Στις 26 Οκτωβρίου η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι απέσυρε οριστικά, από την ενεργό υπηρεσία, την τελευταία φρεγάτα κλάσης «Adelaide». Πρόκειται για το πλοίο HMAS «Melbourne». Υπενθυμίζουμε ότι στις 30 Ιουνίου του 2019 είχε αποσυρθεί και το πλοίο HMAS «Newcastle». Ήταν τα δύο (2) τελευταία από τα συνολικά έξι (6) πλοία της κλάσης που διατηρούσε σε υπηρεσία η Αυστραλία και για τα οποία είχε δείξει ενδιαφέρον απόκτησης η Ελλάδα. Πρόκειται για φρεγάτες κλάσης «Oliver Hazard Perry», οι οποίες εντάχθηκαν σε υπηρεσία στην Αυστραλία την περίοδο 1980-1993 και αποσύρθηκαν σταδιακά το 2005, το 2008, το 2015, το 2017 και το 2019 (δύο πλοία), αντίστοιχα.

Το Δεκέμβριο του 2018, στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, μας είχε ενημερώσει ότι το κόστος για τα δύο (2) πλοία ήταν € 180 συμπεριλαμβανομένων των όπλων τους (κυρίως των αντιαεροπορικών βλημάτων SM-2). Σε άλλη περίπτωση, όπως τονίστηκε, δηλαδή χωρίς τα SM-2, το ΠΝ δεν θα έπαιρνε τα πλοία. Όπως ανάφερε ο Ναύαρχος Αποστολάκης τα πλοία από τη στιγμή που θα έρχονταν στην Ελλάδα θα χρηάζονταν μόλις 5-10 μήνες για να γίνουν επιχειρησιακά, δεδομένης της εμπειρίας του ΠΝ σε αμερικανικά πλοία και της υπάρχουσας υποδομής.

Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2019, και σύμφωνα με δημοσίευμα της αμυντικής ιστοσελίδας «Australian Defence Magazine», η Αυστραλία αποφάσισε να μη συμπεριλάβει τα βλήματα SM-2 Block.3A και ESSM στο πακέτο πώλησης των φρεγατών, στην Ελλάδα ή τη Χιλή (που επίσης ενδιαφέρεται για τα δύο πλοία). Επίσης, τον Αύγουστο του 2019 δημοσιεύματα από την Αυστραλία ανέφεραν ότι Έλληνες αξιωματικοί που επισκέφτηκαν, τον Μάιο του 2019, το πλοίο HMAS «Newcastle» στη Σιγκαπούρη, διαπίστωσαν ότι δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή τεχνική κατάσταση.

Comments

 1. Η αρχική πρόταση των Αυστραλών στη δική μας περίπτωση ήταν 180 εκατ. ευρώ μαζί με τα όπλα (SM-2 και ESSM).

  Αργότερα υπαναχώρησαν θέλοντας να αξιοποιήσουν τους πυραύλους αυτούς στα νέα πλοία τους Hobart.

  Σε μια τέτοια περίπτωση αν αγοράζαμε τελικά τα πλοία θα έπρεπε να παραγγείλουμε νέους πυραύλους από Αμερική.

  Άρα χρονικά δεν μιλάμε για άμεση ενίσχυση ή και επένδυση σε ένα πλοίο σχετικά παλιό που δεν αξίζει ο κόπος.

  Θα ήμουν θετικός στην αγορά τους μόνο αν συμπεριλαμβανόταν και ένα αρχικό απόθεμα από SM-2 και ESSM.

  Καλώς δεν τα παραλάβαμε και τελικά κανείς δεν τα πήρε παρά τις όποιες κατευθυνόμενες διαρροές περί αγοράς τους από τη Χιλή και τελικά τα πλοία θα καταλήξουν τεχνητή ύφαλοι.

 2. Εφόσον εκδηλώθηκε επίσημα ελληνικό ενδιαφέρον και δεν προχώρησε η υπόθεση έπρεπε να είχε βγει μια επίσημη η ανεπίσημη ενημέρωση γιατί δεν προχώρησε

  Τα πλοία θα καταλήξουν στη Χιλή οποτε θα δούμε και τη συμφωνία:

  https://www.janes.com/article/91996/chile-s-frigate-modernisation-plans-make-progress

  According to senior military sources in Santiago, the acquisition of the former HMAS Melbourne and HMAS Newcastle is expected to be finalised by the end of the year, with their transfer taking place in 2020.

  The 4,267-tonne Australian frigates will replace two former Royal Netherlands Navy air defence frigates of the Jacob van Heemskerck class acquired in 2004 and known as the Latorre class in Chile.

  Armed with SM-2MR Standard and ESSM surface-to-air missiles, the Australian-built, second-hand frigates will increase the range of the Chilean fleet’s air defences substantially compared to the capacity of the SM-1MR-missile-carrying frigates currently in service

  Προσωπική μου άποψη ήταν πως ήταν ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα για να καλύψουν την ανικανότητα και την αδιαφορία τους για να ενισχύσουν άμεσα το ναυτικό

  Επιπλέον η απόκτηση τους ιδιαιτερα εάν συνοδευόταν από SM2 μάλλον ήταν εμπόδιο στην απόκτηση των γαλλικών κρουαζιερόπλοιων

  Aλλη μια χαμένη ευκαιρία!

  1. Αν τα πάρει τελικά η Χιλή μαζί με SM-2 και ESSM τότε πράγματι κάτι έγινε λάθος.

   Εκτός και αν η κυβέρνηση τόσο η προηγούμενη όσο και η νυν πήρε διαβεβαιώσεις από τους Αμερικάνους για παραχώρηση κάποιων πλοίων από τη δική τους πλευρά.

   Και αυτό είναι κάτι που θα φανεί σύντομα.

 3. Δηλαδή δεν θα ήταν αναβάθμιση να αποσύραμε τις 3 S(επιπλέον απόθεμα ανταλλακτικών για τις υπόλοιπες συν θα προσθέταμε στις εναπομείνασες 3 από τις 4-οι 2 αρχικές έχουν- δεύτερο πυροβόλο και δεύτερο phalanx) να αγοράζαμε τις 2(υπήρχε και η τρίτη) φρεγάτες adelaide και ας μην είχαμε τα όπλα να τις εξοπλίσουμε πλήρως( ας αγοράζαμε από 8 πυραύλους sm-2 για την κάθε μια, να τοποθετούσαμε από 8 essm σε δύο κελιά του Mk41 και στις υπόλοιπες 6 θέσεις nssm) πόσο καλύτερα θα ήμασταν ενώ πόσο πολύ θα αναβαθμίζαμε τον asw αγώνα με τον εξελιγμένο εξοπλισμό που φέρουν. Τώρα αν χρειαστεί ενισχύσεις το ΠΝ ας περιμένει στην άκρη στο Αιγαίο να έρθουν τα παγκάκια με wifi να τους παρέχουν κάλυψη από το τουρκικό ναυτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *