμφισβητώ κατά ποσό λένε αλήθεια ή υπερβάλουν και με τους υπόλοιπους ισχυρισμούς τους για τα αλλά συστήματα

  Ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω

 5. Επι της ουσιας εχεις αδικο διοτι βρισκεσαι εκτος θεματος. Η παρουσιαση της Σερβικης Πολεμικης Βιομηχανιας δεν εγινε με σκοπο να αποφασισουμε να αγορασουμε . Μια προσεκτικη αναγνωση θα ηταν χρησιμη απλα για να διαπιστωσεις οτι προκειται για ενα αφιερωμα σε μια χωρα χωρις θαλασσα απομονωμενη πολιτικα προσπαθωντας να ορθοποδησει μετα απο εναν πραγματικο πολεμο. Για αυτο κ μονο της αξιζουν συγχαρητηρια. Στα υπολοιπα προσυπογραφω οτι με σθενος υποστηριζεις.Οποιαδηποτε προμηθεια των Ενοπλων Δυναμεων πρεπει να γινεται απο το πανω ραφι. Δεν θα αγοραζα ποτε Winchester η Remington…αλλα Βerreta φυσιγγια oμως ισως κ Σερβικα…

 6. @ andreasmp412c

  ‘Ξεκινα εσυ την επανασταση καραισκακη του πληκτρολογιου κ ερχομαστε κ μεις.
  Κλασσικος ψωνισμενος νεοελληνας, δεν εχει να φαει θελει κ αι φον. Κραταμε μουσειακες μοναδες με νυχια κ με δοντια, παρακαλαμε δεξια κ αριστερα για μεταχειρισμενα κ απομειναρια κ η αυτου εξοχωτης θελει να ψωνισει κ απ το πανω ραφι. Οταν σου κατσει το τζοκερ του φυσικου αεριου ψωνισε κ zumwalt τωρα θα ψωνισεις μεχρι εκει που φτανει το χερι σου. Αιντε γιατι με κατι bmw audi merc k cayenne το φαγες το μνημονιο νεοελληνα επαναστατη.
  Κ οσο για τη σερβικη βιομηχανια μπορει να ειναι β η γ διαλογης αλλα το ιδιο θεωρειται κ η τουρκικη. Κ στη συρια κ στο αιγαιο ομως μια χαρα δουλευει… Κοιτα καλυτερα που εσυ δε παραγεις τιποτα περα απο συνδικαλες κ ασε τις κριτικες’

  Το ‘τζοκερ’ για την Ελλάδα έχει κάτσει μικρέ και άσχετε μπουρδολόγε εδώ και πάρα πολύ καιρό! Εσύ πάνε ψώνισε και από την Αλβανία αν θες πολεμικό υλικό για την Ελλάδα. Αφού έχεις μυαλά από τα LIDL που λένε, πάνε και για άμυνα από τα LIDL. Γάντι θα σου έρθει.

  Πως ξαφνικά ο νεοέλληνας ερωτεύτηκε την Σερβική αμυντική βιομηχανία είναι ανεξήγητο! Και τέλος πάντων, εκτός από το ψευτοεπιχείρημα της προσιτής τιμής έχει κάποιος να αντιπαραθέσει άλλο λόγο να αγοράσει η Ελλάδα από την…Σερβία; Κλαυσίγελος ρε,κλαυσίγελος!

   1. Δεν μπορεί να μιλάς σοβαρά Γιάννη Νικίτα!

    Εγώ ΔΕΝ επιτέθηκα ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ σε ΚΑΝΕΝΑΝ! Και από το Α’μέρος υπήρξα προφητικός πως θα βγουν 15χρονοι flamers με ΜΗΔΕΝ σοβαρά επιχειρήματα να τα κάνουν μπάχαλο.

    Θέλω λοιπόν εσύ ή όποιος άλλος πιστεύει πραγματικά στο οτί υπάρχει ΣΟΒΑΡΟΣ λόγος να αγοράσει η Ελλάδα οπλικά συστήματα από την…Σερβία να απαντήσει σοβαρά το γιατί.

