Σύμφωνα με το μηνιαίο ενημερωτικό φυλλάδιο που εκδίδει η Aselsan με ειδήσεις και ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη των εταιρικών δράσεων, ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές της βομβίδας των 40 χιλιοστών, υψηλής ταχύτητας, εναέριας πυροδότησης, την οποία αναπτύσσει η Aselsan σε συνεργασία με την MKEK. Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στο Ικόνιο.

Το συγκεκριμένο πυρομαχικό παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης IDEF 2017. Τότε η Aselsan είχε ανακοινώσει ότι αναμένεται να ξεκινήσουν οι δοκιμές της βομβίδας επί πεδίου. Η ανάπτυξη της βομβίδας των 40 χιλιοστών, βασίστηκε στην ανάπτυξη των πυρομαχικών των 35 χιλιοστών, τα οποία προορίζονται για το σύστημα εγγύς αντιαεροπορικής άμυνας Korkut.

Η βομβίδα των 40 χιλιοστών, η ανάπτυξη της οποίας ζητήθηκε από τον Τουρκικό Στρατό, μπορεί να προγραμματιστεί και να πυροδοτηθεί στον αέρα, πάνω από συγκεκριμένη περιοχή (Air Burst).

Τα συγκεκριμένα πυρομαχικά πυροδότησης στον αέρα χρησιμοποιούνται για την προσβολή στόχων, που βρίσκονται πίσω από προστατευμένες θέσεις και δεν είναι εκτεθειμένοι. Ενσωματώνουν βολίδες (θραύσματα), τα οποία απελευθερώνονται (πυροδοτούνται) σε προγραμματισμένο χρόνο, πάνω από συγκεκριμένη περιοχή (προεπιλεγμένη), για παράδειγμα, πάνω από περιοχή όπου βρίσκεται συγκεντρωμένο και καλυμμένο εχθρικό πεζικό.

Αλλά η χρήση του δεν είναι μόνο κατά προσωπικού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατά μη-επανδρωμένων αεροχημάτων μικρού και πολύ μικρού μεγέθους (Mini, Micro), τα οποία κινούνται με μικρή ταχύτητα και σε χαμηλό ύψος.

Οι πρώτες παραδόσεις στον Τουρκικό Στρατό αναμένονται εντός του 2019, αν και εφόσον το συμβόλαιο υπογραφεί εντός του 2018 (σύμφωνα με την Aselsan, από τη στιγμή της υπογραφής του συμβολαίου, έως την παράδοση των πρώτων βομβίδων μεσολαβεί ένα διάστημα 12 μηνών). Σε κάθε περίπτωση ουσιαστικά πρόκειται για «κατευθυνόμενες» βομβίδες υψηλής ακρίβειας, πραγματική απειλή για τον Έλληνα στρατιώτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *