Δημοσιεύμα του γαλλικού Τύπου (της εφημερίδας La Tribune) αναφέρει πως η Αρμενία έχει επιλέξει τα ραντάρ Ground Master 200 της γαλλικής Thales καθώς και τα αντιαεροπορικά συστήματα Shorad, τύπου Mistral της επίσης γαλλικής MBDA (συγκεκριμένα θα αποκτηθούν τρια νέα ραντάρ αεράμυνας ενώ δεν υπάρχουν λεπτομέριες για τον αριθμό των SHORAD Mistral). Στη συμφωνία μεταξύ Παρισιού και Γιερεβάν γίνεται λόγος και για την απόκτηση συστημάτων νυχτερινής σκόπευσης και επιτήρησης της Safran.

Τα ραντάρ πολλαπλού ρόλου GM-200 MM/C (Ground Master-200 Multi-Mission Compact) είναι γαλλικής κατασκεύης και προέλευσης της εταιρείας Thales. Τα ραντάρ GM-200 MM/C είναι αυτοκινούμενα, λειτουργούν στη ζώνη συχνοτήτων S και ενσωματώνουν τεχνολογία AESA. Επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές εντοπισμού 250 χιλιόμετρα ενώ μπορεί να κατευθύνει και πυραύλους έως τα 100 χιλιόμετρα. Το ραντάρ μπορεί να εκτελέσει πολλαπλές λειτουργίες όπως έρευνα αέρος, ανεξάρτητα ή σε συνεργασία με αντιαεροπορικά συστήματα, εντοπισμό πυρών πυροβολικού και UAV.

Για να υπάρχει μια τάξη μεγέθους για το κόστος, υπενθυμίζουμε πως Νορβηγία ανακοίνωσε την ότι υπέγραψε σύμβαση ύψους € 77 εκατομμυρίων, με τη Thales, για την προμήθεια πέντε ραντάρ πολλαπλού ρόλου GM-200 MM/C.

Ισχυρότερη έκδοση των GM-200 με μεγαλύτερες εμβέλειες αποκάλυψης στόχων είναι τα Ground Master-400 και η πλέον εξελιγμένη έκδοση τους, Ground Master-400. Αμφότερα θα ήταν ιδανικές προσθήκες στο Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου της Πολεμικής Αεροπορίας αντικαθιστώντας πολλά παρωχημένα ραντάρ που υφίστανται.

Το καλοκαίρι του 2023 η Εσθονία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην προμήθεια δύο γαλλικών ραντάρ επιτήρησης Ground Master-400 Alpha της Thales. Τα ραντάρ θα παραδοθούν το 2024 και το 2025 αντίστοιχα και θα προστεθούν στα δύο εν υπηρεσία Ground Master-400, τα οποία αποκτήθηκαν το 2009. Το Ground Master-400 Alpha είναι αναβαθμισμένη έκδοση του Ground Master-400.

Αμφότερα τα ραντάρ μπορούν να εντοπίσουν όλες τις αεροπορικές απειλές, όπως αεροσκάφη, UAV, ελικόπτερα, σε κίνηση ή σε αιώρηση, βλήματα, κατευθυνόμενα ή βαλλιστικά, βλήματα όλμων, ρουκέτες και πλοία σε μικρά, μεσαία και μεγάλα ύψη, καθώς και στην επιφάνεια της θάλασσας, κάτι που τα καθιστά ιδανικά και για παράκτια άμυνα. Το Ground Master-400 έχει εμβέλεια 470 χιλιόμετρα και εντοπίζει στόχους σε μέγιστο ύψος 100.000 πόδια (30.480 μέτρα). Στη βελτιωμένη έκδοση Alpha το ραντάρ ενσωματώνει πέντε φορές μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ και ισχυρότερους αλγορίθμους, σε σχέση με την προγενέστερη έκδοση.