    -Ποια οπλικά συστήματα φτιάχνει η Σερβία (και που προσπαθείς να προμοτάρεις αλλιώς ο τίτλος θα ήταν ας πούμε ‘Μια ματιά στην Σερβική αμυντική βιομηχανία επ’ευκαιρίας της επίσκεψή μας’ και όχι ‘Η δυνητική σερβική εξοπλιστική διείσδυση στον Ελληνικό Στρατό’ ) που χρειάζονται οι Ε.Δ.; Ποια;

    -Ποια από αυτά είναι καλύτερα και γιατί από τον ανταγωνισμό;

    -Τι από αυτά που παράγει η Σεβία είναι προτεραιότητα για εμάς και γιατί;

    -Εκτός της ‘προσιτής’ τιμής ποιο άλλο επιχείρημα έχει κάποιος να παραθέσει;

    -Τι support παρέχουν οι Σέρβοι στους πελάτες τους;

    -Ποια από τα οπλικά συστήματα τους δοκιμάστηκαν και που και με τι αποτέλεσμα;

    -Πόσες φορές χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ κατασκεύασε κάτι που ήταν καλύτερο από τα αντίστοιχα της δύσης;

    -Πόσες φορές -και ποιες- οι Ελληνικές Ε.Δ. έμειναν πραγματικά ευχαριστημένες με τα όποια οπλικά συστήματα από το πρώην ανατολικό μπλοκ;

    -Από πόσες χώρες τελικά πιστεύει κάποιος πως μπορεί και πρέπει να αγοράζει όπλα η Ελλάδα;Έχω μετρήσει και παραθέσει μέχρι τώρα 13!

    -Πόσο θα βοηθήσει την ανάπτυξη της δικής μας αμυντικής βιομηχανίας (που τόσο συχνά μνημονεύουν όλοι!) μια αγορά από αδοκίμαστη και Β΄διαλογής χώρα;

    -Τι θα πετύχουμε και πολιτικά από μια τέτοια αγορά;

    -Μήπως και πολιτικά θα δυσαρεστήσουμε άλλες κρίσιμης σημασίας για μας χώρες με μια τέτοια κίνηση;

    -Με λίγα λόγια τι έχουμε να κερδίσουμε και τινα χάσουμε από μια τέτοια κίνηση;

    Ξαναλέω πως αν το μόνο ‘επιχείρημα’ είναι το χαμηλό κόστος, τότε να θυμίσω πως (είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι) δεν είμαστε πλεόν σε τέτοια οικονομική κατάσταση που να αναγκαστούμε να πάμε στα…LIDL για ψώνια. Γιατί αν ίσχυε κάτι τέτοιο δεν θα διαπραγματευόμασταν Belharra/Tico/A.B./F-35 κτλ!

    Ναι! Πριν 1 χρόνο δεν περνούσε από το μυαλό κανενός πως η Ελλάδα θα ξαναείχε μεγαλόπνοο εξοπλιστικό πρόγραμμα αρκετών δισεκατομμυρίων! Κι όμως!
    Και ας χλευάζουν όσοι δεν ξέρουν (και δεν θέλουν να μάθουν) όταν αναφέρομαι σε πλούτο ΤΡΙΣ (σε βάθος δεκαετιών φυσικά). Εκεί είναι το Internet ας κάνουν τον κόπο να ψαχτούν αντί να προκαλούν και να λοιδορούν.

    Τέλος, τα περί οπαδισμού στα επιστρέφω που λένε γιατί πάντα υπήρξα αμερόληπτος, αδέκαστος και αντικειμενικός στην ζωή μου. Για εσένα και την ιστοσελίδα που εκπροσωπείς εξέφρασα στο Α’μέρος τις ενστάσεις μου και είδα τι μου απάντησες και τι δεν μου απάντησες. Αν θες το ξανακοιτάμε.

    Και τα περί σεβασμού σε όλους αυτούς που με ύβρεις και άναρθρες κραυγές μου επιτέθηκαν προσωπικά ξανά και ξανά χωρίς ίχνος σοβαρότητας και επιχειρημάτων. Αλλά τι να περιμένει κανείς από…15χρονα;

 7. @ Γιάννης Νικήτας

  ‘Μην βρίζετε. Πως αλλιώς να το γράψω; Εκφράσεις του τύπου μύξες και τα συναφή δεν γίνονται ανεκτά και αποδεκτά. Δεν αναφέρομαι σε αυτό το σχόλιο αλλά σε άλλο σχόλιο για τις FTI. σχόλιο ‘

  Τι είναι αυτά που λες; Τα σχόλια ΔΕΝ εμφανίζονται αμέσως αλλά μόνο μετά από έγκριση (δική σου ή άλλου!).
  Άρα πως δεν γίνονται ανεκτά και αποδεκτά;! Σου το έχω ξαναπεί δεν είμαστε όλοι 15χρονα και δεν μπορείς να μας κοροιδεύεις όλους! Σοβαρέψου!

  Επίσης αν σε πείραξαν οι μύξες και τα συναφή θα έπρεπε να σε πειράξουν και τα όσα είπαν οι υπόλοιποι. Δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν πάει!

  Και μην πετάς την μπάλα στην εξέδρα αλλά απάντησε αν μπορείς στα ερωτήματα που σου έθεσα σχετικά με το φαιδρό άρθρο που δημοσίευσες και μάλιστα σε 2 μέρη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *