Η υπόθεση της τέταρτης φρεγάτας αναγράφεται και περιλαμβάνεται στη Νέα Δομή Δυνάμεων, η οποία πέρασε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων. Μάλιστα, με πιθανή ημερομηνία παράδοσής της, αν υπογραφεί η σχετική σύμβαση. Όπως επίσης περιέχεται και στον ΜΠΑΕ (Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών), ο οποίος επίσης πέρασε από τη Βουλή των Ελλήνων και παρουσιάστηκε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Υπάρχει ειδική γραφική παράσταση για το θέμα της φρεγάτας, με επίσης πιθανολογούμενη τιμή κόστους. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μετά το πέρας του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου, σχετικά με τις τοποθετήσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης για δήθεν «μη ενημέρωσή τους» για τη 4η φρεγάτα Belharra (FDI).
«Με ιδιαίτερη έκπληξη παρατήρησα τις τελευταίες δύο ημέρες ανακοινώσεις των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης ότι δεν έτυχαν ενημέρωσης ως προς το θέμα της τέταρτης φρεγάτας Belharra (FDI). Νομίζω ότι στην παρουσία μου τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα μπορούσα ίσως να κατηγορηθώ για υπερβολική ενημέρωση. Πάντως όχι για μη ενημέρωση» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας. «Θα ήθελα να παρακαλέσω, τα ζητήματα της υπαρξιακής αγωνίας των κομμάτων να μένουν εκτός των θεμάτων της Εθνικής Άμυνας. Η Εθνική Άμυνα είναι κάτι στο οποίο πρέπει να ομονοούμε και να συνεννοούμαστε. Έχω δηλώσει ξεκάθαρα προς τη Βουλή των Ελλήνων ότι είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε, οποτεδήποτε, για ενημέρωση, είτε κόμματος είτε Βουλευτή. Και έχουμε, επίσης, ανακοινώσει πολύ συγκεκριμένη σειρά μέτρων διαφάνειας, στα οποία ουδέν προσετέθη από οιοδήποτε κόμμα της Βουλής. Κατά τα λοιπά, Καλή Ανάσταση σε όλους!» κατέληξε ο κ. Δένδιας.
Το ΠΑΣΟΚ πάντως δήλωσε πως κατά την ενημέρωση της επιτροπής εξοπλιστικών ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας δεν ανέφερε το παραμικρό για τη τέταρτη FDI HN. «Με έκπληξη είδαμε σήμερα τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να μέμφεται την αντιπολίτευση ευθυγραμμισμένος πλήρως με τις πρακτικές του κ. Μητσοτάκη», σχολιάζει ο Μιχάλης Κατρίνης, σχετικά με τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, προσθέτοντας ότι «αυτό επιβεβαιώνεται από τον τρόπο με τον οποίο θέλησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα σχετικά με αποφάσεις που πήρε για την προμήθεια της 4ης Βelharra, χωρίς να ενημερώσει αναλυτικά την αρμόδια επιτροπή της Βουλής». Στην ανακοίνωση του με τίτλο «η καλύτερη άμυνα δεν είναι η επίθεση, κ. Δένδια», ο υπεύθυνος ΚΤΕ Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τονίζει ότι «όλοι οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης ήταν παρόντες στην κλειστή συνεδρίαση και γνωρίζουν την πραγματικότητα. Και όχι φυσικά την «πραγματικότητα» των λεγομένων του κ. Δένδια».
Δηλαδή, όπως σημειώνει ο κ. Κατρίνης, «δεν υπήρξε καμία αναφορά για αγορά φρεγάτας Belharra στο κείμενο που δόθηκε στα μέλη της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, πριν τη συνεδρίαση της επιτροπής την Πέμπτη. Δεν υπήρξε καμία σαφής διατύπωση από τον υπουργό κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης περί επικείμενης εισήγησής του για πρόσκτηση μίας επιπλέον φρεγάτας Belharra στο ΚΥΣΕΑ». Προσθέτει ότι «υπήρξε σαφής διατύπωση από τον υπουργό περί εισήγησής του για πρόσκτηση φρεγάτας Βelharra στο ΚΥΣΕΑ, μόνο μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του». Σχολιάζει δε, πως «είναι αξιοσημείωτο ότι σε όλα τα δημοσιεύματα που αναρτήθηκαν στα μέσα ενημέρωσης μετά το πέρας της επιτροπής (και είναι σαφές με ποιου την πρωτοβουλία δόθηκαν), ενώ γίνονται συγκεκριμένες ονομαστικές αναφορές σε οπλικά συστήματα που περιλαμβάνονται στον 12ετή ΜΠΑΕ, υπάρχει μια γενική αναφορά σε αγορές νέων φρεγατών, συγκεκριμένη αναφορά μόνο για 2 φρεγάτες FREMM και καμία αναφορά για φρεγάτα Βelhara».
