Στην MBDA έχει ανατεθεί σύμβαση από το Αιγυπτιακό Ναυτικό για το σύστημα αεροπορικής άμυνας VL MICA NG (Νέας Γενιάς) με σκοπό τον εξοπλισμό των Αιγυπτιακών κορβετών. Το σύστημα VL MICA NG κυκλοφόρησε επίσημα τον Οκτώβριο του 2020 και βασίζεται στην ενσωμάτωση του πυραύλου MICA NG (Νέας Γενιάς) στο υπάρχον ήδη σύστημα εγγύς αεράμυνας.
Το VL MICA NG προσφέρει βελτιωμένες δυνατότητες αντιμετώπισης στόχων με μικρό ηλεκτρομαγνητικό αποτύπωμα (UAV, μικρά αεροσκάφη). Επιπλέον, το VL MICA NG μπορεί να εμπλέκει «συμβατικούς» στόχους (αεροσκάφη, ελικόπτερα, πυραύλους cruise και αντιπλοϊκά βλήματα) σε μεγαλύτερες αποστάσεις.
Ο Eric Béranger, Διευθύνων Σύμβουλος της MBDA, δήλωσε: «Αυτή η συμφωνία αποδεικνύει την εμπιστοσύνη της Αιγύπτου στην οικογένεια συστημάτων VL MICA, την οποία χρησιμοποιούν 15 ένοπλες δυνάμεις σε ολόκληρο τον κόσμο για την προστασία των ναυτικών και χερσαίων δυνάμεών τους».
Το Αιγυπτιακό Πολεμικό Ναυτικό εξοπλίζει ήδη τέσσερις κορβέτες Gowind, που αγοράστηκαν πρόσφατα από τα ναυπηγεία της Naval Group, με συστήματα από την οικογένεια VL MICA.
Ο πύραυλος MICA NG άρχισε να αναπτύσσεται το 2018, με σκοπό να εξοπλίσει τα μαχητικά Rafale της Γαλλικής Αεροπορίας. Παρότι οι εξωτερικές διαστάσεις του MICA είναι παρόμοιες με τον MICA NG, ο εσωτερικός σχεδιασμός διαφοροποιείται αρκετά.
Ο MICA NG φέρει είτε υπέρυθρο ερευνητή (IR), είτε RF, με την MBDA να χαρακτηρίζει την έκδοση IR ως «the silent hunter», αφού καθοδηγείται παθητικά και επιτρέπει ελάχιστους τρόπους αντιμετώπισης από τον στόχο.
Ο μικρότερος όγκος ηλεκτρονικών εξαρτημάτων επιτρέπει στον MICA NG να μεταφέρει μεγαλύτερο προωθητικό φορτίο, επεκτείνοντας σημαντικά την εμβέλειά του, βελτιώνοντας την ευελιξία του και την ικανότητά εμπλοκής στόχων σε μεγάλες αποστάσεις.
Σε λειτουργία επιφανείας-αέρος, ο MICA NG θα μπορεί να παρακολουθεί στόχους σε απόσταση έως και 40 χιλιομέτρων. Τέλος, το κόστος συντήρησης θα μειωθεί σημαντικά χάρη στους εσωτερικούς αισθητήρες που θα παρακολουθούν την κατάσταση του πυρομαχικού καθ ‘όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής.