Η νέα εμφανώς αναβαθμισμένη ομάδα μάχης του Μηχανοκίνητου Πεζικού παρουσιάστηκε από τους επιτελείς του Στρατού Ξηράς στα πλαίσια της άσκησης ΤΑΜΣ «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ» -23 η τελική φάση της οποίας διεξήχθη στο πεδίο ασκήσεων – βολών «ΨΗΛΟΥ ΣΤΑΛΟΥ» στα Λάβαρα του Έβρου, τη Τρίτη 7 Νοεμβρίου.
Ο Ελληνικός Στρατός παρουσίασε τη νέα ομάδα μάχης η οποία αποτελείται από οκτώ άτομα με την εξής σύνθεση: ομαδάρχης, βοηθός ομαδάρχη, σκοπευτής ακριβείας (ακροβολιστής), δύο πολυβολητές με MINIMI και τρείς τυφεκιοφόροι. Η ομάδα περιλαμβάνει δύο ημιομάδες των τεσσάρων ανδρών εκ των οποίων: μια ημιομάδα ελιγμού και μια ως ημιομάδα υποστήριξης. Τέλος, η ομάδα πεζικού περιλαμβάνει δύο ακόμη άτομα: τον οδηγό του ερπυστριοφόρου Τεθωρακισμένου Οχήματος Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) καθώς και τον πολυβολητή του ΤΟΜΠ.
Το σύνολο των οκτώ μαχητών εξοπλίζονται με σύγχρονα ατομικά υλικά μαχητή τα οποία περιλαμβάνουν φορέα υλικών μάχης και αντιβαλλιστικών πλακών (αναφέρεται ως «plate carrier»), επιαγκωνίδες, επιγονατίδες, γάντια, αντιβαλλιστικά γυαλιά και νέου τύπου αντιβαλλιστικό κράνος. Επιπλέον, το σύνολο των μαχητών φέρει μονόκυαλες διόπτρες νυχτερινής οράσεως και παρατηρήσεως. Τα πολυβόλα MINIMI εξοπλίζονται και με διόπτρες νυκτός NS-685C της ελληνικής THEON Sensors.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εγγύς μέλλον προβλέπεται η μαζική χορήγηση τόσο δίκυαλων όσο και μονόκυαλων διοπτρών νυχτερινής οράσεως και παρατηρήσεως καθώς και η προμήθεια θερμικών διοπτρών παρατηρήσεως και σκοπεύσεως για τον ομαδάρχη και βοηθό ομαδάρχη.
Η ηγέτιδα ελληνική εταιρεία THEON Sensors έχει παρουσιάσει πλειάδα πιθανών λύσεων στη Διεύθυνση Πεζικού του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) και διαθέτει όλη την απαραίτητη τεχνογνωσία προκειμένου να εξοπλίσει το σύνολο του προσωπικού του Πεζικού του Στρατού Ξηράς με τα πλέον σύγχρονα υλικά.
Επιπροσθέτως, τα τυφέκια G3 είναι αναβαθμισμένα με διάφορες βελτιώσεις. Επιγραμματικά το πρόγραμμα αναβάθμισης των G3A3 περιλαμβάνει: (α) Νέο πτυσσόμενο κοντάκι (β) Ράγα τύπου Picatinny (γ) Λαβή στη θέση του χειροφυλακτήρα για καλύτερο κράτημα του όπλου και κατ’ επέκταση για καλύτερη ακρίβεια πυρών και (δ) Υποδομή για τοποθέτηση σκοπευτικού τύπου ερυθράς κουκίδας (Red Dot) την ημέρα και, προαιρετικά, για θερμικό σκοπευτικό τη νύχτα.
Το σύνολο του προσωπικού φέρει φορητά αντιαρματικά όπλα μιας χρήσεως. Τα φορητά αντιαρματικά όπλα αποτελούν ένα ακόμη μείζον ζήτημα για την ομάδα μάχης πεζικού. Το υφιστάμενο υλικό κρίνεται ως παρωχημένο δεδομένου πως αποτελείται από όπλα LAW και RPG-18 περασμένων δεκαετιών.
Ακόμη τα μέλη της ομάδας μάχης πεζικού φέρουν μέσα επικοινωνιών και ασυρμάτους προκειμένου να έχουν συνεχή επαφή με τη διμοιρία στην οποία ανήκουν και κατ’ επέκταση να ασκείται αποτελεσματική διοίκηση από τον διμοιριτή στους ομαδάρχες των τριών ομάδων πεζικού της διμοιρίας.
Αξίζει να τονιστεί πως το σύνολο των μαχητών προβλέπεται να διαθέτει ατομική υγειονομική συλλογή (IFAK) την άμεση αντιμετώπιση τραυμάτων μάχης. Βασικό υλικό είναι το τουρνικέ για την ταχεία ανάσχεση της αιμορραγίας των άκρων του ανθρώπινου σώματος.
Στόχος του ΓΕΣ/ ΓΕΕΘΑ είναι κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, το σύνολο των στελεχών του Πεζικού και ειδικά των Μονάδων Πεζικού σε Δ Σώμα Στρατού και ΑΣΔΕΝ να λάβουν σύγχρονα ατομικά υλικά μαχητή καθώς και νέου τύπου αναβαθμισμένα τυφέκια G3.
Ήδη σε πρώτη φάση εξοπλίστηκαν τα στελέχη των Ταγμάτων Προκάλυψης του Δ Σώματος Στρατού, μεγάλος αριθμός στελεχών Μονάδων Πεζικού καθώς και προσωπικό των Μονάδων Πεζικού στη Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ που συμμετέχουν στη Δύναμη Αμέσου Επεμβάσεως (ΔΑΕ).
Είναι γεγονός πως τα όσα παρουσιάστηκαν στην άσκηση δεν αποτελούν τη γενική εικόνα του συνόλου των στελεχών του Πεζικού αλλά μια επίδειξη των νέων υλικών ενός μικρού αριθμού στελεχών που πήραν μέρος στην άσκηση. Ευχής έργο είναι οι προσπάθειες αυτές να λάβουν μαζικό χαρακτήρα και να εντατικοποιηθούν για το σύνολο του προσωπικού.
Συμπερασματικά, η απόκτηση σύγχρονων υλικών και ενός αναβαθμισμένου τυφεκίου μάχης βελτιώνει τη ψυχολογία του μαχητή και το ηθικό του. Παράλληλα, διασφαλίζει αυξημένη μαχητική ισχύ αφού η ομάδα δύναται να μάχεται με την ίδια άνεση ημέρα και νύκτα ενώ παράλληλα τα σκοπευτικά βοηθήματα προσφέρουν εμφανώς βελτιωμένη ακρίβεια πυρών. Με την απόκτηση σύγχρονων αντιβαλλιστικών υλικών αναβαθμίζεται σημαντικά και η επιβιωσιμότητα του προσωπικού ταυτοχρόνως με την απόκτηση σύγχρονων υγειονομικών συλλογών που περιορίζουν δραματικά τις απώλειες που προκαλούν τα τραύματα μάχης.
Για πολλά χρόνια, το Πεζικό παρέμενε και παραμένει ο «φτωχός συγγενής» του Στρατού Ξηράς. Το θετικό είναι πως κάτι δείχνει να αλλάζει έστω και με μεγάλη χρονική καθυστέρηση. Άλλωστε όπως αναφέρει και ένα παλαιό στρατιωτικό ρητό: «το πόσο αποφασισμένος είναι ένας στρατός να πολεμήσει, φαίνεται από τον τρόπο που εκπαιδεύει και εξοπλίζει τους μαχητές του».