Στις 16 Σεπτεμβρίου η Γερουσία της Αργεντινής ενέκρινε νόμο για τη δημιουργία Ταμείου Εθνικής Άμυνας, κύρια αποστολή του οποίου θα είναι η χρηματοδότηση εξοπλιστικών προγραμμάτων για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Επίσης, οι πόροι του Ταμείου, θα χρησιμοποιηθούν και για την ανάπτυξη της εγχώριας έρευνας και ανάπτυξης της  αμυντικής τεχνολογίας, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Για το 2020 η χρηματοδότηση του Ταμείου θα είναι της τάξεως του 0,35% του ΑΕΠ της χώρας (περίπου $ 1,56 δισεκατομμύρια), ενώ το 2021 το ποσοστό θα ανέλθει στο 0,50% του ΑΕΠ. Το 2022 θα ανέβει στο 0,65% του ΑΕΠ, ενώ από το 2023 και μετά το ποσοστό θα ανέλθει στο 0,80% του ΑΕΠ. Τα ποσά αυτά θα είναι ανεξάρτητα των κονδυλίων που προορίζονται για το Υπουργείο Άμυνας. Ο ετήσιος προϋπολογισμός του Ταμείου θα πρέπει να δαπανάται στο όλον, με ελάχιστες εξαιρέσεις να επιτρέπουν τη μεταβίβαση του 10% στον επόμενο χρόνο.

Comments

  1. Και μπράβο τους.
    Κάτι που έχουν προτείνει και πολλοί, χρόνια τώρα και για τη χώρα μας.
    Κάτι σχετικά παρόμοιο (ΤΑΘ, δηλαδή Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης), λειτούργησε πολύ ικανοποιητικά στην Κύπρο, όταν και απέφερε ένα ποσό περί τα 8,5 δις ευρώ (!) σε 32 χρόνια!(1984-2016). Μιλάμε για ένα ποσό (χονδρικά και για στρογγυλοποίηση) περί τα 270 εκ ευρώ ετησίως! Όμως μόλις τα 4,5 περίπου δις πήγαν στην Ε.Φ.!, ενώ λόγω των καθυστερήσεων στη διαδικασία προμήθειας κάθε χρόνο, μόλις το 35% του εξοπλιστικού αυτού προϋπολογισμού τελικά δαπανήθηκε για την ετήσια ανανέωση του στρατιωτικού υλικού της Ε.Φ.
    Κατ’ αντιστοιχία των παραπάνω (με ίδια ή άλλη μορφή), σε μια οικονομία σαν της Ελλάδας και παρά την κρίση, θα μιλάγαμε για ένα ποσό πολύ μεγαλύτερο (1,5-2 δις?) ετησίως.
    Εάν το αποφασίσουμε λοιπόν, τα απαραίτητα κονδύλια για τις Ε.Δ. μπορούν να βρεθούν. Και μάλιστα από διάφορες πηγές. Και αυτό που κάνουν στην Αργεντινή, είναι μια από τις καλές λύσεις που υπάρχουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *