Η Αμερικανική Αεροπορία ζήτησε από το Κογκρέσο να επιτρέψει την πρόωρη απόσυρση παλαιότερων εκδόσεων των μη-επανδρωμένων συστημάτων RQ-4 Global Hawk. Συγκεκριμένα η Αμερικανική Αεροπορίας θέλει να αποσύρει τα συστήματα των εκδόσεων Block.20 και Block 30, αν είναι δυνατό ακόμα και εντός του 2021. Ο λόγος που η Αμερικανική Αεροπορία θέλει να αποσύρει τα Block.30 έχει να κάνει με δύο λόγους. Ο πρώτος είναι διότι έχουν υψηλότερο λειτουργικό κόστος και είναι λιγότερο ικανά από τα U-2, αν και ενσωματώνουν αισθητήρες συνθετικής απεικόνισης, ηλεκτροπτικούς, υπέρυθρους και SIGINT.

Ο δεύτερος λόγος είναι η εξοικονόμηση δαπανών για η χρηματοδότηση ανάπτυξης και προμήθειας ενός νέου UAV συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης, όπως το RQ-180. Στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2020 η Αμερικανική Αεροπορία ήθελε να αποσύρει 24 RQ-4 Global Hawk των εκδόσεων Block.20 (3 συστήματα) και Block.30 (21 συστήματα) και να παραμείνει με τα Block.40 και τα U-2. Ωστόσο, το Κογκρέσο δεν επέτρεψε την εξέλιξη αυτή και ζήτηση, για να την επιτρέψει, τη ρητή διαβεβαίωση του Υπουργείου Άμυνας ότι η απόσυρση τους δεν θα περιορίσει τις δυνατότητες συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης της Αμερικανικής Αεροπορίας και ότι ο αντικαταστάτης του θα είναι εξίσου ικανό σύστημα που θα αξίζει την επένδυση.

Η επιμονή της Αμερικανικής Αεροπορίας στην απόσυρση των συγκεκριμένων συστημάτων δεν είναι νέα. Ήδη από το 2012 υπάρχει τέτοια πρόθεση. Να σημειωθεί ότι τα 21 RQ-4 Global Hawk Block.30 απασχολούνται σε ρόλο συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης, ενώ τα τρία της έκδοσης Block.20 έχουν τροποποιηθεί στο επίπεδο EQ-4B BACN (Battlefield Airborne Communications Node), σε ρόλο υποστήριξης επικοινωνιών. Τα πρώτα RQ-4 Global Hawk εντάχθηκαν σε υπηρεσία το 1998.

Comments

 1. Έ ρε και να πάιρναμε έστω 3-5 από αυτά, καζούρα που θα κάναμε στους Τούρκους. Εμείς έχουμε RQ 0 και μπλοκ 0 και 0.

  Ακόμη και τα predator που έχουν αποσυρθεί εδώ και πολύ πολύ καιρό, λουκούμι θα ήταν, ενώ δυστυχώς για τα Reaper θα χρειαστούν λεφτά.

  1. Δεν νομίζω ότι με 3 ή 5 ή 10 είναι αρκετά για να κάναμε καζούρα στους απέναντι όταν φτιάχνουν οι ίδιοι μόνοι τους δικά τους έστω και αν δεν είναι το ίδιο με τα reaper. Χρειαζόμαστε ΔΙΚΆ ΜΑΣ έστω και για επιτήρηση της ΑΟΖ για αρχή και μετά βλέπουμε. Δεν γίνεται το Μαρόκο να αγοράζει με περίπου 60 εκατομμύρια πάνω από 10 τουρκικά drone και εμείς να θέλουμε πχ 5 reaper και να θες τουλάχιστον 100 εκατομμύρια και μεταχειρισμένα. Γνώμη μου.

   1. Υπάρχουν ήδη Ελληνικές εταιρίες που φτιάχνουν στόχους και κάνουν εξαγωγές. Αυτοί μετατρέπονται σε attack UAV αλλά το κράτος κοιμάται.

   2. Σεβαστή η γνώμη σου, εγώ το ανέφερα όχι έπί της βάσης κάποιου πλεονεκτήματος που θα αποκτούσαμε που θα είχε τρομερή σημασία αφού και λίγα και άοπλα θα ήταν, ωστόσο οι αισθητήρες, οι επιδόσεις, η ταχύτητα και το ύψος στο οποίο επιχειρούν, σε συνδυασμό με το ότι θα τα παίρναμε τζάμπα, θα βοηθούσε σε καιρό ειρήνης να σπάμε πλάκα μαζί τους.

    Κατά τα άλλα σε μεγάλο βαθμό συμφωνώ μαζί σου στο ότι είναι απολύτως απαραίτητα να έχουμε καλά και αρκετά, δεν συμφωνώ ιδιαίτερα με την ανάγκη να τα κατασκευάζουμε εμείς εκτός και αν μας βγει σε ανταγωνιστικό κόστος μαζί με το R&D που θα έλεγα ότι με βάση την προιστορία παλιών «φιλόδοξων» προσπαθειών να παραχθεί κάτι Ελληνικό που στο τέλος ήταν 90% ξένο, 3-4 φορές πιο ακριβό με όλο το R&D, και με όχι και τις καλύτερες επιδόσεις.

    Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι το απεύχομαι, αλλά ότι δεν θα ήθελα να γίνει κάτι από εταιρείες που δεν το’χουν. Μακάρι να κάνει κάτι η Intrak;om, μακάρι και η άλλη εταιρεία με τους στόχους, και η πολιτεία αν θέλει να βοηθήσει να πει ότι ξέρεις μπορώ να δώσω παραγγελία για μέχρι 20, με τις Χ επιδόσεις (ανάλογες πχ του Bayraktar) και την Χ τιμή έστω 3-4 εκατ το κομμάτι, όπερ σύνολο 20Χ3,5= 70 εκατ ή 80 εκατ. Δεν νομίζω ότι θα βρεθεί Ελληνική εταιρεία που με αυτό το κόστος θα κάνει ένα done με τέτοιες επιδόσεις και ακόμη περισσότερο να του βάλει τεχνολογία να είναι οπλισμένο κτλ. Μόνη λύση να συνεταιρισθούν με άλλους ευρωπαίους

   1. **Πλάκα κάνω. Έγινε όντως μια ενημέρωση. Προφανώς κάποια στιγμή θα αναρτηθεί και εδώ, αν και δεν ενημέρωσε για κάτι που δεν ξέρουμε. 4Χ8vls & RAM + τις 2 ενδιάμεση που έχουν προτείνει από καιρό.

   2. Όπως αναφέρεις και εσύ, τίποτα καινούργιο πέραν ενός αναμασήματος όσων ξέραμε ως τώρα.

    32 κελιά, όχι Mica vl, ϊσως ECM, μάλλον RAM, τιμή, άγνωστη. Οι Γάλλοι συμπεριφέρονται σαν να έχουν χάσει ήδη

    Αν η Ολλανδία έδινε την μία LCF και τις δύο Μ σαν ενδιάμεση λύση, μια χαρά βάζαμε παραγγελία στους Ολλανδούς και εγώ θα έλεγα να μην δίναμε σε αυτές που μας πουλάνε, αλλά στις Ωμέγα και ας τις πάρουμε αργά. Με την LCF καθαριζουμε το μισό Αιγαίο.

   3. Αν ήμουν ΗΠΑ, θα έκανα στην Ελλάδα προσφορά 4 FFGX, και ενδιάμεση λύση 1 Tico και όσα LCS θέλει η Ελλάδα.

    Όταν έρθουν οι FFGX, με την παραλαβή της τελευταίας αποσύρεται η Tico, ενώ αν μπορούμε να καπαρώσουμε τις 4 LCF για το 2030, θα είχαμε 4 FFGX, 4 LCF και 5 LCS. Στις ΜΕΚΟ θα έκανα μικρή/φτηνή αναβάθμιση και απόσυρση το 2030-2033 (που θα έπαιρνε τις LCF). Με δεδομένο ότι η αναβάθμιση θα τελειώσει πχ το 2025, δεν έχει πλέον νόημα να ρίξουμε πολλά λεφτά/

 2. Γιατι η ιστοσελίδα εχει σταματησει να ανεβαζει οτιδηποτε για το Ελληνικό πρόγραμμα νεων φρεγατών?

  σημερα υπηρξε νεα επισημη ενημερωση απο ναβαλ.

  μηπως μαθατε τιποτα για mmcs και απογοητευτηκατε?

  ΓΑΛΛΟΙ ΞΕΚΟΛΗΣΤΕ ΑΠΟ ΚΑΣΑΡΝΤ δωστε 2 gowind και 16 μιραζ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *