Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ), της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ) καθώς και των Διμοιριών Υποστήριξης (ΔΥ) των Αστυνομικών Διευθύνσεων ανά την επικράτεια, ανταποκρίθηκαν από τη πρώτη στιγμή στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στον Έβρο το περασμένο χρονικό διάστημα.

Στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου μετέβησαν αστυνομικές δυνάμεις από τις Διευθύνσεις Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης (διμοιρίες της ΥΑΤ και της ΥΜΕΤ) καθώς και Διμοιρίες Υποστήριξης (ΔΥ) των Αστυνομικών Διευθύνσεων που κλήθηκαν από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ να συνδράμουν στα μέτρα ανάσχεσης και αποτροπής των μεταναστευτικών ροών με τη καθοδήγηση και την οργάνωση του επίσημου τουρκικού κράτους (Αστυνομία και Στρατοχωροφυλακή) καθώς και Τούρκων παραστρατιωτικών.

Οι διμοιρίες της ΥΑΤ Αθήνας και Θεσσαλονίκης αποδείχθηκαν εξαιρετικά πολύτιμες και αναγκαίες δυνάμεις. Πολύ σημαντικός ήταν ο ρόλος της ΥΑΤ τόσο στη περιοχή των Φερών στο νότιο Έβρο (στο πέταλο) όσο και στις Καστανιές στον βόρειο Έβρο. Οι διμοιρίες της ΥΑΤ καθώς και της ΥΜΕΤ οργανώθηκαν κατά τέτοιο τρόπο εκατέρωθεν του τελωνείου εγγύς του φράχτη ώστε να αποτρέπουν την είσοδο των αλλοδαπών προς το ελληνικό έδαφος.

Δέχθηκαν πρωτοφανείς βίαιες επιθέσεις συντονισμένες και οργανωμένες τόσο από τους λαθρομετανάστες όσο και από τις τουρκικές αρχές που διεξήγαγαν χημικό πόλεμο με συνεχείς ρίψεις χημικών ουσιών προς την ελληνική πλευρά. Ταυτοχρόνως, με τη προπαρασκευή των Τούρκων και τη ρίψεις χημικών ομάδες αλλοδαπών επιχειρούσαν με κόφτες να ανοίξουν τρύπες και να περάσουν σε ελληνικό έδαφος εγγύς του τελωνείου.

Η εκπαίδευση, η οργάνωση, η υλικοτεχνική υποδομή, οι εμπειρίες και η αποφασιστικότητα των αστυνομικών των διμοιριών δεν επέτρεψε την είσοδο των δεκάδων χιλιάδων αλλοδαπών καθ’ όλο το μήκος του Έβρου. Οι διμοιρίες συνεργάστηκαν άψογα με τις υπόλοιπες αστυνομικές δυνάμεις (ΟΠΚΕ, ΕΚΑΜ, Συνοριοφύλακες) και συγκρότησαν ένα αδιαπέραστο τείχος σε όλο τον Έβρο.

Είναι οι ίδιοι αστυνομικοί που συχνά έχουν λοιδορηθεί από μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας και που απέδειξαν πως όταν υπάρχουν οι κατάλληλες εντολές από την πολιτική ηγεσία μπορούν να πράξουν στο ακέραιο το καθήκον και να εκπληρώσουν επιτυχώς την αποστολή τους.

Μια άγνωστη πτυχή των γεγονότων που μας την περιέγραψαν αστυνομικοί ήταν το σχέδιο των Τούρκων να πάρουν Έλληνα αστυνομικό όμηρο. Οι εντολές που δόθηκαν προς τις αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις ήταν σαφείς: ούτε ένας αλλοδαπός εντός Ελλάδας και προσοχή μην λάβει χώρα περιστατικό ομηρείας Έλληνα αστυνομικού ή στρατιωτικού.

Καθοριστικός ήταν ο ρόλος των ειδικών οχημάτων ρίψης ύδατος και μπογιάς της ΕΛ.ΑΣ και ειδικότερα της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής. Τα οχήματα βρέθηκαν εγγύς του τελωνείου και έκαναν στοχευόμενες ρίψεις η ακρίβεια των οποίων δεν άφησε τους αλλοδαπούς να διαρρήξουν τον ελληνικό κλοιό ασφαλείας. Επίσης, βοήθησαν τα όπλα χημικών που εκτόξευαν από μεγάλες αποστάσεις τα δακρυγόνα προς τους αλλοδαπούς.

Ο σεβασμός και η αναγνώριση του έργου των Ελλήνων αστυνομικών στον Έβρο εκτιμήθηκε από το σύνολο των συναδέλφων τους αστυνομικών των δυνάμεων της Frontex που έσπευσαν τις επόμενες ημέρες. Οι διμοιρίες της ΥΑΤ και της ΥΜΕΤ άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις και εκπροσώπησαν πανάξια την ΕΛ.ΑΣ απέναντι σε ξένες αστυνομίες κερδίζοντας δίκαια τα εύσημα πως η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικά ικανές αστυνομικές δυνάμεις στη διαχείριση πλήθους και καταστολή όχλου (riot control). Άλλωστε οι διμοιρίες έχουν εμπειρίες από το αντάρτικο και τον κλεφτοπόλεμο των ελληνικών επεισοδίων που οι ξένοι δεν έχουν.

Όση μαχητικότητα και να επέδειξαν και οι στρατιωτικές δυνάμεις σε συνθήκες χημικού πολέμου, βίαιων επεισοδίων και εκτεταμένων ταραχών χρειάζονται έμπειρες δυνάμεις και οργανωμένες δυνάμεις για τέτοιες καταστάσεις. Ακριβώς αυτές οι δυνάμεις ήταν οι διμοιρίες.

Γι αυτό άλλωστε και οι διμοιρίες εμπλέκονται στον εθνικό αμυντικό σχεδιασμό συνεπικουρώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η άριστη απόδοση των διμοιριών ήταν το ελληνικό αντίδοτο στον τουρκικό υβριδικό και ασύμμετρο πόλεμο.