Ο κ. Κατρίνης αναφέρει πως περιμένει να απαντήσει ο υπουργός «αν η δέσμευσή του για 25% συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας ισχύει για τις νέες προμήθειες που εξήγγειλε ή όχι», όπως επίσης να απαντήσει και «για όλες τις απευθείας αναθέσεις που έγιναν επί θητείας του και επί διακυβέρνησης ΝΔ και φυσικά να συζητήσουμε θεσμικά στη Βουλή για τα μέτρα διαφάνειας που προτείνει εσχάτως». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σχολιάζει σχετικά με την αποστροφή του κ. Δένδια περί «υπαρξιακής αγωνίας» των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ότι «θα ήταν δόκιμο να μην κρίνει «εξ ιδίων τα αλλότρια»».
«Φαίνεται ότι η μνήμη του κ. Δένδια είναι επιλεκτική. Να του υπενθυμίσουμε λοιπόν ότι η Ελληνική Λύση και προσωπικά ο πρόεδρός της Κυριάκος Βελόπουλος, είχε προτείνει και πιέσει για την απόκτηση, τόσο των μαχητικών Rafale, όσο και για τις φρεγάτες Belharra, με την ταυτόχρονη σύναψη πραγματικής συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής» τονίζει η Ελληνική Λύση. «Ο κ. Δένδιας όμως κατά τα πρότυπα της ‘μειωμένης επήρειας’ που ‘εφηύρε’ ως ΥΠΕΞ, φαίνεται ότι μειώνει, τόσο το εύρος της υποτιθέμενης αμυντικής συμφωνίας, όσο και το αξιόμαχο των φρεγατών, χωρίς φυσικά να κάνει αντίστοιχες ‘εκπτώσεις’ στα δισεκατομμύρια του ελληνικού λαού» συμπληρώνει. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, «η Ελληνική Λύση λοιπόν απαιτεί απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα: Γιατί δεν εφαρμόστηκε η αμυντική συμφωνία στην πόντιση του καλωδίου στα ανοιχτά της Κάσου; Η γαλλική κυβέρνηση φαίνεται ότι έστειλε το αεροπλανοφόρο μόνο για ‘φόντο’ φωτογραφιών αντί να το στείλει για να προστατεύσει την γαλλική (!) Nexans που έχει αναλάβει την πόντισή του καλωδίου! Αληθεύει ότι και οι τέσσερις φρεγάτες δεν έχουν ηλεκτρονικά αντίμετρα; Αληθεύει ότι το κόστος αυτών υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ ανά φρεγάτα; Θα το περάσουν εν κρυπτώ; Γιατί η κυβέρνηση πανηγυρίζει επειδή αγοράζει μερικούς πυραύλους Exocet, την ίδια στιγμή που η κατασκευάστρια εταιρεία MBDA δίνει κανονικά τους Meteor στην Τουρκία, χωρίς να ασκήσει βέτο; Αληθεύει ότι νομικός σύμβουλος της MBDA είναι πρόσωπο από το στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον; Έχει θέσει η Γαλλία βέτο στην συμμετοχή της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο ‘Αμυνας; Αληθεύει ότι το διαβόητο πλέγμα εταιρειών που πλέον λειτουργεί ως παρακράτος της Νέας Δημοκρατίας, έχει και την ‘επικοινωνία’ της NAVAL, της κατασκευάστριας εταιρείας των Belharra γι’ αυτό και ουδείς μιλάει για αυτά τα εγκλήματα κατά της εθνικής άμυνας αλλά και του δημοσίου χρήματος;».